7 σημάδια του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας

Μέχρι πριν από 40 χρόνια περίπου, ο καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας αντιπροσώπευε μια από τις μεγαλύτερες απειλές θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.
7 σημάδια του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας

Τελευταία ενημέρωση: 17 Ιουλίου, 2020

Μέχρι πριν από 40 χρόνια περίπου, ο καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας αντιπροσώπευε μια από τις μεγαλύτερες απειλές θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Σήμερα, η θνησιμότητα από αυτήν την ασθένεια έχει μειωθεί σημαντικά, παρόλο που συνεχίζει να αποτελεί μια απειλή. Η έρευνα, η ιατρική και τεχνολογική πρόοδος είναι ικανές να καθορίζουν τα συμπτώματα που επιτρέπουν την ανίχνευση της ασθένειας εγκαίρως ώστε να δοθεί νωρίς η θεραπεία. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό όλες οι γυναίκες να είναι καλά ενημερωμένες όσον αφορά τα προειδοποιητικά σημάδια αυτής της ασθένειας  και να συμβουλεύονται έναν γιατρό νωρίς αν νιώθουν ότι είναι σε κίνδυνο.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Η επίγνωση του κινδύνου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι επίσης πολύ σημαντική για την πρόληψη ή την έγκαιρη διάγνωσή του. Με αυτήν την πληροφόρηση οι γυναίκες μπορούν να αναγνωρίσουν αν ενδέχεται να εκτεθούν στον κίνδυνο της ανάπτυξης της ασθένειας.

 • Μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV): Ο ιός HPV αποτελεί αιτία του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. Μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής και μπορεί συνήθως να διαγνωστεί μέσω ενός τεστ Παπ ή από την εμφάνιση κονδυλωμάτων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
 • Διατροφή: Μια κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε κατάσταση υπερβολικού βάρους ή παχυσαρκίας για τις γυναίκες, κάτι το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο της ανάπτυξης του καρκίνου.
 • Γενετική: Οι γυναίκες, που έχουν γενετικό ιστορικό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, είναι τρεις φορές σε κίνδυνο ανάπτυξης της ασθένειας αυτής.
 • HIV:  Αυτός ο ιός αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και θέτει το σώμα σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από HPV. Περισσότερα για τον ιό HIV μπορεί να διαβάσετε εδώ.
 • Κατανάλωση καπνού ή εισπνοή καπνού.
 •  Πρώιμη ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής.
 • Υψηλός αριθμός παιδιών.
 • Εμμηνόπαυση μετά τα 52.
 • Διαβήτης.
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση.
 • Έκθεση σε υψηλά επίπεδα οιστρογόνου.

Διαβάστε και αυτό το άρθρο: Πώς να αποκτήσετε πιο υγιή μάτια

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας;

Ένα από τα μειονεκτήματα του καρκίνου είναι ότι συχνά αποτελεί μια σιωπηλή νόσο στα αρχικά της στάδια: αυτός είναι ένας από τους λόγους που υπάρχουν συνεχώς πολλοί θάνατοι από αυτήν την ασθένεια. Ωστόσο, η πληροφόρηση για τα συμπτώματα που μπορεί να μοιάζουν συνηθισμένα είναι το κλειδί της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.

Πόνος στα πόδια

7 σημάδια του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας - Γυναικείο πόδι

Ένα από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στα αρχικά στάδια του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας είναι ο πόνος και το πρήξιμο στα πόδια. Όπως αναφέρει η δρ Savita V. Dandapani στην έρευνα της, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ, ο πόνος στα κάτω άκρα μπορεί ν’ αποτελέσει ένδειξη καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. Αυτό συμβαίνει διότι ο τράχηλος της μήτρας διογκώνεται κι εμποδίζει το αίμα να κυκλοφορήσει κανονικά και τελικά προκαλεί αυτήν την οδυνηρή αίσθηση.

Κολπικό έκκριμα

Το κολπικό έκκριμα είναι φυσιολογικό όταν εκκρίνεται σπανίως και χωρίς χρώμα ή οσμή. Αν το κολπικό έκκριμα αυξάνεται, εκκρίνεται πιο συχνά, μυρίζει και έχει ακανόνιστη εμφάνιση, το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε ένα γιατρό, γιατί μπορεί να είναι ένα καθαρό σύμπτωμα του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας.

Ασυνήθιστη αιμορραγία

7 σημάδια του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας - Ερυθρά αιμοσφαίρια

Αυτό αποτελεί ένα από τα πιο συνήθη συμπτώματα του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. Μερικές γυναίκες έχουν ακανόνιστες περιόδους και θα πρέπει να συμβουλεύονται ένα γιατρό για να προσδιορίσει την πιθανή αιτία της ανωμαλίας. Αν μέχρι τώρα οι περίοδοι σας ήταν κανονικές και τώρα αρχίζετε να αιμορραγείτε ανάμεσα στις περιόδους ή μετά από σεξουαλική επαφή, είναι σημαντικό να θορυβηθείτε και να συζητήσετε με έναν γιατρό.

Άβολη ούρηση

Ότι συμβαίνει μετά από την ούρηση μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση του καρκίνου με διάφορους τρόπους. Το πιο ορατό σύμπτωμα είναι η δυσανεξία στην ούρηση, όπως φαγούρα, σφίξιμο κι άλλες αισθήσεις που σας κάνουν να νιώθετε άβολα.  Το σύμπτωμα αυτό, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι ενδεικτικό της ουρολοίμωξης, αλλά όταν αυτά τα συμπτώματα ούρησης είναι συχνά και διαρκούν, είναι πολύ σημαντικό να ψάξετε για  άμεση ιατρική φροντίδα.

Ακανόνιστη ούρηση

7 σημάδια του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας - Γυναίκα στην τουαλέτα

Εκτός από την δυσανεξία, οι αλλαγές στις συνήθειες της  ούρησης μπορούν επίσης να αποτελέσουν ένα βασικό σημάδι για την διάγνωση αυτής της ασθένειας. Εάν αρχίσετε να πάσχετε από ακράτεια, ουρώντας περισσότερο συχνά από ότι συνήθως, ή παρατηρήσετε μια αλλοίωση του χρώματος των ούρων, αυτά αποτελούν προειδοποιητικά μηνύματα.

Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή

Το αισθάνεστε δυσανεξία ή πόνο κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής είναι ένα άλλο βασικό σύμπτωμα για την διάγνωση του καρκίνου. Σε αυτήν την περίπτωση, το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε ένα γιατρό, ώστε να προσδιορίσει το λόγο που πονάτε κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Πυελικό άλγος

Το πυελικό άλγος  είναι πολύ συνηθισμένο κατά την διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Ωστόσο, όταν οι κράμπες και το πυελικό άλγος  διαρκούν περισσότερο  από όσο συνήθως ή είναι συχνότερα ή πιο έντονα, είναι σημαντικό να είστε σε επιφυλακή και να  συμβουλεύεστε έναν ειδικό.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.