Αναιμία και έλλειψη σιδήρου: Είναι το ίδιο;

Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί έναν συγκεκριμένο τύπο αναιμίας: αναιμία έλλειψης σιδήρου. Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι τύποι που προέρχονται από διαφορετικές αιτίες. Αν και η σύγχυση είναι κοινή, μια λανθασμένη διάγνωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εσφαλμένη θεραπεία.
Αναιμία και έλλειψη σιδήρου: Είναι το ίδιο;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Αν και οι άνθρωποι τείνουν να συγχέουν τους όρους «αναιμία» και «έλλειψη σιδήρου», το γεγονός είναι ότι δεν είναι οι ίδιοι. Ναι, είναι αλήθεια ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ ενός συγκεκριμένου τύπου αναιμίας και αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συνώνυμα.

Στην πραγματικότητα, η αναιμία είναι μια ετερογενής ασθένεια που μπορεί να έχει διαφορετικές αιτίες. Αν και η ανεπάρκεια σιδήρου είναι μια από αυτές, υπάρχουν και άλλοι τύποι που προκαλούνται από δυσλειτουργίες στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αιμοσφαιρίνης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο σίδηρος είναι μέρος της αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Βοηθά να καταστεί δυνατή η μεταφορά οξυγόνου σε όλα τα κύτταρα του σώματός σας, τα οποία το χρειάζονται για να εκτελέσουν τις ζωτικές τους λειτουργίες.

Και οι δύο καταστάσεις σχετίζονται σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά δεν παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου σε όλους τους τύπους αναιμίας. Σε αυτό το άρθρο, εξηγούμε γιατί η αναιμία και η έλλειψη σιδήρου δεν είναι τα ίδια και πώς να τα ξεχωρίσουμε.

Πώς να ξεχωρίσετε την αναιμία και την έλλειψη σιδήρου

Προκειμένου να γίνει διάκριση μεταξύ αναιμίας και έλλειψης σιδήρου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι είναι και γιατί συμβαίνουν. Αναφέραμε ήδη ότι ο σίδηρος είναι βασικό συστατικό στα ερυθρά αιμοσφαίρια για τη μεταφορά οξυγόνου.

Παίρνετε σίδηρο από τη διατροφή σας και, προφανώς, ορισμένα τρόφιμα περιέχουν περισσότερο σίδηρο από άλλα. Αυτό σημαίνει ότι, πρώτον, ορισμένες διατροφικές συνήθειες, όπως η χορτοφαγική διατροφή μπορούν να προκαλέσουν έλλειψη σιδήρου.

Αυτό συμβαίνει επειδή το κόκκινο κρέας και τα ψάρια είναι τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Ένας άλλος λόγος είναι ότι μπορεί να έχετε πρόβλημα με την απορρόφηση του σιδήρου. Ορισμένες παθολογίες που επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα, όπως η κοιλιοκάκη, αλλάζουν τη διαδικασία ενσωμάτωσης θρεπτικών ουσιών.

Εδώ, πρέπει να μιλήσουμε για την αναιμία. Η αναιμία ορίζεται ως μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων, μειωμένη συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης ή χαμηλή τιμή αιματοκρίτη.

Επομένως, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η αναιμία μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Η έλλειψη σιδήρου είναι μία από αυτές, η οποία επηρεάζει τη συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης.

Πώς να καταπολεμήσετε την αναιμία
Η αναιμία είναι αποτέλεσμα έλλειψης σιδήρου, αλλά δεν είναι τα ίδια.

Τύποι αναιμίας

Όπως είδαμε, η αναιμία και η έλλειψη σιδήρου σχετίζονται με έναν συγκεκριμένο τύπο αναιμίας: αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος αναιμίας και επηρεάζει κυρίως γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.

Πρόκειται για μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα σιδήρου, η οποία επηρεάζει τη σωστή παραγωγή αιμοσφαιρίνης του μυελού των οστών. Με τη σειρά του, αυτή η έλλειψη μπορεί να έχει πολλές αιτίες, όπως:

  • Απώλεια αίματος. Αυτό είναι πιο συχνό στις γυναίκες λόγω εμμήνου ρύσεως. Επίσης, μπορεί να προκύψει από αιμορραγία λόγω τυχόν τραυματισμού.
  • Πεπτικά προβλήματα όπως έλκος ή ασθένειες που επηρεάζουν την εντερική απορρόφηση.
  • Καρκίνο του παχέος εντέρου. Αν και είναι μια σπάνια αιτία, είναι σημαντικό να το γνωρίζετε. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου προκαλεί απώλεια αίματος που κρύβεται στα κόπρανα. Συχνά, το πρώτο σύμπτωμα είναι η αναιμία και η έλλειψη σιδήρου.

Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι τύποι αναιμίας. Η απλαστική αναιμία, για παράδειγμα, είναι όταν το σώμα είναι ανίκανο να παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια. Μπορεί να προκληθεί από αλλοίωση του μυελού των οστών, λοίμωξη ή ορισμένα φάρμακα.

τροφές με σίδηρο
Όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή πρέπει να ενσωματώνουν σίδηρο στη διατροφή τους από άλλη πηγή για να βεβαιωθούν ότι δεν πάσχουν από αναιμία.

Άλλες αναιμίες

Η έλλειψη ορισμένων βιταμινών, όπως η βιταμίνη Β12, μπορεί να αλλάξει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτή είναι μια κοινή πάθηση σε άτομα με χρόνιο αλκοολισμό. Μια άλλη κοινή αιτία είναι η πάθηση μιας χρόνιας φλεγμονώδους νόσου, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Επιπλέον, η αναιμία μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα καρκινογόνου διαδικασίας που επηρεάζει το αίμα, όπως η λευχαιμία. Μπορεί ακόμη και να είναι αιμολυτική αναιμία, στην οποία το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το σώμα καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια ταχύτερα από αυτά που τα δημιουργεί.

Συμπερασματικά, η αναιμία και η έλλειψη σιδήρου δεν είναι το ίδιο

Η ιδέα είναι να καταλάβουμε ότι, παρόλο που αυτές οι παθήσεις τείνουν να χρησιμοποιούνται συνώνυμα, δεν είναι ίδιες. Μόνο ένας τύπος αναιμίας, η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου, η πιο συνηθισμένη, σχετίζεται με ανεπάρκεια σιδήρου.

Ομοίως, πολλοί άλλοι τύποι αναιμίας είναι το αποτέλεσμα άλλων διαδικασιών. Το σημαντικό είναι να φτάσετε σε μια διάγνωση για να ξεκινήσετε την κατάλληλη θεραπεία. Δεν βελτιώνονται όλες οι αναιμικές καταστάσεις με τη λήψη σιδήρου ως συμπλήρωμα. Ως εκ τούτου, ένας ιατρός πρέπει να καθορίσει ποια μέτρα πρέπει να λάβει κάθε ασθενής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • DeLoughery TG. Iron Deficiency Anemia. Med Clin North Am. 2017 Mar;101(2):319-332. doi: 10.1016/j.mcna.2016.09.004. Epub 2016 Dec 8. PMID: 28189173.
  • Langan RC, Goodbred AJ. Vitamin B12 Deficiency: Recognition and Management. Am Fam Physician. 2017 Sep 15;96(6):384-389. PMID: 28925645.
  • Shepshelovich D, Rozen-Zvi B, Avni T, Gafter U, Gafter-Gvili A. Intravenous Versus Oral Iron Supplementation for the Treatment of Anemia in CKD: An Updated Systematic Review and Meta-analysis. Am J Kidney Dis. 2016 Nov;68(5):677-690. doi: 10.1053/j.ajkd.2016.04.018. Epub 2016 Jun 16. PMID: 27321965

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.