Τέσσερις φυσικές θεραπείες για τη λαρυγγίτιδα

Τη λαρυγγίτιδα χαρακτηρίζουν η βραχνάδα, ο πονόλαιμος, και ο ξερόβηχας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες προκαλείται από τη φλεγμονή των φωνητικών χορδών ή από λοιμώξεις. Μπορείτε να την καταπολεμήσετε με φυσικές θεραπείες; Ανακαλύψτε σε αυτό το άρθρο!
Τέσσερις φυσικές θεραπείες για τη λαρυγγίτιδα
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 07 Οκτωβρίου, 2022

Οι φυσικές θεραπείες για τη λαρυγγίτιδα είναι θεραπευτικές επιλογές που λειτουργούν ως συμπληρώματα (δευτερεύουσες θεραπείες) για τα συμπτώματα της ασθένειας. Η λαρυγγίτιδα είναι η φλεγμονή του λάρυγγα ή των φωνητικών χορδών.

Προκαλείται από την υπερβολική χρήση, τον ερεθισμό, ή τη λοίμωξη της περιοχής. Το κύριο σύμπτωμα είναι μια αλλοίωση στη φωνή ή μια βραχνάδα, αλλά μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα με την κατάποση, πονόλαιμο, ξερόβηχα, και ένα αίσθημα ξηρότητας, μεταξύ άλλων.

Γενικά, οι μη σοβαρές περιπτώσεις βελτιώνονται από μόνες τους σε μια περίπου εβδομάδα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δοκιμάσετε κάποιες φυσικές θεραπείες για να σας βοηθήσουν να καταπραΰνετε τα συμπτώματα. Ομοίως σημαντικό είναι να προσέχετε για πιθανές επιπλοκές καθώς ίσως χρειαστεί να δείτε έναν γιατρό.

4 φυσικές θεραπείες για τη λαρυγγίτιδα

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Mayo Clinic, η λαρυγγίτιδα μπορεί να είναι οξεία όταν διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα. Όμως, μπορεί να γίνει και χρόνιο πρόβλημα αν μένει για μεγάλες περιόδους. Στην τελευταία περίπτωση, θα πρέπει να δείτε τον γιατρό σας για περαιτέρω εξετάσεις καθώς μπορεί να υπάρχει μια μη διαγνωσμένη πάθηση η οποία απαιτεί περισσότερη φροντίδα.

Οι μη σοβαρές περιπτώσεις προκαλούνται συνήθως από ιώσεις ή υπερβολική φωνητική προσπάθεια. Λόγω αυτού, ορισμένες φυσικές θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν. Όπως και να ‘χει, αν αμφιβάλλετε, φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν τις δοκιμάσετε. Ας ρίξουμε μια ματιά σε τέσσερις επιλογές.

1. Φρέσκο σκόρδο με μέλι

Σκόρδα και μέλι σε δοχείο
Δε θα πρέπει να δίνετε φρέσκο σκόρδο με μέλι σε παιδιά κάτω του ενός έτους καθώς υπάρχει κίνδυνος αλλαντίασης.

Το φρέσκο σκόρδο με μέλι είναι μία από τις φυσικές θεραπείες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τη λαρυγγίτιδα. Παρότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να υποστηρίζουν την ανακούφιση από τη λαρυγγίτιδα, υπάρχουν μεμονωμένες μελέτες οι οποίες δείχνουν τα οφέλη του συνδυασμού αυτού ενάντια σε λοιμώξεις και ερεθισμούς.

Μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο Avicenna Journal of Phytomedicine δείχνουν ότι το σκόρδο έχει αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις, και αντιιικές ιδιότητες που θα μπορούν να φανούν χρήσιμες σε λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Επίσης, πηγές όπως το Canadian Family Physician αναφέρουν ότι το μέλι μπορεί ν’ ανακουφίσει τον βήχα στα παιδιά άνω του ενός έτους, κάτι που μπορεί ν’ ανακουφίσει και από τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας. Βεβαιωθείτε ότι δε το δίνετε σε μωρά κάτω των 12 μηνών καθώς η μικρή ανοσία ενάντια σε βακτήρια όπως το Κλωστηρίδιο της αλλαντίασης, μπορεί να προκαλέσει βρεφική αλλαντίαση.

Πώς να παρασκευάσετε τη θεραπεία

 • Λιώστε απλώς μια σκελίδα ωμό σκόρδο και αναμείξτε τη με μια κουταλιά της σούπας βιολογικό μέλι. Μπορείτε να παίρνετε τη θεραπεία μια ή δύο φορές την ημέρα.

2. Θεραπείες για τη λαρυγγίτιδα – Γαργάρες με αλατόνερο

Μια παραδοσιακή θεραπεία για προβλήματα με τον λαιμό, όπως η λαρυγγίτιδα, είναι οι γαργάρες με αλατόνερο. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία είναι ένα χρήσιμο μείγμα για τη μείωση του ερεθισμού. Όμως, όπως δείχνει το National Health Service (NHS)δεν είναι καλή επιλογή για τα παιδιά.

Πώς να προετοιμάσετε τη θεραπεία

 • Αρχικά, προσθέστε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι (2 γραμμάρια) σε ένα ποτήρι με νερό και ανακατέψτε καλά.
 • Έπειτα, κάντε γαργάρες για 2-3 λεπτά. Μην καταπιείτε το υγρό.
 • Επαναλάβετε δύο φορές ημερησίως.

3. Εισπνεύστε ατμό ευκάλυπτου

Μια απλή θεραπεία η οποία μπορεί να χρησιμεύσει στην ανακούφιση της λαρυγγίτιδα και των συμπτωμάτων της, είναι η εισπνοή ατμού ευκάλυπτου. Για την ακρίβεια, πρόκειται για μια θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της γρίπης, του κρυολογήματος, και του πονόλαιμου, όπως αναφέρει μια δημοσίευση στο Flavor and Fragrance Journal.

Πώς να παρασκευάσετε τη θεραπεία

 • Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι να προσθέσετε 10 σταγόνες έλαιο ευκάλυπτου σε βραστό νερό.
 • Έπειτα, βάλτε το νερό σε ένα μεγάλο μπολ, χαμηλώστε το κεφάλι σας από πάνω του, και καλύψτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα. Εισπνεύστε τον ατμό για 5 λεπτά.
Γυναίκα εισπνέει ατμό ελαίου ευκάλυπτου
Η εισπνοή ατμού ευκάλυπτου χρησιμεύει επίσης για ορισμένα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος.

4. Θεραπείες για τη λαρυγγίτιδα – Γαργάρες με μηλόξυδο

Οι φόρμουλες με μηλόξυδο έχουν πολλές εφαρμογές στην παραδοσιακή ιατρική, αν και δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Ωστόσο, οι γαργάρες είναι ασφαλείς και μπορούν να χρησιμεύσουν χάρη στις αντιμικροβιακές ιδιότητες του μηλόξυδου.

Πώς να παρασκευάσετε τη θεραπεία

 • Αρχικά, ρίξτε μια κουταλιά της σούπας βιολογικό μηλόξυδο σε ένα ποτήρι με ζεστό νερό.
 • Έπειτα, κάντε γαργάρα με το μείγμα για 2-3 λεπτά και φτύστε το.
 • Χρησιμοποιήστε τη θεραπεία δύο φορές την ημέρα μέχρι να νιώσετε καλύτερα.

Τι άλλο βοηθά στην αντιμετώπιση της λαρυγγίτιδας;

Πέραν από τις θεραπείες που αναφέραμε, υπάρχουν και άλλα πράγματα για την ανακούφιση από τη λαρυγγίτιδα. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο National Center for Biotechnology Information, αυτές περιλαμβάνουν:

 • Ξεκούραση της φωνής και αποφυγή της υπερκόπωσής τους.
 • Αποφυγή ερεθιστικών παραγόντων όπως αλκοόλ, καπνός, και καφεΐνη.
 • Αύξηση της κατανάλωσης υγρών.
 • Αποφυγή πικάντικων και λιπαρών φαγητών.

Μην πάρετε αντιβιοτικά εκτός και αν σας τα γράψει ο γιατρός σας.  Η αυτοθεραπεία μπορεί να βλάψει την υγεία σας.

Τέλος, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι οποιοδήποτε σημάδι επιπλοκής θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί από έναν επαγγελματία. Ο γιατρός είναι αυτός που μπορεί να προσδιορίσει αν είναι απαραίτητες οι θεραπευτικές επιλογές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed. 2014;4(1):1–14.
 • DeGeorge KC, Ring DJ, Dalrymple SN. Treatment of the Common Cold. Am Fam Physician. 2019 Sep 1;100(5):281-289.
 • Gao Y, Kuok KI, Jin Y, Wang R. Biomedical applications of Aloe vera. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(sup1):S244-S256. doi:10.1080/10408398.2018.1496320
 • Goldman RD. Honey for treatment of cough in children. Can Fam Physician. 2014;60(12):1107–1110.
 • Gupta, G., & Mahajan, K. Acute Laryngitis. StatPearls Publishing. 2022. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534871/
 • Hubbert M, Sievers H, Lehnfeld R, Kehrl W. Efficacy and tolerability of a spray with Salvia officinalis in the treatment of acute pharyngitis – a randomised, double-blind, placebo-controlled study with adaptive design and interim analysis. Eur J Med Res. 2006 Jan 31;11(1):20-6.
 • McKay DL, Blumberg JB. A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytother Res. 2006;20(8):619-633. doi:10.1002/ptr.1936
 • MayoClinic. Laringitis. 2022. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/laryngitis/symptoms-causes/syc-20374262
 • National Health Service. Laringitis. https://www.nhs.uk/conditions/laryngitis/
 • Ruiz A, Ruiz J, Brito m, Navarro R. Aplicaciones terapéuticas del Aloe Vera. Canarias médica y quirúrgica. 2012; 9(27): 42-50.
 • Ruiz Caubín, A. F., Ruiz Caballero, J. A., Brito Ojeda, M. E., & Navarro García, R. Aplicaciones terapéuticas del Aloe Vera. Universidad de las Palmas de Gran Canaria. 2012. Retrieved from https://accedacris.ulpgc.es/handle/10553/7903
 • Taheri, J. B., Azimi, S., Rafieian, N., & Zanjani, H. A. Herbs in dentistry: Herbs in dentistry. International Dental Journal, 2011: 61(6), 287–296. doi:10.1111/j.1875-595X.2011.00064.x
 • Villalobos J, Pacheo D, Ramos M. Las especies del género” Allium” con interés medicinal en Extremadura. Medicina naturista. 2008; 2(1): 3-8. 
 • Yagnik D, Serafin V, J Shah A. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep. 2018;8(1):1732.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.