Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο που περνούν εγκυμοσύνη ή θέλουν να αποκτήσουν παιδί θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους ορισμένα πράγματα. Είναι δυνατό να μείνετε έγκυες όμως θα πρέπει να έχετε τον έλεγχο.
Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και εγκυμοσύνη

Τελευταία ενημέρωση: 14 Φεβρουαρίου, 2021

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και εγκυμοσύνη, τι θα πρέπει να κάνουμε με τη σύνδεσή τους; Στην εποχή μας, η θεραπευτική διαχείριση της ασθένειας έχει προοδεύσει σημαντικά. Για την ακρίβεια, οι παρενέργειες μπορούν να εξουδετερωθούν με φαρμακευτική αγωγή.

Να θυμάστε ότι ένα μεγάλο τμήμα των επιπλοκών του να έχετε λύκο και να είστε έγκυες έχει να κάνει με τη φαρμακολογία. Ο λόγος είναι πως τα φάρμακα που γράφονται για τον περιορισμό της ασθένειας προκαλούν συχνά στειρότητα ή δυσμορφίες στο έμβρυο.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι γυναίκες με λύκο θα πρέπει να προγραμματίζουν καλά την εγκυμοσύνη τους. Έτσι, οι γιατροί έχουν τον χρόνο να προσαρμόσουν τη θεραπεία. Αυτό γίνεται πλέον χάρη στην ανάπτυξη ενεργών σωματιδίων τα οποία πλέον καθιστούν απαρχαιωμένα τα προηγούμενα.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πώς οι γυναίκες που υποφέρουν από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο μπορούν να έχουν μια ασφαλή εγκυμοσύνη αν την προγραμματίσουν σωστά. Θα πρέπει να περάσουν περισσότερους ελέγχους και εξετάσεις από άλλες έγκυες γυναίκες που δεν πάσχουν από αυτή την πάθηση. Όμως, είναι κάτι εφικτό.

Τι είναι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος;

Ο λύκος είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα ίδια του τα κύτταρα καθώς δεν τα αναγνωρίζει. Παραδείγματος χάρη, αναγνωρίζει ορισμένους ιστούς ως εξωτερικούς ή απειλητικούς και προκαλεί τη φλεγμονή τους με μία αντίδραση όμοια με αυτή που συμβαίνει όταν καταπολεμά ιούς ή βακτήρια.

Η παθολογία είναι χρόνια και εξελίσσεται σε μια μορφή επιδεινωμένων αρνητικών αντιδράσεων. Μπορούν να υπάρξουν περίοδοι χωρίς κάποιο σύμπτωμα, αλλά στη συνέχεια εμφανίζονται οξεία επεισόδια τα οποία είναι σοβαρά.

Οι ιστοί που επηρεάζονται περισσότερο είναι αυτοί των αρθρώσεων, του δέρματος, και των νεφρών. Εμπλέκονται επίσης οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος, αλλά τα χαρακτηριστικά συμπτώματα προέρχονται από τις αρθρώσεις και το δέρμα.

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και εγκυμοσύνη, εδώ αναφερόμαστε σε γυναίκες οι οποίες έχουν διαγνωστεί με την ασθένεια και κάποια στιγμή εγκυμονούν. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι προβληματικό, επειδή ορισμένα στοιχεία αποκαλύπτουν μια αύξηση των περιστατικών με προβλήματα εγκυμοσύνης σε γυναίκες με αυτή την πάθηση.

Επιπλέον, υπάρχει μια περίπτωση, αν και δε συμβαίνει πάντα, στην οποία οι επιστήμονες αναφέρονται ως νεογνικό λύκο. Αυτό συμβαίνει όταν το μωρό λαμβάνει αντισώματα που προκαλούν τον λύκο στη μητέρα. Το παιδί, πολύ πιθανόν, να έχει προβλήματα με το δέρμα και το αίμα, και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ίσως καταλήξει με προβλήματα στην καρδιά.

Γυναίκα με εξανθήματα στα μάγουλά της
Ο λύκος έχει ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα στο δέρμα του προσώπου και μοιάζει με τα φτερά πεταλούδας.

Φάρμακα για τον λύκο και στειρότητα

Για να μιλήσουμε για τον λύκο και την εγκυμοσύνη, θα πρέπει πρώτα να μιλήσουμε για τον λύκο και τη στειρότητα. Η αλήθεια είναι ότι γυναίκες με αυτή την πάθηση δε θα πρέπει να δυσκολεύονται περισσότερο από άλλες να τεκνοποιήσουν, αν και η φαρμακευτική αγωγή παίζει ρόλο κλειδί εδώ.

Τα άτομα με λύκο χρησιμοποιούν φάρμακα τα οποία μπορούν να αλλοιώσουν την ικανότητα κυοφορίας. Παραδείγματος χάρη, η κυκλοφωσφαμίδη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά για τον λύκο αλλά αλλοιώνει τη βιωσιμότητα των ωοθηκών μακροπρόθεσμα.

Έτσι, είναι σημαντικό για τις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά και έχουν διαγνωστεί με λύκο, να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πολύ νωρίτερα. Τα πλάνα θεραπείας μπορούν να τροποποιηθούν για να προαχθεί η γονιμότητα. Αυτό που κάνουν κάποιοι γιατροί είναι να προσθέτουν λευπρολίδη, ένα άλλο φάρμακο, στη κυκλοφωσφαμίδη, για τη μείωση της στειρότητας.

Ομοίως, ορισμένα φάρμακα για τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο είναι τερατογόνα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προκαλέσουν ελαττώματα στο έμβρυο, ειδικά το πρώτο τρίμηνο. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο θα πρέπει να προγραμματίσετε καλά από πριν με τον γιατρό σας.

Διάφορα χάπια, ένεση και θερμόμετρο
Τα φάρμακα για τον λύκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην εγκυμοσύνη μιας γυναίκας.

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και εγκυμοσύνη – Επιπλοκές

Ο λύκος μπορεί να περιπλέξει την εγκυμοσύνη σε σχέση με μία γυναίκα που δεν πάσχει από αυτή την ασθένεια. Ανάμεσα στα πιο συχνά προβλήματα βρίσκουμε:

  • Υπερβολική πήξη του αίματος. Μία έγκυος γυναίκα με λύκο ίσως είναι πιο επιρρεπής στους θρόμβους οι οποίοι μπορούν να εμποδίσουν τη ροή του αίματος στον πλακούντα.
  • Αποβολή. Οι γυναίκες με λύκο έχουν 10% περισσότερες πιθανότητες να αποβάλουν απ’ ότι οι άλλες έγκυες γυναίκες.
  • Προεκλαμψία. Σε αυτό το σύνδρομο αυξάνεται η πίεση της γυναίκας με λύκο, προκαλείται οίδημα στα κάτω άκρα, και υπάρχει απώλεια πρωτεϊνών με τα ούρα. Πρόκειται για ένα είδος υψηλής πίεσης όπου, παρότι προκαλείται συχνά στην εγκυμοσύνη, οφείλεται στον λύκο σε αυτές τις περιπτώσεις.
  • Πρόωρη γέννα. Οι παραπάνω καταστάσεις μπορούν να επιταχύνουν τη γέννα.

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η εγκυμοσύνη είναι συμβατά

Παρά τις επιπλοκές, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και εγκυμοσύνη είναι συμβατά. Οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με αυτή την πάθηση και έχουν αποφασίσει να αποκτήσουν παιδί θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για ένα πλάνο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Η σωστή ανάπτυξη του μωρού θα εξαρτηθεί από αυτόν τον προγραμματισμό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Rivera Chavez, Lizet Lorena, et al. “Brote severo de lupus de difícil control.” Nefrología 39.3 (2019): 321.
  • Ucar, E., et al. “Manejo del lupus eritematoso sistémico durante el embarazo.” Revista Española de Reumatología 32.3 (2005): 91-98.
  • Martínez, Alonzo, et al. “Detección y manejo del brote lúpico en el embarazo.” Progresos de Obstetricia y Ginecología 61.4 (2018): 365-369.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.