Ιδέες για τη δημιουργία μιας χαλαρωτικής γωνιάς στο σπίτι

Μια χαλαρωτική γωνιά στο σπίτι είναι το ιδανικό μέρος για να ξεχάσετε τα προβλήματα της καθημερινής ζωής. Σήμερα, θα σας δώσουμε μερικές ιδέες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να σχεδιάσετε μία γρήγορα και με χαμηλό προϋπολογισμό.
Ιδέες για τη δημιουργία μιας χαλαρωτικής γωνιάς στο σπίτι

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η δουλειά, η μελέτη, οι οικονομικές ευθύνες ή η ανατροφή παιδιών απαιτούν ένα διάλειμμα για να αφιερώσετε μερικά λεπτά στη χαλάρωση και την ηρεμία σας. Η δημιουργία μιας χαλαρωτικής γωνιάς στο σπίτι, με αυτήν την έννοια, είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματά σας.

Σε αντίθεση με ό, τι νομίζετε, δεν χρειάζεται να επενδύσετε πολλή προσπάθεια ή χρήματα για να σχεδιάσετε μια. Σήμερα, θα σας το αποδείξουμε με μερικές ιδέες που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι ή στο διαμέρισμά σας.

Ιδέες για τη δημιουργία και τη διακόσμηση μιας χαλαρωτικής γωνιάς στο σπίτι

Είναι πολύ κοινό για τους ανθρώπους να παραμελούν τη φροντίδα της σωματικής και ψυχικής τους υγείας. Το να κάνετε σπορ, να εφαρμόσετε μια ισορροπημένη διατροφή και να αποφύγετε τις κακές συνήθειες είναι μερικά από τα πράγματα που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μαζί με αυτό, είναι επίσης σημαντικό να αφιερώσετε ένα χώρο για χαλάρωση. Διάβασμα, πλέξιμο, πίνοντας καφέ σιωπηλά ή έχοντας μια ευχάριστη συνομιλία με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο είναι πράγματα που δεν μπορείτε να ξεχάσετε εάν ανησυχείτε για την ψυχική σας υγεία.

Αξιοποιήστε στο έπακρο τον χώρο

Μία από τις πρώτες ερωτήσεις κατά το σχεδιασμό μιας γωνιάς χαλάρωσης στο σπίτι είναι το πού θα μπορούσατε να τη δημιουργήσετε. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να έχετε πολλά τετραγωνικά μέτρα για να δημιουργήσετε ένα μέρος με αρμονία και ηρεμία.

Κάτω από μια σκάλα, στη σοφίτα, στη γωνία ενός δωματίου και μπροστά από ένα παράθυρο είναι οι τέλειες επιλογές. Μην ανησυχείτε εάν έχετε μόνο 1 ή 2 μέτρα χώρο. Τόσο χώρο ακριβώς χρειάζεστε για να ξεκινήσετε τον μετασχηματισμό. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι πολλές διακοσμήσεις zen γίνονται σε μέρη με λίγο χώρο.

Αν θέλετε η χαλαρωτική γωνία στο σπίτι να είναι μόνο για εσάς, τότε έχετε τα πάντα υπέρ σας, αφού χρειάζεστε μια μικρή περιοχή. Εάν θέλετε να συμμετάσχουν περισσότερα μέλη, σκεφτείτε το ενδεχόμενο ανανέωσης της διάταξης επίπλων για να προσθέσετε μερικά επιπλέον μέτρα.

γωνιά με μαξιλάρι
Υπάρχουν γωνίες του σπιτιού που δεν χρησιμοποιείτε για τίποτα και μπορεί να είναι ιδανικές για τη δημιουργία μιας μικρής όασης.

Επιλέξτε πού να καθίσετε

Έχετε ήδη επιλέξει το μέρος όπου θα κάθεστε με την άνεσή σας. Τώρα ήρθε η ώρα να επιλέξετε τι έπιπλο θα χρησιμοποιήσετε για να καθίσετε. Υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά πρέπει πάντα να έχετε υπόψη σας τα εξής: Θα πρέπει να είναι άνετο, ευέλικτο και να σας προσφέρει την ηρεμία που χρειάζεστε όταν είστε κουρασμένοι.

Μεταξύ των καλύτερων εναλλακτικών λύσεων, μπορούμε να επισημάνουμε τις κουνιστές καρέκλες, τα πουφ, τους καναπέδες-κρεβάτια και τις ξαπλώστρες. Αν πρόκειται για μινιμαλισμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο μερικά μαξιλάρια στο πάτωμα ή ακόμη και να εγκαταστήσετε μια αιώρα.

Κατά την επιλογή, θυμηθείτε ότι το αντικείμενο πρέπει να σας επιτρέπει να τεντώνετε τα πόδια σας, να αλλάζετε θέσεις και να ενθαρρύνετε την κίνηση. Σϊγουρα, όταν κάθεστε σε αυτό, θα θέλετε να απελευθερώσετε τη συσσωρευμένη ένταση μιας κουραστικής και αγχωτικής ημέρας.

Περιβάλλετε τον εαυτό σας με αντικείμενα που σας φέρνουν γαλήνη

Ποια πράγματα σας κάνουν να νιώθετε ευτυχισμένοι; Είναι μια μικρή βιβλιοθήκη, ένας συγκεκριμένος τύπος φυτού, μια συγκεκριμένη μυρωδιά; Σκεφτείτε το προσεκτικά και, στη συνέχεια, προσπαθήστε να ενσωματώσετε 1 ή 2 πράγματα που κάνουν τη διαφορά στην επίτευξη αρμονίας και χαλάρωσης.

Το θυμίαμα, τα κεριά, τα αιθέρια έλαια, η μουσική και ορισμένες υφές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συμπληρώσουν τα παραπάνω. Σε αυτό το σημείο αρχίζετε να εξατομικεύετε τη χαλαρωτική γωνιά σας στο σπίτι. Αποφύγετε την υπερφόρτωση της περιοχής.

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχουν μερικά διακριτικά αντικείμενα που, ακόμα κι αν δεν είναι το κέντρο της προσοχής, καταφέρνουν να μετατρέψουν αυτή τη γωνία του σπιτιού σας σε ένα μέρος όπου θέλετε να ξεκουραστείτε για μερικά λεπτά ή ώρες.

Διακοσμήστε με ανοιχτά ή ουδέτερα χρώματα

Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ χρωμάτων και συναισθηματικών καταστάσεων. Εν ολίγοις, τα χρώματα που επιλέγετε να διακοσμήσετε αυτόν τον νέο χώρο χαλάρωσης θα καθορίσουν πώς θα είναι η διάθεσή σας τις στιγμές που θα αποφασίσετε να το χρησιμοποιήσετε. Για να είστε σίγουροι, επιλέξτε τονισμούς προς τα ανοιχτά ή ουδέτερα χρώματα.

Εάν χρησιμοποιείτε υφάσματα, κουρτίνες, μαξιλάρια ή κουβέρτες σε πολύ σκοτεινούς τόνους, θα υπερφορτώνετε μόνο την περιοχή. Θυμηθείτε ότι πρόκειται για μια μικρή περιοχή, οπότε όλα πρέπει να ρέουν ελεύθερα. Κάντε την επιλογή σας με βάση τις προτιμήσεις σας, αρκεί να αντιστοιχούν στο προτεινόμενο φάσμα.

Δύο από τους πιο επιτυχημένους τόνους είναι ανοιχτό μπλε και ανοιχτό πράσινο. Το πρώτο θυμίζει τη θάλασσα ή τον ουρανό, οπότε εκπέμπει μια αίσθηση ευρυχωρίας και ανακούφισης. Το δεύτερο σας θυμίζει αμέσως τη φύση.

Συμπεριλάβετε ένα καλό χαλί

Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνετε στο τέλος μιας κουραστικής μέρας είναι να βγάζετε τα παπούτσια σας όταν φτάσετε στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι η γωνιά χαλάρωσης στο σπίτι σας δεν μπορεί να είναι χωρίς χαλί, κατά προτίμηση με απαλή και ευχάριστη υφή.

Εάν είναι δυνατόν, βεβαιωθείτε ότι το χαλί που επιλέγετε ταιριάζει με τα άλλα χρώματα και σχέδια στην περιοχή και ότι είναι μεγάλο ώστε να μπορείτε να τεντώσετε τα πόδια σας. Κάνετε τη συνήθεια να βγάζετε τα παπούτσια σας όταν χρησιμοποιείτε αυτό το ειδικό μέρος για να ανακουφίσετε το άγχος.

Ενσωματώστε έργα τέχνης

Δεν χρειάζεται να μετατρέψετε τον χώρο χαλάρωσης σε μουσείο, αλλά είναι σημαντικό να ενσωματώσετε μια μικρή ζωγραφική ή ένα γλυπτό.

Έχετε δύο επιλογές: Επιλέξτε μία που αποπνέει την αίσθηση της ελευθερίας ή επιλέξτε μια κατάσταση ηρεμίας. Εξαρτάται από την προσωπικότητά σας.

Ως πρόταση, αποφύγετε κλισέ μοτίβα, όπως άλογο που καλπάζει. Θυμηθείτε ότι αναζητούμε αυτόν τον διαφοροποιητικό παράγοντα που μετατρέπει τον χώρο σε ένα μοναδικό μέρος για να διοχετεύσει στιγμές έντασης.

Προσθέστε ένα πλαϊνό τραπέζι για τη δημιουργία μιας χαλαρωτικής γωνιάς

Τέλος, θα πρέπει να προσθέσετε ένα πλαϊνό τραπέζι, κατά προτίμηση μικρό, έτσι ώστε να μην διαταράσσεται η αρμονία των άλλων αντικειμένων. Αυτό είναι ένα μέρος για να βάλετε βιβλία, φλιτζάνια τσάι ή καφέ, φρέσκα λουλούδια, τις κινητές συσκευές σας ή ακόμα και την εφημερίδα.

Ένα πλαϊνό τραπέζι είναι μεγάλη βοήθεια, καθώς δεν θέλετε να τακτοποιήσετε τα πράγματα στο πάτωμα ή πάνω σας. Δεν χρειάζεται να είναι καινούργιο, ούτε να έχει πολύ ελκυστικό σχεδιασμό. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κάλυμμα από λινό ή βαμβάκι για να βελτιώσετε ή να ταιριάξετε το στυλ του.

Συμβουλές για την εναρμόνιση της χαλαρωτικής γωνιάς σας στο σπίτι

Τώρα που ξέρετε πώς να δημιουργήσετε μια χαλαρωτική γωνιά στο σπίτι, ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε μερικές συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε κατά τη σχεδίαση. Σημειώστε, καθώς είναι πολύ εύκολο να εφαρμοστούν και θα είναι χρήσιμα για την απλοποίηση της διακόσμησης.

Επαναχρησιμοποιήστε τα πράγματα που έχετε ήδη στο σπίτι σας για τη δημιουργία μιας χαλαρωτικής γωνιάς

Όταν σκέφτεστε να δημιουργήσετε έναν χώρο χαλάρωσης στο σπίτι, πιθανώς υποθέτετε ότι πρέπει να επενδύσετε πολλά χρήματα. Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά που έχετε ήδη για να ελαχιστοποιήσετε τον προϋπολογισμό σας.

Όλοι έχουμε ένα τραπέζι, μια καρέκλα, ένα ράφι βιβλίου ή διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα για τα οποία δεν έχουμε προφανή χρήση. Ίσως τα αποθηκεύσατε όλα πριν από χρόνια, επειδή δεν ταιριάζουν πλέον με το νέο στυλ διακόσμησης που επιλέξατε για το σπίτι σας. Αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να τα ξεσκονίσετε και να τους δώσετε μια νέα λειτουργία.

Να επιλέγετε πάντα φυσικό φωτισμό για τη δημιουργία μιας χαλαρωτικής γωνιάς

Όπως γνωρίζετε καλά, ο φυσικός φωτισμός σας δίνει πολλά πλεονεκτήματα έναντι των τεχνητών πηγών. Δεν μιλάμε μόνο για εξοικονόμηση ενέργειας ή περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αλλά και για τη σχέση της με την οπτική υγεία, την κατάθλιψη, το άγχος και τη χαλάρωση.

Όσο μπορείτε θα πρέπει να επωφεληθείτε από το φυσικό φως κατά τη δημιουργία αυτής της άνετης περιοχής. Η τοποθέτηση κοντά σε παράθυρο ή φεγγίτη είναι ο καλύτερος τρόπος. Ωστόσο, θα πρέπει να εγκαταστήσετε ένα σύστημα τεχνητού φωτισμού που θα φωτίζει τα πράγματα όταν πέφτει η νύχτα.

Χρησιμοποιήστε τις αρχές του φενγκ σούι στη χαλαρωτική σας γωνιά

Είτε είστε υποστηρικτής αυτής της πρακτικής που προέρχεται από την Κίνα είτε όχι, τα συναισθηματικά οφέλη του feng shui σχετίζονται στενά με τον στόχο που θέλετε να επιτύχετε με αυτόν τον χαλαρωτικό χώρο.

Επομένως, δεν πρέπει να γεμίζετε την περιοχή με εκατοντάδες αντικείμενα ή να εφαρμόζετε έννοιες που αντιβαίνουν στις πεποιθήσεις σας. Στην πραγματικότητα, αυτό το φιλοσοφικό σύστημα βασίζεται στην επίτευξη αρμονίας με το χώρο που κατοικείτε.

Εφαρμόστε τις αρχές του και θα δείτε πώς ταιριάζουν τέλεια για να επιτύχετε την ηρεμία που χρειάζεστε.

γωνία με κάκτους

Διατηρείτε πάντα το χώρο καθαρό

Δεν έχει νόημα να έχετε μια χαλαρωτική γωνιά στο σπίτι αν είναι πάντα γεμάτη. Ορίστε ως στόχο να την αφήνετε τακτοποιημένη κάθε φορά που τη χρησιμοποιείτε, καθώς και να απομακρύνετε τη σκόνη και τη βρωμιά για να τη διατηρήσετε καθαρή.

Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε δυσάρεστες στιγμές στο μέλλον, ειδικά αν μια νύχτα, είστε κουρασμένοι και δεν μπορείτε να απολαύσετε αυτήν την περιοχή με τον τρόπο που θα έπρεπε. Εάν και άλλα μέλη της οικογένειάς σας τη χρησιμοποιούν, επιβάλλετε αυτόν τον κανόνα για όλους.

Επιλέξτε φυσικές υφές και αντικείμενα

Όπως έχουμε ήδη εξηγήσει, ορισμένες υφές και χρώματα που αναφέρονται στη φύση μεταφέρουν μια αίσθηση ελευθερίας, ειρήνης και λιγότερης αγωνίας. Μπορείτε να το επιτύχετε με τη βοήθεια ενός φυτού ή ακόμα και ενός κορμού δέντρου ως διακοσμητικό αντικείμενο στη γωνία, αλλά και με ορισμένες υφές.

Το κάλυμμα του τραπεζιού, η στήλη μερικών βιβλίων και οι κουρτίνες που επιλέγετε είναι μια καλή αρχή για αυτό το φυσικό συναίσθημα. Ορισμένα αρώματα, ειδικά τα εσπεριδοειδή, το ενισχύουν περαιτέρω.

Η δημιουργία μια χαλαρωτικής γωνιάς μπορεί να επεκταθεί

Τέλος, θυμηθείτε να επεκτείνετε και κάποιες έννοιες σε άλλα μέρη του σπιτιού σας. Για παράδειγμα, δεν είναι πρακτικό να διατηρείτε τη γωνιά χαλάρωσης σας καθαρή εάν το υπόλοιπο σπίτι σας είναι βρώμικο!

Ελπίζουμε να απολαύσατε αυτές τις συμβουλές!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Arora, R. Importance of Interior Decoration in Home. J. Civ. Eng. Environ. Technol. 2015; 2(3): 219-220.
  • Payne, R. A. Técnicas de relajación. Editorial Paidotribo. 2005.
  • Ventura, A. T., & González, S. C. Ideas prácticas en decoración. Lexus Editores, Lima (Perú). 2006.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.