Πώς να δώσετε τέλος σε μια τοξική φιλία

Όταν δεν υπάρχει ισορροπία στις φιλίες και αμοιβαιότητα μεταξύ όσων εμπλέκονται, τότε καλύτερα να τους δώσετε ένα τέλος. Σήμερα, θα σας πούμε πώς να δώσετε τέλος σε μια τοξική φιλία.
Πώς να δώσετε τέλος σε μια τοξική φιλία
Andrés Carrillo

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Andrés Carrillo.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Κάποια στιγμή στη ζωή σας, ίσως νιώσετε την ανάγκη να δώσετε ένα τέλος σε μια τοξική φιλία, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο. Όμως, όταν συνειδητοποιήσετε ότι ορισμένες σχέσεις γίνονται αρνητικές για την ευεξία σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το αποδεχτείτε και να απομακρυνθείτε.

Πολύ συχνά εμείς οι ίδιοι αντιστεκόμαστε και αποφεύγουμε να δώσουμε τέλος στις αρνητικές φιλίες. Κάποιες φορές, υποσυνείδητα, παραμένουμε κοντά με τα λάθος άτομα. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τι θα πρέπει να κάνουμε για να απομακρυνθούμε από τα άτομα που δε μας προσφέρουν μια σωστή φιλία.

Τα χαρακτηριστικά μιας τοξικής φιλίας

Παρακάτω, θα δούμε μια λίστα με ορισμένα κύρια χαρακτηριστικά που έχουν οι τοξικές φιλίες. Η ιδέα είναι να μπορέσετε ν’ αναγνωρίσετε αυτές τις συμπεριφορές στην καθημερινότητά σας.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να ξεχωρίσετε τις φιλίες που αξίζει να κρατήσετε από αυτές που δεν αξίζουν. Ας ρίξουμε μια ματιά!

1. Ακόμη και αν είναι μαζί σας, δεν είναι μαζί σας

Η φυσική παρουσία ενός ατόμου δε σημαίνει απαραίτητα συντροφικότητα. Κάποιες φορές, όταν κάνουμε σχέδια με μια ομάδα φίλων, μπορεί να νιώσουμε μόνοι.

Οι τοξικοί φίλοι δε νοιάζονται για τις απόψεις και τις ανησυχίες σας, απλώς σας θέλουν μαζί τους και ν’ αποδέχεστε τα πάντα χωρίς ερωτήσεις.

2. Επικεντρώνονται υποτιμητικά στα ελαττώματά σας

Οι φίλοι μάς βοηθούν να δούμε ποιες πτυχές μας θα πρέπει να βελτιώσουμε, αλλά οι αρνητικές φιλίες επικεντρώνονται στα ελαττώματά μας με όχι τόσο εποικοδομητικό τρόπο. Έτσι, μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα και δε μας προσφέρουν κάποια λύση.

παρέα φίλων

3. Θα σας κάνουν να αμφισβητείτε τον εαυτό σας

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν την τάση να αμφισβητούν τις συμπεριφορές των άλλων βάσει των δικών τους κριτηρίων, κάτι που δε δείχνει ιδιαίτερη ενσυναίσθηση. Ένας αληθινός φίλος δε θα κριτικάρει τις αποφάσεις σας, αλλά θα τις καταλάβει και θα πει τη γνώμη του.

4. Σας αποτρέπουν από το να βρεθείτε στο προσκήνιο

Υπάρχουν φίλοι οι οποίοι απαιτούν συνεχή προσοχή και, όταν για κάποιον λόγο, η προσοχή στρέφεται σε εσάς, δε μπορούν να το ανεχτούν. Τα άτομα που δεν επιτρέπουν σε άλλους να βρίσκονται στο προσκήνιο δε μπορούν να είναι φίλοι, τουλάχιστον όχι με τον σωστό τρόπο.

5. Υπάρχει έλλειψη συνοχής

Οι τοξικές φιλίες δεν έχουν συνοχή στα λεγόμενά τους και συχνά αντικρούουν τις πράξεις τους. Παραδείγματος χάρη, αυτοί λένε ότι υποστηρίζουν τα σχέδιά σας, αλλά ταυτόχρονα, αποφεύγουν οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτά.

Αυτό δε σημαίνει ότι όλοι οι φίλοι σας θα πρέπει να συμμετέχουν στα προσωπικά σας σχέδια, αλλά όταν δεν υπάρχει συνοχή μεταξύ λόγου και πράξεων, τότε η κατάσταση μπερδεύεται. Ιδανικά, οι φίλοι θα πρέπει να είναι ειλικρινείς και να επικοινωνούν ξεκάθαρα πως δε θέλουν να συμμετέχουν στα σχέδιά σας.

Συμβουλές και τρόποι για να δώσετε τέλος σε μια τοξική φιλία

Βλέποντας τις πιο συχνές ενδείξεις μιας φιλίας που δε συνεισφέρει κάτι θετικό, είναι ώρα να εξετάσουμε ορισμένους αποτελεσματικούς τρόπους για να τη βάλουμε στην άκρη, χωρίς να κοστίσει αυτή η πράξη.

1. Μάθετε να θέτετε όρια σε μια τοξική φιλία

Για να δώσετε τέλος σε μια φιλία που δεν αξίζει, είναι σημαντικό να γνωρίζετε για ποια πράγματα δε θα πρέπει να διαπραγματευτείτε.

Όταν μπορέσετε να διατηρήσετε μια δυνατή στάση αναφορικά με τα ιδανικά και τις αξίες σας, θα μπορέσετε να καταλάβετε ότι είναι καλύτερο ν’ απομακρυνθείτε από όσους δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια.

γυναίκα λυπημένη

2. Εκφραστείτε δυναμικά

Η δυναμική επικοινωνία είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να ξεφύγετε από τις κακές φιλίες. Όταν επικοινωνείτε καθαρά τις αποφάσεις σας, θα νιώσετε γαλήνη. Το πρόβλημα είναι η καταπίεση της ανάγκης να φύγετε.

Η δυναμική έκφραση του εαυτού σας σημαίνει επίσης πως θα πρέπει να μπείτε στη θέση του άλλου και να καταλάβετε πως ίσως δε συμφωνεί με την απόφασή σας να αποστασιοποιηθείτε. Ωστόσο, θα πρέπει να επιμείνετε στην απόφασή σας. Θα πρέπει να είστε συνοπτικοί, και να δείξετε σεβασμό όταν εκφράζετε τα κίνητρά σας.

3. Ξαλαφρώστε πριν δώσετε τέλος σε μια τοξική φιλία

Πριν μιλήσετε στο άτομο από το οποίο θέλετε να απομακρυνθείτε, είναι καλό να ξαλαφρώσετε. Στόχος είναι να αποτρέψετε τα συναισθήματα να γίνουν ανεξέλεγκτα κατά τη διάρκεια της συζήτησης και να καταλήξετε σε μια διαμάχη.

4. Οπτικοποιήστε τη στιγμή της συζήτησης

Η οπτικοποίηση έχει να κάνει με τη δημιουργία πιθανών σεναρίων στο μυαλό σας, όμοια με αυτά που μπορούν να συμβούν στη συζήτηση. Έτσι, θα μπορέσετε να μειώσετε την έκθεσή σας σε απρόσμενες καταστάσεις.

Όταν διατηρείτε τον έλεγχο σε έντονες καταστάσεις, θα μπορέσετε να βγείτε καλύτερα από αυτές.

5. Σεβαστείτε τις απόψεις του άλλου ατόμου

Όπως αναφέραμε, είναι πιθανό στο άλλο άτομο να μην αρέσουν οι αποφάσεις που πήρατε. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να εμμείνετε στην απόφασή σας.

Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να πιέσετε τους άλλους να σκέφτονται όπως εσείς. Είναι σημαντικό ν’ αποδεχθείτε την οπτική του άλλου.

Μπορεί μια τοξική φιλία να παύσει να είναι τοξική;

Δεν είναι απαραίτητο να απομακρύνεστε πάντα από κάποια άτομα, ορισμένες φιλίες μπορούν να βελτιωθούν. Μια τοξική φιλία ίσως παύσει να είναι τοξική όσο οι εμπλεκόμενοι μπορούν να σεβαστούν ο ένας τον άλλον.

Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνείτε σε όλα με τους φίλους σας, αλλά θα πρέπει να αποδέχεστε τις διαφορές σας όσο το δυνατόν περισσότερο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • García Villar, C. “Las Amistades Peligrosas.” Radiologia 1 July 2016: 243–244. Radiologia. Web.
  • Franco, Jean, and Ariadna Molinari Tato. “Amistades Peligrosas.” Debate Feminista 44 (2011): n. pag. Debate Feminista. Web.
  • Brotfeld, Cristian, and Christian Berger. “El Rol de La Empatía y Apertura En La Intimidad de Las Amistades Adolescentes.” Revista de Psicología 29.2 (2020): n. pag. Revista de Psicología. Web.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.