Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης και οι λύσεις τους

Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια διαταραχή, όμως μπορεί να περάσει απαρατήρητη ανάλογα με τη θέση και την ποσότητα του ενδομητρικού ιστού.
Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης και οι λύσεις τους
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Είναι απίστευτα σημαντικό ν’ αναγνωρίσετε νωρίς τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης για να λάβετε θεραπεία. Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση η οποία εμφανίζεται ως μικρά εμφυτεύματα και κύστες στις ωοθήκες. Όμως, μπορεί να εμφανιστεί και με τοπικά ογκίδια. Αυτό συμβαίνει όταν μεγαλώνει έξω από τη μήτρα ο ενδομητρικός ιστός. Στις περιοχές αυτές μπορεί να περιλαμβάνονται οι ωοθήκες, οι σύνδεσμοι της μήτρας, η ουροδόχος κύστη ή τα έντερα.

Θεωρείται μία από τις κυριότερες αιτίες για την υπογονιμότητα στις γυναίκες. Για την ακρίβεια, πάνω από το 40% των γυναικών με ενδομητρίωση, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σύλληψη. Παρότι το ενδομήτριο μεγαλώνει εκεί πού δεν πρέπει, διατηρεί την ορμονική του δραστηριότητα. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας καλύπτει τον ιστό και αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Είδη ενδομητρίωσης

Ανάλογα με το σχήμα και την τοποθεσία, υπάρχουν τρία είδη ενδομητρίωσης:

 • Επιφανειακή: Ονομάζεται και περιτοναϊκή ενδομητρίωση, αυτό συμβαίνει όταν ο ενδομητρικός ιστός εγκαθίσταται στο πιο επιφανειακό μέρος των ωοθηκών και του περιτοναίου. Εμφανίζεται με κόκκινους συνδέσμους και με την πάροδο του χρόνου, σχηματίζονται μικρές ουλές.
 • Ωοθηκική: Εδώ φαίνονται μικρές κύστες στις ωοθήκες. Είναι γνωστές και ως “σοκολατοειδείς κύστες” εξαιτίας της εμφάνισής τους. Ορισμένες φορές σχηματίζουν συμφύσεις με τους κοντινούς ιστούς όπως με τις σάλπιγγες και το περιτόναιο.
 • Βαθιά: Αυτή είναι η πολυπλοκότερη μορφή και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας. Χαρακτηρίζεται από μικρά ενδομητρικά ογκίδια στα βαθιά στρώματα του περιτοναίου και της πυελικής κοιλότητας. Επιπλέον, μπορεί να επηρεαστούν τα νεφρά, η ουρήθρα, η ουροδόχος κύστη και άλλες περιοχές.

Αιτίες

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης - τραχηλος

Δεν υπάρχει κάποια ακριβής αιτία που να εξηγεί το γιατί εμφανίζεται η ενδομητρίωση. Αλλά, υπάρχουν ορισμένες υποθέσεις οι οποίες προσπαθούν να εξηγήσουν την προέλευσή της. Κάποιες από τις κοινώς αποδεκτές είναι:

 • Μεταπλασία: Στην περίπτωση αυτή θεωρείται ότι το ενδομήτριο έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει άλλους ιστούς στην περιοχή της πυέλου.
 • Αγγειακή μεταμόσχευση: Εδώ αναφέρεται η πιθανότητα να τοποθετούνται λανθασμένα ορισμένα τμήματα του ενδομητρίου και να εμφυτεύονται σε μακρινές περιοχές. Έτσι, ταξιδεύουν μέσα από τα αιμοφόρα και τα λεμφικά αγγεία.
 • Αναδρομική εμμηνόρροια: Συμβαίνει όταν ρέει το κάλυμμα της μήτρας, διαμέσου των σαλπίγγων προς την κοιλιά, αντί να αποβάλλεται κατά την περίοδο. Ο ιστός τοποθετείται στα πυελικά όργανα και αναπτύσσεται.

Παράγοντες επικινδυνότητας

Οι παραπάνω θεωρίες έχουν γίνει αποδεχτές ως πιθανές αιτίες. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες επικινδυνότητας που σχετίζονται με την ενδομητρίωση.

 • Γενετική προδιάθεση
 • Οικογενειακό ιστορικό
 • Πρόωρη εμμηνόρροια (σε νεαρή ηλικία)
 • Συχνές περίοδοι που διαρκούν 7 ή παραπάνω μέρες
 • Ανατομικές αλλαγές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
 • Προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στη μήτρα
 • Το να μην έχετε παιδιά

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης και οι λύσεις - γυναικα

Η ανικανότητα ή οι δυσκολίες στη σύλληψη είναι ένα από τα γνωστότερα σημάδια της ενδομητρίωσης. Όμως, εξαιτίας της ορμονικής ανισορροπίας που φέρνει, μπορεί να οδηγήσει και σε προβλήματα όπως:

 • Πόνος
  • Κοιλιακός, πριν και μετά την περίοδο
  • Κράμπες για μια ή δυο εβδομάδες πριν και μετά την περίοδο
  • Κατά τη διάρκεια και μετά το σεξ
  • Στο κάτω μέρος της πλάτης
  • Με την κινητικότητα του εντέρου
 • Περίοδοι με μεγάλη διάρκεια
 • Αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους

Διάγνωση της ενδομητρίωσης

Όταν ένας γιατρός υποπτευθεί την ύπαρξη της πάθησης εξαιτίας των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης, θα ξεκινήσει τη διάγνωση κάνοντας μια γυναικολογική εξέταση. Έπειτα μπορεί να επιβεβαιώσει την πάθηση με εξετάσεις όπως: υπέρηχος, μαγνητική τομογραφία ή λαπαροσκόπηση της πυέλου.

Θεραπεία

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης της ενδομητρίωσης. Οι επιλογές βασίζονται σε παράγοντες όπως: ηλικία, την επιθυμία της ασθενούς να μείνει έγκυος, τα συμπτώματα (και τη σοβαρότητά τους), την θέση και τις προεκτάσεις της.

Μάθετε περισσότερα για την εγκυμοσύνη μετά τα 35.

Ο στόχος της θεραπείας είναι ν’ ανακουφίσει τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης, αφαιρώντας τους συνδέσμους, και αποκαθιστώντας τη γονιμότητα της γυναίκας (εφόσον το επιθυμεί).

Η θεραπεία ίσως να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή. Μπορεί να είναι ή όχι συνταγογραφούμενη, όπως παυσίπονα, αντισυλληπτικά χάπια, ενέσεις ή χάπια προγεστερόνης, ή ειδική αγωγή. Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί επιλογή μόνο για τις σοβαρές περιπτώσεις. Και αυτή μπορεί να είναι από συντηρητική έως ολοκληρωτική.

Μαζί με τη θεραπεία, η ασθενής θα πρέπει να βελτιώσει τις διατροφικές της συνήθειες, να γυμνάζεται και να κάνει ασκήσεις χαλάρωσης. Παρόλο που δεν αποτελούν θεραπείες, θα βοηθήσουν να ελέγχονται τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.