Τι είναι η επιληψία και πώς να ζήσετε με αυτή

Η επιληψία είναι μια ασθένεια που απαιτεί γνώσεις σε πολλούς τομείς. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τι είναι η επιληψία καθώς και ορισμένα κλειδιά που θα πρέπει να γνωρίζει κάθε ασθενής για να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του.
Τι είναι η επιληψία και πώς να ζήσετε με αυτή

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιουνίου, 2021

Η επιληψία είναι μια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος (νευρολογική), κατά την οποία η δραστηριότητα του εγκεφάλου γίνεται ανώμαλη, προκαλώντας κρίσεις ή περιόδους ασυνήθιστης συμπεριφοράς και αισθήσεων, και ορισμένες φορές απώλεια συνείδησης, όπως αναφέρει η Mayo Clinic.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν επιληψία, κάνοντάς τη την πιο συχνή νευρολογική νόσο σε ολόκληρο τον κόσμο. Δυστυχώς, το 70% αυτών δεν λαμβάνει θεραπεία επειδή δε μπορεί να την αντέξει οικονομικά.

Παρότι η ζωή με επιληψία ίσως φαίνεται μια πραγματική πρόκληση, η αλήθεια είναι ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα φαίνεται να κάνουν αρκετά καλή δουλειά στις περισσότερες περιπτώσεις. Αν θέλετε να μάθετε τι είναι η επιληψία και τις καθημερινές συνήθειες ενός ατόμου που υποφέρει από αυτή, συνεχίστε την ανάγνωση.

Η επιληψία – Συνήθειες που θα πρέπει να υιοθετήσει ένα άτομο με επιληψία

Όπως αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η επιληψία δεν είναι το τέλος της διαδρομής ή της ευεξίας. Τα φάρμακα λειτουργούν στους 2 από τους 3 ασθενείς και, στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να καταφύγετε σε χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες προσεγγίσεις.

Η πύλη Living with Epilepsy της Νοσοκομειακής Κλινικής της Βαρκελώνης, και πολλές άλλες πηγές, δίνουν ορισμένες συμβουλές για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών. Παρακάτω, θα δούμε επιγραμματικά ορισμένες από αυτές.

1. Άσκηση

Η άσκηση είναι απαραίτητη για όλους τους ανθρώπους καθώς προάγει τη σωματική, τη συναισθηματική, και τη φυσιολογική ευεξία. Σύμφωνα με τις πηγές που αναφέραμε παραπάνω, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα αθλήματα μπορούν ν’ αυξήσουν το κατώφλι των κρίσεων και να μειώσουν τις εκκενώσεις επιληπτικής μορφής, κάτι που βοηθά στην καλύτερη διαχείριση των επεισοδίων.

Γυναίκα τρέχει
Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων, γι’ αυτό και οι ειδικοί συνιστούν την τακτική γυμναστική.

2. Ζήστε μια κοινωνική ζωή, αλλά με προσοχή

Οργανισμοί οι οποίοι ασχολούνται με την ενημέρωση του κόσμου για την επιληψία, δεν είναι σε καμία περίπτωση αντίθετοι με την κοινωνικοποίηση των ασθενών. Είμαστε κοινωνικά όντα και, ως τέτοια, απαιτούμε τη συντροφιά άλλων ανθρώπων για να αναπτυχθούμε σωστά. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να προσέχετε ορισμένους παράγοντες:

 • Οι ειδικοί δεν είναι αντίθετοι με τις νυχτερινές εξόδους. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί για φώτα που αναβοσβήνουν και τον θόρυβο σε κάποια καταστήματα.
 • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού. Το πρώτο συνδέεται με τις επιληπτικές κρίσεις. Παρότι το τελευταίο δεν έχει αποδεδειγμένη σύνδεση, οι ειδικοί συμβουλεύουν την ελάττωσή του για προφανείς λόγους.
 • Να κοιμάστε αρκετά. Έχει φανεί ότι η έλλειψη και οι διαταραχές ύπνου μπορούν να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις.

3. Οδήγηση

Αυτό το ζήτημα προκαλεί διαφωνίες καθώς ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι οι επιστημονικές αποδείξεις δείχνουν πως τα άτομα που έχουν υπό έλεγχο τις επιληπτικές κρίσεις κινδυνεύουν λιγότερο να εμπλακούν σε ατυχήματα, ενώ άλλες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει κίνδυνος.

Σε χώρες όπως η Ισπανία, στα άτομα με επιληψία απαγορεύεται η οδήγηση αν είχαν κρίση μέσα στον τελευταίο χρόνο, για την ασφάλεια τη δική τους, αλλά και των άλλων. Μιλήστε με έναν ειδικό ή τη γενική διεύθυνση μεταφορών της χώρας σας αν έχετε απορίες.

Η επιληψία – Πώς να αποφύγετε μια κρίση

Υπάρχει μια σειρά μέτρων που μπορείτε να ακολουθήσετε για ν’ αποφύγετε τις επιληπτικές κρίσεις. Ορισμένα από αυτά είναι:

 • Μη χάσετε καμία δόση φαρμάκου και να μιλήσετε με τον προσωπικό σας γιατρό αν νιώσετε κάτι περίεργο ή έχετε απορίες.
 • Να κοιμάστε καλά. Ιστοσελίδες όπως η epilepsy.com δηλώνουν ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να προάγει την εμφάνιση κρίσεων. Προσπαθήστε να κοιμάστε επτά με δέκα ώρες την ημέρα.
 • Περιορίστε τα αλκοολούχα ροφήματα. Το αλκοόλ διεγείρει τους νευρώνες του εγκεφάλου, διαταράσσει τα φυσιολογικά μοτίβα ύπνου, και μπορεί να παρεμποδίσει τα φάρμακα για την επιληψία. Αυτό καλλιεργεί το κατάλληλο έδαφος για μια νέα επιληπτική κρίση.
 • Μην κάνετε χρήση ναρκωτικών. Τα διεγερτικά ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη, η έκσταση, ή οι αμφεταμίνες, μπορούν να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις.
 • Αποφύγετε τον υπερβολικά αγχωτικό τρόπο ζωής. Οι περίοδοι άγχους μπορούν να οδηγήσουν σε κακό ύπνο ή να σας κάνουν να ξεχάσετε να πάρετε τα φάρμακά σας.

Πώς να βοηθήσετε ένα άτομο στη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης

Η Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των Ηνωμένων Πολιτειών συνοψίζει πώς να δράσετε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης σε ορισμένα σημαντικά σημεία. Αυτά είναι τα εξής:

 • Όταν συμβαίνει μια κρίσηκύριος στόχος είναι να προστατευτεί το άτομο από τραυματισμούς. Γι’ αυτό, θα πρέπει να ξαπλώσετε το άτομο στο έδαφος σε μια ασφαλή περιοχή. Καθαρίστε την περιοχή από έπιπλα ή άλλα κοφτερά αντικείμενα.
 • Έπειτα, κρατήστε το κεφάλι του ατόμου (όπως ένα μαξιλάρι).
 • Χαλαρώστε τα σφιχτά ρούχα, ειδικά γύρω από τον λαιμό.
 • Γυρίστε το άτομο στο πλάι. Σε περίπτωση που κάνει εμετό, διασφαλίζετε ότι ο εμετός δε θα κατευθυνθεί προς τους πνεύμονες.
 • Ελέγξτε αν φέρει ιατρική ταυτότητα-βραχιόλι με οδηγίες για τις επιληπτικές κρίσεις. Ο ασθενής θα πρέπει να φορά ένα αν υπέφερε πρόσφατα από μια κρίση.
 • Μείνετε με το άτομο έως ότου αναρρώσει, ή μέχρι να φτάσει κάποιος επαγγελματίας υγείας. Στο ενδιάμεσο, παρακολουθήστε τις ζωτικές ενδείξεις του (παλμούς και ταχύτητα αναπνοής) όσο περισσότερο μπορείτε.

Αυτό που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνετε είναι να ακινητοποιήσετε το άτομο, να τοποθετήσετε κάποιο αντικείμενο στο στόμα του για να μη δαγκώσει τη γλώσσα του, ή να εκτελέσετε ΚΑΡ.Π.Α. Παραμείνετε ψύχραιμοι, τοποθετήστε τον ασθενή στη σωστή στάση, και παρακολουθήστε τον μέχρι να καταφτάσει η βοήθεια.

Παιδί ξαπλωμένο στο πλάι
Οι επιληπτικές κρίσεις απαιτούν όποιο άτομο βρίσκεται κοντά να παραμένει ψύχραιμο για να θέσει υπό έλεγχο την κρίση, να γυρίσει τον ασθενή στο πλάι, και ν’ αποφευχθεί οποιοσδήποτε τραυματισμός.

Η επιληψία – Οι ασθενείς με επιληψία θα πρέπει να μειώσουν τους κινδύνους στην καθημερινότητά τους

Όπως είδατε, η επιληψία είναι μια παθολογία που απαιτεί να κάνουν κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά τους οι ασθενείς. Παρόλα αυτά, ακολουθώντας τις καθιερωμένες οδηγίες και τη σωστή θεραπεία, ένα επιληπτικό άτομο μπορεί να έχει μια σχεδόν φυσιολογική ζωή χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Για ν’ αποφύγετε τις κρίσεις, θα πρέπει να κοιμάστε καλά, ν’ αποφεύγετε τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, και τις καταστάσεις που προκαλούν υπερβολικά έντονα ή αγχωτικά συναισθήματα. Αν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, θα ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μιας κρίσης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.