Τα 5 είδη γυναικολογικού καρκίνου που πρέπει να γνωρίζετε

Επειδή τα διάφορα είδη γυναικολογικού καρκίνου συχνά εμφανίζονται χωρίς να παρουσιάζονται συμπτώματα, ή τα συμπτώματά τους συγχέονται με άλλα προβλήματα υγείας, είναι θεμελιώδους σημασίας να βλέπετε το γιατρό σας για τακτικούς προληπτικούς ελέγχους.
Τα 5 είδη γυναικολογικού καρκίνου που πρέπει να γνωρίζετε

Τελευταία ενημέρωση: 31 Μαρτίου, 2019

Υπάρχουν πέντε είδη γυναικολογικού καρκίνου που συνδέονται με τον τράχηλο, τις ωοθήκες, τη μήτρα, τον κόλπο και το αιδοίο.

Κάθε χρόνο χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται με κάποιο είδος καρκίνου που σχετίζεται με τα αναπαραγωγικά όργανα. Αν και η σύγχρονη ιατρική σημειώνει καθημερινές προόδους και διαθέτει όλο και καλύτερες θεραπείες, η πρόληψη σώζει τις περισσότερες ζωές.

Σήμερα θα θέλαμε να σας ενθαρρύνουμε να διαβάσετε τις παρακάτω πληροφορίες και να μην ξεχνάτε ποτέ να επισκέπτεστε το γυναικολόγο σας για τακτικούς προληπτικούς ελέγχους.

Ο λόγος; Υπάρχουν πολλές νόσοι που εμφανίζονται χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα, επομένως είναι σημαντικό να κάνετε προληπτικούς ελέγχους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι ανώδυνοι. Αξίζει τον κόπο!

Επίγνωση σχετικά με το γυναικολογικό καρκίνο

είδη γυναικολογικού καρκίνου

Δεν θα υπάρξει ποτέ κάποιος τρόπος να γνωρίζετε 100% αν θα παρουσιάσετε γυναικολογικό καρκίνο. Οι γενετικοί παράγοντες συχνά παίζουν κάποιο ρόλο στο αν υπάρχει προδιάθεση, όμως κάθε άτομο είναι μοναδικό και μονάχα εσείς ξέρετε αν κάτι δεν πάει καλά ή αλλάζει στο σώμα.

Η πρόληψη σώζει ζωές και κάνει την αντιμετώπιση αποτελεσματικότερη στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Ακόμα κι αν είστε νέα χωρίς οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, πρέπει να κλείσετε ραντεβού με το γυναικολόγο σας αν αισθάνεστε ακόμα και κάποια μικρή ενόχληση, αν πονάτε στην κοιλιά ή αν παρατηρείτε αλλαγές στην περίοδό σας.

Ο γυναικολογικός καρκίνος είναι ένας από τους πιο εξελιγμένους τομείς της ογκολογίας, τόσο σε επίπεδο διάγνωσης όσο και σε επίπεδο ιατρικής και χειρουργικής αντιμετώπισης.

Μη συσχετίζετε λοιπόν αμέσως τη λέξη “καρκίνος” με το θάνατο, αλλά με μια νόσο που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Θεωρήστε τη ως ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται με θάρρος, δύναμη και μεγάλη υποστήριξη από την οικογένεια.

Είδη γυναικολογικού καρκίνου

1. Καρκίνος του τραχήλου

Το ποσοστό καρκίνου του τραχήλου έχει μειωθεί χάρη στη χρήση προφυλακτικών, στην κολπική-τραχηλική κυτταρολογική εξέταση και στην εξέταση για ιό ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Η πρώιμη διάγνωση εξασφαλίζει τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης της νόσου και των όγκων.

Τα παρακάτω συμπτώματα συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου:

 • Βαριά αιμορραγία κατά την εμμηνορρυσία.
 • Άφθονα κολπικά υγρά με αίμα.
 • Αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή.
 • Κοιλιακός πόνος και δυσφορία στη μέση.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να σχετίζονται και με άλλα προβλήματα υγείας, όπως με κάποια λοίμωξη. Ωστόσο αποτελούν αιτία ανησυχίας και θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας.

 

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα 5 σπάνια σημάδια του καρκίνου του μαστού.

 

2. Καρκίνος των ωοθηκών

είδη γυναικολογικού καρκίνου

Παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος των ωοθηκών συνήθως εμφανίζεται σε γυναίκες ηλικίας 50 ως 70 ετών, ακόμα και αν είστε νεότερη δεν θα πρέπει να αγνοείτε ότι αυτό το είδος καρκίνου έχει πολύ υψηλό ποσοστό εμφάνισης.

Δεν γνωρίζουμε μέχρι τώρα την αιτία αυτού του είδους γυναικολογικού καρκίνου. Οι ειδικοί μάς λένε ότι μπορεί να οφείλεται σε ορμονικούς και αναπαραγωγικούς παράγοντες, στη διατροφή, στο κάπνισμα, στο υπερβολικό βάρος, ακόμα και στη χρήση προϊόντων όπως το ταλκ. Θεωρείται ότι ο ρόλος που παίζουν οι γενετικοί παράγοντες σε αυτή τη νόσο είναι μικρός, της τάξης του 10% με 15%.

Ο καρκίνος των ωοθηκών γενικά προκαλεί λίγα συμπτώματα, μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, επομένως οι τακτικές προληπτικές εξετάσεις είναι σημαντικές.

Στα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών περιλαμβάνονται τα εξής:

 • Ελαφριά δυσφορία στην κοιλιά, σαν δυσπεψία.
 • Πόνος στην περιοχή της λεκάνης.
 • Αναιμία και απώλεια βάρους.
 • Έλλειψη όρεξης, κόπωση.
 • Αύξηση των τριχών στο σώμα λόγω ορμονικών αλλαγών.

3. Καρκίνος της μήτρας

Ο τράχηλος είναι το κατώτερο μέρος της μήτρας και σχηματίζει ένα κανάλι προς τον κόλπο. Τα προβλήματα που συνδέονται με αυτό το είδος καρκίνου εμφανίζονται εκεί που ο ενδοτράχηλος συναντά τον εξωτράχηλο όταν αναπτύσσονται καρκινώματα.

Ο καρκίνος της μήτρας εμφανίζεται λιγότερο συχνά σε γυναίκες που έχουν αποκτήσει παιδιά. Ωστόσο θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι για το συγκεκριμένο είδος καρκίνου οι γενετικοί παράγοντες παίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.

Η Angelina Jolie αποτελεί μια πολύ γνωστή περίπτωση. Όπως γνωρίζετε, επέλεξε να κάνει αφαίρεση ωοθηκών και σαλπίγγων, επειδή είχε πολύ μεγάλη γενετική προδιάθεση να παρουσιάσει καρκίνο των ωοθηκών και του μαστού.

Ο καρκίνος της μήτρας συνδέεται με τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Αιμορραγία εκτός εμμηνορρυσίας.
 • Άφθονα κολπικά υγρά με αίμα.
 • Αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή.

 

 

 

4. Καρκίνος του κόλπου

Αν και αυτό το είδος καρκίνου επίσης επηρεάζεται σημαντικά από γενετικούς παράγοντες, θα πρέπει να σας πληροφορήσουμε ότι ο καρκίνος του κόλπου δεν είναι τόσο κοινός όσο τα είδη του καρκίνου που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αυτό το είδος γυναικολογικού καρκίνου συναντάται σε δύο μορφές:

 • Καρκίνωμα πλακώδους επιθηλίου: ξεκινάει από τα κύτταρα του πλακώδους επιθηλίου, το οποίο καλύπτει τα τοιχώματα του κόλπου. Εξελίσσεται αργά σχεδόν χωρίς συμπτώματα, μέχρι που φτάνει σε άλλα όργανα.
 • Αδενοκαρκίνωμα: ξεκινάει στα αδενικά κύτταρα του κόλπου, τα οποία παράγουν και απελευθερώνουν υγρά όπως η “κολπική βλέννα”. Είναι συνηθισμένο σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Τα συμπτώματα αυτού του είδους καρκίνου είναι τα εξής:

 • Αιμορραγία που δεν σχετίζεται με την εμμηνορρυσία.
 • Πόνος στη μέση ή στη λεκάνη.
 • Οδυνηρή ούρηση.
 • Εμφάνιση εξογκώματος στον κόλπο.

5. Καρκίνος του αιδοίου

είδη γυναικολογικού καρκίνου

Αυτό το είδος καρκίνου δεν είναι πολύ συνηθισμένο και προσβάλλει τα μεγάλα χείλη του αιδοίου.

Εξελίσσεται αργά και είναι περισσότερο συνηθισμένο σε γυναίκες που ξεκινούν τη σεξουαλική δραστηριότητα νωρίς στη ζωή και έχουν πολλούς συντρόφους.

Πρέπει να έχετε υπόψη σας τους παρακάτω παράγοντες κινδύνους:

 • Ύπαρξη λοίμωξης που οφείλεται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Ενημερωθείτε περαιτέρω με τη σχετική μελέτη του James Radosevich εδώ.
 • Ιστορικό ανωμαλιών στα τεστ Παπανικολάου.
 • Εξογκώματα στο αιδοίο ή μικρά, παράξενα ογκίδια, σαν κονδυλώματα, με διαφορετικό χρώμα.
 • Φαγούρα και δυσφορία στον αιδοίο και στις γύρω περιοχές.
 • Αιμορραγία που δεν σχετίζεται με την εμμηνορρυσία.

Κλείνοντας θα λέγαμε ότι πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι το σημαντικότερο από όλα όσα αναφέραμε στο παρόν άρθρο είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ του γυναικολογικού καρκίνου.

Να θυμάστε να κάνετε περιοδικούς προληπτικούς ελέγχους και να βλέπετε το γιατρό σας αν έχετε οποιαδήποτε ενόχληση, όσο ασήμαντη κι αν είναι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Narváez Ocampo L, Collazos Cerón A, Daza Ocampo K, Torres Camargo Y, et al. Conocimientos sobre prevención y factores de riesgo para cáncer de cuello uterino en un centro de educación técnica. Rev. peru. ginecol. obstet. 2019;  65( 3 ): 299-304.
 • Gaona Estudillo R. El cáncer de ovario, el asalto del homicida invisible. Rev. Fac. Med. (Méx.). 2014 ;  57( 1 ): 24-30.
 • Gonzales-Montúfar F, Vera Vera J, Gamarra Paredes M, Fernández López M, et al. Cáncer de vagina: reporte de un caso. Rev. peru. ginecol. obstet. 2019;  65( 3 ): 373-378.
 • Bas Esteve E, Díaz-Caneja Planell C, Peiró Marqués F. Cáncer de vulva en la mujer joven no asociado a infección por virus del papiloma humano: a propósito de un caso. Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia. 2016;43(2):89-91.
 • Scucces M. Epidemiología del carcinoma de endometrio. Rev Obstet Ginecol Venez. 2010;  70( 1 ): 37-41.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.