Πώς τα βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν τους εφήβους;

11 Αύγουστος, 2020
Ανησυχείτε για το πώς τα βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν τους εφήβους; Το να παίζετε παιχνίδια μαζί με τα παιδιά σας και να συζητάτε για το περιεχόμενο του παιχνιδιού, είναι μερικές από τις προτάσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Η κοινωνία στο σύνολό της τείνει να πιστεύει ότι τα βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν τους εφήβους με αρνητικούς τρόπους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε ποιες από αυτές τις αντιλήψεις είναι μύθοι και ποιες βασίζονται σε στοιχεία.

Όπως και με την υπόλοιπη τεχνολογία που υπάρχει σήμερα, τα βιντεοπαιχνίδια έχουν τις χρήσεις τους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές μεταβλητές στα βιντεοπαιχνίδια, όπως η ηλικία, η διάρκεια του παιχνιδιού, τα θέματα που αντιμετωπίζουν, ακόμη και τα χαρακτηριστικά των χρηστών – σε αυτήν την περίπτωση, οι έφηβοι.

Πώς τα βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν τους εφήβους

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να βελτιώσουν τις γνωστικές παραμέτρους, καθώς και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και επεξεργασίας πληροφοριών. Ωστόσο, άλλες αξιόπιστες πηγές προειδοποιούν για πιθανούς κινδύνους.

Διαβάστε ακόμα: Μην φοβάστε να χάσετε τους ανθρώπους που δεν σας εκτιμούν

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής (AACAP) τονίζει ακριβώς ότι:

 «Κατά μέσο όρο, τα κορίτσια περνούν περισσότερο από μία ώρα την ημέρα παίζοντας βιντεοπαιχνίδια και τα αγόρια περνούν περισσότερο από δύο ώρες. Οι έφηβοι περνούν συχνά περισσότερο χρόνο από τα μικρότερα παιδιά. “

έφηβος παίζει βιντεοπαιχνίδια
Ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στους εφήβους, ειδικά στη συμπεριφορά τους.

Ομοίως, ερευνητές από αυτήν την επιστημονική κοινότητα επισημαίνουν ότι τα βιντεοπαιχνίδια έχουν εξελιχθεί πολύ και έχουν γίνει πολύ ρεαλιστικά. Ορισμένα παιχνίδια “συνδέονται με το Διαδίκτυο, επιτρέποντας σε παιδιά και εφήβους να παίζουν και να συνομιλούν με ενήλικες και άγνωστους παίκτες.” Επομένως, είναι θεμελιώδες να γνωρίζουμε τους πιθανούς κινδύνους και να είμαστε προσεκτικοί.

Ορισμένα παιχνίδια έχουν εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Ωστόσο, πολλά από αυτά που είναι πιο δημοφιλή περιέχουν επίσης αρνητικές πτυχές: προωθούν τη βία κατά των ανθρώπων και των ζώων. Επίσης, ορισμένα προωθούν προκαταλήψεις ή διακρίσεις, βία λόγω φύλου και στερεότυπα που ενισχύουν την επιμονή σε αρνητικά στίγματα.

Πώς τα βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν τους εφήβους

Οι περισσότερες από αυτές τις ανησυχίες σχετίζονται με την επίδραση των βιντεοπαιχνιδιών στους νέους και τον βαθμό εμπλοκής τους με ρόλους και χαρακτήρες, καθώς και τις δυσκολίες στον έλεγχο του χρόνου που παίζουν.

Ποια είναι μερικά από τα πιθανά επιβλαβή αποτελέσματα των βιντεοπαιχνιδιών;

Αν και δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε για όλες τις αρνητικές επιπτώσεις, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα εξής:

 • Λιγότερος χρόνος κοινωνικοποίησης με φίλους και συγγενείς.
 • Ανεπαρκής χρόνος για σχολικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
 • Λιγότερη άσκηση και πιο καθιστικός τρόπος ζωής, με μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Διαβάστε ακόμα: 5 ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε πριν τον τερματισμό μιας σχέσης

Έφηβος παίζει σε καναπέ
Εκτός από τα προβλήματα συμπεριφοράς, ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να επηρεάσει τον καθιστικό τρόπο ζωής και να έχει συνέπειες στην υγεία.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Η οικογένεια και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να προωθήσουν την καλύτερη χρήση βιντεοπαιχνιδιών. Έτσι, θα μειώσουν τις επικίνδυνες επιπτώσεις και αντίθετα θα προωθήσουν την εμφάνιση των ωφελειών.
 • Επιλέξτε βιντεοπαιχνίδια που μπορείτε να παίξετε μαζί με τα παιδιά σας και φροντίστε να μιλήσετε για το περιεχόμενο του παιχνιδιού. Επίσης, επιβλέπετε τυχόν κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν μέσω του βιντεοπαιχνιδιού.
 • Επίσης, είναι σημαντικό να καθοριστούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα παιχνιδιού και να επιβληθούν καθορισμένα χρονικά πλαίσια.

Συνολικά, είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι βιντεοπαιχνιδιών, όπως οι πλατφόρμες.

Αυτοί οι τύποι βιντεοπαιχνιδιών είναι αυτοί που περνούν από τη μία πλατφόρμα στην επόμενη, σε διαδοχικές οθόνες και ταυτόχρονα οι παίκτες πρέπει να ξεπερνούν τα εμπόδια. Προωθούν μια ταχύτερη διαδικασία σκέψης, καθώς η δράση είναι γρήγορη. Ωστόσο, ακριβώς για αυτόν τον λόγο, μπορούν να προκαλέσουν πολλή κόπωση και να αναστέλλουν τη συγκέντρωση κατά τις επόμενες δραστηριότητες.

Εν τω μεταξύ, η ύπαρξη αθλητικών και μη αθλητικών παιχνιδιών, καθώς και τα παιχνίδια προσομοίωσης και σκοποβολής ή μάχης στα οποία υπάρχουν “γρήγοροι αγώνες με πολεμικές τέχνες ή πυροβόλα όπλα” δεν είναι πολύ υγιή για τους ίδιους λόγους. Αυτά τα βίαια παιχνίδια είναι ίσως τα πιο διαβόητα και έχουν δώσει στα βιντεοπαιχνίδια, γενικά, ένα κακό όνομα. Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι αυτοί οι βίαιοι τύποι παιχνιδιών μπορούν να αυξήσουν τις βίαιες τάσεις σε παιδιά που τα παίζουν.

Συνοψίζοντας:

 • Τα βιντεοπαιχνίδια είναι εδώ για να μείνουν, επομένως δεν είναι καλή ιδέα να τα απαγορεύσετε. Αντίθετα, η κατάλληλη επίβλεψη είναι η καλύτερη επιλογή. Αυτό επιτρέπει στους γονείς να δείξουν στους εφήβους πώς να χρησιμοποιούν με ασφάλεια την τεχνολογία ξεκινώντας από νεαρή ηλικία.
 • Είναι απαραίτητο να εξαλειφθούν οι μύθοι που ισχυρίζονται ότι υπάρχει πάντα μια αρνητική σχέση μεταξύ εφηβείας και βιντεοπαιχνιδιών. Η αλήθεια είναι ότι είναι περίπλοκο. Όπως τα πάντα, τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να έχουν και πλεονεκτήματα, ακόμη και να παρέχουν οφέλη εάν αξιοποιηθούν σωστά.
 • Συμβουλευτείτε άλλους γονείς, δασκάλους και επαγγελματίες υγείας για αυτά τα ζητήματα, επειδή όταν οι γονείς δεν διαθέτουν εργαλεία, αυτά τα άτομα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.
 • American Academy of Child and Adolescent Psichiatry, AACAP, www.aacap.org
 • Ana Ramos. “El uso de los videojuegos en los niños, ¿benefician o perjudican?, agosto 2013 en lamenteesmaravillosa.com
 • Shao R, Wang Y. The Relation of Violent Video Games to Adolescent Aggression: An Examination of Moderated Mediation Effect. Front Psychol. 2019;10:384. Published 2019 Feb 21. doi:10.3389/fpsyg.2019.00384
 • Saquib N, Saquib J, Wahid A, et al. Video game addiction and psychological distress among expatriate adolescents in Saudi Arabia. Addict Behav Rep. 2017;6:112–117. Published 2017 Sep 28. doi:10.1016/j.abrep.2017.09.003
 • Kimmig AS, Andringa G, Derntl B. Potential Adverse Effects of Violent Video Gaming: Interpersonal- Affective Traits Are Rather Impaired Than Disinhibition in Young Adults. Front Psychol. 2018;9:736. Published 2018 May 16. doi:10.3389/fpsyg.2018.00736
 • American Academy of Child and Adolescent Psichiatry. Video Games and Children: Playing with Violence. (2015). Recuperado el 11 de diciembre de 2020. https://www.aacap.org/AACAP/Families_and_Youth/Facts_for_Families/FFF-Guide/Children-and-Video-Games-Playing-with-Violence-091.aspx
 • Harvard Medical School. Violent video games and young people. (2010). Recuperado el 11 de diciembre de 2020. https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/violent-video-games-and-young-people.#:~:text=These%20organizations%20express%20concern%20that,to%20aggressive%20behavior%20and%20bullying.