Τα παλιά ρούχα σας και πώς να τα μεταποιήσετε.

19 Μαρτίου 2019
Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε μερικές φοβερές ιδέες για το πώς να μεταποιήσετε τα παλιά ρούχα σας ώστε να γίνουν ακόμη καλύτερα κι από καινούργια. Απλώς συνεχίστε την ανάγνωση!

Ας το παραδεχθούμε, έχουν έρθει στιγμές που όλοι νιώσαμε ότι κουραστήκαμε από κάποιο πολυφορεμένο πουκάμισο, παντελόνι, φουλάρι ή άλλο ρούχο μας. Είναι μεγάλος μπελάς να στοιβάζονται βουνό τα παλιά ρούχα, αφόρετα στην ντουλάπα και να καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο. Γιατί ναι μεν τα κρατάτε ακόμα, αλλά δεν τα χρησιμοποιείτε καθόλου. Επομένως, υπάρχει άμεση ανάγκη κατάστρωσης σχεδίου για να μεταποιήσετε τα παλιά ρούχα σας και να τα χρησιμοποιήσετε ξανά!

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε για να μεταποιήσετε τα ξεχασμένα, παλιά ρούχα σας, είναι να ελέγξετε την κατάσταση του καθενός. Εφόσον δεν είναι εντελώς φθαρμένα, προφανώς και μπορείτε να τα μεταποιήσετε και να τα επαναχρησιμοποιήσετε.  Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και σκεφθείτε όλους τους πιθανούς, διαφορετικούς τρόπους για να μεταποιήσετε τα παλιά ρούχα που το μόνο που κάνουν είναι να πιάνουν χώρο στην ντουλάπα σας.

Στις παραγράφους που ακολουθούν, θα ανακαλύψετε χρήσιμους τρόπους για να μεταποιήσετε τα παλιά σας ρούχα. Πριν καταπιαστείτε με τη διαδικασία μεταποίησης, αναλογιστείτε πόσος καιρός πέρασε από την τελευταία φορά που φορέσατε ένα συγκεκριμένο ένδυμα. Αν έχει περάσει περισσότερος από ένας χρόνος, τότε είναι σίγουρα ώρα να το χρησιμοποιήσετε ξανά, αλλιώς!

Πώς να μεταποιήσετε τα παλιά ρούχα σαςδιαφορα υφασματα

 

  1. Για να χρησιμοποιήσετε ξανά τα παλιά ρούχα σας, χρειάζεται να τους δώσετε νέα πνοή. Μερικοί τρόποι για να το πετύχετε αυτό είναι να τα βάψετε, να τα επιδιορθώσετε ή να τα τροποποιήσετε. Όλες οι παραπάνω μέθοδοι είναι ανέξοδοι. Μπορείτε να συνεχίσετε να φοράτε συχνά ένα παλιό ρούχο, απλώς κάνοντάς του μια μικρή αλλαγή. Για παράδειγμα, βάψτε ένα παλιό μπλουζάκι και αμέσως θα δείξει ολοκαίνουργιο.
  2. Άλλη μια καλή ιδέα είναι να μετατρέψετε ένα ρούχο σε κάτι άλλο. Για παράδειγμα, από ένα φόρεμα μπορείτε να φτιάξετε ένα σύνολο δύο τεμαχίων. Τα εναπομείναντα ρετάλια από αυτήν τη διαδικασία, χρησιμοποιείστε τα για να κατασκευάσετε κορδέλες για τα μαλλιά, βραχιόλια, κολιέ, φουλάρια και ό,τι άλλο φανταστείτε. Στο διαδίκτυο υπάρχουν άφθονα βίντεο με οδηγίες μεταποίησης για παλιά ρούχα. Γνωρίζατε ότι μπορείτε να διπλώσετε μια μπλούζα με τρόπο που να φοριέται σαν στενή φούστα;
  3. Καλοκαιρινά ρούχα: μερικές ψαλιδιές και κόμποι σε μια παλιά μπλούζα ή σε άλλα παλιά ρούχα είναι ό,τι χρειάζεται όλο κι όλο για να δημιουργήσετε ένα καινούργιο καλοκαιρινό ένδυμα. Στη συνέχεια, φτιάξτε κι έναν διακοσμητικό φιόγκο με το ύφασμα από τα κομμένα μανίκια.

Μάθετε και αυτές τις 5 σπιτικές λύσεις για τα ρούχα που μπήκαν στο πλύσιμο

Επιπλέον ιδέες για παλιά ρούχα σε νέα χρήσητα παλιά ρούχα

Υπάρχουν και φορές που ένα ρούχο είναι της αρεσκείας σας, αλλά είναι εκτός μόδας ή απλώς δεν σας αρέσει πια η εμφάνισή του. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε αξεσουάρ για το σπίτι, όπως μαξιλάρια και μικρά τραπεζομάντιλα.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν κομμάτια από τα παλιά ρούχα τους για να διακοσμήσουν άλλα αντικείμενα του σπιτιού. Για παράδειγμα, ένα παλιό τζιν παντελόνι ενδείκνυται για να φτιάξετε από αυτό μαξιλαροθήκες. Με το ίδιο ύφασμα μπορείτε να κατασκευάσετε θήκες για τις κούπες σας και φιόγκους για να δέσετε τις κουρτίνες, τραβηγμένες στο πλάι. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και αυτοσχεδιάστε!

Με την ίδια τακτική, μπορείτε να προσθέσετε νέα στοιχεία σε ένα βαρετό ένδυμα. Τέτοιες παρεμβάσεις απαιτούνται συχνά στην περίπτωση που βαρεθήκατε μπλουζάκια, φορέματα και φούστες που είναι μονόχρωμα ή έχουν ουδέτερο τύπωμα. Αν έχετε στο σπίτι σας κομμάτια υφάσματος, κορδέλες και δαντέλες, ράψτε και διακοσμήστε με αυτά, τα βαρετά παλιά ρούχα σας. Θα δείχνουν σαν καινούργια! Τα κορδόνια είναι πολύ στη μόδα, επομένως, μπορείτε να προσθέσετε τις δαντέλες και με αυτόν τον τρόπο σε κάποια ρούχα σας.

τα παλιά ρούχα

Επιπλέον, χρησιμοποιώντας δαντέλα, μπορείτε να μετατρέψετε ένα ρούχο σε νυχτικό. Σε ένα παλιό πουκάμισό σας έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε το γιακά ή τις μανσέτες . Αν το ρούχο είναι μονόχρωμο, μια ευφάνταστη πρόταση είναι να αντικαταστήσετε το γιακά με έναν καινούργιο, άλλου χρώματος ή εμπριμέ. Και τα κουμπιά, επίσης, είναι εύκολο να αντικατασταθούν από νέα σε διάφορα χρώματα και σχέδια.

Διαβάστε ακόμα: Έξυπνες νέες χρήσεις για τα παλιά παντελόνια τζιν σας

Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και χρησιμοποιήστε τα παλιά ρούχατα παλιά ρούχα

 

Στην αναζήτηση νέων, διαφορετικών τρόπων για να χρησιμοποιήσετε και πάλι τα παλιά ρούχα σας, σημαντικό είναι να έχετε τόλμη! Σκεφθείτε το ενδεχόμενο να μετατρέψετε το παλιό τζιν σας σε καλοκαιρινό σορτς ή σε καλοκαιρινή τσάντα ή σε τσάντα πολλαπλών χρήσεων για τα ψώνια σας. Με την ίδια λογική, από τα παλιά βαμβακερά ενδύματα που διαθέτετε μπορείτε να φτιάξετε καινούργια φουλάρια και άλλα αξεσουάρ. Μη διστάζετε να μεταποιήσετε και να χρησιμοποιήσετε ξανά τα παλιά ρούχα σας!

  • Pérez, Patricia Gudiño, and Arturo Sánchez Martínez. “Reciclar moda.” Órgano de difusión del Colegio de postgraduados del CIDE, AC (2017): 223.
  • Verdugo, Vtctor Corral, and Francisco Zaragoza. “Bases sociodemográficas y psicológicas de la conducta de reutilización: un modelo estructural.” Medio Ambiente y Comportamiento Humano 1.1 (2000): 9-29.
  • Vilnitzky, Mariana. “Mucho más que un reciclaje de ropa.” Alternativas económicas 51 (2017): 52.