Φιλία μεταξύ γυναικών: Ένα συναρπαστικό αγχολυτικό!

Η φιλία είναι εξαιρετικά υγιής και ωφέλιμη για όλους. Μπορεί ακόμη να βοηθήσει τις γυναίκες να καταπολεμήσουν το άγχος!
Φιλία μεταξύ γυναικών: Ένα συναρπαστικό αγχολυτικό!

Τελευταία ενημέρωση: 13 Μαΐου, 2019

Η φιλία μεταξύ γυναικών είναι εξαιρετικά ωφέλιμη. Μπορούμε να σας δώσουμε χιλιάδες επιχειρήματα για το γιατί είναι ωφέλιμη, υγιής και απαραίτητη για τους ανθρώπους. Ακόμη και τότε όμως θα λέγαμε λίγα.

Ωστόσο, έχουν γίνει αρκετές μελέτες και έρευνες στο πεδίο της κοινωνικής ψυχολογίας και υγείας που μας δείχνουν κάτι πολύ πιο ιδιαίτερο και ενδιαφέρον γι’ αυτό το φαινόμενο.

Η φιλία μεταξύ γυναικών έχει πολύ πιο έντονη και θετική επίδραση απ’ ότι η φιλία μεταξύ ανδρών, τόσο πολύ ώστε το αίσθημα σύνδεσης και η εδραίωση αμοιβαίας κατανόησης είναι ένας επαρκής τρόπος για τη μείωση του άγχους και της αγωνίας.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε κάτι: οι θετικές επιδράσεις στην υγεία και την ευεξία μας δεν προκαλούνται επειδή έχουμε πολλούς “φίλους” αλλά αντ’ αυτού έχουμε αυθεντικές και γεμάτες νόημα φιλίες, οι οποίες μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Στο σημερινό μας άρθρο θα θέλαμε να μιλήσουμε γι’ αυτό.

Σε έναν κενό κόσμο, αυτό που μετράει είναι οι θετικές συνδέσεις

Φιλία μεταξύ γυναικών: Ένας συναρπαστικός τρόπος για την καταπολέμηση του άγχους, κενός κόσμος

Έως και σήμερα όλοι μας είμαστε πιο συνδεδεμένοι από ποτέ, αλλά ταυτόχρονα και πιο απόμακροι από ποτέ.

Έχουμε δεκάδες φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, επικοινωνούμε μέσω συστημάτων άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων. Χρησιμοποιούμε “φατσούλες” για να αναπαραστήσουμε τα συναισθήματά μας, τα οποία δεν εκφράζουμε με τόση ευκολία στην αληθινή μας ζωή.

Δημιουργούμε ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και λέμε καλημέρα και καληνύχτα μέσα από αυτού του είδους τις πλατφόρμες. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερη η αλληλεπίδραση, τόσο μεγαλύτερο το κενό που αισθανόμαστε σαν να μας “λείπει κάτι”.

Ίσως μας λείπει μια ικανοποιητική προσωπική ζωή, όπου μας περιτριγυρίζουν σημαντικοί άνθρωποι. Πρόκειται για ανθρώπους που μας κάνουν χαρούμενους από κοντά, που μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς με την οικειότητά τους. Αυτοί είναι σημαντικοί άνθρωποι που μας προσφέρουν τη φιλία τους και την αμοιβαία κατανόηση χωρίς αντάλλαγμα.

Από την άλλη, ένας συναρπαστικός τρόπος να καταπολεμήσουμε αυτό το γνώριμο υπαρξιακό κενό είναι να υιοθετήσουμε καλές κοινωνικές σχέσεις, όπου η φιλία μεταξύ γυναικών είναι πολύ σημαντική.

Οι γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά στο άγχος

Φιλία μεταξύ γυναικών: Ένας συναρπαστικός τρόπος για την καταπολέμηση του άγχους, οι γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά

Με ποιον τρόπο τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν το άγχος; Για να το μάθουμε, πρέπει να υπεισέλθουμε στον γοητευτικό κόσμο της νευροψυχολογίας.

  • Όταν μια γυναίκα βιώνει άγχος και αγωνία για μεγάλη χρονική περίοδο, ένα πραγματικό “κοκτέιλ” από νευροδιαβιβαστές δημιουργείται στο αίμα τους. Αυτό το κοκτέιλ απαρτίζεται από κορτιζόλη και επινεφρίνη.
  • Έπειτα αυξάνεται η πίεση και το σάκχαρό της.
  • Για τις γυναίκες, υπάρχει μια ορμόνη που ενεργεί ταυτόχρονα ως νευροδιαβιβαστής. Είναι το κλειδί για τη μείωση της επίδρασης της προαναφερόμενης κατάστασης. Αυτή είναι η οξυτοκίνη.

Τι ακριβώς κάνει η οξυτοκίνη;

Η οξυτοκίνη, εκτός από την αντιμετώπιση της παραγωγής της κορτιζόλης και της επινεφρίνης, ηρεμεί τις γυναίκες, μειώνει τον φόβο τους και δίνει μια ευχάριστη αίσθηση ασφάλειας.

Ωστόσο, το άγχος επιδρά με πιο πολύπλοκο τρόπο στους άνδρες.

  • Για αρχή, υπάρχει μια πτυχή που είναι από μόνη της ενδιαφέρουσα: οι άνδρες παράγουν μικρότερες ποσότητες οξυτοκίνης.
  • Επειδή δεν ωφελούνται όσο οι γυναίκες από την ύπαρξη οξυτοκίνης, βιώνουν το αίσθημα της αντιμετώπισης ή αποφυγής πιο βαθιά.
  • Επίσης, κατά μέσο όρο, εμπλέκονται περισσότερο με συναισθηματικούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, δεν ανοίγονται για να μιλήσουν με τόση ευκολία για τον οικείο και προσωπικό τους κόσμο, τα συναισθήματά τους.

Όλα αυτά καθιστούν το άγχος μια βαθύτερη και χρόνια πτυχή των ανδρών.

Φιλία, τέλεια πηγή οξυτοκίνης

Φιλία μεταξύ γυναικών: Ένας συναρπαστικός τρόπος για την καταπολέμηση του άγχους, πηγή οξυτοκίνης

Οι γυναίκες έχουν μια βιολογική ανάγκη να “συνδεθούν” με άλλες, για να χτίσουν δεσμούς βασισμένους στην ενσυναίσθηση και την αναγνώριση.

Όλα αυτά εξηγούνται χωρίς αμφιβολία από την ύπαρξη μεγάλης ποσότητας οξυτοκίνης στον γυναικείο εγκέφαλο. Αυτή είναι μια ορμόνη που στοχεύει στην προαγωγή της φροντίδας και της προσοχής προς άλλους.

  • Έτσι, όταν η ζωή φέρνει δυσκολίες, όταν χτυπάει το άγχος και ο φόβος, οι γυναίκες αναζητούν φιλίες με άλλες γυναίκες για να ρυθμίσουν αυτούς τους φόβους και να επιτύχουν αυτή την παρήγορη αμοιβαία κατανόηση, η οποία βοηθά στο να ηρεμήσουν οι φόβοι τους και να γίνουν πιο σχετικά τα προβλήματά τους.
  • Επιπροσθέτως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η φιλία μεταξύ γυναικών είναι μια διάσταση που δίνει διαφορετικές και ταυτόχρονα, συμπληρωματικές, πτυχές μιας ρομαντικής σχέσης ή μιας συγγενικής σχέσης.
  • Αν έχετε μια γερή και με νόημα φιλία, ξέρετε ότι μπορείτε να εκμυστηρευτείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας σε αυτή χωρίς να κριθείτε, όπως όταν ανοίγεστε σε κάποιο μέλος της οικογένειάς σας.
  • Γνωρίζετε επίσης, από την άλλη, ότι οι φίλες σας δεν υποχρεούνται να λύσουν τα προβλήματά σας. Δεν είναι η θέση τους αυτή ούτε επιδιώκουν κάτι τέτοιο. Αυτό που χρειάζεστε είναι να αισθανθείτε ότι σας ακούν και σας καταλαβαίνουν.

Συμπεράσματα για την φιλία μεταξύ γυναικών…

Εν κατακλείδι, ένας θετικός, γερός και γεμάτος σεβασμό κύκλος από φίλους είναι το κλειδί για μια υγιή και γεμάτη ζωή.

Όμως, για τις γυναίκες, αυτός ο συναισθηματικός δεσμός είναι εντονότερος και πιο απαραίτητος. Αυτό επειδή, ας το παραδεχτούμε, δεν υπάρχει τίποτα πιο θεραπευτικό από ένα φλιτζάνι καφέ με τις φίλες μας. Θα ξεχάσετε αμέσως τα προβλήματά σας.

Η κεντρική εικόνα είναι μια ευγενική χορηγία του © wikiHow.com

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
9 φυσικές θεραπείες για τον επιχείλιο έρπητα
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
9 φυσικές θεραπείες για τον επιχείλιο έρπητα

Ο έρπης του στόματος, τον γνωρίζουμε επίσης ως επιχείλιο έρπητα,  προκαλείται από ίωση που μεταδίδεται από το ένα άτομο σε άλλο, με το φιλί ή από τ...


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία.