Πείτε «ναι» στη δωρεά μυελού των οστών και σώστε ζωές

Ασθένειες όπως η λευχαιμία, η απλαστική αναιμία, το λέμφωμα και άλλου τύπου ανοσοανεπάρκειες μπορούν να θεραπευθούν με τη μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί πάντα ο συμβατός δότης, οπότε είναι περισσότερο από σημαντική η δωρεά μυελού των οστών. Μάθετε περισσότερα για την ανώδυνη αυτή διαδικασία που μπορεί, όμως, να σώσει ζωές!
Πείτε «ναι» στη δωρεά μυελού των οστών και σώστε ζωές
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Κάθε χρόνο η δωρεά μυελού των οστών έρχεται όλο περισσότερο στο προσκήνιο, μιας και το ποσοστό ανθρώπων που νοσούν από νεοπλασματικές ασθένειες ανεβαίνει. 

Δυστυχώς, υπολογίζεται πως αυτός ο αριθμός θα συνεχίσει να ανέρχεται σημαντικά.

Ασθένειες όπως η λευχαιμία, η απλαστική αναιμία, το λέμφωμα και άλλες ανοσοανεπάρκειες μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της αιματοποιητικής μεταμόσχευσης κυττάρων μίσχων (HSCT), μια διαδικασία περισσότερο γνωστή ως “μεταμόσχευση του μυελού των οστών”.

Παρ’ όλα αυτά, προκύπτει ένα πρόβλημα. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας ασθενής έχει μονάχα 25-30% πιθανότητες να βρει συμβατό δότη μέσα στην ίδια του την οικογένεια.

Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι ασθενείς παραμένουν σε λίστες αναμονής μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος δότης.

Ευτυχώς, ο αριθμός των δωρητών είναι κάτι που επίσης ανέρχεται τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται πως πάνω από 22 εκ. άνθρωποι σε 48 χώρες είναι εγγεγραμμένοι για δωρεά μυελού των οστών.

Για να πραγματοποιηθεί, ωστόσο, η μεταμόσχευση πρέπει ο δότης να είναι 100% συμβατός με τον λήπτη-ασθενή και αυτό οι ειδικοί υποστηρίζουν πως συμβαίνει μονάχα σε έναν στους 40.000 ασθενείς!

Γι’ αυτόν το λόγο, είναι πολύ σημαντικό ακόμα περισσότεροι άνθρωποι να προχωρήσουν σε δωρεά μυελού των οστών.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα εστιάσουμε στο τι είναι ο μυελός των οστών και πώς μπορεί κάποιος να γίνει δωρητής του.

Τι είναι ο μυελός των οστών;

Ο μυελός των οστών είναι σπογγώδης ιστός στο εσωτερικό των οστών. Η βασική του λειτουργία είναι να δημιουργεί ερυθρά αιμοσφαίρια.

Ο μυελός περιέχει επίσης βλαστοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στους υπόλοιπους ιστούς του σώματος.

Πώς γίνεται η μεταμόσχευση μυελού των οστών; Τι είναι η δωρεά μυελού των οστών;

αιμοληψία για μεταμόσχευση μυελού των οστών
Κατά τη διάρκεια της δωρεάς μυελού των οστών λαμβάνεται μια μικρή ποσότητα αίματος από τον μυελό. Η αιμοληψία γίνεται στο πίσω μέρος του μηριαίου οστού.

Σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα οι γιατροί μπορούν να λάβουν δείγμα με μια μικρή σύριγγα, εφαρμόζοντας γενική αναισθησία ή επισκληρίδιο.

Η διαδικασία δεν ενέχει καμιά αρνητική επίπτωση για τον δωρητή και αυτό διότι ο μυελός των οστών έχει την ιδιότητα να αναπλάθεται πλήρως.

Επιπλέον, αν η μεταμόσχευση έχει επιτυχημένη έκβαση, ο ασθενής-λήπτης θα έχει τη δυνατότητα να αναδημιουργήσει όλα τα κύτταρα του δικού του μυελού.

Ενέχει κινδύνους η διαδικασία;

Η ίδια η διαδικασία δεν ενέχει κάποιον συγκεκριμένο κίνδυνο. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που υποβάλλονται σε τοπική αναισθησία.

Μετά τη δωρεά, ενδέχεται να νιώσει κάποιος μικρές ενοχλήσεις στο μέρος όπου έγινε η λήψη, αλλά αυτό συνήθως εξαλείφεται ως σύμπτωμα μέσα σε λίγες μόλις μέρες.

Ποιος μπορεί να γίνει δωρητής και να κάνετε δωρεά μυελού των οστών;

προϋποθέσεις ένταξης στη λίστα δωρητών μυελού των οστών
Η διαδικασία για να γίνει κάποιος δωρητής είναι αρκετά απλή, υπάρχουν ωστόσο κάποιος προϋποθέσεις για τον δωρητή:
  • Πρέπει να διαθέτει καλή σωματική υγεία και να είναι ηλικίας 18-55 ετών.
  • Πρέπει να ζυγίζει τουλάχιστον 50 κιλά.
  • Πρέπει να συμπληρωθούν κάποια ερωτηματολόγια και να γίνει πρόσθετη δωρεά μίας μονάδας αίματος.
  • Δεν πρέπει να πάσχει από ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του αίματος.
  • Δεν πρέπει να έχει πραγματοποιήσει τον προηγούμενο χρόνο χειρουργείο, τατουάζ, αισθητικά τρυπήματα σε σημεία του σώματος (piercing) ή άλλες επεμβατικές ιατρικές πράξεις.
  • Δεν πρέπει να διατηρεί ερωτικές σχέσεις με άτομα υψηλού σεξουαλικού κινδύνου.
  • Δεν πρέπει να έχει εμφανίσει διάρροια, εμετό ή πυρετό δέκα μέρες πριν την αιμοληψία.
  • Δεν πρέπει να είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών.
  • Δεν πρέπει να έχει καταναλώσει στερεές τροφές 5 ώρες πριν τη αιμοληψία.

Τι σημαίνει η εγγραφή στη λίστα δωρητών;

Οι δωρεές μυελού των οστών είναι εθελοντικές και αποτελούν προϊόν αλτρουισμού. Αυτό ισχύει παγκοσμίως.

Είναι απόρροια της αρχής που ορίζει τη διεθνή αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων και των κρατών. Οποιοσδήποτε δωρητής μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε συμβατό λήπτη οπουδήποτε στον κόσμο.

Μονάχα στην Ισπανία, γίνονται 5.000 νέες διαγνώσεις λευχαιμίας κάθε χρόνο. Από αυτούς τους ασθενείς, οι 3 στους 4 δεν έχουν κανέναν συμβατό δότη στον οικογενειακό τους κύκλο.

Η δωρεά μυελού των οστών είναι η μόνη πιθανή θεραπεία για εκατοντάδες ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια.

Πρόκειται για προσωπική απόφαση, που μπορεί, ωστόσο, να σώσει ζωές. Η δωρεά μυελού των οστών μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από λευχαιμία ή άλλες αιματολογικές παθήσεις.

Δίνεται αμοιβή για τη δωρεά μυελού των οστών;

αιματολογικές παθήσεις που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών
Οι δωρητές δεν λαμβάνουν κανενός είδους χρηματική αμοιβή για τη δωρεά τους. Όπως προείπαμε, είναι μια ανιδιοτελής κίνηση ανθρωπιάς και αλτρουισμού.

Τα εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων που απαιτούνται για την πραγματοποίηση της δωρεάς.

Είναι δυνατή η διαγραφή από τη λίστα δωρητών;

Οι δωρητές έχουν το δικαίωμα να εξαιρέσουν τον εαυτό τους από τη λίστα οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν. Αυτό συμβαίνει γιατί στο πέρας του χρόνου οι προσωπικές συνθήκες αλλά και οι καταστάσεις υγείας που αφορούν στον δωρητή είναι φυσικό να μεταβάλλονται.

Συστήνεται, γι’ αυτόν το λόγο, να σκεφτεί κανείς πολύ καλά τις ενδεχόμενες μελλοντικές του προτιμήσεις σε περίπτωση που θέλει να γίνει δωρητής. Αυτό είναι κατανοητό, αφού η λίστα δωρητών δεν μπορεί να απαρτίζεται από ανθρώπους που μπορεί να αλλάξουν γνώμη ενώ έχουν βρεθεί συμβατοί και μπορούν να σώσουν τη ζωή κάποιου.

Σας ενδιαφέρει η δωρεά; Αν αποφασίσετε να γίνετε δωρητής μυελού των οστών, επικοινωνήστε με ένα εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο στην περιοχή σας. Μοιραστείτε  αυτές τις πληροφορίες  με όσους ενδιαφέρονται.

Μην ξεχνάτε πως είναι πιθανό να μπορείτε να σώσετε έναν συνάνθρωπό σας.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.