Οι πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα σχετίζεται με τα επίπεδα φυσικής κατάστασης, τον τρόπο ζωής, το επάγγελμα και τη γενετική. Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες και μορφές στις οποίες εμφανίζεται, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Σήμερα, θα απαντήσουμε στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την αρθρίτιδα.
Οι πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την αρθρίτιδα
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Ξέρετε πραγματικά τι είναι η αρθρίτιδα και τι την προκαλεί; Μην ανησυχείτε εάν δεν ξέρετε, καθώς είναι πολύ συνηθισμένο να έχετε ερωτήσεις σχετικά με την αρθρίτιδα.

Αν και πολλοί άνθρωποι κάνουν κακή χρήση του όρου, ο όρος αρθρίτιδα αναφέρεται σε φλεγμονή των αρθρώσεων. Παρόλο που η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι η πιο κοινή, δεν είναι συνώνυμη με την ίδια την αρθρίτιδα. Ούτε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους δύο όρους εναλλακτικά. Αυτό είναι μόνο ένα από τα πράγματα που οι άνθρωποι τείνουν να συγχέουν για την αρθρίτιδα.

Αυτό συμβαίνει επειδή, στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν σχεδόν 100 ποικιλίες! Επιπλέον, πολλές ασθένειες σχετίζονται με αυτήν τη φλεγμονή των ενώσεων, η οποία περιλαμβάνει επίσης πόνο και ακαμψία.

Δεδομένου ότι η αρθρίτιδα είναι μια τόσο διαφορετική και πολυπαραγοντική διαταραχή, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσα άτομα επηρεάζει ακριβώς αυτή η κατάσταση. Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι 1 στα 6 άτομα πάσχουν από αυτή την παθολογία. Επομένως, σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την αρθρίτιδα.

Συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με την αρθρίτιδα: Ποιους επηρεάζει;

Η αλήθεια είναι ότι η αρθρίτιδα επηρεάζει άτομα κάθε ηλικίας. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, ο όρος αρθρίτιδα αναφέρεται απλώς σε μια φλεγμονή των αρθρώσεων. Κάθε μία από τις ποικιλίες της έχει τη δική της σειρά χαρακτηριστικών και επηρεάζει συχνότερα ορισμένους ανθρώπους.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ορισμένοι παράγοντες, όπως η γενετική, το περιβάλλον και ο συνολικός τρόπος ζωής σχετίζονται με την εμφάνισή της. Για παράδειγμα, σχεδόν όλοι οι τύποι έχουν μεγαλύτερη συχνότητα καθώς αυξάνεται η ηλικία.

Ο τρόπος ζωής και η φυσική κατάσταση επηρεάζουν σημαντικά. Το να είσαι παχύσαρκος ή απλά υπέρβαρος μπορεί να προκαλέσει υπερφόρτωση στις κάτω αρθρώσεις του σώματος, όπως τα γόνατα. Επομένως, το βάρος μπορεί να είναι ένας παράγοντας ενεργοποίησης της αρθρίτιδας.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι αθλητές εξαιρούνται εντελώς από αυτό. Μερικές φορές, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι επαγγελματίες αθλητές είναι επίσης επιρρεπείς σε αρθρίτιδα λόγω της φθοράς που εμφανίζεται στις αρθρώσεις τους.

Επιπλέον, το φύλο σχετίζεται επίσης στενά με τον τύπο αρθρίτιδας που μπορεί να αναπτύξει ένα άτομο. Σχεδόν το 60% αυτών που πάσχουν από αρθρίτιδα είναι γυναίκες. Ωστόσο, ορισμένες ποικιλίες –όπως η ουρική αρθρίτιδα– είναι πιο συχνές στους άνδρες.

αρθρίτιδα στο γόνατο
Η αρθρίτιδα είναι πιο συχνή στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την αρθρίτιδα: Ποιες είναι οι γνωστές αιτίες;

Ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας έχουν κάποια αιτία που μπορεί να προσδιοριστεί. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι ορισμένες μολύνσεις μπορούν να οδηγήσουν στο να αναπτυχθεί αυτή η πάθηση. Μερικές από αυτές τις λοιμώξεις είναι η φυματίωση, η γονόρροια και η νόσος του Lyme.

Το ίδιο συμβαίνει και με την ουρική αρθρίτιδα, η οποία προκύπτει από περίσσεια ουρικού οξέος που εναποτίθεται στις αρθρώσεις. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το επάγγελμα ενός ατόμου μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως έναυσμα. Η παραμονή στην ίδια θέση για πολλές ώρες μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα με τα χρόνια.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την αρθρίτιδα: Ποια είναι μερικά από τα τυπικά συμπτώματα;

Η αρθρίτιδα τείνει να εμφανίζεται με τη μορφή πόνου και δυσκολίας στην κίνηση της προσβεβλημένης άρθρωσης ή των αρθρώσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, περιλαμβάνει επίσης ακαμψία και πρήξιμο στην ίδια περιοχή. Μπορεί να επηρεάσει μόνο μία άρθρωση ή πολλές αρθρώσεις ταυτόχρονα. Μπορεί επίσης να είναι συμμετρική ή ασύμμετρη.

Κάθε τύπος έχει τα σωματίδιά του και ο χρόνος που διαρκούν τα συμπτώματα είναι ποικίλος. Για παράδειγμα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένας συμμετρικός τύπος αρθρίτιδας που προσβάλλει μικρές αρθρώσεις, όπως αυτές των δακτύλων. Η ουρική αρθρίτιδα, από την άλλη πλευρά, είναι ένας τύπος αρθρίτιδας που τείνει να επηρεάζει μόνο μία άρθρωση.

αρθρίτιδα στα πόδια
Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένας τύπος αρθρίτιδας που τείνει να επηρεάζει ειδικά τα πόδια των ανδρών.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την αρθρίτιδα: Είναι θεραπεύσιμη;

Οι περισσότεροι τύποι αρθρίτιδας δεν έχουν θεραπεία. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι θεραπεύονται, όπως εκείνοι που σχετίζονται με μια λοίμωξη, καθώς η εξάλειψη της λοίμωξης σταματά την αρθρίτιδα. Για αυτούς τους τύπους αρθρίτιδας που δεν έχουν θεραπεία, ορισμένες θεραπείες βοηθούν στη μείωση και την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Για παράδειγμα, οι ασθενείς μπορούν να πάρουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) για να μειώσουν το πρήξιμο και να ανακουφίσουν τον πόνο. Είναι σχεδόν πάντα το πρώτο βήμα στη θεραπεία. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κάθε θεραπεία μπορεί να εξατομικευτεί και να προσαρμοστεί στον τύπο της αρθρίτιδας.

Επομένως, εάν αντιμετωπίζετε ορισμένα από τα συμπτώματα και νομίζετε ότι μπορεί να έχετε αρθρίτιδα, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Θα πρέπει να ερευνήσετε την αιτία και να δημιουργήσετε ένα θεραπευτικό σχέδιο που να είναι ειδικά για εσάς. Ταυτόχρονα, μπορείτε να θέσετε οποιεσδήποτε άλλες ερωτήσεις μπορεί να έχετε σχετικά με αυτήν την κοινή – αλλά συχνά παρεξηγημένη – κατάσταση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.