Συμπληρώματα διατροφής για εγκυμοσύνη και θηλασμό

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης - προ σύλληψη, κύηση και γαλουχία.
Συμπληρώματα διατροφής για εγκυμοσύνη και θηλασμό
Mariel Mendoza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα συμπληρώματα διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού συμβάλλουν στη διατήρηση μιας επαρκούς κατάστασης υγείας τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού. Αυτό συμβαίνει επειδή η βέλτιστη διατροφή της μητέρας είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Μπορείτε να αποτρέψετε πολλά προβλήματα με την κατάλληλη διατροφή κατά τη διάρκεια των περιόδων πρόληψης, εγκυμοσύνης και θηλασμού. Είναι σύνηθες για έναν ειδικό να συστήνει συμπληρώματα διατροφής στις μέρες μας. Αυτά έχουν σχεδιαστεί ειδικά για κάθε περίοδο: προκαταρκτική σύλληψη, εγκυμοσύνη και γαλουχία.

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι σημαντικά από την αρχή της σύλληψης

Η διατροφή της μητέρας κατά την περίοδο της προ -σύλληψης είναι καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη μιας υγιούς διαδικασίας ανάπτυξης. Αυτό συμβαίνει επειδή επηρεάζει σημαντικά τόσο τη γονιμότητα όσο και την αρχική φάση της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, η ανάπτυξη του εμβρύου σχετίζεται στενά με τη διατροφική κατάσταση της μητέρας.

Έτσι, συμβουλευτείτε έναν γιατρό που μπορεί να αξιολογήσει την κατάσταση της υγείας σας και να συστήσει ένα κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής εάν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα.

Η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας, κυρίως εικοσαπεντανοϊκού οξέος (ΕΡΑ) και δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA) συμβάλλουν στην καλή συνολική υγεία. Υποστηρίζουν την καλή λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, του ανοσοποιητικού συστήματος και του ενδοκρινικού συστήματος, όπως αναφέρεται σε δημοσίευση στην Ετήσια Επισκόπηση της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.

Μια γυναίκα που δείχνει θετικό τεστ εγκυμοσύνης.
Η διατροφική κατάσταση της μητέρας παίζει μεγάλο ρόλο κατά τη διάρκεια της κύησης.

Συμπληρώματα διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ορισμένες μελέτες αποκαλύπτουν τη σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτά περιλαμβάνουν θρεπτικά συστατικά όπως φολικό οξύ, βιταμίνη Β12, σίδηρο, ιώδιο και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά.

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) και βιταμίνη Β12

Αυτά είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη των κυττάρων. Το φολικό οξύ αρχίζει να δρα αμέσως, οπότε μπορεί να θέλετε να το πάρετε εάν σχεδιάζετε να αποκτήσετε παιδί.

Η έρευνα δείχνει ότι η πρόσληψη αυτού του μικροθρεπτικού μειώνει τον κίνδυνο προβλημάτων στην ανάπτυξη του γνωστικού συστήματος του μωρού, όπως ελαττώματα του νευρικού σωλήνα.

Ιώδιο

Οι απαιτήσεις για αυτό το χημικό στοιχείο αυξάνονται κατά τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης. Συνδέεται με τη σωστή ανάπτυξη και πνευματική ανάπτυξη ενός εμβρύου. Οι γυναίκες πρέπει να διατηρούν επαρκή επίπεδα αυτού του μετάλλου επειδή ένα έλλειμμα μπορεί να οδηγήσει σε συγγενή υποθυρεοειδισμό.

Σίδηρος

Η ανάγκη για σίδηρο αυξάνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε πάρτε συμπληρώματα σε τακτική βάση. Θα καλύψει τόσο τις ανάγκες της μητέρας όσο και τις ανάγκες του μωρού. Ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό ορυκτό καθώς επεμβαίνει στη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για το σώμα. Το DHA συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, της όρασης και των ματιών ενός εμβρύου. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι αυτά τα λιπίδια βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία μιας μητέρας και του παιδιού της.

Βιταμίνη D

Αυτή η βιταμίνη είναι σημαντική γιατί συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη των οστών και στη συνολική ανάπτυξη των παιδιών. Οι γυναίκες πρέπει να διατηρούν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκειμένου να είναι σε θέση να απορροφήσουν ασβέστιο και να προωθήσουν τη σωστή ανάπτυξη των οστών.

Τα συστατικά των συμπληρωμάτων διατροφής κατά τη διάρκεια της γαλουχίας

Οι διατροφικές ανάγκες είναι διαφορετικές σε αυτό το στάδιο και στην πραγματικότητα πιο απαιτητικές από ό, τι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το μωρό λαμβάνει τα περισσότερα από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από το μητρικό γάλα. Για το λόγο αυτό, πρέπει να παρέχετε συμπληρώματα που μπορούν να ικανοποιήσουν αυτές τις ανάγκες. Τα πιο συνηθισμένα για το σκοπό αυτό είναι:

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9)

Τα επίπεδα της βιταμίνης Β9 της μητέρας ενδέχεται να μειωθούν κατά τη διάρκεια της γαλουχίας επειδή μέρος της εισέρχεται στο μητρικό γάλα. Το φολικό οξύ βοηθά στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης.

Βιταμίνες Α και D

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης D. Το δεύτερο συμβάλλει στην απορρόφηση και χρήση ασβεστίου. Η διασφάλιση της παροχής του μέσω του μητρικού γάλακτος είναι συνάρτηση των επιπέδων βιταμίνης D της μητέρας.

Ένα μωρό που θηλάζει.

Το ιώδιο είναι ένα από τα κρίσιμα συμπληρώματα διατροφής

Οι γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται σχεδόν διπλάσια ποσότητα ιωδίου για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη παροχή για το μωρό τους.

Συμπληρώματα διατροφής: Ασβέστιο και σίδηρος

Η ανάγκη της μητέρας για ασβέστιο και σίδηρο κατά τη διάρκεια της γαλουχίας αυξάνεται σημαντικά. Ο σίδηρος είναι καθοριστικός για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοσφαιρίνης.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Αυτά είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Στην πραγματικότητα, το Docosahexaenoic acid (DHA) συμβάλλει σημαντικά στη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών του βρέφους. Αποτρέπει επίσης φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να γίνουν σύμμαχός σας

Τα συμπληρώματα για εγκυμοσύνη και γαλουχία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να καλύψουν τις ανάγκες κάθε σταδίου της διαδικασίας. Όχι μόνο πρέπει να προσέχετε την υγεία σας όταν γνωρίζετε ήδη ότι είστε έγκυος, αλλά και να προετοιμαστείτε για αυτό εκ των προτέρων. Κάθε κατάσταση είναι διαφορετική και μερικές φορές είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί το πλαίσιο για να συμπληρωθεί σωστά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Shahidi F., Ambigaipalan P., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annu Rev Food Sci Technol, 2018. 9: 345-381.ç
  • Valentin M., Mazeau PC., Zerah M., Ceccaldi PF., et al., Acid folic and pregnancy: a mandatory supplementaion. Ann Endocrinol, 2018. 79 (2): 91-94.
  • Back M., Hansson GK., Omega 3 fatty acids, cardiovascular risk and the resolution of intlammation. FASEB J, 2019. 33 (2): 1536-1539.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.