Πώς η άσκηση βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Τώρα που πολλοί άνθρωποι σε τόσες πολλές χώρες βρίσκονταν να καραντίνα, πολλοί ρωτούν εάν η άσκηση μπορεί να βελτιώσει το ανοσοποιητικό τους. Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για τις ασκήσεις που ωφελούν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πώς η άσκηση βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Τελευταία ενημέρωση: 16 Μαΐου, 2020

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει διαταράξει την καθημερινή ζωή και πιθανότατα σας οδήγησε να κάνετε πολλές ερωτήσεις. Ένα από αυτά είναι αν η άσκηση βοηθά και βελτιώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τώρα που βρισκόμαστε όλοι υπό την απειλή της μόλυνσης, η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι πιο σχετική από ποτέ.

Το COVID-19 είναι ένα στέλεχος του κορωνοϊού που ξεκίνησε το ταξίδι του μετά από μια επιδημία στην κινεζική πόλη Wuhan. Επεκτάθηκε γρήγορα παγκοσμίως. Πολλές χώρες έχουν υποχρεώσει τους πολίτες τους να παραμείνουν σε καραντίνα, και άλλες έχουν επιβάλει αυστηρούς ελέγχους στην ελεύθερη κυκλοφορία.

Η σύσταση για ολόκληρο τον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι να μείνετε σπίτι. Οι αρχές θέλουν να μειώσουν την κυκλοφορία των ανθρώπων προκειμένου να μειώσουν την κυκλοφορία του ίδιου του ιού. Με αυτόν τον τρόπο, ελπίζουν να κερδίσουν χρόνο χωρίς πάρα πολλά κρούσματα ώστε να καταρρεύσουν τα συστήματα υγείας και η ικανότητά τους να θεραπεύουν ασθενείς.

Λόγω αυτής της σπάνιας και δυσοίωνης κατάστασης, το Διαδίκτυο είναι πλέον γεμάτο με προτάσεις για το τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημά τους. Μια από τις συστάσεις είναι να ασκηθείτε στο σπίτι σας.

Ας δούμε λοιπόν μερικούς από τους λόγους πίσω από αυτήν τη σύσταση και να καταλάβουμε πόσο αποτελεσματική είναι. Βελτιώνει η άσκηση το ανοσοποιητικό σύστημα; Ας δούμε πρώτα τη θεωρία.

Άσκηση και πώς βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα: θεωρίες

Η επίδραση της άσκησης στο ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι απολύτως σαφής. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι προστατεύει αλλά αυτό δεν είναι πάντα ένας προφανής συσχετισμός.

Πολλά οφέλη από την άσκηση εμφανίζονται όταν οι άνθρωποι ασκούνται τακτικά και σε μέτρια ένταση, αλλά όχι πάντα. Και ενώ υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η άσκηση βελτιώνει το ανοσολογικό των ανθρώπων, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς γίνεται αυτό ακριβώς.

Πώς η άσκηση βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Μια θεωρία λέει ότι η άσκηση βοηθά στην κυκλοφορία των λευκών αιμοσφαιρίων. Όταν κινείτε το σώμα σας περισσότερο, μπορούν να μετακινηθούν πιο εύκολα στα απαραίτητα μέρη για να υπερασπιστούν τα παθογόνα.

Μια άλλη θεωρία επισημαίνει τις αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος. Η άσκηση προκαλεί άμεσες αυξήσεις στη θερμοκρασία του σώματος λόγω της υπερβολικής ενέργειας που απελευθερώνεται. Αυτό μιμείται την ίδια δράση ενός πυρετού όταν έχετε μια μόλυνση.

Τέλος, η τρίτη θεωρία προτείνει ότι το όφελος είναι πραγματικά στη μείωση του στρες. Η άσκηση μειώνει την έκκριση ορμονών που συνδέονται με το άγχος και αυτό ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως θα διαβάσετε αργότερα, αυτή η θεωρία θα εξηγούσε επίσης γιατί η έντονη άσκηση είναι πραγματικά αντιπαραγωγική για την ανοσολογική σας αντίδραση.

Ποια είναι η ανοσοαπόκριση σε διάφορα είδη άσκησης;

Υπάρχουν δύο τύποι άσκησης: η μέτρια ή η έντονα. Η μέτρια άσκηση είναι αυτή που πραγματοποιείται για 30 έως 40 λεπτά, ίσως κάθε δεύτερη μέρα. Η έντονη άσκηση παρατείνεται, με λίγες μέρες ξεκούραση.

Η μέτρια άσκηση είναι εκεί όπου θα βρείτε τις καλύτερες ευκαιρίες για να βελτιώσετε το ανοσοποιητικό σας. Το σώμα παράγει ερεθίσματα που αναπαράγονται και προκαλούν ανοσοαπόκριση ως αντιστάθμιση για την ενέργεια που δαπανάται. Εάν το διατηρήσετε, το ανοσοποιητικό σύστημα θα γίνει όλο και πιο δυνατό.

Με την άσκηση υψηλής έντασης, ωστόσο, είναι το αντίθετο: αυτός ο τύπος άσκησης είναι αγχωτικός, ακόμα κι αν τον απολαμβάνετε. Το άγχος, σε αυτήν την περίπτωση, προέρχεται από την προσπάθεια που καταβάλλει το σώμα κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Το τελικό αποτέλεσμα αυτού είναι ένα κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που σίγουρα δεν θέλετε. Η θεωρία πίσω από αυτό είναι ότι τα λευκά αιμοσφαίρια μεταναστεύουν στον μυϊκό ιστό για να αποκαταστήσουν την κόπωση αντί να φροντίζουν τις λοιμώξεις.

Ηλικιωμένοι που αθλούνται

Πώς η άσκηση βελτιώνει το ανοσοποιητικό μου;

Με τον κόσμο όπως είναι τώρα, στη μέση μιας πανδημίας που υποχρεώνει όλους μας να μείνουμε σπίτι, είναι σαφές ότι η μέτρια άσκηση είναι ο μόνος τρόπος. Δεν θα προκαλέσει άμεση βελτίωση της υγείας, αλλά είναι ένας καλός τρόπος για να κινήσετε το σώμα σας.

Μαζί με την άσκηση, θα πρέπει να ελέγξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να βοηθήσετε και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Μια ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική. Το ίδιο ισχύει και για αρκετή ξεκούραση, κάτι που πρέπει να κάνουμε έτσι κι αλλιώς.

Συμπέρασμα

Σίγουρα δεν θα αποκτήσετε υπερδυνάμεις, αλλά η σωματική δραστηριότητα σας βοηθά να εστιάσετε και να παραμείνετε απασχολημένοι. Μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια ρουτίνα άσκησης αφού τελειώσει!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Asplund CA, Best TM. Exercise physiology. In: Miller MD, Thompson SR, eds. DeLee & Drez’s Orthopaedic Sports Medicine. 4th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 7.
  • Jäger, Anneli, and Vijay K. Kuchroo. “Effector and regulatory T‐cell subsets in autoimmunity and tissue inflammation.” Scandinavian journal of immunology 72.3 (2010): 173-184.
  • Rangel Colmenero, Blanca Rocío, Germán Hernández Cruz, and Adrián Geovanni Rosas Taraco. El ejercicio físico y su relación con el sistema inmune. Revista de Ciencias del Ejercicio FOD 5.2 (2009): 37-60.
  • Aguilar, Carolina, et al. Ejercicio y sistema inmune. Iatreia (2006): 189-198.
  • Jiménez, José Moncada. El ejercicio físico y el sistema inmunológico: una revisión de las investigaciones más recientes en este campo. Revista Educación 24.1 (2000): 131-140.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.