Πώς να μειώσετε τα απόβλητα προτού τα δημιουργήσετε

22 Οκτωβρίου 2019
Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε ορισμένα απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε καθημερινή βάση για να μειώσετε τα απόβλητα προτού τα δημιουργήσετε.

Εσείς γνωρίζετε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τα απόβλητα προτού τα δημιουργήσετε; Αν όχι, συνεχίστε την ανάγνωση.

Η μείωση του οικολογικού αποτυπώματος, του περιβαλλοντολογικού αντικτύπου μας στη Γη, είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε όλοι. Ένα από τα κύρια πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να μειώσετε τα απόβλητα που παράγετε στο σπίτι σας. Πρόκειται για ένα από τα σημεία κλειδιά στην αποτροπή της μόλυνσης και της προστασίας του πλανήτη.

Υπάρχουν ορισμένα απλά πράγματα τα οποία μπορείτε να κάνετε καθημερινά για να βοηθήσετε στο να γίνει ο πλανήτης ένα πιο καθαρό μέρος και να παράγετε τη μικρότερη δυνατή ποσότητα αποβλήτων.

Ας ανακαλύψουμε πώς μπορεί να γίνει αυτό στο άρθρο που ακολουθεί!

Τι εννοούμε με το να μειώσετε τα απόβλητα;

Άτομο πετά πλαστικό μπουκάλι

Η μείωση των αποβλήτων που παράγετε είναι ένας τρόπος ώστε να αποτρέψετε τα βήματα της ανακύκλωσης και της επανάχρησης, καθώς και τη μόλυνση.

Έχετε σίγουρα ακούσει για το Μ.Ε.Α: μείωσε, επαναχρησιμοποίησε, και ανακύκλωσε. Είναι τρία σημεία κλειδιά για την προστασία του περιβάλλοντος.

Όμως, το πρώτο ίσως είναι το σημαντικότερο. Αν μειώσετε τα απόβλητα, τα άλλα δύο βήματα δε θα είναι απαραίτητα. Αν σταματήσετε να παράγετε απόβλητα ή αν τα ελαχιστοποιήσετε τουλάχιστον, δε θα χρειαστεί να ανακυκλώσετε ή να επαναχρησιμοποιήσετε.

Η υιοθέτηση καλών συνηθειών που θα σας οδηγήσει στη μη παραγωγή αποβλήτων είναι πάντα καλύτερη από το να επιδιορθώνετε τη ζημιά. Γι’ αυτούς τους λόγους, η μείωση των αποβλήτων είναι το πραγματικό πρώτο βήμα για την προστασία του πλανήτη.

Υπεύθυνες αγορές

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας όταν μιλάμε για μείωση αποβλήτων, είναι η σημασία της υπεύθυνης αγοράς. Τα αγαθά που βρίσκονται στην αγορά γίνονται ολοένα και περισσότερο αναλώσιμα. Στις μέρες μας, τα παραπάνω απλά τα χρησιμοποιούμε και τα πετάμε.

Είναι απαραίτητο να είστε ένα υπεύθυνος καταναλωτής, το οποίο σημαίνει να αγοράζετε μόνο τα πράγματα που χρειάζεστε και να βεβαιώνεστε ότι είναι καλής ποιότητας. Αν γίνετε ευσυνείδητοι και λογικοί καταναλωτές, θα αποφύγετε την παραγωγή αποβλήτων.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Λόγοι για να μην επαναχρησιμοποιείτε τα πλαστικά μπουκάλια

Προσέξτε τις συσκευασίες

Πλαστικά μπουκάλια πεταμένα

Ο υπερβολικός αριθμός πλαστικών συσκευασιών έχει εξαιρετικά υψηλή επίπτωση στο περιβάλλον επειδή παράγει μεγάλο αριθμό αποβλήτων.

Ένα ακόμη πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τα απόβλητα είναι να κοιτάτε τις συσκευασίες των προϊόντων που σκέφτεστε να αγοράσετε.

Υπάρχουν προϊόντα τα οποία έρχονται με παραπανίσιες συσκευασίες που είναι εντελώς αχρείαστες. Ιδανικά, θα πρέπει να αγοράζετε προϊόντα χωρίς συσκευασία ή με την ελάχιστη δυνατή, και φυσικά, να έχετε πάντα μαζί σακούλες που επαναχρησιμοποιούνται και ν’ αποφεύγετε τις πλαστικές.

Είναι προτιμότερο να επιλέγετε προϊόντα με συσκευασία από χαρτί ή χαρτόνι και γυάλινα δοχεία.

Οικιακές και ηλεκτρονικές συσκευές

Όσον αφορά τις ηλεκτρικές συσκευές, συνηθίζουμε να τις πετάμε μόλις χαλάσουν αντί να προσπαθούμε να τις επιδιορθώσουμε πρώτα. Καλό θα ήταν να αγοράζετε ποιοτικές οικιακές συσκευές με μεγάλη διάρκεια ζωής. Αν χαλάσουν, θα πρέπει να προσλάβετε έναν ειδικό για να δει αν επιδιορθώνονται.

Αν δεν επιδιορθώνονται, μια καλή εναλλακτική λύση είναι να τις δώσετε στα μέρη όπου πωλούνται. Πολλά καταστήματα οικιακών και ηλεκτρονικών συσκευών δέχονται παλιές συσκευές, καθώς μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν ορισμένα μέρη τους.

Εφόσον κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, μια άλλη λύση είναι να τις πάτε στα κέντρα ανακύκλωσης της πόλης σας.

Ρίξτε μια ματιά και σε αυτό το άρθρο: 5 κόλπα για να επαναχρησιμοποιήσετε λάστιχα. Δοκιμάστε τα!

Μια δεύτερη ευκαιρία

Πώς να μειώσετε τα απόβλητα προτού τα δημιουργήσετε

Προτού απαλλαγείτε από τα απόβλητά σας, θα πρέπει να διερωτηθείτε αν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία ίσως να μη χρησιμοποιείτε πλέον αλλά είναι σε καλή κατάσταση. Πριν τα πετάξετε, είναι σημαντικό να σκεφτείτε αν μπορούν να φανούν χρήσιμα σε κάποιον άλλον. Παραδείγματος χάρη, μπορείτε να ανταλλάξετε ρούχα και άλλα αντικείμενα με φίλους και συγγενείς.

Επίσης, υπάρχουν πολλά μέρη που προάγουν τη δυνατότητα να δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία στα αντικείμενά σας. Υπάρχουν ειδικές ιστοσελίδες που λειτουργούν όπως οι παραδοσιακές αγορές. Εκεί προσφέρεται και η δυνατότητα ν’ αγοράσετε πράγματα σε χαμηλές τιμές.

Πώς να μειώσετε τα απόβλητα από τα τρόφιμα

Ένας καλός τρόπος για να μειώσετε τα απόβλητα των τροφίμων είναι να τρώτε φρέσκα και ντόπια προϊόντα επειδή έχουν τη μικρότερη δυνατή συσκευασία συνήθως.

Όσο για τη συσκευασία, είναι πάντα προτιμότερο να επιλέγετε γυάλινα δοχεία αντί πλαστικών μπουκαλιών. Επιπλέον, είναι καλύτερο να αγοράζετε ροφήματα και καθαριστικά σε μεγάλα δοχεία.

Η κατανάλωση νερού βρύσης είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για ν’ αποφύγετε τα πλαστικά μπουκάλια. Για να ξεφορτωθείτε πιθανά μικρόβια, υπάρχουν εξαρτήματα που εγκαθίστανται στις βρύσες ώστε να απολαμβάνετε υψηλής ποιότητας, υγιεινό νερό.

  • http://istas.net. Recomendaciones para la reducción de residuos. Extraído de: http://istas.net/risctox/gestion/estructuras/_3228.pdf
  • Comunidad de Madrid. 2010. Guia de buenas prácticas para reducir los residuos urbanos. Extraído de: https://www.madrid.es/UnidadesDescentralizadas/Agenda21/Catalogo/GuiaBuenasPracticasReducirResiduosUrbanos.pdf