Ταχύτητα καθίζησης ερυθρών: Τι περιλαμβάνει η διαδικασία;

Η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι μια εργαστηριακή εξέταση την οποία χρησιμοποιούν οι ειδικοί για ν' ανιχνεύσουν την ύπαρξη φλεγμονών και νεοπλασματικών ασθενειών. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς γίνεται και πότε τη ζητούν οι γιατροί.
Ταχύτητα καθίζησης ερυθρών: Τι περιλαμβάνει η διαδικασία;
Leidy Mora Molina

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Τελευταία ενημέρωση: 13 Ιουνίου, 2021

Σήμερα θα μιλήσουμε για την ταχύτητα καθίζησης ερυθρών αιμοσφαιρίων. Οι εργαστηριακές εξετάσεις είναι μια πολύ σημαντική ιατρική πρακτική. Ορισμένες φορές αποτελούν τον μοναδικό τρόπο για την ανίχνευση ασθενειών.

Γνωστή επίσης και ως ταχύτητα καθίζησης Westergren, ή ΤΚΕ, πρόκειται για μια εξέταση η οποία μετρά την ταχύτητα με την οποία τοποθετούνται τα ερυθρά αιμοσφαίρια στον πάτο του δοκιμαστικού σωλήνα. Υψηλότερη ή χαμηλότερη ταχύτητα από την κανονική μπορεί να δείξει διαφορετικά προβλήματα υγείας.

Υπό κανονικές συνθήκες, τα ερυθροκύτταρα ή ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν ένα αρνητικό φορτίο. Αυτό προκαλεί την απώθηση μεταξύ τους με έναν ρυθμό καθίζησης 10 χιλιοστών ανά ώρα. Παρόλα αυτά, αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το υποκείμενο της μελέτης και του τρόπου ζωής.

Λόγοι για να κάνετε μία ΤΚΕ

Η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών είναι μια εξέταση η οποία βοηθά στην καθοδήγηση του ειδικού και του επιτρέπει ν’ ανιχνεύσει την παρουσία ασθενειών. Υπό αυτή την έννοια, μπορεί να χρησιμεύσει ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζετε τις ακόλουθες καταστάσεις:

Ωστόσο, ο γιατρός θα πρέπει ν’ αναλύσει τα συμπτώματα του ασθενή, μαζί με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων. Έτσι, θα μπορέσει να δώσει μια έγκυρη διάγνωση.

Επιπλέον, οι ειδικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ΤΚΕ σαν ένα σημαντικό διαγνωστικό κριτήριο για δύο ασθένειες: ρευματική πολυμυαλγία και κροταφική αρτηρίτιδα. Και οι δύο ασθένειες είναι πολύ σπάνιες και έχουν την τάση να εμφανίζονται σε ασθενείς άνω των 50 ετών.

Η ρευματική πολυμυαλγία είναι μια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει τους εγγύς μυς στα άκρα και τον κορμό, προκαλώντας πόνο περιορίζοντας την κίνηση. Η κροταφική αρτηρίτιδα προκαλεί πονοκεφάλους, μειωμένη όραση, πυρετό, πρόβλημα στο σαγόνι, και αναιμία.

Γυναίκα πιάνει τη μέση της
Η ΤΚΕ είναι μια εξέταση την οποία ζητούν οι γιατροί όταν οι ασθενείς βιώνουν μυϊκό ή σκελετικό πόνο.

Πώς να προετοιμαστείτε για την εξέταση;

Είναι μια ιδιαίτερα απλή και γρήγορη εξέταση, η οποία δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Αν υποβληθείτε μόνο σε μια εξέταση ταχύτητας καθίζησης ερυθρών, τότε δεν υπάρχει ανάγκη νηστείας, αλλά αν ο γιατρός εκτελέσει και άλλες εξετάσεις ταυτόχρονα, τότε θα πρέπει να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες.

Για να εκτελεστεί η εξέταση, ο ειδικός θα πρέπει να λάβει αίμα από τη φλέβα μέσω σύριγγας. Το δείγμα μπορεί να ληφθεί απ’ οποιοδήποτε μπράτσο. Επίσης, κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ίσως νιώσετε έναν ελαφρύ πόνο ή μια ενόχληση που μπορούν να κρατήσουν μία ημέρα. Όμως, δε θα πρέπει να επηρεάσει την εκτέλεση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων.

Η ανάλυση του αίματος είναι ιδιαίτερα απλή και ακολουθεί, συνήθως, τη μέθοδο Westergren, όπου οι ειδικοί αναμειγνύουν 2 ml αίματος με 0,5 ml κιτρικού άλατος σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα και έπειτα μετρούν την ελεύθερη απόσταση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Μετά από μια ώρα, μετρούν την απόσταση εκ νέου, σε χιλιοστά, για να καθορίσουν την ταχύτητα της καθίζησης.

Τι σημαίνει η υψηλή ταχύτητα καθίζησης ερυθρών;

Όταν η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών είναι πάνω από το κανονικό, μπορεί να υπάρχει κάποια ασθένεια που να εκδηλώθηκε με φλεγμονή και ορισμένα νεοπλάσματα.  Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η ταχύτητα αυξάνεται μετά από μια περίοδο 24 ωρών και δεν επιστρέφει, συνήθως, στις φυσιολογικές τιμές μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα.

Τέτοιου είδους ασθένειες αυξάνουν τη συγκέντρωση διάφορων πρωτεϊνών στο πλάσμα του αίματος. Κάθε μία από αυτές τις πρωτεΐνες, ειδικά το ινωδογόνο, θα επηρεάσει το επιφανειακό φορτίο πάνω στα ερυθρά αιμοσφαίρια, αυξάνοντας την ταχύτητα της καθίζησης.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν διάφορες καταστάσεις οι οποίες αυξάνουν τα ινωδογόνα στο αίμα, όπως η εγκυμοσύνη, ο διαβήτης, ή η νεφρική ανεπάρκεια στα τελικά στάδια. Άλλες αιτίες που μπορούμε ν’ αναφέρουμε είναι οι εξής:

Τι σημαίνει η χαμηλή ταχύτητα καθίζησης ερυθρών;

Τις περισσότερες φορές, μια χαμηλή ταχύτητα καθίζησης ερυθρών δε φαίνεται να έχει μεγάλο ιατρικό ενδιαφέρον. Δηλαδή, το επίπεδο μπορεί να φτάσει 0 χιλιοστά σε φυσιολογικούς ασθενείς, και έτσι δε προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς.

Όμως, μια χαμηλή ταχύτητα καθίζησης ερυθρών, μεταξύ 0 και 3 χιλιοστών, σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα ακόλουθα:

 • Πολυκυτταραιμία ή υψηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων
 • Παραμορφώσεις στα ερυθρά αιμοσφαίρια
 • Σύνδρομα υπερευαισθησίας
 • Κάπνισμα
 • Καρδιακή ανεπάρκεια

Πέραν αυτών, λοιμώξεις όπως ο Δάγκειος πυρετός μπορούν να προκαλέσουν ελαφριά επιβράδυνση στην ταχύτητα καθίζησης. Το παραπάνω το έδειξε μια μελέτη σε ασθενείς με χαμηλή ΤΚΕ, οι οποίοι είχαν την ασθένεια και παρουσίασαν αρκετά χαμηλότερη ταχύτητα σε σύγκριση με άλλους που έπασχαν από οξέα εμπύρετα σύνδρομα.

Κουνούπι ετοιμάζεται να τσιμπήσει
Παρότι ασυνήθιστο, μια χαμηλή ΤΚΕ μπορεί να οφείλεται στον Δάγκειο πυρετό, μια τροπική λοίμωξη που μεταδίδεται από τα κουνούπια.

Μια απλή αλλά αποτελεσματική εξέταση

Όπως μπορείτε να δείτε, η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών δεν είναι περίπλοκη εξέταση, αλλά είναι πολύ χρήσιμη για την ανίχνευση ασθενειών που αναπτύσσονται με φλεγμονή. Η ίδια εξέταση μπορεί να κατευθύνει τον γιατρό και να τον βοηθήσει να κάνει μια σωστή διάγνωση.

Αναφορικά με τον ρόλο του ασθενή σε αυτή, δεν υπάρχει κάποια ειδική προετοιμασία πριν την εξέταση. Επιπλέον, μετά από αυτή, θα μπορέσει να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές του!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Márquez M, Chacón-Cardona J. Determinación de VSG: comparación de los métodos de Wintrobe y microhematocrito. Revista de Salud Pública. 2016;18(6):946-952.
 • Merino Romero J. Utilidad diagnóstica de la velocidad de sedimentación globular. Revista de Medicina Integral. 2002;39(7):325-329.
 • Acosta-García E, Peñate E, Sánchez A, Uban B, Colina W. Determinación de la velocidad de sedimentación
  globular: micrométodo versus Wintrobe en niños y adolescentes. Revista Latinoamericana de Patología Clínica y Medicina de Laboratorio. 2018; 65 (1): 39-44.
 • Lemus Varela M, Villaseñor Sierra A. Determinación de la velocidad de sedimentación globular mediante micrométodo comparado con el método Wintrobe. Revista de Enfermedades Infecciosas y Microbiología. 2009;29(2):66-69.
 • Villar Centeno L, Díaz Quijano F, Martínez Vega R. Utilidad de la velocidad de sedimentación globular en el diagnóstico temprano del dengue en un área endémica. Reista de la Asociación Colombiana de Infectología. 2007;11(4).
 • Erythrocyte Sedimentation Rate (ESR) [Internet]. MedlinePlus Medical Test. 2020 [cited 13 November 2020]. Available from: https://medlineplus.gov/lab-tests/erythrocyte-sedimentation-rate-esr.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.