Αλκοολική ηπατίτιδα: Συμπτώματα, αιτίες, και θεραπείες

Η αλκοολική ηπατίτιδα σχετίζεται με την ανάπτυξη ηπατικής στεάτωσης και κίρρωσης. 
Αλκοολική ηπατίτιδα: Συμπτώματα, αιτίες, και θεραπείες

Τελευταία ενημέρωση: 21 Φεβρουαρίου, 2021

Στο σημερινό μας άρθρο, θα σας εξηγήσουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αλκοολική ηπατίτιδα.

Το αλκοόλ είναι ένα νόμιμο ναρκωτικό στις περισσότερες χώρες, καθώς επίσης είναι και το ναρκωτικό με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως. Συχνά, υποτιμούμε τις αρνητικές επιπτώσεις του στο σώμα, ή ίσως να μην τις αντιλαμβανόμαστε. Παραδείγματος χάρη, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν για την αλκοολική ηπατίτιδα.

Η αλκοολική ηπατίτιδα είναι μια πάθηση που τη χαρακτηρίζει μια φλεγμονή του ήπατος εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ. Είναι ένας ασυμπτωματικός τραυματισμός, αλλά, μακροπρόθεσμα, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο συκώτι, ενώ συνδέεται ακόμη και με τον καρκίνο του ήπατος.

Το γεγονός πως πρόκειται για ασυμπτωματική ασθένεια κάνει αδύνατο τον υπολογισμό της συχνότητάς της. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι σχεδόν το 35% των ανθρώπων με εξάρτηση στο αλκοόλ υποφέρουν από αυτή.

Τι είναι η αλκοολική ηπατίτιδα;

Η αλκοολική ηπατίτιδα, όπως προαναφέραμε, περιλαμβάνει τη φλεγμονή του ήπατος. Γενικά προκαλείται από την παρατεταμένη και καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ. Αυτή η φλεγμονή προκαλεί βλάβη στο ήπαρ η οποία μπορεί να γίνει ανεπανόρθωτη αν δε σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι για να εμφανιστεί αυτή η πάθηση, θα πρέπει να πίνετε μια καθημερινή ποσότητα αλκοόλ η οποία διαφέρει ανάλογα με το φύλο. Οι άνδρες που πίνουν από 30 έως 60 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα (3 με 6 κανονικά ποτά) για 10 χρόνια θα παρουσιάσουν σίγουρα αυτή την παθολογία.

Στην περίπτωση των γυναικών, η κατανάλωση 20 με 40 γραμμαρίων ημερησίως (2 με 4 κανονικά ποτά) είναι αρκετή. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός πως οι γυναίκες έχουν μικρότερη ανεκτικότητα στο αλκοόλ από τους άνδρες, καθώς η ικανότητα μεταβολισμού του στο σώματος τους είναι μικρότερη.

Όμως, θα πρέπει να θυμάστε ότι ο κίνδυνος είναι σχετικός. Αν πίνετε περισσότερα γραμμάρια αλκοόλ, ακόμη και σε μικρότερο διάστημα, ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά. Η αλήθεια είναι ότι στο 15-40% των ατόμων με αλκοολική ηπατίτιδα αυτή εξελίσσεται σε προχωρημένη ηπατική νόσο.

Άνδρας με ηπατική πάθηση

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η αλκοολική ηπατίτιδα μπορεί να είναι ασυμπτωματική, μπορεί και όχι, αυτό εξαρτάται από το πόσο έχει επηρεάσει το συκώτι. Πολλοί άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί και οι γιατροί μπορούν ν’ ανιχνεύσουν την πάθηση μόνο μέσω εξετάσεων αίματος.

Παρόλα αυτά, όταν η ασθένεια είναι συμπτωματική, πολύ συχνά προκαλείται ίκτερος. Εξαιτίας αυτού κιτρινίζει το δέρμα καθώς συσσωρεύεται χολερυθρίνη στο αίμα. Άλλα συχνά συμπτώματα είναι η ναυτία, ο εμετός, και η απώλεια όρεξης.

Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με αυτή την ασθένεια πολύ συχνά υποφέρουν από υποσιτισμό. Επίσης, το αλκοόλ από μόνο του προκαλεί μείωση της όρεξης, έτσι οι δύο παράγοντες ενισχύουν ο ένας τον άλλον. Ακόμη ένα συχνό σημάδι είναι η αίσθηση αδυναμίας και κούρασης.

Το πρόβλημα είναι ότι, καθώς εξελίσσεται η αλκοολική ηπατίτιδα, μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια. Σχετίζεται επίσης με την ηπατική στεάτωση, την κίρρωση, ακόμη και τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος.

Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς αντιμετωπίζεται η αλκοολική ηπατίτιδα;

Για να γίνει η διάγνωση της αλκοολικής ηπατίτιδας, ο γιατρός πρέπει να γνωρίζει ακριβώς την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνει το άτομο ημερησίως. Επιπλέον, συχνά εκτελεί διαφορετικές εξετάσεις, όπως αίματος, υπερηχογράφημα ήπατος, ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις.

Η θεραπεία βασίζεται κυρίως στη διακοπή κατανάλωσης αλκοόλ. Αν δεν είναι αρκετό αυτό, σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να προτείνει κορτικοστεροειδή ώστε να περιοριστεί η φλεγμονή, ή μεταμόσχευση ήπατος αν κριθεί απαραίτητο.

Ψηφιακή απεικόνιση ήπατος

Το αλκοόλ είναι ένα πολύ βλαβερό ναρκωτικό

Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι το αλκοόλ είναι ένα πολύ βλαβερό ναρκωτικό για το σώμα σας. Επιπροσθέτως, καθώς είναι κοινωνικά αποδεκτή η χρήση του, έχουμε την τάση να υποτιμούμε τη δράση του. Ωστόσο, θα πρέπει να προσπαθείτε να αποτρέπετε παθήσεις όπως είναι η αλκοολική ηπατίτιδα.

Για να το κάνετε αυτό, αν πίνετε αλκοόλ, προσπαθήστε να πίνετε με σύνεση. Επίσης, αν έχετε ηπατίτιδα C, να θυμάστε ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών ηπατικών παθήσεων. Τέλος, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές θεραπείες και τρόποι να ξεπεράσετε τον εθισμό ή την εξάρτηση στο αλκοόλ.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.