Πού οφείλονται οι νυχτερινοί πονοκέφαλοι;

Αν οι νυχτερινοί πονοκέφαλοι είναι συχνό φαινόμενο, πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια και να υποβληθείτε σε εξετάσεις, για να μάθετε τι τους προκαλεί.
Πού οφείλονται οι νυχτερινοί πονοκέφαλοι;

Τελευταία ενημέρωση: 05 Ιανουαρίου, 2019

Οι νυχτερινοί πονοκέφαλοι επηρεάζουν τον ύπνο και τη δυνατότητα να ξεκουραστείτε, ώστε να ξυπνήσετε γεμάτοι ενέργεια και αισιοδοξία.

Ο πονοκέφαλος κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα και όλοι μας τον νιώσαμε κάποια στιγμή. Ξυπνήσαμε και ξεκινήσαμε τη μέρα μας με θολούρα στο μυαλό, με “βαρύ” κεφάλι. Ανήμποροι να αντιμετωπίσουμε τις υποχρεώσεις μπροστά μας, σαν να μας “πλάκωσε” ένα σκοτεινό σύννεφο!

Αρχικά, είναι σημαντικό να διακρίνουμε τους νυχτερινούς πονοκεφάλους από τα συνηθισμένα είδη κεφαλαλγίας.

Ορισμένες φορές, πηγαίνουμε στο κρεβάτι, ήδη, με πονοκέφαλο που, κατά τη διάρκεια της νύχτας, χειροτερεύει. Ωστόσο, ξεκίνησε λίγο πριν πάμε για ύπνο. Αυτό το είδος πονοκεφάλου, δεν ανήκει στους νυχτερινούς πονοκεφάλους.

Οι πονοκέφαλοι κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν είναι κάτι που εκδηλώνεται μια φορά. Είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα που επηρεάζει περισσότερους ανθρώπους από όσους πιστεύετε.

Σήμερα, θα επιχειρήσουμε να εξηγήσουμε τι τους προκαλεί.

Νυχτερινοί πονοκέφαλοι: 5 τρόποι για να τους διακρίνετε

νυχτερινοί πονοκέφαλοι

Οι πονοκέφαλοι μπορεί να οφείλονται σε διάφορες αιτίες. Ωστόσο, όταν εμφανίζονται ξαφνικά μέσα στη νύχτα, διαταράσσοντας τον ύπνο σας, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Επιπλέον, αν τους νιώθετε κάθε βράδυ, συνεχόμενα, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα αίτια των νυχτερινών πονοκεφάλων.

1. Υπνικοί πονοκέφαλοι και νυχτερινοί πονοκέφαλοι

Οι υπνικοί πονοκέφαλοι δεν είναι ευρέως γνωστοί. Μπορεί να συμβούν εξίσου τη νύχτα αλλά και όταν κοιμάστε για λίγο, ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Γενικά μιλώντας, εμφανίζονται στο στάδιο του ύπνου που ονομάζεται “στάδιο REM“. Προκαλούν έναν ήπιο αλλά οξύ πόνο που, συνήθως, διαρκεί από 15 λεπτά μέχρι μία με δύο ώρες.

Η αιτία του φαινομένου δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη, αλλά είναι εξακριβωμένο ότι το είδος αυτών των πονοκεφάλων λαμβάνει χώρα στο συγκεκριμένο στάδιο του ύπνου. Γι’ αυτό, θεωρείται ότι ο υπνικός πονοκέφαλος μπορεί να συνδέεται με απότομη πτώση της μελατονίνης , της ορμόνης που ρυθμίζει τον καθημερινό ύπνο.

Οι υπνικοί πονοκέφαλοι είναι περισσότερο συχνοί σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 50 ετών.

2. Τροφές που προκαλούν φλεγμονή στα αγγεία του κεφαλιού

νυχτερινοί πονοκέφαλοι

Άλλη μια περίπτωση, που δεν είναι ευρέως γνωστή. Η υπερβολική κατανάλωση ορισμένων τροφών προκαλεί αλλαγές στο ανθρώπινο σώμα.

Πολλές φορές, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουταμινικό νάτριο (MSG) προκαλούν πονοκεφάλους στο μέσο της νύχτας, αν καταναλωθούν αργά μέσα στη μέρα, όπως, για παράδειγμα, στο βραδινό γεύμα.

Το τεχνητό αυτό πρόσθετο δεν είναι μόνο ανθυγιεινό, αλλά, επίσης, εξαιρετικά εθιστικό.

Το γλουταμινικό νάτριο χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης σε μερικά τρόφιμα, που καταναλώνουμε καθημερινά, όπως, για παράδειγμα, σε σάλτσες, κρέμες, έτοιμες σούπες και πολλά είδη προμαγειρεμένων γευμάτων.

Το τυρί αλλά και ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα προξενούν επίσης φλεγμονή και συχνά “κρύβονται” πίσω από τους νυχτερινούς πονοκεφάλους.

Συνοψίζοντας, σας συμβουλεύουμε να προσέχετε τι τρώτε το βράδυ. Επιλέξτε με προσοχή τι θα καταναλώσετε λίγο πριν πέσετε για ύπνο.

3. Παραρρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα)

Οι πονοκέφαλοι που οφείλονται σε παραρρινοκολπίτιδα, συνδέονται επίσης με τους νυχτερινούς πονοκεφάλους.

Το είδος αυτών των πονοκεφάλων, όπως και η ονομασία υποδηλώνει, προκαλείται από φλεγμονή του κόλπου της ρινός (ιγμορίτιδα).

Ο πόνος στους παραρρινίους κόλπους είναι εξαιρετικά οξύς. Η ευαισθησία των παραρινίων μπορεί να επηρεάσει αυτιά και κεφάλι.

Συχνά, οι άνθρωποι συγχέουν τον πονοκέφαλο αυτό, με κάποια ημικρανία ή με αγγειακό πονοκέφαλο, αλλά ποτέ με την παραρρινοκολπίτιδα. Η κατάσταση επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, ειδικά όταν ο αέρας του δωματίου είναι πολύ ξηρός. Οι αφυγραντήρες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, στην περίπτωση αυτή.

4. Σύνδρομο “εκρηγνυόμενης” κεφαλής και νυχτερινοί πονοκέφαλοι

νυχτερινοί πονοκέφαλοι

Παράξενο και όμως αληθινό! Αναφορές στο σύνδρομο “έκρηξης” της κεφαλής (ή σύνδρομο “εκρηγνυόμενης” κεφαλής) υπάρχουν από τα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά ακόμη και σήμερα, ελάχιστα γνωρίζουμε για το πού οφείλεται.

Η διαταραχή αυτή συγκαταλέγεται στη σφαίρα των αποκαλούμενων παραϋπνιών ή, με άλλα λόγια, είναι μια διαταραχή του ύπνου.

  • Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από οξεία κεφαλαλγία, ακριβώς πριν πέσουμε για ύπνο.
  • Είναι πιο συχνό στις γυναίκες.
  • Ορισμένοι το νιώθουν μόλις μια φορά στη ζωή τους. Άλλοι, πάλι, για μήνες ανά περιόδους.
  • Σε όλες τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις, ωστόσο, αυτού του είδους οι πονοκέφαλοι εξαφανίζονται μόνοι τους.
  • Προς το παρόν, τα στοιχεία δείχνουν ότι το σύνδρομο “έκρηξης” της κεφαλής συνδέεται με τραυματισμό κάποιου οστού του αυτιού ή ακόμη και με αποτυχία της λειτουργίας των νευρώνων, ακριβώς πριν αποκοιμηθούμε.

5. Πονοκέφαλοι συμπλέγματος (αθροιστικοί πονοκέφαλοι) και νυχτερινοί πονοκέφαλοι

Οι πονοκέφαλοι συμπλέγματος είναι ένα είδος ημικρανίας που επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες.

  • Οι πονοκέφαλοι κάνουν την εμφάνισή τους δύο με τρεις ώρες αφότου κοιμηθούμε.
  • Ο πόνος είναι πολύ οξύς και διαρκεί σχετικά λίγο, περίπου 15 λεπτά με μισή ώρα.
  • Ο πόνος εντοπίζεται στη μία πλευρά του κεφαλιού, πίσω από τον οφθαλμό, και μπορεί να επηρεάσει κροτάφους και αυχένα.
  • Άλλα συμπτώματα των πονοκεφάλων συμπλέγματος είναι οφθαλμικός ερεθισμός, ρινική συμφόρηση (βουλωμένη μύτη) και δακρύρροια.

Οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι συνιστούν, μερικές φορές, χρόνιο πρόβλημα.

Συμπερασματικά, αν νιώθετε πονοκέφαλο για πολλές μέρες συνεχόμενα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.