11 λόγοι που νιώθετε ενοχλήσεις στο σεξ

24 Οκτωβρίου 2017
Τρεις στις τέσσερις σεξουαλικά δραστήριες γυναίκες αναφέρουν πως νιώθουν κάποιου είδους ενόχληση κατά τη διάρκεια του σεξ. Οι συγκεκριμένες ενοχλήσεις μπορεί να οφείλονται σε πολλούς διαφορετικούς λόγους, γυναικολογικής, σωματικής, συναισθηματικής και ψυχολογικής φύσεως.

Η αίσθηση πόνου κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης αποτελεί συχνό πρόβλημα. Οι συγκεκριμένες ενοχλήσεις στο σεξ πολλές φορές οδηγούν σε προβλήματα σεξουαλικής ικανοποίησης.

Αντλώντας πληροφορίες από το Αμερικανικό Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας, 3 στις 4 σεξουαλικά ενεργές γυναίκες έχουν βιώσει κάποια μορφή ενόχλησης κατά τη διάρκεια του σεξ.

Αυτός ο πόνος ή η συγκεκριμένη ενόχληση συμβαίνει συχνά στην περιοχή του αιδοίου ή σε περιοχές που βρίσκονται γύρω από το άνοιγμα του κόλπου. Ο πόνος συχνά επεκτείνεται στο χαμηλότερο τμήμα της μέσης, την πυελική περιοχή, ακόμα και τη μήτρα ή την ουροδόχο κύστη.

Αυτές οι ενοχλήσεις στο σεξ είναι φυσικό να επηρεάζουν τη γυναικεία σεξουαλική απόδοση και να έχουν συναισθηματικές επιπτώσεις.

Υπάρχουν πολλές αιτίες για την εμφάνιση του προβλήματος. Όλες τους σχετίζονται με διάφορα γυναικολογικά προβλήματα καθώς και με την απουσία διέγερσης.

Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε τους 11 πιο συχνούς λόγους που παρουσιάζονται τέτοιου τύπου ενοχλήσεις στο σεξ.

Ενοχλήσεις στο σεξ

1. Δερματολογικά προβλήματα

Ενοχλήσεις στο σεξ - Γυναίκα με πόνο στο αιδοίο
Ένας από τους κοινότερους λόγους πόνου κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής συνεύρεσης είναι τα δερματικά έλκη που σχηματίζονται στο εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα του αιδοίου.

Ένας ακόμα συχνός λόγος είναι η δερματίτιδα και οι αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούνται από την ανισορροπία του pH στη χλωρίδα του κόλπου.

Πρέπει να προσέχετε όταν χρησιμοποιείτε αρωματικά σαπούνια ή λιπαντικά, μια και μπορούν κάποιες φορές να προκαλέσουν παρόμοιες επιπλοκές.

 2. Τραυματισμός του κόλπου κατά τη διάρκεια του σεξ

Οι γυναίκες μπορεί να αποκτήσουν διάφορες εσωτερικές κολπικές αμυχές κατά τη διάρκεια του σεξ.  Αυτές μπορεί να αποτελούν την αιτία πόνου κατά τη διάρκεια του σεξ, αλλά και το λόγο που συναντώνται δυσκολίες στη διατήρηση μιας υγιούς σεξουαλικής σχέσης.

Αυτές οι κολπικές σχισμές προκαλούνται είτε επειδή ασκείται αυξημένη πίεση στο άνοιγμα του κόλπου είτε, μερικές φορές, από άλλους τραυματισμούς.

Αν ο πόνος επιμένει και ακολουθήσουν και άλλα συμπτώματα, επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

Διαβάστε και αυτό το άρθρο: Σεξουαλική ζωή: 5 συμβουλές για να τη βελτιώσετε

3. Ξηρότητα κόλπου

Ενοχλήσεις στο σεξ - Γυναίκα σκεπτική
Η ξηρότητα του κόλπου δεν έχει ηλικία. Είναι, ωστόσο, πιο συχνή κατά τη διάρκεια των προεμμηνοπαυσιακών και εμμηνοπαυσιακών χρόνων.

Η συγκεκριμένη κατάσταση προκαλείται από τη μείωση των οιστρογόνων. Η ανισορροπία των συγκεκριμένων ορμονών επηρεάζει τη φυσική κολπική λίπανση. Ως συνέπεια, αυτή η ορμονική διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε ευερεθιστότητα και αίσθημα καύσου κατά τη διάρκεια του σεξ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σωστό να αγοράζετε φαρμακευτικά λιπαντικά που επιλύουν το πρόβλημα. Μπορείτε επίσης να εφαρμόζετε και διάφορες σπιτικές θεραπείες για να ελέγξετε τις επιπτώσεις της εν λόγω ορμονικής διαταραχής.

4. Κολπίτιδα

Κολπίτιδες ονομάζονται οι λοιμώξεις του κόλπου, που προκαλούνται από μυκητιακές ή βακτηριακές μολύνσεις. Οι γυναίκες με κολπίτιδα νιώθουν ενοχλήσεις στο σεξ, αίσθημα καψίματος, παρουσιάζοντας παράλληλα ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις.

5. Κολπισμός

Ενοχλήσεις στο σεξ - Γυναίκα με πόνο στο στομάχι
Ο κολπισμός χαρακτηρίζεται από ακούσιους σπασμούς των μυών που περιστοιχίζουν τον κόλπο, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διείσδυση.

Αυτός είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που προκαλείται πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ. Η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να είναι ένδειξη ύπαρξης ουλών ή ογκιδίων μέσα στον κόλπο.

Η θεραπεία του κολπισμού συνήθως συνίσταται από επαναλαμβανόμενη εφαρμογή των ασκήσεων Kegel.

 6. Επισιοτομή

Η μικρή τομή μεταξύ κόλπου και πρωκτού κατά τη διάρκεια του τοκετού ή σχισμές στο περίνεο μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης που πραγματοποιείται κάποιους μήνες μετά τον τοκετό.

Για να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση, οι γιατροί συνιστούν σωματική άσκηση, φαρμακευτική αγωγή και, σε ειδικές περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση.

7. Αλλεργία στο λάτεξ του προφυλακτικού

Ενοχλήσεις στο σεξ - Άνδρας κρατά προφυλακτικό
Ένας μικρός αριθμός γυναικών παρουσιάζει αλλεργικές αντιδράσεις σε συστατικά με τα οποία είναι φτιαγμένα τα προφυλακτικά και το λάτεξ.

Η ενόχληση που προκαλείται από αυτή την αλλεργική αντίδραση παρουσιάζεται στην αρχή της σεξουαλικής πράξης και συνήθως αποτρέπει τις γυναίκες από το να απολαύσουν ολοκληρωτικά το σεξ.

Μάθετε και αυτό: Μέθοδοι αντισύλληψης: Γνωρίστε τους μύθους και τις αλήθειες για αυτές

8. Συναισθηματικά προβλήματα

Η συναισθηματική υγεία είναι μείζονος σημασίας για την απόλαυση που προκαλεί το ερωτικό παιχνίδι. Συναισθήματα όπως φόβος, ενοχές, ντροπή και άγχος εμποδίζουν τις γυναίκες από το να είναι απόλυτα χαλαρές, προϋπόθεση απαραίτητη για τη σωστή διέγερση.

Ως συνέπεια, τα συναισθήματα αυτά μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλήσεις κατά τη διείσδυση.

9. Προβλήματα στη σχέση

Ενοχλήσεις στο σεξ - Ζευγάρι σκεπτικό στο κρεβάτι
Παρόλο που πολλοί άνθρωποι το αγνοούν, τα προβλήματα σε μια σχέση μπορούν να αποδειχτούν ανασταλτικός παράγοντας για τη σεξουαλική διέγερση.

Η έλλειψη επικοινωνίας, οι σεξουαλικές διαφορές ή η απιστία μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο κομμάτι των σεξουαλικών επαφών.

10. Συγκεκριμένα φάρμακα

Μια από τις παρενέργειες των αντισυλληπτικών μεθόδων είναι η μειωμένη ερωτική διάθεση.

Επιπλέον, η ίδια κατάσταση μπορεί να προκύψει όταν κάποιος λαμβάνει πολλά αναλγητικά ή αντιβιοτικά φάρμακα, τα οποία επηρεάζουν με τη σειρά τους τη φυσική λίπανση του κόλπου.

 11. Κυστίτιδα

Ενοχλήσεις στο σεξ - Γιατρός μιλά σε ασθενή
Οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, που προκαλούνται από βακτηριακές μολύνσεις, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ενοχλήσεις στο σεξ.

Η συνεχής επιθυμία για ούρηση και το αίσθημα καύσου προκαλούν πόνο και απώλεια της ερωτικής επιθυμίας.

Οι γυναίκες είναι σημαντικό να φροντίζουν έγκαιρα για την αντιμετώπιση των παραπάνω περιπτώσεων, με στόχο να αποτρέψουν την επίδρασή τους στη σεξουαλική τους ζωή.

Η ιατρική γυναικολογική εξέταση μπορεί να καθορίσει τη φύση του προβλήματος και να προσδιορίσει την καλύτερη δυνατή θεραπεία και αντιμετώπισή του.

  • The American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). (2017). When Sex Is Painful. Retrieved September 1, 2019, from https://www.acog.org/Patients/FAQs/When-Sex-Is-Painful
  • Συντάκτες της Βικιπαίδειας, “Κολπίτιδα,” Βικιπαίδεια, Η Ελεύθερη Εγκυκλοπαίδεια, //el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%9A%CE%BF%CE%BB%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%B4%CE%B1&oldid=4407618 (ανακτήθηκε Ιανουαρίου 21, 2019).