Η σπουδαιότητα που έχει η διατροφή στην εγκυμοσύνη

Με μια υγιεινή διατροφή στην εγκυμοσύνη εξασφαλίζονται οι διατροφικές ανάγκες της μητέρας και του εμβρύου. Σημασία δεν έχει η αυξημένη ποσότητα τροφής, αλλά η επιλογή των σωστών τροφών γι' αυτό το στάδιο.
Η σπουδαιότητα που έχει η διατροφή στην εγκυμοσύνη

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τη διασφάλιση της καλής υγείας της μητέρας και του μωρού. Μια φυσιολογική διατροφή δεν είναι αρκετή για να καλυφθούν οι ανάγκες της εγκυμοσύνης και μια έλλειψη ή η υπερβολική ποσότητα τροφής οδηγούν σε πολλά προβλήματα.

Παρότι υπάρχουν πολλοί μύθοι, γεγονός παραμένει πως η διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες για:

 • Την κάλυψη των θρεπτικών αναγκών του εμβρύου
 • Την κάλυψη των απαιτήσεων της μητέρας
 • Τη σύνθεση μητρικού γάλακτος κατά την εγκυμοσύνη

Δεν υπάρχει λόγος να τρώτε για δύο, όπως λέει η παροιμία. Αντιθέτως, θα πρέπει να κάνετε καλές επιλογές τόσο για την ποιότητα, όσο και για την ποσότητα όσων τρώτε. Η διατροφή στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να ανταποκρίνεται στη νέα βιολογική ισορροπία που δημιουργείται όταν η γυναίκα δημιουργεί μια νέα ζωή.

Διατροφή στην εγκυμοσύνη – Η σπουδαιότητά της

Έγκυος μπροστά σε ψυγείο κρατά μήλο

Η διατροφή στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με την υγεία του μωρού, τόσο μέσα στη μήτρα όσο και μετά τη γέννα. Η φτωχή θρέψη σε αυτό το στάδιο μπορεί να οδηγήσει, για παράδειγμα, σε πρόωρη γέννα ή χαμηλό βάρος στη γέννα.

Η καλή θρέψη δεν έχει επίδραση μόνο στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά επηρεάζει και την ποιότητα του πλακούντα. Επίσης, σας επιτρέπει να διατηρήσετε την ενέργειά σας στη γέννα αλλά και μετά από αυτή σε καλά επίπεδα, ενεργοποιεί την παραγωγή μητρικού γάλακτος, και προλαμβάνει την αναιμία.

Εν τω μεταξύ, η μητρική παχυσαρκία συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης, ασθενειών με το ήπαρ, ή διαβήτη κύησης, καθώς επίσης και την ανάγκη για καισαρική τομή. Τα παιδιά που γεννιούνται από παχύσαρκες μητέρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από υψηλό προγεννητικό ρυθμό ανάπτυξης και χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες.

Η κατάσταση είναι διαφορετική για κάθε μητέρα. Έτσι, είναι σημαντικό για την κάθε μία να συμβουλεύεται τον γιατρό της σχετικά με τις δικές της διατροφικές ανάγκεςΙδανικά, η διατροφή που θα προταθεί θα ταιριάζει στις γεύσεις που προτιμούν και στα φαγητά που είναι διαθέσιμα σε κάθε έγκυο.

Απαραίτητες θρεπτικές ουσίες

Έγκυος και διάφορες τροφές

Γενικά μιλώντας, η διατροφή στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να ακολουθεί τα παρακάτω ποσοστά:

 • 15-17% της διατροφής θα πρέπει να είναι πρωτεΐνες
 • Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αποτελούν το 53% της διατροφής της εγκύου
 • Τα λίπη θα πρέπει να αποτελούν το 30%
 • Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνες και μέταλλα σε μικρές δόσεις

Έτσι, οι απαραίτητες θρεπτικές ουσίες είναι:

 • Υδατάνθρακες. Προμηθεύουν με ενέργεια. Τους βρίσκουμε σε τροφές όπως ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά, όσπρια, πατάτες, και φρούτα.
 • Πρωτεΐνες. Επηρεάζουν σημαντικά την ανάπτυξη του μωρού και το βάρος του κατά τη γέννα. Επίσης, βοηθούν στην ανάπτυξη των μητρικών οργάνων, όπως της μήτρας και του στήθους. Οι επαγγελματίες υγείας προτείνουν την κατανάλωση 80 γραμμαρίων πρωτεΐνης το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, 100 γραμμαρίων μέχρι τη γέννα, και 120 γραμμαρίων κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
 • Λίπη. Τα καλά λιπαρά προστατεύουν το μωρό, μεταφέρουν τις βιταμίνες, και συμβάλλουν στη δημιουργία ορμονών. Επίσης, αποτελούν πηγή ενέργειας. Συνιστάται η κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών και μικρές δόσεις κορεσμένων.

Άλλες απαραίτητες θρεπτικές ουσίες

Πέραν των παραπάνω απαραίτητων θρεπτικών ουσιών, και άλλα στοιχεία είναι σημαντικά κατά την εγκυμοσύνη. Πρόκειται για τις ακόλουθες βιταμίνες και μέταλλα:

 • Ασβέστιο. Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 120 γραμμάρια ασβεστίου την ημέρα. Τέσσερις μερίδες τροφών όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί, ή τυρί cottage είναι αρκετές για να καλυφθούν οι ανάγκες. Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε ασβέστιο σε δημητριακά, όσπρια, και πράσινα λαχανικά.
 • Σίδηρο. Δεν είναι απαραίτητο στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό από εκεί και πέρα. Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να το καταναλώνουν καθημερινά για να αποτρέψουν την αναιμία και το χαμηλό βάρος στη γέννα. Ο γιατρός θα καθορίσει αν είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα διατροφής.
 • Άλλα μέταλλα. Οι επαγγελματίες υγείας συνιστούν τροφές που περιέχουν φώσφορο για τη σωστή ανάπτυξη των οστών του εμβρύου. Επίσης, προτείνουν το κάλιο και τον ψευδάργυρο για τη προστασία και την προαγωγή της ανάπτυξης του νευρικού συστήματος.
 • Βιταμίνες. Η διατροφή στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α, Β, C, και D. Όλες αυτές οι βιταμίνες συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη διάφορων οργάνων και λειτουργιών του σώματος του μωρού και διατηρούν τη βιολογική ισορροπία της εγκύου.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Mousa A., Naqash A., Lim S., Macronutrient and micronutrient intake during pregnancy: an overview of recent evidence. Nutrients, 2019.
 • Miles EA., Calder PC., Can early omega 3 fatty acid exposure reduce risk of childooh allergic disease? Nutrients, 2017.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.