Ινομυαλγία: Συμπτώματα και πώς να ζήσετε με αυτήν

Η ινομυαλγία είναι μια διαταραχή που προκαλεί έντονο πόνο στις αρθρώσεις. Πώς μπορείτε να ζήσετε με αυτή; Μάθετε χρήσιμες συμβουλές σε αυτό το άρθρο.
Ινομυαλγία: Συμπτώματα και πώς να ζήσετε με αυτήν
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η ινομυαλγία είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από γενικευμένο μυοσκελετικό πόνο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ινομυαλγία ενισχύει τις αισθήσεις του πόνου επηρεάζοντας τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα σήματα του πόνου.

Πολλά άτομα με ινομυαλγία έχουν επίσης πονοκεφάλους, διαταραχές στις αρθρώσεις, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, άγχος και κατάθλιψη. Αν και μερικοί έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής με τα φάρμακα που παίρνουν, άλλοι δεν αντέχουν τον έντονο πόνο που φέρουν τα συμπτώματά τους.

Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για αυτήν την ασθένεια και πώς είναι να ζεις με αυτήν, τόσο για όσους πάσχουν από αυτήν όσο και για τους ανθρώπους γύρω τους.

Συμπτώματα

Η ινομυαλγία είναι μια διαταραχή κατά την οποία τα άτομα που πάσχουν από αυτήν υποφέρουν από πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς. Επιπλέον, σχετίζεται επίσης με ταλαιπωρία από πολλούς πονοκεφάλους, κόπωση (χρόνια κόπωση) και δυσκολία στον ύπνο.

Τα συμπτώματα μερικές φορές ξεκινούν μετά από σωματικό τραύμα, χειρουργική επέμβαση, λοίμωξη ή σημαντικό ψυχολογικό στρες. Σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα αυξάνονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Η ινομυαλγία σχετίζεται με την κούραση (χρόνια κόπωση)

Θεραπεία ινομυαλγίας

Αυτή η ασθένεια απαιτεί φαρμακευτική αγωγή. Μερικά κοινά είναι αντικαταθλιπτικά, παυσίπονα ή αντισπασμωδικά. Ωστόσο, συνιστάται επίσης μια καλή διατροφή, ήπια άσκηση και ξεκούραση.

Επομένως, οι άνθρωποι που πάσχουν από ινομυαλγία πρέπει να κάνουν ό, τι μπορούν για να φροντίσουν τον εαυτό τους. Ομοίως, οι άνθρωποι που ζουν μαζί τους πρέπει να κατανοήσουν τις ανάγκες του προσβεβλημένου ατόμου.

Η ινομυαλγία πρέπει να αντιμετωπίζεται με φάρμακα, καλή διατροφή και ήπια άσκηση

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 5 προειδοποιητικά σημάδια της ινομυαλγίας.

Πόνος

Η ινομυαλγία είναι μια ασθένεια που δεν φαίνεται αλλά γίνεται αισθητή από τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτήν.

Ορισμένοι μάλιστα έχουν προβλήματα με τα ρούχα. Πολλοί που πάσχουν από αυτήν την ασθένεια δεν μπορούν να κοιμηθούν ούτε με κουβέρτες ή σεντόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή η αίσθηση ότι είναι βαριά και ο πόνος που προκαλούν στα πόδια, τα χέρια ή την πλάτη είναι αρκετά ισχυρός ώστε να αποφεύγεται η χρήση τους. Τα σουτιέν μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο.

Το γεγονός ότι πάντα αισθάνεστε πόνο είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει πολλούς τομείς της ζωής αυτών των ανθρώπων. Επομένως, αυτή η ασθένεια μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ψυχιατρικές διαταραχές, επιδεινώνοντας την ποιότητα ζωής τους.

Μερικές φορές, δεν μπορούν να αγγίξουν τους ανθρώπους που αγαπούν, γιατί η επαφή τους πονά. Με τον ίδιο τρόπο, είναι συνήθως κουρασμένοι επειδή η ασθένεια συχνά σχετίζεται με χρόνια κόπωση.

Σε γενικές γραμμές, αυτοί οι άνθρωποι μπορεί επίσης να είναι ψυχολογικά ευάλωτοι, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Πόνος στις αρθρώσεις σαν τον αγκώνα

Κατανόηση

Το φάρμακο που προσφέρεται στους πληγέντες βασίζεται, μεταξύ άλλων, σε αντικαταθλιπτικά και αναλγητικά για τον πόνο. Ευτυχώς, αυτό βοηθά πολλούς να ανακτήσουν λίγη σταθερότητα και να οδηγήσουν μια λίγο πολύ φυσιολογική ζωή.

Ωστόσο, είναι σύνηθες φαινόμενο η ινομυαλγία να παρουσιάζεται με διαταραχές ύπνου και διάθεσης. Επομένως, οι άνθρωποι που ζουν με αυτήν πρέπει να μάθουν τι μπορεί να τους βοηθήσει. Υπό αυτή την έννοια, υπάρχουν όλο και περισσότερες ομάδες υποστήριξης για συγγενείς ατόμων που πάσχουν από ινομυαλγία.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για το προσβεβλημένο άτομο και να καταλάβουμε ότι η ινομυαλγία μπορεί να δημιουργήσει σημαντικό αντίκτυπο στον οικογενειακό πυρήνα. Επομένως, η ψυχραιμία και η κατανόηση απαιτούνται για όποιον θέλει να κάνει τον πάσχοντα να αισθανθεί καλύτερα.

Επιπλέον, είναι πάντα απαραίτητο να απευθυνθούμε σε ειδικούς για να μας συμβουλέψουν πώς να αντιμετωπίσουμε ένα άτομο που πάσχει από αυτήν την ασθένεια.

Πόνος στους μυς

Συμπερασματικά

Εν ολίγοις, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια ασθένεια με την οποία είναι απαραίτητο να μάθουμε να ζούμε. Πρέπει, πρώτα απ ‘όλα, να αποδεχτούμε ότι είναι χρόνια και αναπόφευκτα θα επηρεάσει ορισμένες πτυχές της ζωής μας.

Ομοίως, είναι ζωτικής σημασίας να τηρούμε τις στρατηγικές που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ινομυαλγίας για την επίτευξη καλύτερης ποιότητας ζωής. Αυτό περιλαμβάνει την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων. Η κατανόηση και η υποστήριξη είναι το κλειδί.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτήν την ασθένεια, νομίζετε ότι μπορεί να πάσχετε από αυτήν ή είστε συγγενής ενός προσβεβλημένου ατόμου και ψάχνετε βοήθεια, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Mease PJ, Arnold LM, Bennett R, Boonen A, Buskila D, Carville S, Crofford L. (2007). Fibromyalgia syndrome. In Journal of Rheumatology.
  • onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1563-258X.2003.03037.x

  • Busch AJ, Barber KAR, Overend TJ, Peloso PMJ, Schachter CL. (2007). Exercise for treating fibromyalgia syndrome. Cochrane Database of Systematic Reviews.
  • doi.org/10.1002/14651858.CD003786.pub2

  • Hawkins, R. (2013). Fibromyalgia: A Clinical Update. The Journal of the American Osteopathic Association.
  • jaoa.org/article.aspx?articleid=2094606


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.