Υφασμάτινες πάνες: Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους

Είναι καλύτερο να φοράει υφασμάτινες πάνες ή πάνες μίας χρήσης ένα μωρό; Η οικονομία σε χρήματα και η επίδραση που έχουν στο περιβάλλον οι υφασμάτινες πάνες ίσως σας δίνουν την εντύπωση πως είναι η καλύτερη επιλογή.
Υφασμάτινες πάνες: Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους

Έχει γραφτεί από Virginia Martínez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Τελευταία, πολλές μαμάδες επιλέγουν τις υφασμάτινες πάνες. Εξάλλου, είναι πολύ φθηνότερες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον απ’ ότι οι πάνες μίας χρήσης. Αυτή η επιλογή έχει ορισμένα πλεονεκτήματα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν επιλέγετε πάνες για το μωρό σας.

Πριν κάνουν την εμφάνισή τους οι πάνες μίας χρήσης, οι υφασμάτινες πάνες χρησιμοποιούνταν κατά κόρον. Τώρα, τα τελευταία χρόνια, πολλές γυναίκες προσπαθούν να τις επαναφέρουν για τρεις λόγους:

  • Μπορείτε να τις πλύνετε και να τις επαναχρησιμοποιήσετε.
  • Μειώνουν την ποσότητα των σκουπιδιών.
  • Είναι φθηνότερες.

Όντως, παρότι στην αρχή θα πρέπει να δαπανήσετε αρκετά χρήματα για να τις αποκτήσετε, μπορούν να πλυθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν, πράγμα που σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα θα κάνετε οικονομία.

Επιπλέον, οι υφασμάτινες πάνες προσαρμόζονται και είναι υποαλλεργικές. Κατασκευάζονται συνήθως από φυσικές ίνες (μη νομίζετε ότι πρόκειται για πάνες από την εποχή των γιαγιάδων μας!). Οι νεότερες εκδοχές τους πλένονται σχετικά εύκολα και δεν προκαλούν προβλήματα υγιεινής.

Όπως με όλα τα πράγματα, πέραν των πλεονεκτημάτων τους, έχουν και ορισμένα μειονεκτήματα. Εδώ, θα ρίξουμε μια ματιά στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και των δύο ειδών προκειμένου να σας βοηθήσουμε να σχηματίσετε μια άποψη.

Υφασμάτινες πάνες – Πλεονεκτήματα

Γυναίκα αλλάζει πάνα σε μωρό
Οι υφασμάτινες πάνες είναι πιο οικονομικές και φιλικές προς το περιβάλλον μακροπρόθεσμα.

Είναι καλύτερες για το δέρμα του μωρού

Το πρώτο πλεονέκτημα που έχουν αυτές οι πάνες είναι πως αποτελούν υγιεινή λύση για το μωρό. Για την ακρίβεια, κατασκευάζονται από 100% φυσικά προϊόντα όπως βαμβάκι και μπαμπού. Έτσι, ο κίνδυνος ερεθισμού του δέρματος είναι ελάχιστος.

Ακόμη, οι υφασμάτινες πάνες δεν περιέχουν χημικά τα οποία προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Ομοίως, τα ποσοστά δερματίτιδας είναι μικρότερα στα μωρά που φορούν αυτές τις πάνες.

Είναι άνετες

Καθώς πρόκειται για φυσικά υφάσματα που αναπνέουν, όταν χρησιμοποιούνται σε περιόδους ζέστης το δέρμα μπορεί να αερίζεται και να μη συγκρατεί ιδρώτα και υπερβολική ζέστη. Επίσης, η αίσθηση και η απαλότητα του υφάσματος δε μπορούν να συγκριθούν με τις πάνες μίας χρήσης.

Είναι φιλικές προς το περιβάλλον

Οι υφασμάτινες πάνες είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Για την ακρίβεια, περίπου 20 εκατομμύρια πάνες μίας χρήσης καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνοδημιουργώντας πάνω από 3,5 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων.

Για παράδειγμα, οι πάνες μίας χρήσης απαιτούν περίπου 500 χρόνια για να διασπαστούν και να απελευθερώσουν μεθάνιο στον αέρα. Η μεγάλη συγκέντρωση αυτού του αερίου μπορεί να είναι εκρηκτική καθώς είναι εύφλεκτη ουσία. Το μεθάνιο είναι επικίνδυνο όταν εισπνέεται επειδή αντικαθιστά το οξυγόνο.

Με τις πάνες που επαναχρησιμοποιούνται βοηθάτε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι φθηνότερες μακροπρόθεσμα

Όπως προαναφέραμε, μπορεί να γλιτώσετε πολλά χρήματα μακροπρόθεσμα αν χρησιμοποιείτε υφασμάτινες πάνες. Παρότι η αρχική δαπάνη είναι μεγαλύτερη, μπορείτε να τις επαναχρησιμοποιήσετε χωρίς να έχετε ένα μεγάλο εβδομαδιαίο έξοδο.

Ομοίως, μπορείτε να πάρετε λίγες από κάποια φίλη σας ή να τις δώσετε σε νέες μαμάδες όταν δε τις χρειάζεστε πια. Με αυτόν τον τρόπο, θα βοηθήσετε κάποιες μαμάδες να αποφύγουν αυτή την αρχική επένδυση.

Μπορείτε να τις διακοσμήσετε και να τις φέρετε στα μέτρα σας

Αυτές τις πάνες μπορείτε να τις κεντήσετε ή να τις διακοσμήσετε όπως επιθυμείτε. Αυτές που πωλούνται στα καταστήματα έχουν όμορφα, πρωτότυπα και αστεία σχέδια.

Μπορείτε να τις ταιριάξετε και με τα ρούχα του μωρού σας!

Υφασμάτινες πάνες – Μειονεκτήματα

Μωρό κοιμάται
Παρά τα οφέλη τους, οι υφασμάτινες πάνες δεν είναι πρακτικές ορισμένες φορές. Ειδικά όταν είστε μακριά από το σπίτι.

Απαιτούν συντήρηση

Καθώς είναι επαναχρησιμοποιήσιμες, θα πρέπει να τις πλένετε, να τις στεγνώνετε και να τις διπλώνετε. Αυτή η διαδικασία δεν είναι τόσο γρήγορη όσο απλά να τις βγάλετε και να τις πετάξετε. Επίσης, θα πρέπει να τις πλένετε συχνά, ανάλογα με το πόσες έχετε, για να μη μείνετε χωρίς πάνες.

Θα πρέπει επίσης να τις φροντίζετε ιδιαίτερα κατά το πλύσιμο επειδή αν δε το κάνετε σωστά οι πάνες θα κρατήσουν οσμές και θα δημιουργήσουν προβλήματα. Να χρησιμοποιείτε ουδέτερα καθαριστικά και να αποφεύγετε τη χλωρίνη και άλλα απορρυπαντικά καθώς μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα του μωρού σας.

Οι υφασμάτινες πάνες κάθονται μέχρι να τις χρησιμοποιήσετε

Όταν χρησιμοποιείτε πάνες μίας χρήσης, συνήθως τις πετάτε στα σκουπίδια. Ωστόσο, αυτό είναι ένα πρόβλημα με τις υφασμάτινες πάνες όταν δε βρίσκεστε στο σπίτι. Θα πρέπει να τις κρατάτε σε μία τσάντα μέχρι να επιστρέψετε στο σπίτι για να τις πλύνετε.

Αν το κάνετε σύντομα τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως, αν λείπετε για ώρες, ή θέλετε να ταξιδέψετε, η μυρωδιά δε θα είναι ευχάριστη.

Ορισμένα νηπιαγωγεία δε τις δέχονται

Ορισμένοι παιδικοί σταθμοί δε θέλουν να μπλέκουν με υφασμάτινες πάνες. Είναι κατανοητό καθώς δε θέλουν να τις κρατούν σε μια βρόμικη στοίβα μέχρι να μπορέσετε να τις πάρετε. Ακόμη, οι περισσότεροι παιδικοί θα σας ζητήσουν να φέρετε πάνες μίας χρήσης προκειμένου να δεχθούν το μωρό σας.

Όπως βλέπετε, υπάρχουν πάρα πολλά πλεονεκτήματα για τις υφασμάτινες πάνες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και ορισμένα μειονεκτήματα τα οποία θα πρέπει να λάβετε υπόψιν. Να θυμάστε ότι δε χρειάζεται να είστε απόλυτες καθώς μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε και τις δύο εναλλάξ.

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, το δέρμα του μωρού, και την τσέπη σας, προτείνουμε τις υφασμάτινες πάνες. Όμως, είναι πιο εύκολο να επιλέξετε τις πάνες μίας χρήσης όταν δε βρίσκεστε σπίτι!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Shanon A, Feldman W, James W, Dulberg C. Diapers: what do parents choose and why?. Can Fam Physician. 1990;36:1705–1708.
  • Shanmugasundaram, O. L., & Gowda, R. V. M. (2011). Study of Bamboo and Cotton Blended Baby Diapers. Research Journal of Textile and Apparel. https://doi.org/10.1108/RJTA-15-04-2011-B005
  • Zimmerer, R. E., Lawson, K. D., & Calvert, C. J. (1986). The Effects of Wearing Diapers on Skin. Pediatric Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1525-1470.1986.tb00497.x

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.