5 σπάνια σημάδια του καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος σε νεαρά άτομα είναι συνήθως πιο επιθετικός καθιστώντας ζωτικής σημασίας την έγκαιρη διάγνωση.

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου στον κόσμο. Επηρεάζει κυρίως γυναίκες αλλά ορισμένες φορές ακόμη και άντρες. Ο κίνδυνος ανάπτυξης αυτής της νόσου αυξάνεται συνεχώς με την ηλικία αλλά η πρόωρη ανίχνευση αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η πλειοψηφία αυτών των ασθενειών παρουσιάζονται συνήθως στην ηλικία των 40 ετών και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να εξετάζεστε τακτικά. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που παρουσιάζονται σε πολύ μικρότερη ηλικία και δυστυχώς αυτές οι περιπτώσεις έχουν την τάση να είναι πιο επιθετικές. Ανεξάρτητα από την ηλικία, η έγκαιρη διάγνωση είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για μια έγκαιρη θεραπεία. Γι’ αυτό το λόγο, οι ειδικοί της υγείας προτείνουν να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα κοινά και τα μη κοινά συμπτώματα που παρουσιάζονται στο αρχικό στάδιο αυτής της νόσου έτσι ώστε να μπορούμε να την ανιχνεύσουμε εγκαίρως.

Τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν εξογκώματα στο στήθος, αλλαγές στη δομή του, δερματικές αλλαγές, έκκριση δυσώδους υγρού από τη θηλή. Ωστόσο, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία δηλώνει ότι υπάρχουν επίσης και σπάνια συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να αναλυθούν προσεκτικά από κάποιον ειδικό καθώς μπορεί να μοιάζουν με τα συμπτώματα άλλων προβλημάτων υγείας ενώ θα μπορούσαν να υποδεικνύουν τον καρκίνο του μαστού.

Κνησμός, ερυθρότητα και πόνος

Είναι απολύτως φυσιολογικό το στήθος σας να πονάει, να είναι περισσότερο ευαίσθητο ή να αισθάνεστε μια ελάχιστη φαγούρα πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Ωστόσο, αν αυτά τα συμπτώματα παραμένουν, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας καθώς αυτά μπορεί να είναι σημάδια του καρκίνου του μαστού. Γενικότερα, αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται με το φλεγμονώδη καρκίνο ο οποίος προκαλεί πρήξιμο, κνησμό και πόνο στην περιοχή του στήθους καθώς επίσης και πιο εμφανή σημάδια όπως φολιδωτό δέρμα, κυτταρίτιδα ή μικρές μπλε κηλίδες στο δέρμα. Σε αυτήν την περίπτωση είναι σημαντικό να δράσετε άμεσα καθώς αυτά αποτελούν σημάδια κάποιας μορφής καρκίνου που εξελίσσεται πολύ γρήγορα.

Πόνος στην πλάτη

Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες και το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να σκεφτόμαστε είναι ότι μπορεί να οφείλεται στον καρκίνο του μαστού. Ειδικοί σημειώνουν ότι οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού δήλωσαν ότι αισθάνονταν πόνους στο πάνω μέρος της πλάτης και ανάμεσα στις ωμοπλάτες τους πριν εμφανιστεί οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα αυτής της νόσου. Είναι πραγματικά σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ορισμένα είδη καρκινικών όγκων αναπτύσσονται συχνά βαθιά μέσα στον ιστό του μαστού, προκαλώντας πόνο στην πλάτη ή στα πλευρά. Έχει αναφερθεί επίσης ότι όταν υπάρχει μετάσταση τότε αρχίζει να εξαπλώνεται και η νόσος.

Πόνος και ευαισθησία στις μασχάλες

maschales

Ένα από τα πρώτα σημεία του σώματος στο οποίο εμφανίζονται τα σημάδια του καρκίνου του μαστού είναι οι μασχάλες. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι λεμφαδένες της μασχάλης μπορεί να υποδεικνύουν την παρουσία του καρκίνου όπως οι λεμφαδένες στο λαιμό και τον αυχένα μπορούν να σηματοδοτήσουν την παρουσία της γρίπης. Οι πρησμένοι και επώδυνοι λεμφαδένες στη μασχάλη μπορεί να αποτελούν ένα πρόωρο σημάδι του καρκίνου του μαστού πολύ πριν παρατηρηθούν τα συμπτώματα στην περιοχή του στήθους. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να συγκρίνετε τις μασχάλες σας και να προσδιορίσετε αν υπάρχει κάποια διαφορά ή αν αισθάνεστε κάποια δυσφορία. Αν υπάρχει κάποια εμφανή διαφορά είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Φυσικά, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις αυτά τα συμπτώματα δεν οφείλονται πάντα στον καρκίνο του μαστού.

Αλλαγές στη θηλή και εκκρίσεις

Μια περιοχή του στήθους όπου ο καρκίνος είναι περισσότερο εμφανής είναι κάτω από τη θηλή. Η παρουσία του καρκίνου στον ιστό του στήθους μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην εμφάνισή του αλλά και στην ευαισθησία του. Η θηλή επίσης μπορεί να έχει μια ασυνήθιστη υφή και να την αισθάνεστε πιο μαλακή. Άλλο ένα εμφανές σημάδι είναι η έκκριση υγρού, αίματος ή γάλακτος όταν δεν θηλάζετε. Αυτό συμβαίνει όταν ο όγκος σχηματίζεται στον αγωγό του γάλακτος ή πίσω από αυτόν. Και στις δυο περιπτώσεις, επιβάλλεται η έγκαιρη ιατρική εξέταση και παρακολούθηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Αλλαγές στο σχήμα

Πολλές γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού είχαν παρατηρήσει εμφανείς αλλαγές στο σχήμα του στήθους τους. Για παράδειγμα, ο ένας εκ των δυο μαστών είχε παραμείνει στρογγυλός ενώ ο άλλος είχε οβάλ σχήμα. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις γυναικών που παρατήρησαν αλλαγές μόνο από τη μια πλευρά του μαστού κάνοντάς τον ανόμοιο. Αυτές οι ανωμαλίες στους μαστούς παρατηρούνται πιο εύκολα όταν φοράτε σουτιέν. Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να κάνετε μόνες σας μια ψηλάφηση μαστού και να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Ίσως σας αρέσουν