Πώς να ξεπεράσετε τον φόβο της εγκατάλειψης

Το να ξεπεράσεις τον φόβο της εγκατάλειψης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Περιλαμβάνει πολύ θάρρος, αποφασιστικότητα και υπομονή. Σήμερα, θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές.
Πώς να ξεπεράσετε τον φόβο της εγκατάλειψης

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Για να είναι μια σχέση σταθερή, πρέπει να συγκλίνουν πολλά συστατικά ταυτόχρονα. Το άθροισμα όλων αυτών των συστατικών μεταφράζεται σε ευημερία, ευτυχία και ικανοποίηση. Ωστόσο, ο φόβος ότι ο σύντροφός μας θα μας αφήσει μπορεί να μας εμποδίσει να απολαύσουμε πλήρως τη σχέση. Σήμερα, θα σας δείξουμε πώς να ξεπεράσετε τον φόβο της εγκατάλειψης με επτά βήματα.

Φυσικά, ο φόβος της εγκατάλειψης δεν είναι αποκλειστικός στις σχέσεις. Μπορείτε να νιώσετε αυτόν τον φόβο με την οικογένειά σας, τους φίλους, τους συναδέλφους σας, ακόμα και με τα κατοικίδια. Ωστόσο, δεδομένου ότι η συναισθηματική σύνδεση που κάνετε με έναν σύντροφο είναι συχνά πιο στενή, είναι φυσικό να είναι πιο συχνή σε αυτές τις περιπτώσεις. Ωστόσο, οι ιδέες μας για να ξεπεράσετε τον φόβο της εγκατάλειψης θα σας βοηθήσουν και σε άλλα πλαίσια.

Επτά συμβουλές για να ξεπεράσετε τον φόβο της εγκατάλειψης

Γενικά, ο φόβος της εγκατάλειψης είναι συνέπεια των προτύπων προσκόλλησης κατά την παιδική ηλικία. Το στυλ προσκόλλησης που έχουμε με τους γονείς μας καθορίζει ποιες συμπεριφορές θα έχουμε στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή μας.

Ένα παιδικό τραύμα μπορεί επίσης να είναι ο ένοχος (όπως το διαζύγιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία), για να μην αναφέρουμε ότι ο φόβος της εγκατάλειψης μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας φοβίας. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί λόγω ψυχικής διαταραχής (όπως οριακή διαταραχή προσωπικότητας ).

Σε κάθε περίπτωση, ο φόβος της εγκατάλειψης είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα. Δυστυχώς, επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, κυρίως κατά τη διάρκεια μιας σχέσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να προκαλέσει ανασφάλεια στη σχέση, η οποία συχνά οδηγεί στον τερματισμό της.

Ακολουθούν επτά συμβουλές για να ξεπεράσετε τον φόβο της εγκατάλειψης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

1. Προσδιορίστε την προέλευση του φόβου σας

Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, ο φόβος της εγκατάλειψης σχετίζεται συνήθως με προηγούμενες εμπειρίες. Είτε είναι εμπειρίες στην παιδική ηλικία, είτε στην πρώιμη νεότητα είτε στην ενήλικη ζωή, υπάρχει πάντα μια σπίθα που ανάβει τη φλόγα του φόβου. Το να προσδιορίσετε από πού ξεκίνησαν όλα μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τον φόβο της εγκατάλειψης.

Στη συνέχεια, κάντε μια αναδρομή στην οποία θα αξιολογήσετε τη σχέση που είχατε με ανθρώπους στο παρελθόν. Πάντα φοβόσαστε μήπως σας εγκαταλείψουν; Μπορείτε να προσδιορίσετε πότε ξεκίνησε; Τι ήταν αυτό που το πυροδότησε; Είναι κάτι που ξεκίνησε μαζί με τη νέα σας σχέση;

Το να κάνεις άβολες ερωτήσεις είναι ένα εργαλείο για την αποκάλυψη της αλήθειας.

2. Εργαστείτε για την αυτοεκτίμησή σας για το φόβο της εγκατάλειψης

Para superar el miedo al abandono hay que trabajar en la autoestima
Η αυτοεκτίμηση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της συναισθηματικής υγείας, επομένως θα επηρεάσει αναπόφευκτα όλες τις πτυχές της ζωής σας.

Συχνά, ο φόβος της εγκατάλειψης από έναν σύντροφο οφείλεται σε ζήτημα αυτοεκτίμησης. Πράγματι, αυτός ο φόβος δεν εκδηλώνεται μεμονωμένα. Συχνά συνοδεύεται από ζήλια, ανασφάλειες, θέματα αυτοπεποίθησης και ούτω καθεξής.

Όλα αυτά δείχνουν ένα πρόβλημα αυτοαντίληψης, ένα πρόβλημα που δεν είναι απαραίτητα φιλικό προς τον εαυτό μας ή υγιές. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλύτερο να βάλετε προτεραιότητα να χτίσετε την αυτοεκτίμησή σας, καθώς είναι κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον φόβο της εγκατάλειψης.

3. Μιλήστε με τον σύντροφό σας

Ένα παράδοξο με τον φόβο της εγκατάλειψης είναι ότι συνήθως αναπτύσσεται ακόμα και όταν ο σύντροφός μας δεν έχει δείξει καμία επιθυμία να μας εγκαταλείψει. Είναι μια αντίδραση χωρίς αντιστοιχία με την πραγματικότητα, οπότε μερικές φορές, είναι απαραίτητο να το αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο.

Γι’ αυτό μπορεί να μιλήσετε με τον σύντροφό σας για το μέλλον της σχέσης, τα κοινά σας ενδιαφέροντα, τα αμοιβαία συναισθήματα που έχετε ο ένας για τον άλλον, τον βαθμό υποστήριξης και την άνευ όρων αγάπη που μοιράζεστε και την επιθυμία να οικοδομήσετε μια σταθερή σχέση.

Τελικά, είναι ανακούφιση να γνωρίζεις ότι οι σκέψεις σου δεν σχετίζονται με τις προθέσεις του συντρόφου σου.

4. Φρόντισε τον εαυτό σου

Στο χτίσιμο της αυτοεκτίμησης, μπορείτε επίσης να κάνετε πολλά για να ξεπεράσετε τους φόβους της εγκατάλειψης για να φροντίσετε τον εαυτό σας. Το καλύτερο θα ήταν να αρχίζατε να ασκείτε την ευγένεια στον εαυτό σας, εκτός από το να συγκεντρώσετε μια σειρά από συνήθειες που στοχεύουν στη διασφάλιση της ευημερίας σας.

Εδώ είναι μερικές ιδέες:

 • Ξεκινήστε να κάνετε αθλήματα που σας αρέσουν
 • Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή
 • Διευρύνετε τον κύκλο των φίλων σας
 • Συμπεριλάβετε διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε χωρίς τον σύντροφό σας ή τους φίλους σας
 • Αποφύγετε αγχωτικές καταστάσεις
 • Φροντίστε τη φυσική σας εμφάνιση
 • Σταμάτα να κρίνεις ή να απαιτείς τόσα πολλά από τον εαυτό σου
 • Εξετάστε τη γιόγκα, τον διαλογισμό και άλλες χαλαρωτικές δραστηριότητες

Σε τελική ανάλυση, κάθε είδους δραστηριότητα που σας κάνει χαρούμενους είναι ευπρόσδεκτη. Μέσα από αυτό, θα ανακαλύψετε ότι η ευτυχία υλοποιείται με διαφορετικούς τρόπους (όχι μόνο στο πρότυπο ενός συντρόφου στο πλευρό σας) και ότι μπορείτε να την πετύχετε μόνοι σας και με άλλους ανθρώπους γύρω σας.

5. Σκεφτείτε να πάτε σε θεραπεία

Χωρίς να θέλουμε να φανούμε επίμονοι, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι το στυλ προσκόλλησης που χαρακτηρίζει τον φόβο της εγκατάλειψης συνδέεται συχνά με ανεπίλυτα προβλήματα. Αν και τίποτα δεν σας εμποδίζει να προσπαθήσετε να τα ανακαλύψετε μόνοι σας, συχνά, η μεσολάβηση ενός ειδικού είναι πραγματικά χρήσιμη για τη συντόμευση της διαδικασίας.

Δοκιμάστε να πάτε μόνοι σας στη θεραπεία και, στη συνέχεια, επιλέξτε θεραπεία ζευγαριών, εάν θέλετε. Ευτυχώς, τα στυλ προσκόλλησης που αναπτύσσουμε δεν είναι ξεκάθαρα. Μπορούμε να τα τροποποιήσουμε με λίγη προσπάθεια ώστε τα μοτίβα που μας χαρακτήριζαν στο παρελθόν να μην χρειάζεται να μας ρυθμίζουν σήμερα.

6. Προσέξτε για τα σημάδια

Para superar el miedo al abandono hay que realizar introspección
Ο προβληματισμός για τα προβλήματά μας είναι ένα από τα θεμελιώδη βήματα για να γνωρίζουμε πώς να τα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Στη συνέχεια, μην ξεχνάτε τα σημάδια που σας ειδοποιούν για τον παράλογο φόβο της εγκατάλειψης. Αυτά είναι σχεδόν πανομοιότυπα με εκείνα μιας κρίσης πανικού ή ακόμα και μιας αγχώδους διαταραχής.

Εάν αντιμετωπίζετε τον φόβο της εγκατάλειψης από το πουθενά, προσπαθήστε να προσδιορίσετε την προέλευση. Μπορεί να θέλετε να αναρωτηθείτε:

 • Τι έκανες λίγο πριν σε κυριεύσει το συναίσθημα;
 • Τι συναισθήματα περνούσαν από το μυαλό σας;
 • Πόσο έλεγχο έχετε στα συναισθήματα που αναπτύσσετε;
 • Το μυαλό σας γίνεται ομιχλώδες ή έχετε πλήρη επίγνωση των πάντων;
 • Τι ακριβώς κάνετε όταν αισθάνεστε εγκαταλελειμμένοι; Κραυγάζετε; Θυμώνετε;
 • Ποια είναι η στάση σου απέναντι στον σύντροφό σου; Απομακρύνεστε; Τσακώνεστε; Θυμώνετε;

Επίσης, προσπαθήστε να βρείτε απαντήσεις για το είδος της υποστήριξης που θα θέλατε να λάβετε όταν σας κυριεύσει το συναίσθημα. Όταν συγκεντρώσετε όλες τις πληροφορίες, θα έχετε μια ιδέα για το πώς εξελίσσεται μια τέτοια επίθεση. Στη συνέχεια, θα μπορείτε να προσδιορίσετε πότε εκδηλώνεται, ώστε να μπορείτε να το διαχειριστείτε καλύτερα.

7. Συνέχισε να δουλεύεις με τον εαυτό σου

Έχουμε ήδη επισημάνει ότι τα στυλ προσκόλλησης μπορούν να τροποποιηθούν. Ωστόσο, μπορεί να μην είστε πάντα σε θέση να τα ξεπεράσετε όσο γρήγορα θα θέλατε, και μπορεί ακόμη και να βρείτε άλλα πράγματα για να εργαστείτε στην πορεία. Όπως και να έχει, θα πρέπει να ξέρετε ότι η υπομονή είναι ένας μεγάλος σύμμαχος για να ξεπεράσετε τον φόβο της εγκατάλειψης.

Άλλοι προφανείς σύμμαχοι είναι η υποστήριξη του συντρόφου σας ή του ατόμου που είναι πιο κοντά σας αυτή τη στιγμή. Το να συνεχίσετε να εργάζεστε στις λεπτομέρειες είναι μια συνεχής δουλειά που θα τελειώσει μόνο όταν το αποφασίσετε. Το να δράξεις την ευκαιρία για τον εαυτό σου, την ακεραιότητά σου και τη συναισθηματική σου σταθερότητα δεν είναι ποτέ χαμένη προσπάθεια.

Αν σκεφτείτε αυτές τις επτά συμβουλές για να ξεπεράσετε τον φόβο της εγκατάλειψης, μπορείτε να ξεκινήσετε και να επεξεργαστείτε τη διαδικασία με πιο πρακτικό και πιο υγιεινό τρόπο. Λάβετε υπόψη κάθε ένα από τα σημεία και, φυσικά, συμπεριλάβετε τον σύντροφό σας για να συνεργαστούν όταν είναι απαραίτητο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • De Dios, M. L. M., & Lim, N. N. T. A look at rejection sensitivity, fear of intimacy, and fear of abandonment as possible predictors of attachment style in current romantic relationships. 2009.
 • Wolchik, S. A., Tein, J. Y., Sandler, I. N., & Doyle, K. W. Fear of abandonment as a mediator of the relations between divorce stressors and mother–child relationship quality and children’s adjustment problems. Journal of abnormal child psychology. 2002; 30(4): 401-418.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.