Τι είναι η κυκλική μόδα και γιατί είναι τάση;

Είστε από τα άτομα που αγοράζουν ρούχα κάθε σεζόν; Θα σας πούμε τις συνέπειες της συμμετοχής σε αυτό το γρήγορο κύκλωμα μόδας και πώς μπορείτε να μπείτε στην κυκλική μόδα, μια βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση.
Τι είναι η κυκλική μόδα και γιατί είναι τάση;

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Για να μάθετε τι είναι η κυκλική μόδα, θα πρέπει να δούμε πρώτα πώς λειτουργούσε από πάντα η βιομηχανία της μόδας.

Η παραγωγή των περισσοτέρων ρούχων που βρίσκονται στις ντουλάπες μας, απέχει πολύ από το να είναι φιλική προς το περιβάλλον.  Η παραγωγή τους περιλαμβάνει την εξαγωγή και το πέταμα μη ανανεώσιμων υλικών στα κυκλώματα παραγωγής, το οποίο με τη σειρά του θα έχει ως αποτέλεσμα ένα ένδυμα που θα διαρκέσει για μία σεζόν και έπειτα θα πεταχτεί.

Αυτό ονομάζεται γρήγορη μόδα, ένα μοντέλο υπερκατανάλωσης ρούχων τα οποία δεν είναι πάντα απαραίτητα. Αυτά τα ενδύματα είναι έγκυρα μόνο στις πασαρέλες για μικρή περίοδο και θα πέσουν σε αχρηστία πριν τελειώσει ο κύκλος ζωής τους.

Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, 80 εκατομμύρια ρούχα πωλούνται κάθε χρόνο μόνο στην Ισπανία, ενώ ένας/μία και μόνο κάτοικος Ισπανίας πετά πάνω από 6,8 κιλά ρούχων στην ίδια περίοδο. Με βάση αυτά τα νούμερα, τα οποία είναι ακόμη πιο ανησυχητικά αν λάβουμε υπόψιν μας τις χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει αναδυθεί η λεγόμενη κυκλική μόδα.

Πρόκειται για μια βιώσιμη πρόταση που έχει ως στόχο να σκεφτούμε εκ νέου το παρόν και το μέλλον της μόδας και ολόκληρης της βιομηχανίας ρούχων.

Από τι αποτελείται; Ποια είναι τα οφέλη;

Στο άρθρο που ακολουθεί, θα σας πούμε όσα πρέπει να ξέρετε.

Τι είναι η κυκλική μόδα και από τη χαρακτηρίζεται;

Η κυκλική μόδα είναι μέρος ενός πολύ περισσότερο φιλόδοξου σχεδίου το οποίο γνωρίζουμε ως “κυκλική οικονομία”. Το Ίδρυμα Ellen Macarthur είναι ένα ίδρυμα το οποίο στηρίζει τα εναλλακτικά, βιώσιμα οικονομικά μοντέλα τα οποία αποκτούν όλο και περισσότερους υποστηρικτές.

Βασίζεται στην κοινωνική ισότητα, την εξουδετέρωση των αποβλήτων και της ρύπανσης, τη βιώσιμη χρήση προϊόντων ώστε να μην τα πετάμε, και την “αναζωογόνηση των φυσικών συστημάτων”, όπως εξηγεί η ιστοσελίδα τους.

Στόχος είναι να διατηρούνται σε κυκλοφορία τα προϊόντα για όσο το δυνατόν περισσότερο εφαρμόζοντας το τρίπτυχο “μείωσε, επαναχρησιμοποίησε, ανακύκλωσε“.

Στην περίπτωση της κυκλικής μόδας, μιλάμε για τη διατήρηση των ενδυμάτων για όσο έχουν χρηστική ζωή. Με αυτόν τον τρόπο, όταν δε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε πλέον, μπορούμε να τα επιστρέψουμε στο περιβάλλον χωρίς να το ρυπαίνουμε.

Ταυτόχρονα, προάγει τη χρήση βιώσιμων υλικών χωρίς να προκαλείται ζημιά στα διάφορα οικοσυστήματα.

Για να γίνει αυτό, υπάρχουν πέντε παράγοντες:

 1. Υλικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν
 2. Ανανεώσιμη ενέργεια
 3. Διαχείριση του άνθρακα
 4. Διαχείριση των πηγών νερού
 5. Κοινωνική δικαιοσύνη

Τέλος, ενθαρρύνει την ανακύκλωση και την απόκτηση πρώτων υλών από ρούχα τα οποία δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλέον. Με αυτό, πετυχαίνουμε την παραγωγή άλλων προϊόντων. Έτσι, τα απόβλητα που δημιουργούμε δεν προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον.

Γυναίκα κρατά ρούχο
Η βιομηχανία ρούχων είναι μία από τις βιομηχανίες που δημιουργούν τους περισσότερους ρύπους στον πλανήτη. Η κυκλική μόδα έχει ως στόχο τη μείωση αυτής της αρνητικής επίπτωσης μέσω της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης.

Ποια οφέλη έχει η κυκλική μόδα;

Θέλουμε να τονίσουμε ορισμένα από τα οφέλη που έχει ο κόσμος της κυκλικής μόδας. Είτε είναι οικονομικά, είτε είναι κοινωνικά ή προσωπικά, όλα τους συμβάλλουν θετικά στην υγεία των οικοσυστημάτων.

Αποκτούμε καλύτερης ποιότητας ρούχα

Για να είναι μέρος της κυκλικής μόδας ένα ρούχο, θα πρέπει να σχεδιάζεται, να κατασκευάζεται, και να παράγεται για να διαρκέσει περισσότερο από τα συμβατικά ρούχα.

Γι’ αυτό, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας, όλα τα παραπάνω, τις πρώτες ύλες και τους κύκλους παραγωγής. Με άλλα λόγια, υπάρχουν ενδύματα εξαιρετικής ποιότητας.

Συμβάλλουμε στη βιώσιμη παραγωγή

Ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται φυσικά υλικά, η επεξεργασία τους δε θα πρέπει να προκαλεί ρύπους. Επίσης, θα πρέπει να επιστρέφονται και ν’ ανακυκλώνονται χωρίς να προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον.

Παραδείγματα τέτοιων διεργασιών και υλικών είναι το οργανικό βαμβάκι, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κ.λπ.. Όταν αγοράζουμε ένα ρούχο με αυτά τα χαρακτηριστικά, επενδύουμε στο μέλλον του περιβάλλοντος.

Μπορούμε να γίνουμε όλοι κομμάτι της κυκλικής μόδας και να συνεισφέρουμε στη βιώσιμη μόδα.

Μειώνουμε τους ρύπους

Όχι μόνο επειδή δεν πετούμε τα ρούχα που δε φοράμε πια, αλλά επειδή αυτά τα ρούχα φτιάχνονται ακολουθώντας φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, όπως αναφέραμε νωρίτερα.

Πώς μπορώ να συνεισφέρω στην κυκλική μόδα;

Όλοι μπορούν να συμβάλλουν σε αυτόν τον σκοπό λίγο-πολύ. Παρότι είναι αλήθεια ότι πολλοί δε θα μπορέσουν να αναλάβουν το οικονομικό κόστος που έχει η αγορά ενός ρούχου το οποίο φτιάχνεται με τις παραμέτρους της κυκλικής μόδας, υπάρχουν άλλοι τρόποι συνεισφοράς.

Παραδείγματος χάρη, ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένες προτάσεις.

Δημιουργική ανακύκλωση

Αυτή είναι μια πρόταση με την οποία ανακυκλώνουμε τα ρούχα δίνοντάς τους αξία. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας κέντημα, απλικέ, ένα σχέδιο ή δαντέλα που αλλάζουν εντελώς την εμφάνισή του.

Εδώ συμπεριλαμβάνουμε και την τροποποίηση του ρούχου. Για παράδειγμα, τη μετατροπή ενός φορέματος σε σύνολο δύο κομματιών, ή ένα ζευγάρι τζιν σε φούστα. Σε αυτή την περίπτωση η φαντασία και η δημιουργικότητα δεν έχουν περιορισμούς.

Αγοράστε σαν να επενδύετε και όχι ακολουθώντας τις τάσεις

Αν έχουμε την ευκαιρία να αγοράσουμε ένα από αυτά τα ρούχα, θα πρέπει να το σκεφτούμε σαν μια μακροπρόθεσμη επένδυση, και όχι σαν αγορά μιας σεζόν που θα πετάξουμε αργότερα.

Δωρίστε τα ρούχα που δε φοράτε

Με την αλλαγή της σεζόν, μπορείτε να πάρετε τα αχρησιμοποίητα πλέον ρούχα σας και να τα δωρίσετε σε φιλανθρωπικά κέντρα. Φυσικά, θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση ώστε να μπορούν να τα φορέσουν άλλοι άνθρωποι για περισσότερο καιρό. Πολλοί άνθρωποι θα χαρούν να πάρουν αυτά τα ρούχα.

Γυναίκα βάζει ρούχα σε κούτα
Εφόσον τα ρούχα είναι σε καλή κατάσταση, μπορείτε να τα δωρίσετε σε άτομα που τα έχουν ανάγκη.

Πουλήστε τα σε αγορές

Αυτός είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους για να συμμετέχετε στην κυκλική μόδα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε αγορές μεταχειρισμένων, και να πουλήσετε ή ν’ ανταλλάξετε τα ρούχα σας με άλλα ίδιων χαρακτηριστικών.

Μπορείτε επίσης να τα πουλήσετε στο διαδίκτυο σε πλατφόρμες όπως το Vinted. Είναι διασκεδαστικός, εύκολος, και εξαιρετικός τρόπος για να δώσετε νέα ζωή στα ρούχα σας! Για την ακρίβεια, αυτή η αγοραπωλησία μπορεί να είναι αρκετά επικερδής.

Κυκλική μόδα – Ένας τρόπος ζωής

Το 2014, αυτή η ιδέα ξεκίνησε από το χέρι της Anna Brismar, συμβούλου της εταιρείας Green Strategy ενώ διοργάνωνε μια εκδήλωση βιώσιμης μόδας. Έκτοτε, επιχειρηματίες, καθώς και παραγωγοί και καταναλωτές, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στη μόδα με πιο καλοκάγαθη συμπεριφορά προς τη μητέρα Γη.

Η κυκλική μόδα δεν θα πρέπει να είναι μια τάση, αλλά μια πρόκληση και φιλοσοφία ζωής. Αν την εφαρμόζουμε όλοι, θα βοηθήσουμε τον πλανήτη μας.

Τι λέτε; Θα την ακολουθήσετε;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Chae, Y., & Hinestroza, J. (2020). Building Circular Economy for Smart Textiles, Smart Clothing, and Future Wearables. Materials Circular Economy2(1), 1-4.
 • Cattermole, A. (2018). How the circular economy is changing fashion. AATCC Review18(2), 37-42.
 • Haverhals, L. M. (2021). Natural Recycled Super–Fibers: An Overview of a New Innovation to Recycle Cotton. Sustainable Textile and Fashion Value Chains, 23-34.
 • Gómez Fernández, R. (2019). Waste en moda: comprometidos con el medio ambiente.
 • Beltrán, B. (2019). Economía Circular, ¿ una nueva moda, o una necesidad?. Calidad: Revista mensual de la Asociación Española para la Calidad, (1), 1.
 • Pastor Inchauspe, I. (2018). La sostenibilidad de la cadena de suministro de la industria textil. Hacia una teoría de aproximación a la economía circular en el sector de la moda.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.