Πώς να θεραπεύσετε την πληγή της εγκατάλειψης

Η ανάκαμψη από την εγκατάλειψη είναι μια διαδικασία. Εδώ θα βρείτε 6 πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας για να ξεπεράσετε την πληγή της εγκατάλειψης.
Πώς να θεραπεύσετε την πληγή της εγκατάλειψης

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η επούλωση της πληγής της εγκατάλειψης από έναν σύντροφο δεν είναι εύκολη. Δεν είναι το ίδιο με το να ξεπεράσεις έναν χωρισμό που ήταν συναινετικός, όπως είναι να ξεπεράσεις έναν χωρισμό που έληξε απροσδόκητα. Εάν περνάτε από αυτό το στάδιο της θλίψης, δείτε μερικές συμβουλές για να επουλώσετε την πληγή της εγκατάλειψης.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η απόρριψη σε έναν χωρισμό καθορίζει την αγωνία που βιώνεις μετά από αυτόν. Ανάμεσα σε όλα τα στυλ προσκόλλησης, η εγκατάλειψη είναι αυτή που δημιουργεί τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, επομένως είναι και πιο δύσκολο να ξεπεραστεί. Ελπίζουμε τα βήματά μας για να ξεπεράσουμε την εγκατάλειψη να σας βοηθήσουν πολύ στη διαδικασία.

6 βήματα για να επουλώσετε την πληγή της εγκατάλειψης

Κάθε διαδικασία πένθους είναι μοναδική. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να το ξεπεράσουν σε μερικές εβδομάδες. Άλλοι χρειάζονται μήνες ή και χρόνια για να το ξεπεράσουν. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι να αποφύγετε να συγκρίνετε τη διαδικασία σας με αυτή κάποιου άλλου κοντινού σας προσώπου.

Πολλές μεταβλητές καθορίζουν πόσο γρήγορα μπορείτε να επουλώσετε την πληγή της εγκατάλειψης. Για παράδειγμα, σύμφωνα με ερευνητές, η διάρκεια της σχέσης επηρεάζει το πόσο γρήγορα μπορείτε να σταθείτε ξανά στα πόδια σας. Εν ολίγοις, όσο περισσότερα χρόνια υπάρχουν στη σχέση, τόσο περισσότερο θα χρειαστεί να συνέλθετε από αυτήν.

Όλα αυτά ας χρησιμεύσουν ως προοίμιο για την αφομοίωση των βημάτων για την επούλωση της πληγής της εγκατάλειψης που θα παρουσιάσουμε. Το σημαντικό είναι να δεσμευτείς να τα εφαρμόσεις, να καταλάβεις ότι θα σε ωφελήσουν και ότι πάνω από όλα πρέπει να συνεχίσεις τη ζωή σου. Είναι το τελευταίο που θα πρέπει να σας ενθαρρύνει να ξεπεράσετε έναν χωρισμό.

1. Ξεκινήστε αποδεχόμενοι το χωρισμό για να επουλώσετε την πληγή της εγκατάλειψης

Para sanar la herida del abandono hay que aceptar la ruptura
Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσετε ένα πρόβλημα είναι να το αναγνωρίσετε στο σύνολό του. Η αποδοχή της πραγματικότητας είναι ο ευκολότερος τρόπος να την αντιμετωπίσεις.

Αυτό είναι σωστό: το να αποδεχτείς ότι σε εγκατέλειψαν είναι το πρώτο βήμα για να επουλώσεις την πληγή της εγκατάλειψης. Φυσικά, δεν είναι εύκολο, αλλά είναι το σημείο εκκίνησης που θα σε βοηθήσει στην πορεία. Εάν δεν το κάνετε, δεν θα αφομοιώσετε ποτέ πλήρως ότι η σχέση έχει τελειώσει και θα είστε πάντα συναισθηματικά δεμένοι μαζί της.

Η εγκατάλειψη είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία. Τα επακόλουθά της μπορούν να γίνουν αισθητά για χρόνια και θα είναι ισχυρότερα ανάλογα με τις περιστάσεις (μια στιγμή κρίσης, ένα παιδί ενδιάμεσα, μια ασθένεια κ.λπ.). Επομένως, είναι πιθανό ότι δεν θα μπορέσετε να αποδεχτείτε αυτήν την πραγματικότητα που πρέπει να ζήσετε.

Εξαιτίας αυτού, η βοήθεια ενός θεραπευτή μπορεί να είναι πολύ σημαντική. Μην αποκλείετε αυτήν την πιθανότητα, καθώς μπορούν να σας βοηθήσουν να διοχετεύσετε τα συναισθήματά σας και να βάλετε τη στιγμή σε προοπτική. Φυσικά, η αποδοχή της εγκατάλειψης δεν είναι κάτι που πρέπει απαραίτητα να κάνετε την πρώτη μέρα. Περιμένετε να ηρεμήσουν τα νερά πριν κάνετε το πρώτο βήμα.

2. Αγκαλιάστε τα συναισθήματά σας

Το να ξεπεράσετε έναν χωρισμό περιλαμβάνει το να αγκαλιάζετε τα συναισθήματά σας, όχι να τα κρύβετε. Πρέπει να μάθετε να εκφράζετε τα συναισθήματά σας εγκαίρως γιατί το να τα αγνοείτε δεν θα τα κάνει να φύγουν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καταστολή των συναισθημάτων μπορεί να αλλάξει τον τρόπο πρόσβασης στις αναμνήσεις.

Με αυτή την έννοια, μπορεί να εξιδανικεύσετε τη σχέση, να μεγαλοποιήσετε κάποιες στιγμές και ακόμη και να τις ξεχάσετε. Μην φοβάστε να κλάψετε αν θέλετε να κλάψετε. Αυτός είναι ένας φυσικός τρόπος για να διώξετε την απογοήτευσή σας. Απλώς μην αφήνετε τα συναισθήματά σας να σας ελέγχουν 24 ώρες την ημέρα. Καθώς στραγγίζετε τα συναισθήματά σας θα αισθάνεστε καλύτερα, σε σημείο που δεν θα βρίσκετε λόγους για να συνεχίσετε να κλαίτε.

3. Εργαστείτε για την αυτοεκτίμησή σας

Όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία , η διαδικασία χωρισμού περιλαμβάνει πάντα μια αλλαγή της αντίληψης του εαυτού. Αυτό είναι προβλέψιμο, ειδικά όταν είστε με το άτομο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όλες οι πτυχές της ζωής σας μοιράζονται μαζί τους, κάτι που περιλαμβάνει επίσης πολλά πράγματα σε συναισθηματικό επίπεδο.

Είναι πολύ συνηθισμένο να διακυβεύεται η αυτοεκτίμησή σας μετά από μια διαδικασία εγκατάλειψης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το ενισχύσετε, γι’ αυτό σας παραθέτουμε μερικές ιδέες. Πρέπει να είστε προσεκτικοί σε αυτόν τον παράγοντα γιατί είναι πιθανό αν τον παραμελήσετε, να εξελιχθεί σε επεισόδια κατάθλιψης και άγχους. Γι’ αυτό η διαμεσολάβηση ενός θεραπευτή είναι πολύ σημαντική.

4. Δημιουργήστε υγιείς περισπασμούς για να επουλώσετε την πληγή της εγκατάλειψης

Εφόσον έχετε ήδη αποδεχτεί την κατάσταση με αυτό το βήμα, το φυσικό επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσετε υγιείς περισπασμούς που σας εμποδίζουν να το σκέφτεστε συνεχώς. Είναι σε αυτό το σημείο που οι φίλοι και η οικογένειά σας μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ, γιατί με την υποστήριξή τους, μπορείτε να βρείτε λόγους για να διασκεδάσετε παρά τις περιστάσεις.

Πηγαίνετε στον κινηματογράφο, μια βόλτα στη φύση ή μια στιγμή απόσπασης της προσοχής το βράδυ μπορεί να κάνει τη ριζική διαφορά στη συναισθηματική σας σταθερότητα. Αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί με το κόψιμο των δεσμών που εξακολουθούν να σας δένουν με αυτό το άτομο. Φυσικά, αυτό περιλαμβάνει και ψηφιακούς δεσμούς.

Οι ερευνητές συμφωνούν ότι η απαλλαγή από τους ψηφιακούς δεσμούς είναι ένα ουσιαστικό βήμα για την επούλωση της πληγής της εγκατάλειψης. Για παράδειγμα, σταματήστε να ελέγχετε τα προφίλ του ατόμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό δεν θα σας βοηθήσει καθόλου να ανακάμψετε γρήγορα.

5. Μην ψάχνεις κάποιον να κατηγορήσεις

Para sanar la herida del abandono no es necesario buscar ένοχοι
Κάθε περίπτωση εγκατάλειψης είναι πολύ συγκεκριμένη, επομένως η εμμονή με το ποιος θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τη διαδικασία θα είναι πάντα αντιπαραγωγική.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη μετά από μια εγκατάλειψη είναι να κατηγορείς τον εαυτό σου. Θα περιηγηθείτε σε έναν ωκεανό από δικαιολογίες που θα μεταφέρουν την ευθύνη για την εγκατάλειψη στους ώμους σας. Φυσικά, δεν πρέπει ποτέ να κατηγορήσετε τον εαυτό σας σε αυτή τη διαδικασία.

Μπορείτε να αναλογιστείτε τη σχέση, τα σκαμπανεβάσματα ή τον τρόπο που αντιμετωπίσατε τα προβλήματα. Ωστόσο, είναι άλλο να θεωρείτε ότι φταίτε για τα πάντα. Στην πρώτη περίπτωση, συγκεντρώνεις διδασκαλίες και μαθήματα. Στη δεύτερη, δεν κάνετε τίποτα περισσότερο από το να αναλαμβάνετε κατηγορίες που δεν έχουν καμία ισχύ.

6. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να θεραπεύσει την πληγή της εγκατάλειψης

Εκτός από όλες τις συμβουλές για να επουλώσετε την πληγή της εγκατάλειψης που σας δώσαμε, ίσως το πιο σημαντικό είναι να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο για να ξεπεράσει τη διαδικασία. Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, ο καθένας το αντιμετωπίζει διαφορετικά, επομένως μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να αναρρώσετε πλήρως.

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να συνεχίσουν τη ζωή τους αμέσως χωρίς να δίνουν σημασία στα συναισθήματά τους. Επιλέγουν να συνάψουν ρομαντικές ή σεξουαλικές σχέσεις για να αφήσουν τη μνήμη του πρώην συντρόφου τους στο παρελθόν. Ενώ είστε ελεύθεροι να το κάνετε, να έχετε κατά νου ότι στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να θεραπευτείτε πλήρως πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε τη νέα σας ζωή ή να ξεκινήσετε μια νέα σχέση.

Ελπίζουμε ότι αυτά τα βήματα για να ανακάμψετε από έναν χωρισμό θα σας βοηθήσουν καθώς αντιμετωπίζετε τις συνέπειες. Να είστε υπομονετικοί και μην φοβάστε να αντιμετωπίσετε τα φαντάσματά σας πρόσωπο με πρόσωπο. Εξάλλου, είναι ο μόνος τρόπος που θα μπορέσεις να σταθείς όρθιος και να προχωρήσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Davis, P. J. Repression and the inaccessibility of affective memories. Journal of personality and social psychology. 1987; 3(3): 585.
  • Locker Jr, L., McIntosh, W. D., Hackney, A. A., Wilson, J. H., & Wiegand, K. E. The Breakup of Romantic Relationships: Situational Predictors of Perception of Recovery. North American Journal of Psychology. 2010; 12(3).
  • Sas, C., & Whittaker, S. (2013, April). Design for forgetting: disposing of digital possessions after a breakup. In Proceedings of the SIGCHI conference on human factors in computing systems. 2013; 1823-1832.
  • Sprecher, S., Felmlee, D., Metts, S., Fehr, B., & Vanni, D. Factors associated with distress following the breakup of a close relationship. Journal of Social and Personal Relationships. 1998; 15(6): 791-809.
  • Slotter, E. B., Gardner, W. L., & Finkel, E. J. (2010). Who am I without you? The influence of romantic breakup on the self-concept. Personality and social psychology bulletin. 2010; 36(2): 147-160.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.