Μάθετε για την προεκλαμψία, μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης

14 Οκτωβρίου 2019
O υγιεινός τρόπος ζωής, ειδικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης, και οι τακτικοί προγεννητικοί έλεγχοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να την αποτρέψετε.

Στο σημερινό μας άρθρο θα μάθετε για την προεκλαμψία. Πρόκειται για μια επιπλοκή κατά την εγκυμοσύνη που προέρχεται από την υπέρταση ή τη βλάβη στα νεφρά, μεταξύ άλλων. Επηρεάζει το 5-8% των εγκύων και μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τη μητέρα και το μωρό.

Η προεκλαμψία εκδηλώνεται συνήθως το τελευταίο τρίμηνο. Ωστόσο, μπορεί να εκδηλωθεί και κατά τη διάρκεια της γέννας, το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης, ή ακόμη και τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα.

Η πάθηση μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή. Επιπλέον, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά ή άμεσα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες παθήσεις, όπως είναι η εκλαμψία ή το σύνδρομο HELLP.

Μάθετε για την προεκλαμψία: Γιατί εκδηλώνεται;

Γιατρός εξετάζει έγκυο

Η προεκλαμψία εκδηλώνεται εξαιτίας της μειωμένης τροφοδοσίας αίματος στον πλακούντα. Στη συνέχεια, ο πλακούντας δεν προσκολλάται σωστά στα τοιχώματα της μήτρας και οι αρτηρίες στην περιοχή δε διαστέλλονται όπως θα έπρεπε.

Η χρόνια υπέρταση και ο διαβήτης είναι πιθανό να μειώσουν επίσης τη ροή αίματος προς τον πλακούντα. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η προεκλαμψία εκδηλώνεται στην αρχή της εγκυμοσύνης, ακόμη και αν τα συμπτώματα αναπτύσσονται αργότερα.

Τα συμπτώματα της προεκλαμψίας

Ορισμένες γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με προεκλαμψία δεν εμφανίζουν χαρακτηριστικά συμπτώματα. Ομοίως, δεν εμφανίζουν όλες οι γυναίκες τα ίδια συμπτώματα.

Το κύριο πρόβλημα είναι πως ορισμένα από τα συμπτώματα της προεκλαμψίας, όπως η ναυτία ή το πρήξιμο, μπορούν να ερμηνευτούν ως φυσιολογικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης.

Γι’ αυτό οι γιατροί θα πρέπει να ξέρουν πώς να αναγνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια αυτής της επιπλοκής αποτελεσματικά και άμεσα.

Αυτά είναι:

Σε περίπτωση ήπιας προεκλαμψίας

Σε περίπτωση σοβαρής προεκλαμψίας

 • Πονοκέφαλος και θολή όραση.
 • Φωτοευαισθησία.
 • Κόπωση, ναυτία, και εμετός.
 • Μειωμένη ποσότητα ούρων.
 • Πόνος στην άνω περιοχή της κοιλιάς, συνήθως στη δεξιά πλευρά.
 • Εύκολος σχηματισμός μελανιών.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι δεν υποφέρουν όλες οι γυναίκες με προεκλαμψία από εμφανές πρήξιμο ή δραστική αύξηση βάρους. Επίσης, όσες γυναίκες υποφέρουν από αυτά τα συμπτώματα δεν πάσχουν απαραίτητα από προεκλαμψία. Τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση.

Μάθετε για την προεκλαμψία: Παράγοντες επικινδυνότητας

Έμβρυο στη μήτρα

Η παχυσαρκία, ο διαβήτης, και η υπέρταση αποτελούν σοβαρούς παράγοντες επικινδυνότητας που σχετίζονται με την προεκλαμψία.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο της πάθησης. Αν πρόκειται για την πρώτη εγκυμοσύνη μιας γυναίκας, και έπασχε προηγουμένως από υπέρταση ή κάποια ασθένεια με τα νεφρά, ή έχει οικογενειακό ιστορικό προεκλαμψίας, τότε έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να υποφέρει από αυτό.

Παρομοίως, γυναίκες με πολλαπλές εγκυμοσύνες, που προηγουμένως είχαν υπέρταση στην εγκυμοσύνη ή προεκλαμψία, ή γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος (BMI) από 30 και πάνω, κινδυνεύουν περισσότερο. Οι έγκυες κάτω των 20 ή άνω των 40 μπορούν να εμφανίσουν ευκολότερα προεκλαμψία.

Ρίξτε μια ματιά και σε αυτό το άρθρο: Η εγκυμοσύνη μετά τα 35. Μάθετε περισσότερα σήμερα

Πρόληψη

Μέσα από τους συχνούς προγεννητικούς ελέγχους, ο/η γιατρός σας θα ελέγξει τα ακόλουθα:

 • Την πίεση
 • Τα επίπεδα ούρων
 • Αιματολογικές εξετάσεις

Επιπροσθέτως, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για τον έλεγχο της παρουσίας αυτού του προβλήματος, όπως:

Ανεξαρτήτως από αυτές τις εξετάσεις, δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για την αποτροπή της πάθησης, επειδή δεν μπορούν να ελεγχθούν όλοι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωσή της.

Γι’ αυτό, οι ειδικοί υγείας προτείνουν συχνά να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή και να γυμνάζεστε, όπως επίσης και να κάνετε τακτικούς ιατρικούς ελέγχους.

Ανακαλύψτε: Καισαρική τομή: τι πρέπει να γνωρίζετε για το πριν και το μετά

Μάθετε για την προεκλαμψία: Αντιμετώπιση

Μάθετε για την προεκλαμψία

Με τους περιοδικούς προγεννητικούς ελέγχους μπορείτε να ανιχνεύσετε έγκαιρα την προεκλαμψία και άλλες παθήσεις.

Η αντιμετώπισή της εξαρτάται από το στάδιο της εγκυμοσύνης. Αν η πάθηση εκδηλωθεί κοντά στην ημερομηνία της γέννας και το μωρό έχει αναπτυχθεί, ο/η γιατρός θα προχωρήσει στη γέννα το συντομότερο δυνατό.

Αν η προεκλαμψία είναι ήπια και το μωρό δεν έχει αναπτυχθεί, η θεραπεία θα βασιστεί στην αύξηση των προγεννητικών ελέγχων. Ομοίως, ο/η γιατρός θα σας ζητήσει να εισάγετε περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σας.

Είναι επίσης σημαντικό να καταναλώνετε λιγότερο αλάτι και να πίνετε πολύ νερόΤέλος, είναι απαραίτητο να ξεκουράζεστε πολύ. Θα πρέπει να ξαπλώνετε στην αριστερή σας πλευρά ώστε το βάρος του μωρού να μην πέφτει πάνω στα σημαντικά αιμοφόρα αγγεία.

Αν μια γυναίκα πάσχει από σοβαρή προεκλαμψία, πέραν των παραπάνω, ο/η γιατρός θα συνταγογραφήσει φάρμακα για τον έλεγχο της πίεσης.

Η προεκλαμψία είναι μια σοβαρή επιπλοκή της εγκυμοσύνης και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη ζωή της μητέρας, όσο και του μωρού. Γι’ αυτό, ο υγιεινός τρόπος ζωής, ειδικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης, και οι τακτικοί προγεννητικοί έλεγχοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να την αποτρέψετε.

 • Sibai, B. M. (2015). Preeclampsia. In Protocols for High-Risk Pregnancies: An Evidence-Based Approach: Sixth Edition. https://doi.org/10.1002/9781119001256.ch39
 • Sircar, M., Thadhani, R., & Karumanchi, S. A. (2015). Pathogenesis of preeclampsia. Current Opinion in Nephrology and Hypertension. https://doi.org/10.1097/MNH.0000000000000105
 • Gupte, S., & Wagh, G. (2014). Preeclampsia-eclampsia. Journal of Obstetrics and Gynecology of India. https://doi.org/10.1007/s13224-014-0502-y
 • Backes, C. H., Markham, K., Moorehead, P., Cordero, L., Nankervis, C. A., & Giannone, P. J. (2011). Maternal Preeclampsia and Neonatal Outcomes. Journal of Pregnancy. https://doi.org/10.1155/2011/214365