Τι είναι η εναλλαγή παιχνιδιών; 5 συμβουλές για το πώς να το κάνετε

Η εναλλαγή παιχνιδιών είναι μια πρακτική που έχει σχεδιαστεί για να κάνει τα παιδιά να εκτιμούν και να αξιοποιούν στο έπακρο τα παιχνίδια. Σας τα λέμε όλα γι' αυτό.
Τι είναι η εναλλαγή παιχνιδιών; 5 συμβουλές για το πώς να το κάνετε
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 07 Μαΐου, 2023

Η εναλλαγή παιχνιδιών είναι μια πρακτική κατά την οποία τα παιχνίδια διανέμονται περιοδικά. Αυτό επιτρέπει στο παιδί να έχει μερική πρόσβαση σε εκείνα τα στοιχεία με τα οποία παίζει, διευκολύνοντας τις αποφάσεις του και προωθώντας μεγαλύτερη τάξη.

Η στρατηγική αυτή είναι κατάλληλη για παιδιά που έχουν μεγάλο αριθμό παιχνιδιών. Μερικές φορές είναι τόσα πολλά που δεν τα απολαμβάνουν πραγματικά ή χάνουν το ενδιαφέρον τους πολύ γρήγορα. Με την εναλλαγή των παιχνιδιών, το παιδί βιώνει συχνότερα την αίσθηση του καινούργιου.

Τα παιδιά συχνά χάνουν πολύ γρήγορα το ενδιαφέρον τους για τα παιχνίδια τους. Τα χρησιμοποιούν για λίγο και στη συνέχεια τα βρίσκουν βαρετά. Αυτό οδηγεί σε νέες αγορές, αλλά δεν εμποδίζει την επανάληψη του κύκλου. Με την εναλλαγή παιχνιδιών, η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται πιο έξυπνα.

Εναλλαγή παιχνιδιών: Τι ακριβώς είναι;

Toy rotation.
Η στρατηγική της εναλλαγής παιχνιδιών συμβάλλει στην αποτροπή της πλήξης των παιδιών από τα αντικείμενα ψυχαγωγίας.

Η εναλλαγή παιχνιδιών είναι μια εκπαιδευτική στρατηγική που συνίσταται στον περιορισμό του αριθμού των παιχνιδιών στα οποία έχει πρόσβαση ένα παιδί κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Με αυτόν τον τρόπο, στόχος είναι το παιδί να αξιοποιήσει στο έπακρο τον χρόνο παιχνιδιού του.

Το Πανεπιστήμιο του Τολέδο διεξήγαγε μια μελέτη που δείχνει τη σημασία της εναλλαγής παιχνιδιών. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν μια ομάδα 36 παιδιών και τα πήγαν να παίξουν σε ένα δωμάτιο για μισή ώρα. Σε ορισμένα από αυτά δόθηκαν τέσσερα παιχνίδια, ενώ σε άλλα 16.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά με τα λιγότερα παιχνίδια έδειξαν μεγαλύτερη δημιουργικότητα και συγκέντρωση και αφιέρωσαν διπλάσιο χρόνο αναζητώντας νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με κάθε παιχνίδι. Εν τω μεταξύ, τα παιδιά με τα περισσότερα παιχνίδια έχασαν πιο γρήγορα το ενδιαφέρον τους  και ψυχαγωγήθηκαν λιγότερο κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Το συμπέρασμα; Συχνά, τα λιγότερα παιχνίδια προσφέρουν περισσότερα οφέλη.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Πώς να δημιουργήσετε έναν χώρο χειροτεχνίας στο σπίτι

5 συμβουλές για την εναλλαγή παιχνιδιών

Η εναλλαγή παιχνιδιών βασίζεται στην ιδέα ότι όσο μειώνεται ο αριθμός των παιχνιδιών, αυξάνεται η προσοχή και η ικανότητα για παιχνίδι. Ομοίως, δημιουργεί μεγαλύτερη υλική και νοητική τάξη. Πώς μπορείτε λοιπόν να εφαρμόσετε αυτή τη στρατηγική; Ακολουθούν πέντε συμβουλές για να το κάνετε.

1. Παρατηρήστε

Αυτή η πρώτη συμβουλή βασίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές της Μαρίας Μοντεσσόρι. Στο πλαίσιο της θεωρίας αυτής της σπουδαίας παιδαγωγού, η παρατήρηση έχει μεγάλη σημασία. Η πρώτη συμβουλή είναι ακριβώς αυτή: παρατηρήστε πριν εφαρμόσετε την εναλλαγή των παιχνιδιών.

Τι πρέπει να παρατηρήσετε; Τα παιχνίδια που προσελκύουν περισσότερο το παιδί και εκείνα που δεν προκαλούν το ενδιαφέρον. Επίσης, τον τρόπο με τον οποίο το παιδί αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του και τις δεξιότητες που αναπτύσσει. Αυτό θα πρέπει να σημειωθεί και θα αποτελέσει μια σταθερή βάση για την επιλογή των παιχνιδιών.

2. Σχεδιάστε το χώρο

Σύμφωνα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού, θα πρέπει να προβλεφθεί ένας καθαρός χώρος για τα παιχνίδια. Είναι καλύτερο να συγκεντρώσετε πρώτα όλα τα αντικείμενα του παιδιού σε ένα μέρος. Στη συνέχεια, είναι καλύτερο να πετάξετε όλα εκείνα που είναι ελλιπή ή δεν είναι πλέον χρήσιμα.

Είναι επίσης καλή ιδέα να βάλετε στην άκρη εκείνα τα παιχνίδια που το παιδί δεν χρησιμοποιεί πλέον, είτε επειδή δεν του αρέσουν είτε επειδή δεν είναι πλέον κατάλληλα για την ηλικία του. Αφού γίνει αυτό, το επόμενο βήμα είναι να παραχωρήσετε έναν συγκεκριμένο χώρο για τα στοιχεία παιχνιδιού στα οποία θα έχει πρόσβαση το παιδί. Είναι ακόμη καλύτερο αν αυτός είναι χωρισμένος σε διαμερίσματα.

3. Επιλογή

Η τρίτη συμβουλή για την εναλλαγή των παιχνιδιών είναι μία από τις πιο σημαντικές. Συνίσταται στο να κάνετε μια επιλογή των παιχνιδιών που θα μείνουν στην εμβέλεια του παιδιού. Το καλύτερο είναι να τα ταξινομήσετε ανά κατηγορίες: βιβλία και ιστορίες, παιχνίδια κατασκευής, παζλ, παιχνίδια κίνησης, μουσικά όργανα κ.λπ.

Όταν ταξινομηθούν, είναι ώρα να μειώσετε κάθε ομάδα στο ελάχιστο. Πόσα παζλ θα χρειαστεί πραγματικά το παιδί; Πόσα παιχνίδια κίνησης; Είναι καλύτερο να αφήσετε μόνο αυτά που αρέσουν περισσότερο στο παιδί ή αυτά που είναι πιο χρήσιμα σε κάθε κατηγορία. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να φυλάσσονται με τάξη.

4. Παρουσιάστε τις αλλαγές

Όταν όλα είναι ταξινομημένα, αποθηκευμένα και τακτοποιημένα, ήρθε η ώρα να παρουσιάσετε τα αποτελέσματα στο παιδί. Είναι καλή ιδέα να του πείτε πού βρίσκεται το κάθε παιχνίδι του και να του υποδείξετε ότι μόλις τα χρησιμοποιήσει, θα πρέπει να τα ξαναβάλει στη θέση τους.

Τα παιχνίδια που έχουν απομακρυνθεί θα πρέπει να παραμείνουν σε ένα μέρος στο οποίο το παιδί δεν έχει πρόσβαση. Αν το παιδί τα βλέπει συνεχώς, θα έχει την επιθυμία να τα έχει ξανά. Αν δεν τα βλέπει, θα φύγουν από το μυαλό του και όταν ξαναπαρουσιαστούν στο παιδί, θα νιώσει σαν να τα βλέπει για πρώτη φορά.

5. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα

Η ιδέα είναι να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα εναλλαγής παιχνιδιών. Δηλαδή, να ορίσετε πόσο συχνά θα γίνεται αλλαγή των αντικειμένων παιχνιδιού. Αυτό σημαίνει ότι τα παιχνίδια που έχουν μείνει θα ανταλλάσσονται με κάποια από αυτά που βρίσκονται στην αποθήκη. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Ποια είναι η σωστή συχνότητα; Με τα μικρότερα παιδιά, είναι καλύτερο να γίνεται εναλλαγή κάθε μήνα. Με τα μεγαλύτερα παιδιά, κάθε δύο ή τρεις μήνες είναι το καλύτερο. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πάντα να παρατηρείτε και να σημειώνετε: αν περάσουν εβδομάδες χωρίς το παιδί να χρησιμοποιήσει ένα παιχνίδι, ίσως είναι καλή ιδέα να το βάλετε στο κουτί “απομάκρυνσης” και να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο.

Οφέλη και συστάσεις

A boy with toys.
Η εναλλαγή των παιχνιδιών μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει τη συγκέντρωση και τη δημιουργικότητα.

Είναι σημαντικό οι γονείς να είναι πολύ ευέλικτοι όταν πρόκειται να εφαρμόσουν την εναλλαγή των παιχνιδιών. Αυτό δεν σημαίνει ότι στερείτε από το παιδί αυτό που του αρέσει ή ότι το αναγκάζετε να έχει αυστηρή πειθαρχία με το παιχνίδι. Ο στόχος είναι να το αξιοποιήσετε στο έπακρο.

Αν χρειαστεί να αλλάξετε την επιλογή νωρίτερα από το προγραμματισμένο ή να μειώσετε την περίοδο αλλαγής, κανένα πρόβλημα. Κάθε παιδί ορίζει το δικό του ρυθμό. Αυτό που δεν συνιστάται είναι να κάνετε αλλαγές πολύ συχνά, καθώς αυτό μπορεί να αποβεί αντιπαραγωγικό.

Μερικά από τα οφέλη της εναλλαγής των παιχνιδιών είναι τα εξής:

  • Αυξάνει τη συγκέντρωση.
  • Αυξάνει τη δυνατότητα για διαρκή προσοχή.
  • Η εναλλαγή παιχνιδιών ενθαρρύνει τη φαντασία.
  • Διεγείρει τη δημιουργικότητα.
  • Παρέχει μια αίσθηση καινοτομίας, σε τακτική βάση.
  • Η εναλλαγή παιχνιδιών προάγει την τάξη.
  • Διευκολύνει τη συλλογή και την τακτοποίηση των παιχνιδιών.

Η εναλλαγή παιχνιδιών βοηθά το παιδί να έχει μια καλύτερη εμπειρία παιχνιδιού

Η εναλλαγή παιχνιδιών είναι μια εξαιρετική στρατηγική που βοηθά το παιδί να έχει μια βαθύτερη και πιο ικανοποιητική εμπειρία παιχνιδιού. Παρόλο που μπορεί να μη φαίνεται στην αρχή, είναι πιο ευχάριστο για το παιδί από το να έχει λίγα παιχνίδια διαθέσιμα ταυτόχρονα.

Αυτή η στρατηγική μπορεί να συμπληρωθεί με μια ανταλλαγή παιχνιδιών μία ή δύο φορές το χρόνο. Οι γονείς μπορούν να συμφωνήσουν να ανταλλάξουν αυτά τα αντικείμενα παιχνιδιού με άλλους γονείς, προσωρινά ή μόνιμα. Αυτό θα αυξήσει την αίσθηση της καινοτομίας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Spino, C. (2017, 14 diciembre). Fewer toys lead to richer play experiences, UT researchers find | UToledo News. UToledo News | The University of Toledo News. Recuperado 25 de septiembre de 2022, de https://news.utoledo.edu/index.php/12_18_2017/fewer-toys-lead-to-richer-play-experiences-ut-researchers-find.
  • Migliorini, L., Cardinali, P., & Rania, N. (2011). La cotidianidad de lo familiar y las habilidades de los niños. Psicoperspectivas, 10(2), 183-201.
  • Ramos, Y. H. T., Villena, V. R., & Fernández, S. F. T. (2016). Los juguetes como medio de desarrollo del niño de la primera infancia. Atenas, 1(33).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.