7 αλήθειες για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια νόσος στην οποία οι ορμόνες βρίσκονται σε μεγάλη ανισορροπία. Αυτό επηρεάζει τη σεξουαλική υγεία και την αναπαραγωγική ικανότητα μιας γυναίκας. Μάθετε σε αυτό το άρθρο 7 αλήθειες για τη νόσο που θα σας βοηθήσουν να την καταλάβετε καλύτερα.
7 αλήθειες για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια νόσος που επηρεάζει τον γυναικείο πληθυσμό και προκαλείται από διαταραχές στις γυναικείες ορμόνες. Λόγω της ιδιαίτερης φύσης του είναι σημαντικό όλες οι γυναίκες να γνωρίζουν τις αλήθειες για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Το σύνδρομο προκαλείται όταν τα ωάρια παράγουν περισσότερα ανδρογόνα από ό,τι οιστοργόνα και προγεστερόνη. Αυτή η διαταραχή εμπλέκεται με την ανάπτυξη και την απελευθέρωση των ωαρίων κατά τη διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου.

Ως συνέπεια, οι γυναίκες με το σύνδρομο παρουσιάζουν χαμηλή γονιμότητα. Επιπλέον, αναπτύσσονται μικρές θήκες με υγρό, γνωστές ως κύστες.  

Εφόσον αυτό επηρεάζει τη διαδικασία της ωορηξίας, είναι συχνό φαινόμενο οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο να έχουν ακανόνιστο κύκλο, φλεγμονές και άλλα συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους.

Γενικά, αυτοί που πάσχουν από το σύνδρομο είναι οι έφηβοι. Πάντως, δεν είναι σπάνιο και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Εν πρώτοις, το σύνδρομο δεν έχει συμπτώματα. Με το πέρας του χρόνου, ωστόσο, προκύπτουν σημαντικά συμπτώματα που χρήζουν θεραπείας.

Εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που προκαλεί το σύνδρομο, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς όσα περισσότερα μπορεί για την ασθένεια. 

Στο σημερινό άρθρο, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας 7 αλήθειες για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ώστε να μπορέσετε να το γνωρίσετε καλύτερα.

1. Τι είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι ασθένεια κατά την οποία υπάρχει ισχυρή ορμονική ανισορροπία. Έχει ως φυσική συνέπεια την υποβάθμιση της γυναικείας ικανότητας προς αναπαραγωγή.

Επιπλέον, χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό μικρών κύστεων ή θυλάκων. Αυτό συνήθως συνεπάγεται πάχυνση του εξωτερικού περιβλήματος του ωαρίου.

2. Ποια είναι τα συμπτώματα για το σύνδρομο πολυκυστικών;

Όπως ισχύει και με τις άλλες ασθένειες, το σύνδρομο δεν παρουσιάζει σημαντικά συμπτώματα στα αρχικά του στάδια.

Παρ΄ όλα αυτά, όσο η νόσος εξελίσσεται, κάποια σημάδια μπορούν να μας προειδοποιήσουν για την παρουσία του. 

Τα πιο αξιοσημείωτα συμπτώματα είναι:

 • H απουσία περιόδου αφού έχουν προηγηθεί μία ή περισσότερες κανονικές κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
 • Ακανόνιστος κύκλος
 • Ασυνήθιστη αιμορραγία
 • Υπερβολική τριχοφυΐα
 • Χρόνια ακμή σε πρόσωπο και πλάτη
 • Αλλαγές στην υφή του δέρματος
 • Δυσκολία στη σύλληψη ή υπογονιμότητα
 • Πρόσληψη βάρους
 • Υπερβολική τριχόπτωση
 • Βαθιά φωνή
 • Αλλαγές στο μέγεθος των μαστών

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τον καρκίνο του μαστού και πώς να τον αναγνωρίσετε.

3. Ποιες είναι οι αιτίες για το σύνδρομο πολυκυστικών;

αλήθειες για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Οι ορμονικές μεταβολές είναι υπεύθυνες για το σύνδρομο, καθώς επηρεάζουν την απελευθέρωση των ωαρίων από τις ωοθήκες.

Επιπλέον, ρόλο διαδραματίζουν και οι γενετικοί παράγοντες. Εξωγενείς παράγοντες, ωστόσο, όπως η περιβαλλοντική μόλυνση και η διατροφή, δεν αποκλείεται να παίζουν τον δικό τους επιβαρυντικό ρόλο.

Γενικά, οι ορμόνες που επηρεάζονται περισσότερο είναι:

4. Αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου των ωοθηκών

Στις αλήθειες για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ανήκει και η εξής: παρόλο που οι κύστεις που αναπτύσσονται εξαιτίας της νόσου είναι καλοήθεις, η παρουσία τους και οι ορμονικές μεταβολές που συνεπάγονται ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τον καρκίνο των ωοθηκών και τα συμπτώματά του.

Αυτό οφείλεται στο ότι η ορμονολογική ανισορροπία εμποδίζει το ενδομήτριο να εκπέσει. Με τον καιρό, αυτό δημιουργεί αλλαγές στην κυτταρική λειτουργία.

5. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου

αλήθειες για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τις μεταβολικές διεργασίες. Κατά συνέπεια, μπορεί να οδηγήσουν σε ορισμένες διαταραχές της υγείας. Σχετική έρευνα για τη σχέση παχυσαρκίας και συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών έχουν διεξάγει οι Δρ. Naderpoor et. al.

Γενικά, αυτές οι ασθένειες περιλαμβάνουν:

 • Υψηλή πίεση του αίματος
 • Υποχοληστερολαιμία
 • Παχυσαρκία.
 • Διαβήτη
 • Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων

6. Το σύνδρομο δεν προκαλεί πάντοτε υπογονιμότητα

Ανάμεσα στις αλήθειες για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ανήκει και το ότι προκαλεί υπογονιμότητα σε κάποιες γυναίκες. Ωστόσο, δεν το αντιμετωπίζουν όλες οι γυναίκες αυτό, παρά τις δυσκολίες ωορρηξίας που έχουν.

Σε αντίθεση με τις γυναίκες που έχουν φυσιολογική ωορρηξία, οι ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν ακανόνιστη ωορρηξία. Συνεπώς, έχουν λιγότερες ευκαιρίες να συλλάβουν.

Ωστόσο, η έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία μπορεί να ενισχύσει την ωορρηξία για να αυξήσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

7. Δεν είναι πάντα απαραίτητη η αφαίρεση των κύστεων για το σύνδρομο πολυκυστικών

αλήθειες για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Οι περισσότερες γυναίκες που νοσούν πιστεύουν ότι θα πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των κύστεων από τις ωοθήκες.

Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει αναγκαστικά. Οι περισσότερες κύστεις αποβάλλονται με την ωορρηξία, ωριμάζουν ή δεν αναπτύσσονται.

Οι θύλακες σχεδόν πάντα μοιάζουν με μαργαριταρένιο κολιέ στο υπερηχογράφημα. Ωστόσο, δεν παρουσιάζουν κανένα πραγματικό κίνδυνο, αν και εγείρουν ανησυχία.

Αν και η κύστη προφανώς επηρεάζει την ορμονική και εμμηνορροϊκή δραστηριότητα, μπορεί να διατηρηθεί υπό έλεγχο με άλλους τύπους θεραπείας.

Ο τύπος ελέγχου της ασθένειας ποικίλλει ανάλογα με τον ασθενή, με βάση τη σοβαρότητα και την έκταση που έχει λάβει η ορμονική ανισορροπία.

Μετά τη διάγνωση της ασθένειας, οι ασθενείς πρέπει να υπόκεινται σε συνεχείς ιατρικούς ελέγχους για να αποφευχθούν οι επιπλοκές. Τις δυνατότητες θεραπείας του συνδρόμου μπορείτε να βρείτε εδώ.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Síndrome de ovario poliquístico. Office of Women’s Health.
  https://espanol.womenshealth.gov/a-z-topics/polycystic-ovary-syndrome
 • Polycystic ovarian syndrome: an evidence-based approach to evaluation and management of diabetes and cardiovascular risks for today’s clinician. Lorenz, L. B. y Wild, R. A. Clinical Obstetrics and Gynecology. (2007). 50, 226–243.
 • Diagnosis of polycystic ovary syndrome. Clinical Obstetrics and Gynecology, Trivax, B. y Azziz, R. (2007) 50(1), 168–177.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.