Τι είναι η απανθρωποποίηση και ποια τα χαρακτηριστικά της;

Η απανθρωποποίηση είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας τα ανθρώπινα όντα χάνουν τα χαρακτηριστικά που τα προσδιορίζουν ως ανθρώπινα όντα. Μάθετε τις λεπτομέρειες.
Τι είναι η απανθρωποποίηση και ποια τα χαρακτηριστικά της;

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 20 Μαρτίου, 2023

Η απανθρωποποίηση είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας τα ανθρώπινα όντα χάνουν τα χαρακτηριστικά που τα προσδιορίζουν ως ανθρώπινα όντα και τα δικαιώματα που συνδέονται με την ανθρώπινη κατάσταση. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε ποικίλα πλαίσια και σενάρια και είναι αρκετά συχνό σε κοινωνικές ομάδες που έχουν καταπιεστική δυναμική εξουσίας.

Υπό αυτή την έννοια, μερικά γνωστά παραδείγματα απανθρωποποίησης θα ήταν η ταπεινωτική μεταχείριση των άλλων, η εργασιακή εκμετάλλευση, η υποταγή σε μη δημοκρατικά καθεστώτα, μεταξύ άλλων.

Απανθρωποποίηση: Χαρακτηριστικά

Για να κατανοήσετε καλύτερα περί τίνος πρόκειται το φαινόμενο αυτό, παραθέτουμε μια σύνοψη των χαρακτηριστικών που το προσδιορίζουν:

  • Η απανθρωποποίηση συνίσταται στην αφαίρεση έμφυτων στοιχείων και χαρακτηριστικών των ανθρώπων. Τα χαρακτηριστικά αυτά συνήθως αντικαθίστανται από άλλα σχετικά κατώτερα χαρακτηριστικά, όπως αυτά των ζώων ή των μηχανών.
  • Το θύμα της απανθρωποποίησης μπορεί να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ανθρώπινη υπόστασή του ή να τη βιώσει έμμεσα. Στην τελευταία περίπτωση, το άτομο συνήθως δεν έχει πλήρη επίγνωση αυτής της κατάστασης.
  • Σε ακραίες περιπτώσεις, η ακεραιότητα και η αξιοπρέπεια μπορεί να καταστραφούν.
  • Η τεχνολογική πρόοδος και η κοινωνία της πληροφορίας έχουν συμβάλει στη διαιώνιση αυτής της διαδικασίας.
  • Η έννοια της απανθρωποποίησης έχει χρησιμοποιηθεί για να εξηγήσει το ανθρώπινο κακό.

Απανθρωποποίηση: Τύποι

Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται αυτή η διαδικασία, έχουν διαφοροποιηθεί δύο τύποι απανθρωποποίησης. Τους αναλύουμε.

1. Ζωοποίηση

Αυτό συμβαίνει όταν οι άνθρωποι γίνονται αντιληπτοί και αντιμετωπίζονται σαν να είναι ζώα, αντικαθιστώντας τις ιδιότητες των ανθρώπων με εκείνες των ζώων. Μερικές από αυτές είναι η χυδαιότητα, η ανηθικότητα και ο παραλογισμός.

Αυτή η πρακτική συνήθως αποδεικνύεται στην εργασιακή εκμετάλλευση, στην κακομεταχείριση των μειονοτικών ομάδων, στα βασανιστήρια στις φυλακές και όταν οι γυναίκες εκλαμβάνονται ως σεξουαλικά αντικείμενα.

Τι είναι η απανθρωποποίηση και ποια τα χαρακτηριστικά της;

2. Μηχανοποίηση

Πρόκειται για ένα πιο πρόσφατο φαινόμενο από το προηγούμενο και συνίσταται στην αντίληψη του ανθρώπου ως ρομπότ ή μηχανή. Στην περίπτωση αυτή, μερικές από τις ιδιότητες που αποδίδονται στο μηχανοποιημένο άτομο είναι η ψυχρότητα, η ακαμψία και η παθητικότητα.

Αυτός ο τύπος απανθρωποποίησης προέκυψε μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία έφερε απάνθρωπη μεταχείριση των εργαζομένων. Παρόλο που σήμερα αυτή η κακομεταχείριση δεν είναι τόσο συνηθισμένη στις περισσότερες κοινωνίες, είναι επίσης αλήθεια ότι η μηχανοποίηση οφείλεται στην τεχνολογική πρόοδο.

Οι άνθρωποι μερικές φορές δεν θεωρούνται ατομικά ανθρώπινα όντα, με την ικανότητα να αισθάνονται και να σκέφτονται, αλλά μάλλον ένας αριθμός ή ένα ακόμη γρανάζι στον τροχό.

Ενέργειες που οδηγούν στην απανθρωποποίηση

Γενικά, η απανθρωποποίηση είναι μια διαδικασία που εγκαθιδρύεται σταδιακά, μέσα από διαδοχικές ενέργειες που περνούν από τις λεπτές στις πιο αποτρόπαιες εκφράσεις. Έτσι, υπάρχουν 5 στάδια που συνοψίζουν την εφαρμογή της.

1. Εγκαθίδρυση του φόβου

Το πρώτο βήμα της απανθρωποποίησης είναι συνήθως η εγκαθίδρυση του φόβου στα θύματα, ώστε το άτομο να φοβάται για τη ζωή του και τη ζωή των αγαπημένων του προσώπων. Τότε θα είναι πιο εύκολο να τους καταπιέσει και να τους ελέγξει.

2. Ανεπίσημος αποκλεισμός

Αφού εγκαθιδρυθεί ο φόβος, λαμβάνει χώρα ένας ανεπίσημος αποκλεισμός, ο οποίος συνίσταται στον αποκλεισμό των θυμάτων από ορισμένους τομείς της κοινωνίας. Για παράδειγμα, οι Ναζί απέκλεισαν τους Εβραίους από επαγγέλματα σε δημόσιες υπηρεσίες.

3.Αιτιολόγηση του φόβου και του αποκλεισμού

Μετά από αυτόν τον ανεπίσημο αποκλεισμό, η ομάδα εξουσίας χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τεκμηριωμένες έρευνες για να παράσχει στοιχεία που δικαιολογούν τον λόγο του αποκλεισμού. Τα αποδεικτικά στοιχεία συχνά χειραγωγούνται ή διαστρεβλώνονται και το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο επιχείρημα τείνει να είναι για το “καλό της κοινωνίας”.

4. Πλήρης αποκλεισμός και απανθρωποποίηση

Σε αυτό το βήμα, ο υπόλοιπος πληθυσμός υποκινείται να συνειδητοποιήσει ότι η περιθωριοποιημένη ομάδα είναι η αιτία των κοινωνικών προβλημάτων. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποκλειστούν από την κοινωνία των πολιτών και να τους αφαιρεθούν τα δικαιώματά τους ως άτομα.

5. Εξόντωση

Αυτό το τελευταίο βήμα αντιπροσωπεύει την πιο ακραία εκδήλωση της απανθρωποποίησης. Εδώ τα θύματα εκδιώκονται βίαια από την κοινωνία για να αντιμετωπιστούν ως μη ανθρώπινα, ή ακόμη και να εξοντωθούν.

Για παράδειγμα, οι Εβραίοι στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του ναζισμού, ενώ σήμερα οι περιθωριοποιημένοι μπορεί να σταλούν σε γκέτο ή φυλακές.

Οι φτωχές και ευάλωτες ομάδες συχνά διαχωρίζονται σταδιακά από την υπόλοιπη κοινωνία, ώστε να χάσουν τα δικαιώματά τους.

Συνέπειες και επιπτώσεις της απανθρωποποίησης

Όπως μας έχει κάνει γνωστό η ιστορία, η απανθρωποποίηση έχει μόνο καταστροφικές επιπτώσεις στις διαπροσωπικές και διαομαδικές σχέσεις:

  • Το φαινόμενο αυτό συχνά προκαλεί και δικαιολογεί τις πιο αποτρόπαιες πράξεις των ανθρώπων, όπως ο βιασμός, η ανθρωποκτονία, η εργασιακή εκμετάλλευση, η σωματική επιθετικότητα, ο εκβιασμός και τα βασανιστήρια.
  • Η κακομεταχείριση των θυμάτων τα επηρεάζει βαθύτατα και, στις χειρότερες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αυτοκτονία.
  • Η απανθρωποποίηση επηρεάζει επίσης την κοινωνία γενικότερα, και οι περισσότεροι πόλεμοι έχουν βασιστεί σε αυτή την προϋπόθεση. Υπό αυτή την έννοια, είναι μία από τις πρώτες αιτίες των πολεμικών συγκρούσεων στην ανθρωπότητα.

Η γνώση και η κατανόηση του φαινομένου της απανθρωποποίησης θα μας επιτρέψει να μειώσουμε τη συχνότητα εμφάνισής του και τις αρνητικές επιπτώσεις του. Όσο περισσότερο έχουμε επίγνωση της αξίας και των δικαιωμάτων μας ως ανθρώπινα όντα, τόσο πιο εύκολο θα είναι να αποφύγουμε αυτή την πραγματικότητα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.