Τι είναι η θεραπεία με αεροζόλ (νεφελοποίηση);

Με τη θεραπεία με αεροζόλ, μια ουσία ή φάρμακο μπορεί να εναποτεθεί στην αναπνευστική οδό και να ασκήσει μια θεραπευτική δράση. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα!
Τι είναι η θεραπεία με αεροζόλ (νεφελοποίηση);

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Η θεραπεία με αεροζόλ είναι ένα σύστημα θεραπείας που επιτρέπει τη χορήγηση ουσιών ή φαρμάκων σε μορφή αερολύματος με εισπνοή. Οι γιατροί χρησιμοποιούν νεφελοποιητές, που είναι συσκευές για τη διαχείριση αυτών των θεραπειών. Συνολικά, αυτές οι συσκευές μπορούν να μετατρέψουν ένα υγρό σε σωματίδια αερολύματος. Έτσι, δημιουργούν μια λεπτή ομίχλη στην οποία ο ασθενής μπορεί να εισπνεύσει.

Με τη θεραπεία με αεροζόλ, μια ουσία ή φάρμακο μπορεί να εναποτεθεί στην αναπνευστική οδό και να ασκήσει τη θεραπευτική της δράση.

Ενδείξεις για τη θεραπεία με αεροζόλ

Χάπια και πνεύμονες

Συνολικά, η πιο κοινή ένδειξη είναι η χορήγηση βρογχοδιασταλτικών φαρμάκων σε ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ. Ωστόσο, χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία άλλων ασθενειών. Αυτές περιλαμβάνουν τις εξής: κυστική ίνωση, HIV και βρογχιεκτασία.

Φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν

Με τη θεραπεία αερολύματος, οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα μπορούν να χορηγούν:

 • Βρογχοδιασταλτικά ή κορτικοστεροειδή φάρμακα.
 • Βλεννολυτικά που βοηθούν στην εκκαθάριση της βλέννας.
 • Ουσίες όπως αλατούχο διάλυμα που καθιστούν τις εκκρίσεις πιο υγρές.
 • Αντιβιοτικά για άμεση θεραπεία βρογχικών λοιμώξεων.

Τα πλεονεκτήματα από τη θεραπεία με αεροζόλ

Συνολικά, το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι η θεραπεία με αεροζόλ επιτρέπει τη χορήγηση ουσιών ή φαρμάκων έτσι ώστε να έρχονται σε άμεση επαφή με τις πληγείσες περιοχές των αεραγωγών. Έτσι, επιτυγχάνεται ένα γρήγορο αποτέλεσμα με χαμηλότερες δόσεις.

Επιπλέον, έχει συνήθως λιγότερες παρενέργειες από τη συστηματική χορήγηση. Σε τελική ανάλυση, εναποτίθεται άμεσα η ουσία ή το φάρμακο στο βρογχικό επίπεδο. Παράγοντες που καθορίζουν την εναπόθεση μιας νεφελοποιημένης ουσίας στους αεραγωγούς είναι το μέγεθος των σωματιδίων. Ωστόσο, ανάλογα με τον τύπο του νεφελοποιητή, μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο μέγεθος των σωματιδίων και την ταχύτητα και τη διασπορά του νέφους.

Εδώ είναι οι παράγοντες που εξαρτώνται από τον ασθενή:

 • Ηλικία
 • Το αναπνευστικό πρότυπο εισπνοής
 • Κατάσταση πνευμόνων

Κίνδυνοι και επιπλοκές

Συνολικά, μερικές από τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν περιλαμβάνουν:

 • Βρογχοσπασμοί. Οι βρόγχοι φλεγμονώνονται και συστέλλονται. Αυτό προκαλεί βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.
 • Λοιμώξεις λόγω μόλυνσης.
 • Αίσθημα παλμών ή αυξημένη αρτηριακή πίεση.
 • Κατακράτηση διοξειδίου του άνθρακα, η οποία συνήθως απομακρύνεται με εκπνοή.

Θεραπεία με αεροζόλ: Χορήγηση

πνεύμονες σε μεγέθυνση

Οι ασθενείς πρέπει να χρησιμοποιούν σωστά τους νεφελοποιητές. Διαφορετικά, δεν θα είναι αποτελεσματικοί. Επίσης, είναι πολύ σημαντικός ο τύπος νεφελοποιητή που χρησιμοποιεί ο ασθενής να είναι κατάλληλος για την απαραίτητη ουσία ή φάρμακο για τη θεραπεία της κατάστασής του.

Τα φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν με μάσκα προσώπου σε ασθενείς που πάσχουν από ακραία κόπωση ή δύσπνοια. Επίσης, το ίδιο ισχύει όταν υπάρχει αδυναμία χρήσης συμβατικής συσκευής εισπνοής. Συχνά, αυτή είναι η περίπτωση των ηλικιωμένων ή των ασθενών με οξείες παθήσεις.

Ο ασθενής ή ο ιατρός πρέπει να προετοιμάσει σωστά το φάρμακο. Επίσης, πρέπει να έχετε τα απαραίτητα υλικά. Πρέπει να πλένετε καλά τα χέρια σας. Για σωστή εφαρμογή, ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευής και χρησιμοποιήστε την ακριβή δοσολογία του φαρμάκου.

Ωστόσο, εάν η θεραπεία σας περιλαμβάνει διάφορα φάρμακα ή ουσίες, πρέπει να λαμβάνετε το ένα μετά το άλλο με την ακόλουθη σειρά:

 1. Βρογχοδιασταλτικά και / ή κορτικοστεροειδή.
 2. Ουσίες για ρευστοποίηση εκκρίσεων.
 3. Αναπνευστική φυσιοθεραπεία. Για κινητοποίηση και απόρριψη εκκρίσεων.
 4. Αντιβιοτικά για τη θεραπεία βρογχικών μολύνσεων.

Ωστόσο, φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τυχόν απορίες σχετικά με αυτό.

Συνιστάται να κάνετε θεραπεία αερολύματος ενώ κάθεστε. Θα πρέπει η πλάτη σας να είναι ευθεία και κεκλιμένη προς τα πίσω. Με αυτόν τον τρόπο, εμποδίζετε την ομίχλη από το να επηρεάσει ανεπιθύμητες περιοχές. Τέλος, μετά από κάθε χρήση, πρέπει να καθαρίσετε και να απολυμάνετε τη συσκευή και τα υλικά.

Τύποι νεφελοποιητών

Συνολικά, υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι νεφελοποιητών.

 1. Υπερηχητικά κύματα. Η ομίχλη παράγεται με δόνηση ενός πιεζοηλεκτρικού κρυστάλλου. Ωστόσο, είναι κατάλληλα μόνο για νεφελοποίηση νερού και φυσιολογικού ορού υπό διαφορετικές συγκεντρώσεις.
 2. Πίδακας. Αποτελούνται από έναν θάλαμο ψεκασμού που δημιουργεί ένα αερόλυμα με ροή αερίου. Συνολικά, είναι κατάλληλοι για νεφελοποίηση βρογχοδιασταλτικών, αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, αλατούχων διαλυμάτων σε διαφορετικές συγκεντρώσεις, βλεννολυτικών και αντιβιοτικών.
 3. Νεφελοποιητές πλέγματος δόνησης. Το αεροζόλ δημιουργείται περνώντας το υγρό που θα εκνεφωθεί μέσω των οπών ενός πλέγματος. Συνολικά, είναι ιδανικό για νεφελοποίηση αντιβιοτικών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παρέχουν μεγαλύτερη απόθεση πνευμόνων και λιγότερη απώλεια φαρμάκων.

Συμπέρασμα

Συνολικά, για την αποτελεσματική θεραπεία με αεροζόλ, πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας.

Εάν χρειάζεστε πολλά φάρμακα, πρέπει να τα παίρνετε το ένα μετά το άλλο με προσεκτική σειρά. Επίσης, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να καθαρίζετε σωστά και να απολυμαίνετε τον νεφελοποιητή. Ομοίως, είναι εξίσου σημαντικό να υιοθετήσετε μια σωστή στοματική υγιεινή. Αυτό βοηθά να αφαιρέσετε τυχόν ίχνη του φαρμάκου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Hess, D., Myers, T., & Rau, J. (2013). Una Guia De Dispositivos Para Aerosolterapia. American Association for Respiratory Care.

 • Rodríguez, G., Fuentes, M., & Perea, P. (2013). Administración Medicamentos Por Nebulización. Junta de Andalucía.

 • Moreno, M. Y. V. (2015). GUIA DE AEROSOLTERAPIA. Respira.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.