Οι 9 καλύτερες διατάσεις για να είστε πάντα σε φόρμα

Οι σωστές διατάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα μας βοηθούν επίσης να είμαστε πάντα σε φόρμα και μας προσφέρουν σημαντικά οφέλη, όπως αυτά που θα αναφέρουμε παρακάτω.
Οι 9 καλύτερες διατάσεις για να είστε πάντα σε φόρμα
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι 9 καλύτερες διατάσεις για να είστε πάντα σε φόρμα. Χωρίς αμφιβολία, η σωματική άσκηση προσφέρει πολλαπλά οφέλη στη σωματική και πνευματική σας υγεία. Συχνά κάνουμε καρδιαγγειακές ασκήσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης αλλά ξεχνάμε ότι ένα καλό πρόγραμμα ασκήσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει και μερικές διατάσεις.

Οι σωστές διατάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα μας βοηθούν επίσης να είμαστε πάντα σε φόρμα και μας προσφέρουν σημαντικά οφέλη, όπως αυτά που θα αναφέρουμε παρακάτω.

Οι καλύτερες διατάσεις που βελτιώνουν την υγεία των αρθρώσεων

Οι καθημερινές διατατικές ασκήσεις (stretching) μας βοηθούν να ελέγχουμε την απώλεια της μυϊκής μάζας και βελτιώνουν τη δύναμη και την ευελιξία των τενόντων μας. Βελτιώνουν επίσης τη λίπανση των αρθρώσεων που μπορεί να έχει χαθεί λόγω ακινησίας ή ηλικίας.

Οι καλύτερες διατάσεις περιορίζουν τους σπασμούς

καλύτερες διατάσεις για τη μεση

Οι μυϊκοί σπασμοί μπορούν να εμφανιστούν σε νεαρή ή σε μεγάλη ηλικία. Αυτό το πρόβλημα οφείλεται στην κακή στάση του σώματος ή σε παθήσεις όπως είναι η αρθροπάθεια, η δισκοκήλη ή η οσφυϊκή δισκοκήλη. Οι διατάσεις είναι ιδανικές για την πρόληψη των σπασμών.

Οι καλύτερες διατάσεις περιορίζουν τον πόνο στις αρθρώσεις

Όταν ένα άτομο περνά πολλές ώρες όρθιο, ορισμένοι από τους μυς του αρχίζουν να δυναμώνουν και γίνονται πιο ανθεκτικοί. Ωστόσο, μια άλλη ομάδα μυών αποδυναμώνεται με αποτέλεσμα να χάνει τη δύναμη και την αντοχή της. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε συχνά διατάσεις και ειδικά όταν διατηρείτε την ίδια στάση για πολλές ώρες.

Βελτιώνουν την αθλητική σας απόδοση

καλύτερες διατάσεις

Οι διατάσεις είναι απαραίτητες για τους ανταγωνιστικούς αθλητές. Σε ορισμένα αθλήματα, η ευελιξία συνδέεται άμεσα με την απόδοση. Γενικότερα, οι διατάσεις συμβάλλουν στη βελτίωση της αθλητικής σας απόδοσης καθώς προωθούν την κινητικότητα των αρθρώσεων και προλαμβάνουν πιθανούς τραυματισμούς.

Προλαμβάνουν τη γήρανση

Οι διατάσεις βελτιώνουν τη δύναμη και την ευελιξία των ηλικιωμένων. Με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι χάνουν τη δύναμη και την ευελιξία τους με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η ποιότητα ζωής τους. Οι συχνές διατάσεις διατηρούν τις αρθρώσεις υγιείς και προλαμβάνουν την εμφάνιση προβλημάτων που σχετίζονται με τη γήρανση.

Ποιες είναι οι καλύτερες διατάσεις;

  • Εμπρόσθια διάταση. Κάθεστε στο πάτωμα με τα πόδια σας τεντωμένα προς τα έξω. Γέρνετε λίγο προς τα εμπρός, με την πλάτη σας σε ευθεία θέση και τη λεκάνη σας σταθερή στο πάτωμα. Θα πρέπει να αισθάνεστε το τέντωμα στους μυς της πλάτης και στο πίσω μέρος των ποδιών σας.
  • Διάταση οπίσθιων μηριαίων. Κάθεστε και πάλι κάτω, ξετυλίγετε ένα χαλάκι, τεντώνετε το ένα πόδι προς τα έξω και λυγίζετε το άλλο έτσι ώστε το πέλμα σας να αγγίζει το άλλο πόδι. Διατηρείτε τους γοφούς σας ευθυγραμμισμένους, γέρνετε τον κορμό σας προς τα εμπρός και προσπαθείτε να αγγίξετε το πέλμα του ποδιού σας που είναι τεντωμένο. Διατηρείτε αυτή τη στάση για μερικά δευτερόλεπτα.
  • Διάταση γλουτιαίων. Κάθεστε κάτω με το ένα πόδι μπροστά από το άλλο, λυγίζετε το πόδι μπροστά και το τεντώνετε προς τα πίσω. Οι γοφοί σας θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένοι και το σώμα σας να παραμένει  πιο μπροστά από το λυγισμένο γόνατο. Θα πρέπει να αισθάνεστε το τέντωμα στο λυγισμένο πόδι.
  • Πλάγια διάταση. Κάθεστε κάτω με τα πόδια σας σταυρωμένα, σηκώνετε το ένα χέρι προς την αντίθετη πλευρά του σώματός σας ενώ παράλληλα στρίβετε το πάνω μέρος του σώματός σας προς την ίδια κατεύθυνση του χεριού σας. Βάζετε το άλλο χέρι στη μέση σας για να έχετε κάποιο μέσο στήριξης. Το κεφάλι σας θα πρέπει να κλίνει προς την κατεύθυνση αυτού του ώμου. Να διατηρείτε τους ώμους σας χαμηλά.
  • Διάταση πλάτης. Τυλίξτε ένα χαλί και τοποθετήστε το στο πάτωμα. Καθίστε στις φτέρνες και τεντώστε τα χέρια σας προς το χαλάκι και κρατήστε το κεφάλι σας ανάμεσα στα χέρια σας. Διατηρήστε τη θέση σας για μερικά δευτερόλεπτα και θα νιώσετε το τέντωμα στην πλάτη σας.
  • Διάταση ραχιαίων. Ξαπλώστε ανάσκελα με την πλάτη σας να ακουμπά σε ένα διπλωμένο χαλί. Τοποθετήστε τα χέρια σας πίσω από το κεφάλι σας και γείρετε προς τα πίσω, σχηματίζοντας ένα τόξο με την πλάτη σας ενώ παράλληλα στηρίζετε το κεφάλι σας στο πάτωμα.
  • Διάταση αυχένα. Κάθεστε στο πάτωμα με τα πόδια σας σταυρωμένα, πλέκετε τα δάχτυλά σας πίσω από το κεφάλι σας και διατηρείτε το σαγόνι και το στήθος σας σε ευθεία θέση. Χαμηλώνετε το κεφάλι σας προς τα εμπρός, τεντώνοντας το πίσω μέρος του λαιμού σας δηλαδή τον αυχένα σας.
  • Διάταση τετρακέφαλου. Κάθεστε κάτω και λυγίζετε το ένα πόδι μπροστά έτσι ώστε να σχηματίζει μια ορθή γωνία. Τοποθετείτε το άλλο πόδι προς τα πίσω και το λυγίζετε σε ένα χαλάκι ή μαξιλάρι. Πιάνετε το πέλμα από το πόδι που έχετε λυγίσει προς τα πίσω και προσπαθείτε με απαλές κινήσεις να το φέρετε προς τους γλουτούς σας. Θα ολοκληρώσετε την άσκηση χωρίς να νιώσετε κάποια πίεση.
  • Πλάγια διάταση λαιμού. Κάθεστε κάτω με τα πόδια σταυρωμένα, βάζετε το ένα χέρι στο αυτί της αντίθετης πλευράς και κινείτε το κεφάλι σας προς την ίδια πλευρά. Διατηρείτε αυτή τη στάση μέχρι να νιώσετε το λαιμό σας τεντωμένο και στη συνέχεια κάνετε την ίδια άσκηση από την άλλη πλευρά.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.