Συμπληρώματα για τη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης

Ένας τρόπος για να θρέψετε και να τονώσετε το μυαλό είναι τα συμπληρώματα. Αυτός ο συνδυασμός βιταμινών και μετάλλων μπορεί να λειτουργήσει ως ευνοϊκός πόρος για την πνευματική οξύτητα. Είναι χρήσιμα;
Συμπληρώματα για τη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το πέρασμα των χρόνων μπορεί να επιδεινώσει την υγεία του εγκεφάλου. Το να βοηθήσετε αυτό το όργανο να λειτουργεί σωστά εξαρτάται από μια υγιεινή διατροφή, εργαλεία όπως ο διαλογισμός, οι ασκήσεις διέγερσης του εγκεφάλου και, ίσως, η κατανάλωση συμπληρωμάτων για τη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης.

Η λήψη αυτών των σκευασμάτων είναι κάπως αμφιλεγόμενη, καθώς απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί η συνολική αποτελεσματικότητά τους στην υγεία του εγκεφάλου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το εργαστήριο της Bayer®, έρευνες δείχνουν ότι ορισμένες βιταμίνες παίζουν βασικό ρόλο στο να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του, να διατηρήσει την καθημερινή του συγκέντρωση και να αποκτήσει ενέργεια.

Τι είναι τα συμπληρώματα για τη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης;

Τα συμπληρώματα διατροφής παρέχουν θρεπτικά συστατικά που δεν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες, όπως εξηγεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφοριών για τα Τρόφιμα.

Τόσο σε νέους όσο και σε ηλικιωμένους, η λήψη συμπληρωμάτων θα μπορούσε να ενισχύσει τη μνήμη και να αναπτύξει οξύτερη προσοχή.

Άλλα οφέλη που αποδίδονται είναι τα ακόλουθα:

  • Ελαχιστοποίηση της φλεγμονής του εγκεφάλου.
  • Αύξηση της οξυγόνωσης στον εγκέφαλο.
  • Παρέμβαση σε περιόδους άγχους και έντονης πνευματικής προσπάθειας.
  • Παροχή μικροθρεπτικών συστατικών και μετάλλων κατάλληλων για την εγκεφαλική αιματική ροή.
  • Ρύθμιση και βελτίωση της δραστηριότητας των νευροδιαβιβαστών, όπως η αδενοσίνη και η ακετυλοχολίνη

Κύρια συμπληρώματα για τη μνήμη και τη συγκέντρωση

Στην αγορά, θα βρείτε αυτά τα σύμπλοκα σε μεμονωμένα συμπυκνώματα ή σε ενώσεις, με ονόματα όπως Centrum ®, omega 3, Supradyn ®, Pharmaton ® ή Memorex ®, μεταξύ άλλων. Αυτοί οι συνδυασμοί αποτελούνται από αρκετά από τα συστατικά που παρουσιάζονται παρακάτω.

A tired woman.
Ορισμένες προσωπικές στιγμές απαιτούν μεγαλύτερη συγκέντρωση και οξύτερη προσοχή.

Τζίνγκο μπιλόμπα για τη βελτίωση της μνήμης

Το εκχύλισμα αυτού του φυτού σχετίζεται με την ανάπτυξη της γνωστικής λειτουργίας, της ακοής και της όρασης. Μελέτες που αναφέρονται από την Ουρολογική Εταιρεία της Δυτικής Νέας Υόρκης το συνδέουν με λιγότερο ήπια απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους.

Συνένζυμο Q10

Πρόκειται για ένα από τα συνένζυμα που παρέχει την περισσότερη ενέργεια στον εγκέφαλο. Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ σημειώνει σε άρθρο της ότι το Q10 από το στόμα θα μπορούσε να αποτελέσει μια αντιοξειδωτική στρατηγική κατά των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Η ανεπάρκεια του συνενζύμου Q10 συνδέεται με την απώλεια μνήμης και ποικίλους βαθμούς νοητικής καθυστέρησης.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο συνδέεται με τη μάθηση και τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη, σημειώνει το Journal of Neurology. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι η αύξηση της συγκέντρωσης αυτού του στοιχείου στον εγκέφαλο αυξάνει επίσης τον αριθμό των λειτουργικών συνάψεων και ενεργοποιεί τα κύρια μόρια σηματοδότησης.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Όλες οι βιταμίνες που αποτελούν το σύμπλεγμα Β είναι απαραίτητες για τον οργανισμό. Υποστηρίζουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού, επηρεάζοντας την ικανότητα απομνημόνευσης και συγκέντρωσης.

Άρθρο επισημαίνει ότι, μαζί με άλλα μικροθρεπτικά συστατικά και μέταλλα, η βιταμίνη Β έχει νευροπροστατευτικές επιδράσεις που είναι ευεργετικές για την πνευματική απόδοση. Ομοίως, το American Journal of Clinical Nutrition αναφέρει ότι η μακροχρόνια συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος προάγει τη γνωστική λειτουργία.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Προστατεύει τον εγκέφαλο από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Τα περισσότερα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα περιέχουν βιταμίνη C. Οι κατασκευαστές την αναφέρουν συνήθως ως ασκορβικό οξύ, ασκορβικό νάτριο, ασκορβικό ασβέστιο και ανόργανα ασκορβικά άλατα.

Βιταμίνη Ε

Ένα από τα χαρακτηριστικά της βιταμίνης Ε είναι η προστατευτική της δράση στο νευρικό σύστημα. Αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, πιστεύεται ότι υψηλές δόσεις αυτής της βιταμίνης καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε ήπια έως μέτρια διάγνωση, όπως αναφέρει η Mayo Clinic.

Στο πλαίσιο του κριτηρίου της διαφοροποίησης των μελετών, το NIH αναφέρει ότι η βιταμίνη Ε βοηθά στη διατήρηση της διαύγειας και την καθυστέρηση της παρακμής των νοητικών λειτουργιών.

Ψευδάργυρος

Μεταξύ των πολλών επιδράσεων του ψευδαργύρου στον οργανισμό μας, ξεχωρίζει ο ρόλος του στη διατήρηση της φυσιολογικής γνωστικής λειτουργίας, στην παρέμβαση στη νευρωνική επικοινωνία και σε μια πιθανή συμμετοχή στην αποτύπωση των αναμνήσεων.

Τα Latin American Archives of Nutrition συνδέουν τη συμπληρωματική χορήγηση αυτού του μικροθρεπτικού συστατικού με την πιθανή ανάπτυξη της γνώσης. Από την άλλη πλευρά, το Cuban Journal of Public Health δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας αξιολόγησης κατά την οποία η ομάδα που έλαβε ψευδάργυρο πέτυχε σημαντική βελτίωση στη μνήμη αναγνώρισης, στη συλλογιστική και στην ψυχοκινητική λειτουργία.

Ωμέγα 3

Ορισμένες μελέτες υπογραμμίζουν τον προστατευτικό ρόλο των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων έναντι της ήπιας γνωστικής εξασθένησης, της άνοιας και της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ σε ηλικιωμένους. Αυτό αναφέρεται σε ένα κείμενο στο Hospital Nutrition.

Τα ωμέγα 3 έχουν δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και άλφα λινολενικό οξύ (ALA), με διάφορα οφέλη για την προσοχή και τη μνήμη, όπως περιγράφεται στο Revista de las Sociedades Canarias de Pediatría.

Χολίνη για τη βελτίωση της μνήμης

Αυτό το θρεπτικό συστατικό σχετίζεται με την πρόληψη της απώλειας μνήμης. Είναι ένας σύμμαχος που βοηθά το νευρικό σύστημα να ρυθμίζει αυτή τη λειτουργία και τη διάθεση, σύμφωνα με το NIH.

Ομοίως, άλλες έρευνες δείχνουν ότι, στο περιγεννητικό στάδιο, η πρόσληψη χολίνης είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η γνωστική ανάπτυξη και να αποφευχθούν τα ελαττώματα του νευρικού σωλήνα. Στους ηλικιωμένους, η πρόσληψη αυτού του συμπληρώματος ενισχύει την απόδοση σε ορισμένες γνωστικές διαδικασίες και μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης άνοιας.

Τζίνσενγκ

Η ρίζα του τζίνσενγκ διαφημίζεται για τις ιδιότητές της ως διεγερτικό για τη γνωστική απόδοση, την ανακούφιση από το στρες και τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Μια κλινική δοκιμή που αναφέρθηκε στο περιοδικό Annals of Pharmacotherapy σημειώνει ότι συμβάλλει θετικά σε πτυχές της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής λειτουργικότητας. Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι οι διαφορές αυτές αμβλύνονται με τη συνεχή χρήση του συμπληρώματος.

Ginseng root.
Το τζίνσενγκ χρησιμοποιείται σε εμπορικά φάρμακα και στη μορφή της ρίζας του, για την παρασκευή φυσικών αφεψημάτων.

Αντενδείξεις των συμπληρωμάτων για τη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης

Το Γραφείο Διατροφικών Συμπληρωμάτων του NIH αναφέρεται στη χαμηλή πιθανότητα βλάβης στην υγεία από τη λήψη πολυβιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, διευκρινίζουν ότι εάν καταναλώνετε άλλα διατροφικά συστατικά, βεβαιωθείτε ότι δεν υπερβαίνετε τα ανώτατα όρια πρόσληψης.

Η χρήση συμπληρωμάτων περιορίζεται για τις έγκυες γυναίκες, τις γυναίκες που θηλάζουν και τα παιδιά, εκτός εάν υπάρχει άδεια από γιατρό. Σε γενικές γραμμές, οι δόσεις αυτών των σκευασμάτων πρέπει να συνταγογραφούνται από επαγγελματία.

Χωρίς ιατρική παρακολούθηση, τα συμπληρώματα θα μπορούσαν να έχουν πιθανές ανεπιθύμητες αντιδράσεις, όπως:

  • Ευερεθιστότητα
  • Αίσθημα παλμών
  • Αλλεργικές αντιδράσεις
  • Διαταραχές ύπνου
  • Μεταβολές της αρτηριακής πίεσης

Άλλοι τρόποι για τη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης

Τα περισσότερα από τα συστατικά ενός συμπληρώματος μνήμης και συγκέντρωσης υπάρχουν στα τρόφιμα. Ένας τρόπος για να βοηθήσετε αυτές τις εγκεφαλικές λειτουργίες είναι να υιοθετήσετε μια διατροφή για πνευματική ευκινησία.

Είναι επίσης καλή ιδέα να είστε πνευματικά δραστήριοι. Πολλοί ειδικοί συνιστούν την άσκηση του μυαλού με απλές καθημερινές δυναμικές ασκήσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.