Μέλι και τα μωρά: Ένας επικίδυνος συνδυασμός

Το μέλι και τα μωρά δεν πρέπει να αναμειγνύονται. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτός ο τύπος τροφής μεταφέρει ένα βακτήριο του οποίου ο πολλαπλασιασμός στο ακόμα ανώριμο πεπτικό σύστημα ενός νεογέννητου μπορεί να οδηγήσει σε αλλαντίαση.
Μέλι και τα μωρά: Ένας επικίδυνος συνδυασμός
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Virginia Martínez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ξέρετε γιατί το μέλι και τα μωρά είναι ένας κακός συνδυασμός; Δεν είναι το μέλι, με την αναμφισβήτητη γλυκιά του γεύση, έναν από τους πιο υγιεινούς και θρεπτικούς τύπους τροφίμων στον κόσμο; Δεν έβαζαν οι γιαγιάδες μας στις πιπίλες μας λίγο μέλι για να μην κλαίμε;

Όλα αυτά μπορεί να είναι αλήθεια. Ωστόσο, επιστημονικές μελέτες διαπίστωσαν ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη πρακτική. Οι γιατροί συμβουλεύουν να μην δίνετε ποτέ, σε καμία περίπτωση, μέλι σε μωρά κάτω των δώδεκα μηνών.

Αλλαντίαση: Ο λόγος για τον οποίο τα μωρά δεν πρέπει να τρώνε μέλι

Τα ανθρώπινα όντα τρώνε μέλι εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι ένα φυσικό και θρεπτικό τρόφιμο και τα οφέλη του είναι πολλαπλά και γνωστά. Από την αρχαία Αίγυπτο έως σήμερα, το μέλι ήταν πάντα ένα συστατικό που υπάρχει σε όλα τα είδη συνταγών. Αυτό οφείλεται στις γλυκαντικές του ιδιότητες.

Δυστυχώς, όμως, για τα μωρά, αυτό το φυσικό προϊόν περιέχει επίσης το Clostridium botulinum, ένα βακτήριο που απελευθερώνει μια νευροτοξίνη που μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για μωρά κάτω του ενός έτους. Ο λόγος είναι απλός: το μικροβίωμα του εντέρου ενός μωρού δεν έχει ωριμάσει ακόμη και τα σπόρια αυτού του βακτηρίου μπορούν εύκολα να πολλαπλασιαστούν στο έντερό του. Στη συνέχεια, προχωρούν στην απελευθέρωση αλλαντικών τοξινών, που σήμερα θεωρούνται μερικές από τις πιο θανατηφόρες ουσίες που γνωρίζουμε.

Αυτό ονομάζουμε βρεφική αλλαντίαση, έναν τύπο αλλαντίασης που επηρεάζει κυρίως παιδιά κάτω των δώδεκα μηνών και μπορεί να είναι θανατηφόρος. Ωστόσο, δεν τους επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο μετά το πρώτο έτος της ηλικίας τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η φυσική τους άμυνα έχει αναπτυχθεί και στη συνέχεια μπορεί να αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Αλλαντίαση, μέλι και τα μωρά

Τοξίνη αλλαντίασης
Η αλλαντίαση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Clostridium botulinum. Τα μωρά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτό, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως.

Το Clostridium botulinum είναι ένας βάκιλος που τον βρίσκουμε στη βρωμιά και τη σκόνη. Επομένως, θα μπορούσε να υπάρχει σχεδόν σε όλους τους τύπους τροφίμων, τόσο φυτικής όσο και ζωικής προέλευσης. Αυτό το βακτήριο οργανώνεται σε σπόρια και μπορεί να παραμείνει αδρανές μέχρι να βρει τις ιδανικές συνθήκες για πολλαπλασιασμό και ανάπτυξη.

Είναι ιδιαίτερα παρόν σε σπιτικές κονσέρβες, καθώς προτιμά περιβάλλοντα χαμηλού οξυγόνου. Ωστόσο, γενικά δεν ανέχεται τις όξινες συνθήκες. Επίσης, δεν μπορεί να ευδοκιμήσει σε διαλύματα με υψηλές συγκεντρώσεις σακχάρων. Αυτός είναι ο λόγος που συνήθως παραμένει αδρανής στο μέλι, περιμένοντας την αναπαραγωγή των ιδανικών συνθηκών.

Έτσι, όταν ένα μωρό κάτω των δώδεκα μηνών τρώει μέλι, η ζάχαρη σε αυτό το νέκταρ αραιώνεται στα γαστρικά υγρά. Αυτό συμβαίνει επειδή εξακολουθεί να είναι περιβάλλον χαμηλού οξέος με λίγο οξυγόνο. Ως εκ τούτου, ο βάκιλος βρίσκει τις ιδανικές συνθήκες για να ξεκινήσει τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξή του σε αυτόν τον τύπο περιβάλλοντος και απελευθερώνει τις τοξίνες του. Στη συνέχεια, φτάνουν στα νευρομυϊκά άκρα μέσω της ροής του αίματος και μπορούν να οδηγήσουν σε βρεφική αλλαντίαση. Αυτή είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που απαιτεί άμεση νοσηλεία.

Συμπτώματα

Η βρεφική αλλαντίαση επηρεάζει το νευρικό σύστημα, οπότε μπορεί να εμφανιστεί με μια μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων. Συνήθως, εμφανίζονται περίπου 12 έως 48 ώρες μετά την επαφή με τα βακτήρια.

Τα πιο συχνά είναι:

 • Αργή αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή
 • Δυσκοιλιότητα
 • Γενική αδυναμία
 • Μια αδύναμη κραυγή
 • Λήθαργος
 • Μειωμένο αντανακλαστικό τόξο
 • Διπλή ή θολή όραση
 • Ξερό στόμα
 • Γενικά χαλάρωση
 • Τρώνε πολύ αργά
 • Σε ακραίες περιπτώσεις: παράλυση στον κορμό, τα χέρια, τα πόδια ή το αναπνευστικό σύστημα.

Διάγνωση και θεραπεία: μέλι και τα μωρά

Μωρό που κλαίει
Εάν παρατηρήσετε τα εμφανή σημάδια αλλαντίασης, τότε πρέπει να μεταφέρετε το μωρό σας στο νοσοκομείο. Το μωρό θα χρειαστεί νοσηλεία λόγω της σοβαρότητας αυτής της ασθένειας.

Ένας παιδίατρος θα λάβει υπόψη την περιγραφή των συμπτωμάτων που παρέχονται από τους γονείς για να προσδιορίσει εάν το παιδί μπορεί να έχει αλλαντίαση. Πιθανότατα θα κάνουν ανάλυση κοπράνων για να ελέγξουν την παρουσία τοξινών αλλαντίασης.

Ομοίως, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η βρεφική αλλαντίαση απαιτεί άμεση νοσηλεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι επηρεάζει το νευρικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια. Για αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητο να νοσηλευθεί το μωρό και να το κρατάτε υπό συνεχή παρακολούθηση.

Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από την έγκαιρη διάγνωση και την έγκαιρη χορήγηση της αλλαντικής αντιτοξίνης. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ένα παιδί μπορεί ακόμη και να απαιτεί μηχανικό αερισμό ή ενδοφλέβια σίτιση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η βρεφική αλλαντίαση εξαφανίζεται μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες, εφόσον το μωρό λαμβάνει άμεση φροντίδα. Μόνο στις πιο ακραίες περιπτώσεις μπορεί η δράση της τοξίνης να οδηγήσει σε θάνατο λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Είναι το μέλι η μόνη τροφή που προκαλεί αλλαντίαση των βρεφών;

Το μέλι δεν είναι το μόνο φαγητό που μπορεί να οδηγήσει σε βρεφική αλλαντίαση. Στην πραγματικότητα, όπως αναφέραμε παραπάνω, τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για αυτήν την κατάσταση βρίσκονται ευρέως στη φύση. Γι ‘αυτόν τον λόγο είναι αρκετά δύσκολο να προσδιοριστεί η πηγή των σπόρων. Φυσικά, το μέλι δεν είναι ο μόνος φορέας.

Πράγματι, τα βακτήρια αλλαντίασης ζουν στη βρωμιά και εξαπλώνονται με τη σκόνη που μεταφέρεται μέσω του αέρα. Έτσι, ένα μωρό θα μπορούσε να το αναπνεύσει εύκολα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί συστήνουν να μην εκθέτονται τα μωρά σε περιβάλλοντα όπου υπάρχει υπερβολική σκόνη.

Λόγω της σοβαρότητας της αλλαντίασης και της δυσκολίας εξάλειψης αυτών των βακτηρίων, πρέπει να είστε προσεκτικοί σε τυχόν εστίες αυτού του βακίλλου κοντά σας για να αποφύγετε τη μετάδοση, ακόμη και πιθανές επιδημίες. Από την άποψη αυτή, η ΠΟΥ επιδιώκει να διασφαλίσει την ασφάλεια και να προωθήσει την παρακολούθηση, τον εντοπισμό, την αξιολόγηση κινδύνου και τον περιορισμό των ασθενειών.

Όπως μπορείτε να δείτε, αν και τα κρούσματα αλλαντίασης είναι σπάνια, είναι πάντα μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία. Οι τοπικές αρχές πρέπει να προσδιορίσουν το συντομότερο δυνατόν εάν η επιδημία είναι φυσική, τυχαία ή σκόπιμη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν νέες περιπτώσεις και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά εκείνοι που είναι ήδη άρρωστοι.

Συστάσεις

δοχείο με μέλι

Έτσι, το κύριο μέτρο για την αποφυγή της αλλαντίασης που προκαλείται από το μέλι είναι να το κρατήσετε μακριά από το μωρό σας έως ότου είναι ενός έτους. Ωστόσο, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί με άλλα μέσα μόλυνσης. Επίσης, επειδή δεν υπάρχει εμβόλιο κατά αυτών των βακτηρίων, η πρόληψη είναι πάντα το καλύτερο μέτρο.

Για το σκοπό αυτό, οι παιδίατροι συμβουλεύουν:

 • Ποτέ μην δίνετε μέλι σε παιδί κάτω των δώδεκα μηνών.
 • Αυτά τα βακτήρια θα μπορούσαν επίσης να υπάρχουν στο σιρόπι καλαμποκιού, οπότε μην το ταΐζετε σε μωρά.
 • Αποφύγετε την έκθεση σε βρωμιά ή σκόνη καθώς θα μπορούσε να μολυνθεί.
 • Βράστε τις σπιτικές κονσέρβες σε υψηλές θερμοκρασίες.
 • Διατηρήστε τη σωστή υγιεινή.

Συμπέρασμα για το μέλι και τα μωρά

Τα μωρά δεν πρέπει να τρώνε μέλι γιατί ανεξάρτητα από τη γλυκιά του γεύση και τις υπέροχες θρεπτικές του ιδιότητες, ο κίνδυνος αλλαντίασης είναι πολύ υψηλός σε παιδιά κάτω του 1 έτους. Αυτό συμβαίνει επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά. Επομένως, είναι ανυπεράσπιστο ενάντια στον μικροοργανισμό που προκαλεί αυτήν την ασθένεια.

Τέλος, πρέπει να είστε προσεκτικοί και να θυμάστε ότι το μέλι δεν είναι ο μόνος φορέας αλλαντίασης. Ακολουθήστε λοιπόν τις σωστές οδηγίες υγιεινής και τις συστάσεις από ειδικούς για να διατηρήσετε τα μικρά σας υγιή και ασφαλή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.