Τα χαρακτηριστικά και οι χρήσεις του Triphala

Το Triphala είναι ένα φυτικό παρασκεύασμα που χρησιμοποιείται στην ιατρική της Αγιουρβέδα για τη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων. Επιπλέον, υπάρχουν ισχυρισμοί ότι βοηθά στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης. Εν ολίγοις, πιστεύεται ότι η κατανάλωσή του προάγει τη γενική ευημερία, αλλά χρειάζονται ακόμη περισσότερες μελέτες.
Τα χαρακτηριστικά και οι χρήσεις του Triphala
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το Triphala είναι ένα φυτικό παρασκεύασμα από την παραδοσιακή αγιουρβεδική ιατρική. Το όνομα είναι στα σανσκριτικά και μεταφράζεται ως “τρία φρούτα”. Αυτό συμβαίνει επειδή η σύνθεσή του περιλαμβάνει ινδικό φραγκοστάφυλο (Emblica officinalis), χαριτάκι (Terminalia chebula) και τερμινάλια η βελλερική (Terminalia bellirica ).

Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν ως πρόσθετο σε πεπτικές, φλεγμονώδεις και στοματικές καταστάσεις λόγω της χημικής του σύνθεσης. Μερικοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι βοηθά στον έλεγχο του βάρους.

Υπάρχουν όμως στοιχεία για αυτό; Είναι ασφαλές;

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό!

Τι είναι το Triphala και από τι αποτελείται;

Το Triphala είναι μια φυτική φόρμουλα που χρησιμοποιείται στην ιατρική της Αγιουρβέδα. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Εναλλακτικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής, οι άνθρωποι μπορούν να το προμηθευτούν από τους αποξηραμένους καρπούς των φυτικών ειδών ινδικό φραγκοστάφυλο (Emblica officinalis), χαριτάκι (Terminalia chebula) και τερμινάλια η βελλερική (Terminalia bellirica). Όλα είναι εγγενή στην ινδική υποήπειρο.

Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για περισσότερα από 1000 χρόνια. Εμφανίζεται ήδη σε κείμενα του γιατρού Charak, ο οποίος πρότεινε ότι η καθημερινή κατανάλωσή του ήταν χρήσιμη για να ζήσει κάποιος «εκατό χρόνια χωρίς ασθένεια». Από τότε, οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν ως σύμμαχο για να βελτιώσουν την υγεία τους και έτσι να προωθήσουν την ευημερία.

Ένα τσάι triphala.
Το Triphala είναι εξαιρετικό για την παρασκευή τσαγιού καθώς είναι μείγμα βοτάνων.

Σύνθεση Triphala

Τα κύρια συστατικά αυτού του παρασκευάσματος είναι οι τανίνες όπως το γαλλικό οξύ και το ελαγικό οξύ, μεταξύ άλλων. Αυτά είναι αντιοξειδωτικά, τα οποία εξηγούν πολλές από τις φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού.

Τώρα, ας δούμε τις ιδιότητες κάθε φυτού που χρησιμοποιείται σε αυτό το μείγμα με περισσότερες λεπτομέρειες:

 • Το ινδικό φραγκοστάφυλο είναι φρούτο και τα εκχυλίσματά του προφανώς βοηθούν στη βελτίωση της πεπτικής υγείας και αποτρέπουν την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών. Συγκεντρώνουν θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α και C, μέταλλα και αμινοξέα. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Phytotherapy Research, είναι πηγή φαινολών, τανινών, κουρκουμινοειδών, μεταξύ άλλων.
 • Χαριτάκι, γνωστό ως Bibhitak στην ιατρική της Αγιουρβέδα, ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά του σε τανίνες, ελαγικό οξύ, γαλλικό οξύ, λιγνάνες και φλαβόνες. Επιπλέον, οι άνθρωποι αποδίδουν αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιδιαβητικές ιδιότητες σε αυτό.
 • Τερμινάλια η βελλερική, είναι “η κυβερνήτης της ιατρικής” σύμφωνα με την Αγιουρβέδα. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, περιέχει φυτοχημικά όπως τερπένια, πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή. Επιπλέον, είναι αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό και πεπτικό φυτό.

Οι ιδιότητες υγείας που αποδίδονται στο Triphala

Η βιβλιογραφία της Αγιουρβέδα δείχνει ότι πολλές από τις επιδράσεις του Triphala οφείλονται στην καθαρτική του ικανότητα επειδή βοηθά στον “καθαρισμό του σώματος”.

Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί σχετικά με τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές δυνατότητές του. Εντάξει, αλλά, τι λένε τα στοιχεία;

Φυσικό καθαρτικό

Για χρόνια, το Triphala αποτελεί συμπλήρωμα για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και άλλων πεπτικών ενοχλήσεων. Στην πραγματικότητα, διανέμεται ως εναλλακτική λύση στα καθαρτικά χωρίς ιατρική συνταγή.

Από αυτή την άποψη, μια μελέτη στην Ιρανική Εφημερίδα της Φαρμακολογίας και Θεραπευτικής διαπίστωσε ότι ένα καθαρτικό που περιέχει Triphala και άλλα φυτά βοήθησε στη μείωση της καταπόνησης. Βοήθησε να ολοκληρωθούν περισσότερες κινήσεις του εντέρου.

Ομοίως, η έρευνα στο Journal of Ayurveda and Integrative Medicine ανέφερε ότι αυτό το φυτικό παρασκεύασμα μειώνει τη δυσκοιλιότητα, το κοιλιακό άλγος και τον μετεωρισμό σε ασθενείς με γαστρεντερικές διαταραχές.

Απώλεια βάρους

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι η απώλεια βάρους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ειδικά από τη διατροφή. Ακόμα κι έτσι, συμπληρώματα όπως το Triphala μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρόσθετα, αλλά δεν κάνουν μαγικά.

Σύμφωνα με μια μελέτη σε ζώα που δημοσιεύθηκε στο Alternative Therapies in Health and Medicine, οι αρουραίοι που έλαβαν Triphala είχαν σημαντική μείωση βάρους. Επίσης, η ενεργειακή πρόσληψη και τα επίπεδα λίπους ήταν χαμηλότερα από εκείνους που δεν έλαβαν το μείγμα.

Τα αποτελέσματα ήταν επίσης ελπιδοφόρα σε μια άλλη μελέτη που έγινε σε παχύσαρκους ενήλικες. Όσοι έλαβαν ημερήσια δόση 10 γραμμαρίων Triphala παρουσίασαν μείωση στην περίμετρο της μέσης και του ισχίου. Επιπλέον, παρατήρησαν μείωση βάρους.

Οδοντική υγεία

Το Triphala χρησιμοποιείται ως φάρμακο για τις στοματικές παθήσεις στην αγιουρβεδική ιατρική. Συγκεκριμένα, οι αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής των ούλων (ουλίτιδα), της φθοράς των δοντιών και της οδοντικής πλάκας.

Τα στοιχεία είναι ακόμη περιορισμένα, αν και μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Ayurveda Research ανέφερε ότι ένα στοματικό διάλυμα που περιέχει εκχύλισμα Triphala ήταν χρήσιμο στη μείωση της συσσώρευσης πλάκας και της στοματικής ανάπτυξης βακτηρίων.

Η έρευνα στο Journal of Periodontal & Implant Science επιβεβαιώνει τα παραπάνω καθώς διαπίστωσε ότι ένα στοματικό διάλυμα με Triphala βοηθά στη μείωση της πλάκας και στον έλεγχο της ουλίτιδας.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Πολλές από τις φαρμακευτικές ιδιότητες του Triphala οφείλονται στα αντιφλεγμονώδη χαρακτηριστικά του. Μια δημοσίευση στο Phytotherapy Research αναφέρει λεπτομερώς ότι ο συνδυασμός φυτών σε αυτό το παρασκεύασμα περιέχει βιταμίνη C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, τανίνες και σαπωνίνες, μεταξύ άλλων φυτικών ενώσεων.

Αυτές οι ενώσεις όχι μόνο παρεμβαίνουν στις φλεγμονώδεις διεργασίες του σώματος αλλά είναι επίσης αντιοξειδωτικές. Έτσι, μειώνουν τις επιδράσεις του οξειδωτικού στρες, που σχετίζονται με μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, αρθρίτιδα και διαβήτης.

Κίνδυνοι και αντενδείξεις του Triphala

Το Triphala είναι ασφαλές για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρενέργειες όπως διάρροια και κοιλιακή δυσφορία, ειδικά σε υψηλές δόσεις. Δεν είναι κατάλληλο για έγκυες γυναίκες, θηλάζουσες μητέρες ή παιδιά, καθώς δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο ασφάλειας σε αυτούς τους πληθυσμούς.

Ομοίως, άτομα με ήδη διαγνωσμένες ασθένειες ή που βρίσκονται υπό ιατρική θεραπεία θα πρέπει να το παραλείψουν. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία πριν πάρετε οποιοδήποτε είδος συμπληρώματος.

Λάβετε υπόψη ότι το Triphala μπορεί να αλληλεπιδράσει ή να μειώσει την αποτελεσματικότητα φαρμάκων όπως:

Ένα άτομο με πόνο στο στομάχι.
Η γαστρεντερική δυσφορία είναι μία από τις παρενέργειες του Triphala.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Δείτε: Οι καλύτερες τροφές για να ικανοποιήσετε την πείνα σας

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Triphala

Αυτή τη στιγμή, το Triphala διατίθεται σε κάψουλα, σκόνη ή υγρή μορφή. Μπορείτε να το βρείτε online ή σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να τηρείτε τη συνιστώμενη δοσολογία στην ετικέτα, καθώς η υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Οι επαγγελματίες συνήθως συνταγογραφούν λήψη 500 mg έως 1 γραμμάριο την ημέρα για περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

Μπορείτε να αραιώσετε την υγρή έκδοση σε νερό για να δημιουργήσετε ένα στοματικό διάλυμα. Επιπλέον, μπορείτε να το αναμίξετε με ζεστό νερό και μέλι για να επωφεληθείτε από τις άλλες φαρμακευτικές του ιδιότητες. Καταναλώστε το πριν από κάθε κύριο γεύμα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον επαγγελματία της Αγιουρβέδα για τυχόν απορίες ή αμφιβολίες που μπορεί να έχετε.

Πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου

Το Triphala είναι ένας συνδυασμός τριών φυτών που χρησιμοποιούνται ευρέως στην ιατρική της Αγιουρβέδα. Στην πραγματικότητα, μια μεγάλη ποικιλία φαρμακευτικών ιδιοτήτων του έχουν αποδοθεί από την αρχαιότητα και οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν ως συμπλήρωμα.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη λίγα στοιχεία για τις ιδιότητες της υγείας του, αλλά ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι έχει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση.

Να το χρησιμοποιείτε πάντα με μέτρο και ποτέ να μην υπερβαίνετε τις δόσεις που συνιστά ο κατασκευαστής. Επιπλέον, μην το χρησιμοποιείτε για να αντικαταστήσετε ή να συμπληρώσετε άλλες ιατρικές θεραπείες. Τέλος, αγοράστε μόνο αυτού του είδους τα συμπληρώματα από αξιόπιστες πηγές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Tarasiuk A, Mosińska P, Fichna J. Triphala: current applications and new perspectives on the treatment of functional gastrointestinal disorders. Chin Med. 2018;13:39. Published 2018 Jul 18. doi:10.1186/s13020-018-0197-6
 • Peterson CT, Denniston K, Chopra D. Therapeutic Uses of Triphala in Ayurvedic Medicine. J Altern Complement Med. 2017;23(8):607-614. doi:10.1089/acm.2017.0083
 • Cháraka. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 06 de mayo de 2021 de https://es.wikipedia.org/wiki/Ch%C3%A1raka
 • Gooseberries, raw. (n.d.). In SELF Nutrition Data. Retrieved on May 6, 2021 from https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1902/2
 • Poltanov EA, Shikov AN, Dorman HJ, Pozharitskaya ON, Makarov VG, Tikhonov VP, Hiltunen R. Chemical and antioxidant evaluation of Indian gooseberry (Emblica officinalis Gaertn., syn. Phyllanthus emblica L.) supplements. Phytother Res. 2009 Sep;23(9):1309-15. doi: 10.1002/ptr.2775. PMID: 19172666.
 • Mukherjee, P., Rai, S., Bhattacharyya, S., Debnath, P., Biswas, T., Jana, U., Pandit, S., Saha, B.P., & Paul, P. (2006). Clinical Study of ‘Triphala’ – A Well Known Phytomedicine from India. Iranian Journal of Pharmacology and Therapeutics, 5, 51-54.
 • Munshi R, Bhalerao S, Rathi P, Kuber VV, Nipanikar SU, Kadbhane KP. An open-label, prospective clinical study to evaluate the efficacy and safety of TLPL/AY/01/2008 in the management of functional constipation. J Ayurveda Integr Med. 2011;2(3):144-152. doi:10.4103/0975-9476.85554
 • Kamali SH, Khalaj AR, Hasani-Ranjbar S, et al. Efficacy of ‘Itrifal Saghir’, a combination of three medicinal plants in the treatment of obesity; A randomized controlled trial. Daru. 2012;20(1):33. Published 2012 Sep 10. doi:10.1186/2008-2231-20-33
 • Bajaj N, Tandon S. The effect of Triphala and Chlorhexidine mouthwash on dental plaque, gingival inflammation, and microbial growth. Int J Ayurveda Res. 2011;2(1):29-36. doi:10.4103/0974-7788.83188
 • Naiktari RS, Gaonkar P, Gurav AN, Khiste SV. A randomized clinical trial to evaluate and compare the efficacy of triphala mouthwash with 0.2% chlorhexidine in hospitalized patients with periodontal diseases. J Periodontal Implant Sci. 2014;44(3):134-140. doi:10.5051/jpis.2014.44.3.134
 • Naik GH, Priyadarsini KI, Bhagirathi RG, Mishra B, Mishra KP, Banavalikar MM, Mohan H. In vitro antioxidant studies and free radical reactions of triphala, an ayurvedic formulation and its constituents. Phytother Res. 2005 Jul;19(7):582-6. doi: 10.1002/ptr.1515. PMID: 16161061.
 • Mehra R, Makhija R, Vyas N. A clinical study on the role of Ksara Vasti and Triphala Guggulu in Raktarsha (Bleeding piles). Ayu. 2011;32(2):192-195. doi:10.4103/0974-8520.92572

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.