Συμβουλές για να φροντίσετε την υγεία των αρθρώσεών σας

Οι φλεγμονώδεις ασθένειες που επηρεάζουν την υγεία των αρθρώσεών σας είναι κάτι κοινό. Η εμφάνισή τους αυξάνεται με το γήρας, αλλά υπάρχουν παράγοντες επικινδυνότητας τους οποίους μπορείτε να θέσετε υπό έλεγχο.
Συμβουλές για να φροντίσετε την υγεία των αρθρώσεών σας
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου, 2023

Για να φροντίσετε την υγεία των αρθρώσεών σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το σύστημα που σας επιτρέπει να κινείστε, το κινητήριο σύστημα, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο. Απαρτίζεται από τα οστά, τις αρθρώσεις, τους μυς, τους τένοντες και τους συνδέσμους.

Οι λειτουργίες του κινητήριου συστήματος σάς επιτρέπουν να κινείτε το σώμα σας, και αυτό επιτυγχάνεται χάρη στις αρθρώσεις.

Όταν ο εγκέφαλος δίνει την εντολή σύσπασης των μυών, εκουσίως ή όχι, αυτοί τραβούν τα οστά σας. Έτσι ξεκινά ένας μηχανισμός και η λειτουργία των αρθρώσεων προκαλεί την κίνηση.

Καθημερινά οι γιατροί διαγιγνώσκουν πολλές φλεγμονώδεις ασθένειες που επηρεάζουν την υγεία των αρθρώσεων. Η εμφάνιση τέτοιων ασθενειών αυξάνεται με το γήρας, η οστεοαρθρίτιδα και η οστεοπόρωση είναι οι πιο συχνές παθήσεις.

Συμπτώματα και διάγνωση παθήσεων με τις αρθρώσεις

Το κύριο σύμπτωμα των ασθενειών που επηρεάζουν την υγεία των αρθρώσεών σας είναι ο πόνος των αρθρώσεων, ο οποίος συνοδεύεται κάποιες φορές από φλεγμονή και παραμόρφωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να περιορίσει την κίνηση των επηρεαζόμενων αρθρώσεων, ή να προκαλέσει δυσκαμψία και απώλεια ενός εύρους κινήσεων.

Ένας ειδικός πραγματοποιεί τη διάγνωση βάσει των συμπτωμάτων σας, και αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να την ολοκληρώσει με διάφορες εξετάσεις όπως αίματος, ούρων, ακτινογραφίες, και υπέρηχους αρθρώσεων.

Κάποιες παθήσεις των αρθρώσεων, με τη σωστή διάγνωση και θεραπεία, μπορούν να τεθούν υπό πλήρη έλεγχο. Ωστόσο, άλλες παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα είναι χρόνιες και η διαχείρισή τους είναι δύσκολη.

Παράγοντες επικινδυνότητας για τον πόνο των αρθρώσεων

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που σας κάνουν επιρρεπείς σε τέτοιου είδους πόνο, όμως μπορείτε να λάβετε προληπτικά μέτρα γι’ αυτούς. Παρόλα αυτά, υπάρχουν άλλοι τους οποίους δε μπορείτε να επηρεάσετε.

Από γενετικής πλευράς, οι γυναίκες μέσης ηλικίας είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αυτό τον πόνο απ’ ότι οι άνδρες. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν η σχέση αυτή έχει να κάνει μόνο με τα γονίδια, ή αν παίζουν ρόλο και οι ορμόνες.

Η παχυσαρκία είναι ένας από τους παράγοντες που μπορείτε ν’ αλλάξετε. Σε κάποιες περιπτώσεις το παραπανίσιο βάρος είναι αιτία πόνου στις αρθρώσεις, και σε άλλες πρόκειται για συνέπεια. Από τη μία, η παχυσαρκία υπερφορτώνει τις αρθρώσεις. Από την άλλη, μπορεί να πρόκειται για συνέπεια καθώς ο πόνος δυσκολεύει την κίνηση.

Η δουλειά που κάνετε μπορεί να αποτελέσει αιτία υπερβολικής χρήσης ορισμένων αρθρώσεων. Ο επαγγελματικός αθλητισμός σχετίζεται επίσης με διάφορες δυσφορίες, ανάλογα με το άθλημα.

Άτομα με πόνο σε διάφορες αρθρώσεις
Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την υγεία των αρθρώσεων, ανάμεσα σε αυτούς είναι τα γονίδια, το σωματικό βάρος, και η δουλειά που κάνετε.

Πώς μπορείτε να φροντίσετε την υγεία των αρθρώσεών σας;

Μπορείτε να αποτρέψετε ορισμένες ασθένειες υιοθετώντας υγιεινές συνήθειες. Με αυτόν τον τρόπο θα επηρεάσετε κάποιους παράγοντες που μπορούν να τροποποιηθούν. Εδώ είναι ορισμένες συμβουλές:

1. Διατροφή για την υγεία των αρθρώσεών σας

Η διατροφή είναι σημαντική. Μία διατροφή με αρκετό ασβέστιο, μαζί με ασκήσεις χαμηλής έντασης, μπορεί να σας βοηθήσει ν’ αποτρέψετε την οστεοπόρωση και να βελτιώσετε την κίνησή σας.

2. Άσκηση

Πέραν από τη διατροφή σας, είναι σημαντικό ν’ αποφεύγετε την καθιστική ζωή και θα πρέπει να γυμνάζεστε. Έτσι θα μπορέσετε να καταπραΰνετε τον πόνο, να βελτιώσετε την κινητικότητα των αρθρώσεων, να δυναμώσετε τους μυς, να διεγείρετε την ανάπτυξη των οστών και να βελτιώσετε των ύπνο σας.

3. Αλλαγές στη στάση του σώματος

Θα πρέπει ν’ αποφεύγετε τις κακές στάσεις του σώματος, αλλά και τα ακόλουθα:

  • Να είστε πολλές ώρες όρθιοι
  • Να περνάτε πολύ χρόνο καθιστοί ή ξαπλωμένοι
  • Να κάθεστε με την πλάτη σας καμπουριασμένη και να μη τη στηρίζετε στην πλάτη της καρέκλας
  • Να χρησιμοποιείτε ανόμοια βάρη όταν σηκώνετε βάρη
  • Να λυγίζετε την πλάτη σας όταν σηκώνετε πράγματα από το πάτωμα
  • Να κάνετε δραστηριότητες που προκαλούν υπερφόρτωση όπως να περπατάτε για μεγάλο διάστημα σε ανισόπεδο έδαφος

4. Σωστά υποδήματα

Είναι σημαντικό να φοράτε μεγάλα, άνετα παπούτσια, και κατά προτίμηση με εσωτερική σόλα. Μη φοράτε ψηλοτάκουνα, αυτά προάγουν τις εκφυλιστικές αλλαγές στα πόδια σας και στις αρθρώσεις των γονάτων. Όμως, δεν προτείνουμε και τα εντελώς ίσια παπούτσια.

Ψηφιακή απεικόνιση αρθρώσεων
Μπορείτε να φροντίσετε την υγεία των αρθρώσεών σας με μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, τακτική άσκηση, και σωστά παπούτσια.

Πώς ν’ ανακουφίσετε τα προβλήματα των αρθρώσεων

Κάποιες φορές, για να μειώσετε τον πόνο και τις φλεγμονές των αρθρώσεών σας θα χρειαστείτε φάρμακα όπως αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ανάλογα με τις συμβουλές του γιατρού σας, μπορεί να φανεί χρήσιμη μια ένεση με κορτικοστεροειδή.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κρύα επιθέματα για την οξεία φλεγμονή, ή ζεστά για δύσκαμπτους μυς. Αυτές οι μη επεμβατικές τεχνικές μπορούν να σας βοηθήσουν να κινηθείτε.

Συμπεράσματα για την υγεία των αρθρώσεών σας

Οι ασθένειες που σχετίζονται με την υγεία των αρθρώσεων είναι πολύ συχνές. Τώρα που το προσδόκιμο ζωής είναι μεγαλύτερο και οι συνήθειές μας προάγουν την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία, αυτές οι παθήσεις είναι πιο συχνές.

Είναι σημαντικό να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες, όπως τακτική άσκηση, μια ισορροπημένη διατροφή, σωστά υποδήματα, και καλή στάση του σώματος. Μπορείτε ν’ αλλάξετε αυτούς τους παράγοντες επικινδυνότητας βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής σας και επιμηκύνοντας τη χρήσιμη ζωή των αρθρώσεών σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • SINAVE, & Secretaria de Salud. (2016). Artritis reumatoide su impacto social y económico. Boletín Epidemiológico.

  • Caudill, A. (2007). Articulaciones, ay que DOLOR! THE AMERICAN QUARTER HORSE RACING JOURNAL ANDREA CAUDILL.

  • Jaime, J., Arabia, M., & Henry, W. (2014). Artrosis y actividad física Arthrosis and physical activity Arthrose et activité physique. Revista Cubana de Ortopedia y Traumatología.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.