Πολύποδες της μήτρας: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πολύποδες της μήτρας δεν προκαλούν συμπτώματα. Παρότι είναι σχεδόν πάντα καλοήθεις, περίπου στο 1% των περιπτώσεων μετατρέπονται σε κακοήθεις. Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Πολύποδες της μήτρας: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Οι πολύποδες της μήτρας είναι εξογκώματα που αναπτύσσονται στο εσωτερικό τείχος της μήτρας. Έχουν διαφορετικά μεγέθη, από λίγα έως πολλά εκατοστά, και μπορούν να φτάσουν το μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ.

Οι ειδικοί δε γνωρίζουν ακόμη πώς αναπτύσσονται οι πολύποδες. Ο λόγος είναι πως, σε πολλές περιπτώσεις, δεν προκαλούν συμπτώματα. Έτσι, οι γυναίκες δε συμβουλεύονται τους γιατρούς τους. Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ποσοστό εμφάνισής τους κυμαίνεται από 10 έως 24% του παγκόσμιου γυναικείου πληθυσμού.

Εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες από 40 έως 65 ετών. Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι πολύποδες της μήτρας εμφανίστηκαν σε κορίτσια 12 ετών και σε ηλικιωμένες 81 ετών. Γι’ αυτό, μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

Τι είναι οι πολύποδες της μήτρας;

Γυναίκα με το χέρι στη λεκάνη της

Οι πολύποδες της μήτρας είναι συχνοί στις γυναίκες που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση. Ο σχηματισμός τους είναι ένας από τους λόγους της μετεμμηνοπαυσιακής αιμορραγίας.

Πρόκειται για μικρούς όγκους στο εσωτερικό τείχος της μήτρας. Αυτό το τείχος ονομάζεται ενδομήτριο, γι’ αυτό και οι πολύποδες είναι γνωστοί ως “πολύποδες του ενδομητρίου”. Εμφανίζονται λόγω του πολλαπλασιασμού των κυττάρων και της επακόλουθης ανάπτυξης του ενδομητρίου.

Μία γυναίκα μπορεί να έχει έναν ή περισσότερους πολύποδες της μήτρας. Συνήθως παραμένουν στο όργανο, αλλά κάποιες φορές γλιστρούν μέσα από τον τράχηλο της μήτρας και φτάνουν στον κόλπο. Είναι συχνότεροι στις γυναίκες που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση ή την έχουν ήδη περάσει.

Στην πλειοψηφία τους οι πολύποδες είναι καλοήθεις. Μόνο το 0,5 με 1% είναι κακοήθεις. Γενικά, οι κακοήθεις πολύποδες είναι αυτοί που εμφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση, έχουν μέγεθος 2,5 εκατοστών, και προκαλούν μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία.

Συμπτώματα και διάγνωση

Οι περισσότεροι πολύποδες δεν προκαλούν συμπτώματα, και ανιχνεύονται κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ρουτίνας. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν συμπτώματα, είναι συνήθως το ακόλουθα:

 • Αφύσικη αιμορραγία. Πολύ βαριά αιμορραγία κατά την εμμηνόρροια (μηνορραγία), αυτού του είδους η αιμορραγία δε σχετίζεται με την εμμηνόρροια, δηλαδή όταν συμβαίνει μετά την εμμηνόπαυση (μητρορραγία), ή μετά το σεξ.
 • Αγονία. Η δυσκολία ή η ανικανότητα για σύλληψη ίσως σχετίζεται με αυτή την πάθηση.
 • Αποβολές.
 • Πόνος. Αυτός συμβαίνει όταν οι πολύποδες μετακινούνται στον κόλπο.

Οι επαγγελματίες υγείας κάνουν τη διάγνωση μέσα από διάφορες εξετάσεις όπως:

 • Διακολπικό υπερηχογράφημα. Αυτό γίνεται με την εισαγωγή ενός ραβδοειδούς οργάνου στον κόλπο. Το όργανο αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια εικόνα μέσω ηχητικών κυμάτων.
 • Υστεροσκόπηση. Εδώ, εισάγεται στον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας ένας ευέλικτος, λεπτός, φωτεινός σωλήνας. Αυτό το μηχάνημα επιτρέπει στους/ις γιατρούς να δουν μέσα στο όργανο.
 • Βιοψία του ενδομητρίου. Αυτή γίνεται με έναν καθετήρα αναρρόφησης. Ο/η γιατρός λαμβάνει ένα δείγμα για να το εξετάσει στο εργαστήριο. Όμως, δεν είναι 100% αξιόπιστη μέθοδος.

Πολύποδες της μήτρας – Αιτίες πρόκλησης

Πλαστική μήτρα

Μέχρι σήμερα, δεν έχει προσδιοριστεί ο λόγος εμφάνισης των πολυπόδων. Όμως, έχουν αναγνωριστεί διάφοροι παράγοντες επικινδυνότητας.

Ακόμη δε γνωρίζουμε γιατί προκαλούνται οι πολύποδες. Υπάρχουν θεωρίες που αναφέρουν ότι σχετίζονται με γενετικούς, ορμονικούς, και άλλους παράγοντες. Ωστόσο, δεν έχουμε ακόμη οριστικά αποτελέσματα.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί έχουν ανιχνεύσει ορισμένους παράγοντες επικινδυνότητας οι οποίοι είναι:

 • Υψηλά επίπεδα οιστρογόνων.
 • Χρήση ταμοξιφαίνης, αυτό το φάρμακο χορηγούν οι γιατροί στον καρκίνο του μαστού, και αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού πολυπόδων της μήτρας.
 • Μετεμμηνοπαυσιακή ορμονοθεραπεία.
 • Παχυσαρκία.
 • Υπέρταση.
 • Άλλες ασθένειες – Σύνδρομο Lynch, σύνδρομο Cowden, και άλλες σπάνιες ασθένειες.

Άλλα ενδιαφέροντα δεδομένα

Η συνηθέστερη θεραπεία γι’ αυτή την πάθηση είναι η χειρουργική αφαίρεση ή πολυπεκτομή. Αυτή η διαδικασία εκτελείται με απόξεση της μήτρας ή ξύσιμο ή με χειρουργική εκτομή μέσω υστεροσκόπησης. Η τελευταία μέθοδος είναι η ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική.

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να προβαίνουν σε χειρουργική επέμβαση στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Συμπτωματικές προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
 • Ασυμπτωματικές προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με πολύποδες άνω του 1,5 εκατοστού σε διάμετρο.
 • Συμπτωματικές και ασυμπτωματικές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Σε περιπτώσεις όπου οι πολύποδες εμφανίζονται εξαιτίας της κατανάλωσης ταμοξιφαίνης, οι γιατροί θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Το καλύτερο είναι να πάνε στον/η γυναικολόγο τους οι γυναίκες περιοδικά για εξετάσεις ώστε να ανιχνεύσουν τυχόν προβλήματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ralph, C., Zajer, C., De Petris, V., Gejman, R., & Cuello, M. (2014). Pólipo endometrial, una causa infrecuente de sangrado genital anormal en la adolescencia. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 79(4), 305-310.
 • Kent A. Endometrial polyp investigation. Rev Obstet Gynecol. 2009;2(3):201.
 • Nijkang NP, Anderson L, Markham R, Manconi F. Endometrial polyps: Pathogenesis, sequelae and treatment. SAGE Open Med. 2019;7:2050312119848247. Published 2019 May 2. doi:10.1177/2050312119848247
 • Kanthi JM, Remadevi C, Sumathy S, Sharma D, Sreedhar S, Jose A. Clinical Study of Endometrial Polyp and Role of Diagnostic Hysteroscopy and Blind Avulsion of Polyp. J Clin Diagn Res. 2016;10(6):QC01–QC4. doi:10.7860/JCDR/2016/18173.7983
 • Lieng M, Istre O, Qvigstad E. Treatment of endometrial polyps: a systematic review. 2010. In: Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. York (UK): Centre for Reviews and Dissemination (UK); 1995-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK79302/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.