5 κόλπα για να επαναχρησιμοποιήσετε λάστιχα. Δοκιμάστε τα!

Παρακάτω θα σας δώσουμε πέντε διαφορετικές ιδέες για να επαναχρησιμοποιήσετε λάστιχα. Είναι όλες τους απλές και πολύ εύχρηστες. Μη τις χάσετε!
5 κόλπα για να επαναχρησιμοποιήσετε λάστιχα. Δοκιμάστε τα!

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το να επαναχρησιμοποιήσετε λάστιχα είναι ένας εκπληκτικός τρόπος να ανακυκλώσετε τα παλιά λάστιχα και να τους δώσετε νέα ζωή. Πέραν αυτού, είναι η τέλεια δικαιολογία για να καθαρίσετε λίγο την αποθήκη σας και να εκμεταλλευτείτε τον χώρο ώστε ν’ αποθηκεύσετε άλλα πράγματα. Τα χαλασμένα ή φθαρμένα λάστιχα πάνε, συνήθως, απευθείας στα σκουπίδια. Όμως, μόνο και μόνο επειδή δεν εξυπηρετούν τον αρχικό τους σκοπό, δε σημαίνει πως δεν είναι χρήσιμα για άλλα πράγματα.

Έχετε σκεφτεί ποτέ τι μπορείτε να κάνετε με λίγα παλιά λάστιχα; Είμαστε σίγουροι ότι αυτές οι φανταστικές ιδέες και οι δημιουργικοί τρόποι με τους οποίους τα επαναχρησιμοποιούν ορισμένοι άνθρωποι, θα σας εκπλήξουν.

Αφήστε ελεύθερη τη φαντασία σας και οραματιστείτε πώς θα μπορούσατε να επαναχρησιμοποιήσετε ένα λάστιχο. Βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει και βρείτε έναν τρόπο να χρησιμοποιήσετε ξανά τα παλιά σας λάστιχα!

5 διαφορετικοί τρόποι για να επαναχρησιμοποιήσετε λάστιχα

1. Τραπεζάκι του καφέ

5 κόλπα για να επαναχρησιμοποιήσετε λάστιχα, τραπεζάκι καφέ

Αυτή η πρακτική ιδέα είναι εξαιρετικά εύκολη. Αποτελείται από τη χρήση ενός λάστιχου ως βάση για το τραπεζάκι και την κάλυψή του με ένα κομμάτι ξύλου ώστε να διατηρηθεί η επιφάνεια του τραπεζιού. Έπειτα, μένει η διακόσμηση του λάστιχου.

Ορισμένοι διακοσμούν το λάστιχο με ύφασμα ή κάποιο συνθετικό, για να ταιριάζει με τα έπιπλά τους. Άλλοι επιλέγουν πιο ρουστίκ εμφάνιση, χρησιμοποιώντας σπάγκους για να τυλίξουν τα λάστιχα.

 • Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ύφασμα ή κάποιο συνθετικό δέρμα, μετρήστε την εξωτερική επιφάνεια του λάστιχου και κόψτε έναν κύκλο από το υλικό της επιλογής σας.
 • Εφαρμόστε τον κύκλο σε κάποιο άλλο ορθογώνιο κομμάτι υλικού, ώστε να είναι τόσο πλατύ ώστε να καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια του λάστιχου.
 • Κάντε το ίδιο για την εσωτερική στρώση.

Αν θέλετε να γίνετε ακόμη πιο πρακτικοί και να μπορείτε να το πλένετε εύκολα, βάλτε ένα φερμουάρ ή λίγα κουμπιά στην περιοχή όπου συναντιέται η εσωτερική επένδυση με το ορθογώνιο.

Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε σπάγκο, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό για να καλύψετε ολόκληρο το λάστιχο και το ξύλο που τοποθετήσατε από πάνω.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να έχετε ένα χαριτωμένο και λειτουργικό τραπεζάκι του καφέ.

2. Παιδικές κούνιες

Αν ζείτε σε σπίτι με ευρύχωρη αυλή (με ένα ψηλό δένδρο), μπορείτε ν’ αναπαραστήσετε τις κλασικές κούνιες, τις οποίες έχουμε δει πολλές φορές σε ταινίες. Αυτή είναι μια πολύ απλή ιδέα και τα παιδιά σας θα την λατρέψουν.

 • Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να καθαρίσετε πολύ καλά το λάστιχο, να το βάψετε και ν’ αφήσετε ελεύθερη τη φαντασία σας.
 • Έπειτα, κρεμάστε το από ένα δυνατό κλαδί χρησιμοποιώντας σχοινιά για bungy ή απλό σχοινί.

Αυτό ήταν όλο! Μόλις φτιάξατε τη δική σας κούνια!

3. Γλάστρες

5 κόλπα για να επαναχρησιμοποιήσετε λάστιχα, γλάστρες

Ένας άλλος τρόπος για να επαναχρησιμοποιήσετε λάστιχα είναι να τα βάλετε στον κήπο σας.

Πώς;

Είναι απλό: το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα μετατρέψετε σε γλάστρες.

Αν θέλετε, για παράδειγμα, να φυτέψετε ένα δένδρο, θα πρέπει να το φροντίζετε πολύ ώστε να μη μεγαλώσει πλαγίως, να πέσει από τον άνεμο (ή να ξεριζωθεί από τον σκύλο σας), ή μεταξύ άλλων, να σκοντάψουν πάνω του τα παιδιά σας ενώ παίζουν.

 • Φυτέψτε το δένδρο σας και βάλτε το μέσα σ’ ένα ζευγάρι από χρησιμοποιημένα λάστιχα.
 • Έτσι, μπορείτε να το προστατεύσετε και να το ποτίζετε από πάνω, μέσα από τις τρύπες των λάστιχων.

Επίσης, όταν μετατρέπετε τα λάστιχα σε γλάστρες, η αντοχή τους βοηθά τα φυτά να υπομένουν την πίεση του εδάφους και οι ρίζες τους μένουν μέσα.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να κάνετε αυτή τη μεταμόρφωση. Αν τα βάλετε απευθείας στον κήπο σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τα βάψετε. Το έδαφος, ή το χώμα, θα δράσουν ως εσωτερική βάση.

Αν θέλετε να επαναχρησιμοποιήσετε τα λάστιχα σε μια περιοχή με διαφορετικό έδαφος και να μπορείτε να τα μεταφέρετε, τότε θα πρέπει να δημιουργήσετε μια βάση γι’ αυτά ώστε να μη βγαίνει το χώμα απ’ αυτά.

Μπορείτε επίσης να παραμετροποιήσετε τα λάστιχα, κόβοντας μικρές περιοχές για να βάλετε ξεχωριστά φυτά.

4. Δοχεία για εργαλεία κηπουρικής ή σκουπίδια

Αν έχετε τρία λάστιχα, μπορείτε να τα βάλετε το ένα πάνω στο άλλο και να τα ράψετε μαζί με ένα σύρμα, ή κάποιο άλλο υλικό, ώστε να μείνουν δεμένα.

 • Έπειτα, κόψτε έναν κύκλο από ένα κομμάτι ξύλο (χρησιμοποιώντας τη διάμετρο του λάστιχου) και ασφαλίστε το κάτω από τα λάστιχα με κόλλα (θα είναι η βάση).
 • Στη συνέχεια, μπορείτε να βάψετε τα λάστιχα με ευχάριστα χρώματα, και, μόλις τελειώσετε, μπορείτε να βάλετε κάποιο κάλυμμα από πάνω.
 • Αυτό ήταν! Το δοχείο είναι έτοιμο!

Να θυμάστε ότι αν αποφασίσετε να το κάνετε δοχείο για τα σκουπίδια, θα πρέπει να βάζετε μέσα σακούλα σκουπιδιών ώστε να το αδειάζετε εύκολα όταν είναι γεμάτο.

5. Σκάλες σε απότομους λόφους

5 κόλπα για να επαναχρησιμοποιήσετε λάστιχα, σκαλιά

Αν ζείτε σε αγροτική περιοχή, όπου την περιτριγυρίζουν λόφοι, τότε αυτή είναι μια πρακτική επιλογή για εσάς. Θα διευκολύνει την ανάβαση και την κατάβαση.

 • Το μόνο που χρειάζεται είναι ν’ αποφασίσετε το πού θέλετε να είναι το μονοπάτι, και έπειτα να βάλετε τα σκαλιά για τον λόφο.
 • Βάλτε τα λάστιχα σε κάθε σκαλί και γεμίστε τα με το χώμα που αφαιρέσατε για να τα βάλετε.
 • Γεμίζοντάς τα με χώμα θα διασφαλίσετε πως θα μείνουν στο ίδιο μέρος.

Αυτή η σκάλα θα είναι πολύ ανθεκτική στις κλιματικές αλλαγές.

Τώρα γνωρίζετε γιατί είναι τόσο καλή ιδέα να επαναχρησιμοποιήσετε λάστιχα. Προσπαθήστε να κάνετε το ίδιο με αντικείμενα τα οποία έχετε πάψει να χρησιμοποιείτε και κερδίστε σε αποταμίευση, δημιουργικότητα και μαστορέματα!


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.