Τι είναι το 5-HTP και σε τι χρησιμοποιείται;

Τα συμπληρώματα 5-HTP συνιστώνται για την αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης. Ωστόσο, αν και είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή, υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τη λήψη τους.
Τι είναι το 5-HTP και σε τι χρησιμοποιείται;
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το 5-HTP, επίσης γνωστό ως 5-υδροξυτρυπτοφάνη, είναι ένα αμινοξύ. Αυτή η ένωση μετατρέπεται σε σεροτονίνη μόλις αφομοιωθεί. Αν και παράγεται φυσικά από το σώμα, μπορεί επίσης να βρεθεί σε φάρμακα και συμπληρώματα.

Το 5-HTP δρα απευθείας στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή σεροτονίνης. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής επηρεάζει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, τον ύπνο, την όρεξη, τη σεξουαλική επιθυμία, ακόμη και την αντίληψη του πόνου.

Για το λόγο αυτό, το 5-HTP χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης, της αϋπνίας και του άγχους, μεταξύ άλλων διαταραχών. Ωστόσο, μπορεί να εγκυμονεί κάποιους κινδύνους, όπως θα δούμε παρακάτω.

Τι είναι το 5-HTP και σε τι χρησιμοποιείται;

Η 5-υδροξυτρυπτοφάνη ή η 5-HTP μπορεί να είναι γνωστή με μια ποικιλία ονομάτων: αμινο προπανοϊκό οξύ, οξυτρυπτοφάνη ή οποιαδήποτε ποικιλία συνδυασμών με υδροξυτρυπτοφάνη.

Βασικά, είναι ένα παραπροϊόν αμινοξέος του δομικού στοιχείου πρωτεΐνης L-τρυπτοφάνη. Παράγεται φυσικά από το σώμα, το οποίο το χρησιμοποιεί για την επεξεργασία της σεροτονίνης.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι αυτή η ένωση δεν βρίσκεται σε οποιοδήποτε τρόφιμο, αν και υπάρχει η L-τρυπτοφάνη σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες (γαλακτοκομικά, κρέατα, δημητριακά και). Το 5-HTP λαμβάνεται από τους σπόρους ενός φυτού γνωστού ως Griffonia simplicifolia, εγγενές στην Αφρική. Μόλις συντεθεί, καταναλώνεται μέσω φαρμάκων ή συμπληρωμάτων.

Πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της σεροτονίνης, αυξάνοντάς την στα βέλτιστα επίπεδα. Ως εκ τούτου, τα συμπληρώματα 5-HTP συνιστώνται και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μιας ποικιλίας καταστάσεων στις οποίες το 5-HTP θεωρείται ότι παίζει ρόλο.

Αυτές περιλαμβάνουν άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου και διατροφής, χρόνιους πόνους, ημικρανίες και ακόμη και ινομυαλγία. Θεωρείται επίσης ότι βελτιώνει τη γνωστική και ακόμη και τη σεξουαλική λειτουργία.

Συστάσεις δοσολογίας και χρήσης

Η 5-υδροξυτρυπτοφάνη καταναλώνεται από το στόμα σε κάψουλες. Οι κατασκευαστές ορισμένων πολυβιταμινών μπορούν επίσης να προσθέσουν μια ορισμένη ποσότητα 5-HTP.

Συγκεκριμένα, τα συμπληρώματα 5-HTP μπορεί να διατίθενται σε κάψουλες των 25, 50 ή 100 χιλιοστόγραμμα. Η γενική σύσταση είναι να ξεκινήσετε με τη χαμηλότερη δόση και να αυξήσετε σταδιακά.

Όλα εξαρτώνται από τον λόγο λήψης της. Από αυτή την άποψη, μπορούν να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθες οδηγίες:

 • Έλεγχος βάρους: 250-300 mg, μισή ώρα πριν το φαγητό.
 • Διάθεση: 50-100 mg, 3 φορές την ημέρα.
 • Ύπνος: 100-200 mg, μισή ώρα πριν πάτε για ύπνο.
 • Ινομυαλγία 100 mg, 3 έως 4 φορές την ημέρα .
 • Ημικρανίες: 100-200 mg, 2 έως 3 φορές την ημέρα.

Είναι σχετικά ασφαλές να λαμβάνετε κατά μέσο όρο 400 mg ημερησίως 5-HTP για έως και ένα χρόνο. Υψηλότερες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες.

Και, παρόλο που πωλείται χωρίς ιατρική συνταγή, καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας προτού αρχίσετε να το παίρνετε. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ούτε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ούτε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ρυθμίζουν αυτούς τους τύπους συμπληρωμάτων.

5-HTP σε συμπληρώματα.
Πολλά συμπληρώματα δεν ρυθμίζονται από κυβερνητικά ιδρύματα. Αυτό συμβαίνει με το 5-HTP.

Πιθανά οφέλη του 5-HTP

Σύμφωνα με μελέτες, τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης σχετίζονται με άγχος, κατάθλιψη και προβλήματα ύπνου. Ως εκ τούτου, πιστεύεται ότι η αύξηση της παραγωγής αυτής της ουσίας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων.

Απώλεια βάρος

Η σεροτονίνη επηρεάζει τη μελανοκορτίνη και άλλες ορμόνες που προκαλούν πείνα ή κορεσμό. Έτσι, οδηγεί σε ένα αίσθημα πληρότητας, ρυθμίζει την όρεξη ενός ατόμου, έτσι ώστε να μην αισθάνεται τόσο πεινασμένος.

Ως εκ τούτου, τα συμπληρώματα 5-HTP χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Σε μια κλινική μελέτη 19 ασθενών που έδειχναν σημάδια παχυσαρκίας, επιβεβαιώθηκε ότι αυτή η ένωση τους βοήθησε να αισθάνονται κορεσμό και λιγότερη επιθυμία για φαγητό.

Άλλες μελέτες επιβεβαιώνουν το ρόλο της σεροτονίνης στη μείωση της πρόσληψης. Συγκεκριμένα, προτείνουν ότι βοηθώντας στη μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων, το 5-HTP μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη των διατροφικών απαιτήσεων σε μη ινσουλινοεξαρτώμενους διαβητικούς ασθενείς.

Κατάθλιψη

Η πιο ευρέως αποδεκτή άποψη είναι ότι η κατάθλιψη, τόσο εξωγενής όσο και ενδογενής, σχετίζεται με την ανισορροπία της σεροτονίνης. Επομένως, θεωρείται ότι η αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης θα βελτιώσει τη διάθεση ενός ατόμου.

Υπό αυτή την έννοια, η συμπλήρωση 5-HTP θεωρείται ότι βοηθά στη θεραπεία της κατάθλιψης. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν επίσης ότι αυτή η ένωση λειτουργεί καλύτερα όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες ουσίες, όπως η κρεατίνη.

Τα αποτελέσματα επαναλήφθηκαν σε περαιτέρω έρευνα. Ωστόσο, αυτά είναι μικρά δείγματα, επομένως χρειάζεται ακόμη να γίνει δουλειά με μεγαλύτερους πληθυσμούς και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στην πραγματικότητα, μια μετα-ανάλυση εξέτασε τα αποτελέσματα περισσότερων από 100 μελετών σχετικά με τη χρήση του 5-HTP για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Και διαπιστώθηκε ότι λίγες μελέτες χρησιμοποίησαν μεθόδους υψηλής ποιότητας, επομένως δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία.

Ανησυχία

Η χαμηλή σεροτονίνη συνδέεται πιθανώς με άγχος και πανικό. Για το λόγο αυτό, η υδροξυτρυπτοφάνη διαφημίζεται ως μια επιλογή που βοηθά στη μείωση αυτών των συναισθημάτων.

Ορισμένες έρευνες με μικρές ομάδες εθελοντών φαίνεται να έχουν δείξει ότι αυτό το συμπλήρωμα είναι αποτελεσματικό από αυτή την άποψη.

Διαταραχή ύπνου

Θεωρείται ότι η 5-HTP μπορεί να αυξήσει την παραγωγή μελατονίνης, συμβάλλοντας έτσι στην προώθηση του ύπνου. Ωστόσο, ορισμένες από τις έρευνες που υποστηρίζουν αυτό έχουν πραγματοποιηθεί σε ζωικά μοντέλα.

Μια άλλη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι, μεταξύ των διαφόρων θεραπειών που χρησιμοποιούνται για προβλήματα ύπνου, οι βενζοδιαζεπίνες, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και η L-5-υδροξυτρυπτοφάνη μπορεί να είναι ωφέλιμες.

Πονοκέφαλοι ημικρανίας

Σε μια κλινική δοκιμή που διεξήχθη σε διάστημα αρκετών μηνών με μια ομάδα 124 ατόμων, 600 mg 5-HTP ημερησίως ήταν εξίσου αποτελεσματικά με τις πιο συμβατικές θεραπείες για τους πονοκεφάλους ημικρανίας. Επιπλέον, η υδροξυτρυπτοφάνη φάνηκε να λειτουργεί καλύτερα στη μείωση της έντασης και της διάρκειας των ημικρανιών.

Ωστόσο, άλλες μελέτες δεν επιβεβαιώνουν αυτά τα ευρήματα. Έδωσαν διαφορετικά αποτελέσματα, με το 5-HTP να είναι λιγότερο αποτελεσματικό από την προπρανολόλη. Επομένως, απαιτείται περισσότερη έρευνα στο μέλλον.

Ινομυαλγία

Τα αίτια της ινομυαλγίας δεν έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια. Συχνά σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης. Κατά συνέπεια, χρησιμοποιούνται αντικαταθλιπτικά αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι το 5-HTP μπορεί να είναι ευεργετικό στη βελτίωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με ινομυαλγία, όπως πόνος, δυσκαμψία, κόπωση, άγχος και προβλήματα ύπνου.

Αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις 5-HTP

Η υδροξυτρυπτοφάνη δεν συνιστάται για όλους. Συγκεκριμένα, η χρήση της δεν συνιστάται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Εγκύους
 • Γυναίκες που θηλάζουν
 • Παιδιά κάτω των 12 ετών
 • Πρόσφατα χειρουργημένα άτομα

Το 5-HTP μπορεί να αλληλεπιδράσει με διάφορα φάρμακα. Επομένως, πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις όταν λαμβάνετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

Το 5-HTP αλληλεπιδρά με φάρμακα.
Αν και είναι συμπλήρωμα, οι αλληλεπιδράσεις φαρμάκων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη λήψη του.

Κίνδυνοι και παρενέργειες του 5-HTP

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση υδροξυτρυπτοφάνης αυξάνει τη σεροτονίνη, αλλά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άλλων νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης.

Η πιθανότητα επιδράσεων αυξάνεται όταν τέτοια συμπληρώματα λαμβάνονται σε μακροχρόνια βάση ή εάν λαμβάνονται με άλλα συμπληρώματα ή φάρμακα. Τέτοιες επιδράσεις περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Καρδιακά προβλήματα
 • Επιληπτικές κρίσεις
 • Καούρα
 • Μυικοί σπασμοί
 • Έμετος και διάρροια
 • Αναπνευστική δυσχέρεια
 • Άγχος και επιθετικότητα

Είναι συμπληρώματα, αλλά δεν πρέπει να τα παίρνετε σοβαρά

Το γεγονός ότι τα συμπληρώματα δεν απαιτούν συνταγή μπορεί να κάνει πολλούς ανθρώπους να τα θεωρούν αβλαβή, αλλά κανένα φάρμακο δεν είναι ακίνδυνο και δεν πρέπει να λαμβάνεται τυχαία.

Έτσι, όταν εξετάζετε τη χρήση του 5-HTP ή άλλων συμπληρωμάτων, αναζητάτε πάντα ιατρική συμβουλή. Ειδικά αν πάσχετε από κάποια ασθένεια.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες και να μην παίρνετε ποτέ περισσότερα από τα προτεινόμενα. Εάν ξεχάσετε να πάρετε το συμπλήρωμα τη συνηθισμένη ώρα, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να έρθει η ώρα για την επόμενη λήψη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ioannou S, Williams AL. Preliminary fMRI findings concerning the influence of 5-HTP on food selection. Brain Behav. 2016; 7(1): e00594. doi: 10.1002/brb3.594.
 • Javelle F, Lampit A, Bloch W, Häussermann P, Johnson SL, Zimmer P. Effects of 5-hydroxytryptophan on distinct types of depression: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev 2020;78:77-88.
 • Juhl J. Fibromyalgia and the serotonin pathway. Altern Med Rev. 1998; 3(5): 367-75.
 • Maffei ME. 5-Hydroxytryptophan (5-HTP): Natural Occurrence, Analysis, Biosynthesis, Biotechnology, Physiology and Toxicology. Int J Mol Sci. 2020; 22:181.
 • Meloni M, Puligheddu M, Sanna F, et al. Efficacy and safety of 5-Hydroxytryptophan on levodopa-induced motor complications in Parkinson’s disease: A preliminary finding. J Neurol Sci. 2020; 415: 116869.
 • Ribeiro C. L-5-Hydroxytryptophan in the prophylaxis of chronic tension-type headache: a double-blind, randomized, placebo-controlled study. Headache. 2000; 40: 451-456.
 • Rondanelli M, Opizzi A, Faliva M, Bucci M, Perna S. Relationship between the absorption of 5-hydroxytryptophan from an integrated diet, by means of Griffonia simplicifolia extract, and the effect on satiety in overweight females after oral spray administration. Eat Weight Disord. 2012; 17 (1): e22-8. doi: 10.3275/8165.
 • Wurtman RJ, Wurtman JJ. Brain serotonin, carbohydrate-craving, obesity and depression. Obes Res. 1995; 3 Suppl 4: 477S-480S.
 • Yousefzadeh F, Sahebolzamani E, Sadri A, et al. 5-Hydroxytryptophan as adjuvant therapy in treatment of moderate to severe obsessive-compulsive disorder: a double-blind randomized trial with placebo control. Int Clin Psychopharmacol. 2020; 35: 254-262.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.