5 οφέλη του να έχετε φυτά στην κουζίνα

Ανάλογα με το φυτό που θα βάλετε στην κουζίνα, μπορείτε να έχετε ένα καρύκευμα ή έναν καθαριστή αέρα. Ανακαλύψτε και άλλα οφέλη που σας δίνει η δημιουργία ενός πράσινου χώρου στην κουζίνα σας!
5 οφέλη του να έχετε φυτά στην κουζίνα

Έχει γραφτεί από Maria Margarita Barrios Quintero

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πολύ πιθανόν να έχετε ήδη ακούσει για τα οφέλη του να έχετε φυτά στην κουζίνα. Όμως, θα θέλαμε να σας πούμε λίγα πράγματα παραπάνω.

Η λεβάντα, η αλόη βέρα, ο βασιλικός, η μέντα, και το δενδρολίβανο είναι ορισμένα από τα φυτά που μπορείτε να έχετε στην κουζίνα σας. Το καλύτερο είναι πως προσφέρουν διάφορα οφέλη.

Παραδείγματος χάρη, ένα από τα πλεονεκτήματα είναι ότι, αν έχετε μικρό χώρο, μπορείτε να τα τοποθετήσετε χωρίς να χάσει την αισθητική της η διακόσμηση.

Εδώ, έχουμε ορισμένες συμβουλές και τα οφέλη του να έχετε μια πράσινη περιοχή στην κουζίνα σας.

1. Τα φυτά μπορούν να καρυκεύσουν τα γεύματά σας

Τα αρωματικά φυτά δίνουν ιδιαίτερη γεύση στα πιάτα και, ένα μεγάλο πλεονέκτημα, είναι να τα έχετε φρέσκα και πρόχειρα. Πολλοί άνθρωποι λένε ότι όταν μεγαλώνουν τα δικά τους αρωματικά φυτά, η μυρωδιά τους είναι πιο συμπυκνωμένη.

Ορισμένες ιδέες για φυτά είναι ο βασιλικός, το δενδρολίβανο, ο κόλιανδρος, ο μαϊντανός, και η μέντα. Σίγουρα θα σκέφτεστε σε ποιο φαγητό να προσθέσετε ένα αρωματικό φυτό. Φροντίστε μονάχα η γλάστρα ή το διακοσμητικό δοχείο που θα το τοποθετήσετε να έχει τρύπες στον πάτο για να αποστραγγίζεται το νερό κάθε φορά που ποτίζετε.

2. Είναι ένα κιτ έκτακτης ανάγκης

Όταν μαγειρεύετε συμβαίνουν ορισμένα μικρά ατυχήματα, κάποιες φορές. Είτε ένα κόψιμο από το μαχαίρι, είτε ένα έγκαυμα από το λάδι, το καυτό νερό, ή το ζεστό τηγάνι.

Παρότι μπορείτε να έχετε ένα κιτ πρώτων βοηθειών κοντά σας, ορισμένοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το ζελέ της αλόη βέρα βοηθά στην αναγέννηση του δέρματος, πέραν από την ενυδάτωση και την ανακούφιση από τον πόνο.

Να θυμάστε ότι η αλόη απαιτεί ένα μέρος με φυσικό φως και αερισμό, γι’ αυτό τοποθετήστε τη κοντά σε ένα παράθυρο. Αν είναι μεγάλο το φυτό σας, να προσέχετε να μην το ποτίζετε πολύ καθώς μπορεί να πνίξετε τις ρίζες του.

Ζελέ αλόη βέρα και φύλλα κομμένα σε κομμάτια
Η αλόη βέρα έχει επουλωτικές ιδιότητες. Πολλοί άνθρωποι τη χρησιμοποιούν για τις πληγές στο δέρμα.

3. Δίνουν μια διακοσμητική πινελιά

Αναμφίβολα τα φυτά διακοσμούν το σπίτι. Δίνουν χρώμα, χαρά, και συνδυάζονται με οποιοδήποτε στυλ, πέραν από το ό,τι δίνουν μια συνεχή μυρωδιά φρεσκάδας. Τώρα είναι η ώρα να βγει η δημιουργική σας πλευρά. Διακοσμήστε ένα δοχείο ή φτιάξτε μια γλάστρα για να φυτέψετε τα φυτά που θα δώσουν στην κουζίνα μια μοναδική και αυθεντική όψη. Πιάστε δουλειά!

4. Τα φυτά στην κουζίνα βελτιώνουν την υγεία

Μια αξιολόγηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο Preventive Medicine Reports δηλώνει ότι η κηπουρική ίσως βοηθά στη μείωση του άγχους, της κατάθλιψης, και του δείκτη μάζας σώματος (BMI), καθώς επίσης βελτιώνει την ποιότητα ζωής και παρέχει ένα αίσθημα ικανοποίησης.

Αν περνάτε χρόνο με τα φυτά σας κατά τη μεταφύτευση, το κλάδεμα, ή το πότισμα, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεχαστείτε από τις ρουτίνες και τις ανησυχίες σας.

5. Καθαρίζουν τον αέρα

Ορισμένα φυτά είναι γνωστά για τις καθαριστικές τους ιδιότητες. Πέραν της παροχής οξυγόνου, βοηθούν και στη μείωση του καπνού και των έντονων οσμών. Μερικά παραδείγματα είναι ο φοίνικας αρέκα και το καουτσουκόδεντρο.

Συμβουλές για να έχετε φυτά στην κουζίνα

Τα φυτά απαιτούν συγκεκριμένες συνθήκες και φροντίδα. Επίσης, λάβετε υπόψιν σας ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν όλα τα φυτά στη ζέστη της κουζίνας.

Γι’ αυτό, θέλουμε να σας δώσουμε ορισμένες συμβουλές που μπορούν να σας φανούν χρήσιμες:

  • Ερευνήστε ποια φυτά μπορούν να χρησιμεύσουν περισσότερο στην κουζίνα
  • Φροντίστε ο χώρος που θα τοποθετήσετε τα φυτά να έχει μια απόσταση από τις εστίες ζέστης όπως τα μάτια της κουζίνας, αλλά και από τον καπνό και τα δυνατά ρεύματα αέρα
  • Τοποθετήστε τις γλάστρες σε ένα φωτεινό σημείο όπου, όμως, δε θα τις χτυπά ο ήλιος για πολλές ώρες
  • Αν ο χώρος στην κουζίνα σας είναι περιορισμένος, μια καλή επιλογή είναι να τοποθετήσετε τα φυτά σε κρεμαστές γλάστρες
  • Αποφύγετε την τοποθέτηση των φυτών κοντά στον νεροχύτη καθώς μπορούν να εισχωρήσουν υπολείμματα ή απορρυπαντικό στα φυτά

Φυτά στην κουζίνα – Οφέλη πέραν από την αισθητική

Μια πράσινη περιοχή μπορεί να ταιριάξει σε οποιοδήποτε στυλ σπιτιού. Όμως, αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο όταν έχετε φυτά στην κουζίνα είναι τα οφέλη που προσφέρουν. Στα πιο κυρίαρχα οφέλη βρίσκουμε τη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης, τον καθαρισμό του αέρα, και τη βοήθεια που προσφέρουν σε έκτακτες ανάγκες.

Για τους ηλικιωμένους, συγκεκριμένα, οι κηπουρικές δραστηριότητες έχουν συνδεθεί με βελτιώσεις στην ποιότητα της ζωής. Η διάθεσή τους ενισχύεται όταν επενδύουν χρόνο στη φροντίδα της φύσης.

Επιπλέον, θα έχετε ένα φρέσκο φυτό έτοιμο να καρυκεύσει τα πιάτα σας! Να θυμάστε να τα τοποθετείτε σε σημεία όπου δεν εκτίθενται άμεσα στον καπνό από τα μάτια της κουζίνας, και δεν υπάρχει έντονος αέρας, αλλά και πως κάθε γλάστρα έχει τις απαραίτητες τρύπες αποστράγγισης του νερού από το πότισμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Soga, M., Gaston, K. J., & Yamaura, Y. (2016). Gardening is beneficial for health: A meta-analysis. Preventive medicine reports, 5, 92–99. https://doi.org/10.1016/j.pmedr.2016.11.007
  • Gozalo Vallepuga, Nuria, and Ana Luisa Caballero Navarro. “Aplicaciones terapéuticas para hacer frente a la depresión en ancianos: una revisión bibliográfica.”

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.