Τι είναι το σύνδρομο ASIA και τι να ξέρετε γι αυτό

Το σύνδρομο ASIA ή το αυτοάνοσο/αυτοφλεγμονώδες σύνδρομο που προκαλείται από ανοσοενισχυτικά προκύπτει από μια ανοσοαπόκριση σε ξένες ουσίες. Θα σας το εξηγήσουμε εδώ.
Τι είναι το σύνδρομο ASIA και τι να ξέρετε γι αυτό

Τελευταία ενημέρωση: 01 Δεκεμβρίου, 2021

Το σύνδρομο ASIA είναι ένα αρκτικόλεξο για ένα συγκεκριμένο αυτοάνοσο σύνδρομο. Αντιπροσωπεύει ένα αυτοάνοσο/φλεγμονώδες σύνδρομο που προκαλείται από ανοσοενισχυτικά και είναι μια σπάνια οντότητα όπου υπάρχει αντίδραση σε μια ξένη ουσία στο σώμα. Είναι επίσης γνωστό ως σύνδρομο Shoenfeld.

Εξ ορισμού, η λέξη ανοσοενισχυτικό αναφέρεται σε μια ουσία ικανή να αυξήσει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι ενός αντιγόνου, χωρίς να προκαλεί άμεσα απόκριση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ανοσοενισχυτικά περιέχουν συστατικά μικροβίων που διεγείρουν την ανοσολογική απόκριση.

Περιγράφηκε για πρώτη φορά από τους Shoenfeld και Agmon-Levin το 2011, το σύνδρομο ASIA είναι μια σειρά σημείων και συμπτωμάτων που προκύπτουν από μια υπερβολική ανοσολογική απόκριση στα ανοσοενισχυτικά. Ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλει από ώρες σε χρόνια.

Η σιλικόνη είναι ένα από τα ανοσοενισχυτικά στο σύνδρομο ASIA

Η σιλικόνη είναι ένα άχρωμο, άοσμο πολυμερές που αποτελείται κυρίως από πυρίτιο. Στην ιατρική, χρησιμοποιείται για την κατασκευή εμφυτευμάτων αρθρώσεων, μαστών ή τενόντων. Χρησιμοποιείται επίσης για προσθέσεις καρδιακής βαλβίδας, ενδοφθάλμιους φακούς και αισθητικές επεμβάσεις.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εργασία που να συνδέει τις ρευματικές ή αυτοάνοσες ασθένειες με τη σιλικόνη. Μάλιστα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εγκρίνει την ιατρική χρήση του.

Ωστόσο, αν και προηγουμένως θεωρούνταν αδρανές, είναι ικανό να παράγει απόκριση. Οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος που σχετίζονται με τα εμφυτεύματα στήθους έχουν περιγραφεί από το 1965. Η σχέση τους είναι σπάνια, αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν μη ειδικές κλινικές εκδηλώσεις, όπως χρόνια κόπωση, πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς, αλωπεκία, παραισθήσεις και πυρετός.

Αυτές οι εκδηλώσεις περιλαμβάνονται στη λεγόμενη πυριτίαση, η οποία είναι μία από τις πρώτες ασθένειες που αναγνωρίζονται ως επαγόμενες από ανοσοενισχυτικά. Υπάρχουν επίσης τοπικές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η δημιουργία κοκκιωμάτων γύρω από τη σιλικόνη (πυρίτιο).

Σύνδρομο ASIA και εμφυτεύματα στήθους.
Η αντίδραση στη σιλικόνη στις προσθετικές μαστού είναι μια από τις πιο αναγνωρισμένες στο σύνδρομο ASIA.

Συμπτώματα και διάγνωση του συνδρόμου ASIA

Τα συμπτώματα είναι ποικίλα και μη ειδικά σε αυτή την πάθηση. Περιλαμβάνουν μυϊκό πόνο, οίδημα και αδυναμία, πρήξιμο των αρθρώσεων, χρόνια κόπωση και διαταραχές ύπνου. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί απώλεια μνήμης, πυρετός και ξηροφθαλμία. Τοπικά, στο σημείο χορήγησης του προσθετικού, μπορεί να εμφανιστεί οίδημα και οζίδια και διόγκωση παρακείμενων κόμβων.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εργαστηριακή εξέταση για διάγνωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν αυτοαντισώματα στο ανοσοενισχυτικό ή φλεγμονώδεις δείκτες, αλλά δεν είναι συγκεκριμένοι.

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου, εάν υπάρχει προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσης νόσου, τότε συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ρευματολόγο.

Διαγνωστικά κριτήρια

Η διάγνωση του συνδρόμου βασίζεται στα κλινικά κριτήρια που πρότειναν οι Shoenfeld και Agmon-Levin το 2011. Οι κλινικές εκδηλώσεις και το προσωπικό ιστορικό είναι η κύρια βάση.

Για τη διάγνωση του συνδρόμου ASIA απαιτείται η παρουσία 2 μεγάλων κριτηρίων ή 1 μείζονος και 2 ελάσσονος.

Τα κυριότερα κριτήρια είναι τα εξής:

 • Έκθεση σε εξωτερικό ερέθισμα: Λοίμωξη, εμβόλιο, σιλικόνη ή ανοσοενισχυτικό
 • Η έναρξη τυπικών κλινικών εκδηλώσεων: Μυϊκή αδυναμία ή οίδημα, πόνος στις αρθρώσεις, χρόνια κόπωση, μη αναζωογονητικός ύπνος, γνωστικές διαταραχές, απώλεια μνήμης, πυρετός, ξηροφθαλμία.
 • Η εξάλειψη του παράγοντα ενεργοποίησης οδηγεί σε βελτίωση
 • Βιοψία: Με τυπικές αλλαγές στα εμπλεκόμενα όργανα

Από την άλλη πλευρά, τα δευτερεύοντα κριτήρια είναι τα εξής:

 • Η εμφάνιση αυτοαντισωμάτων ή αντισωμάτων που κατευθύνονται στο εμπλεκόμενο ανοσοενισχυτικό.
 • Άλλες κλινικές εκδηλώσεις: όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
 • Ειδικά ανθρώπινα λευκοκυτταρικά αντιγόνα: HLA DRB1, HLA DQB1.
 • Η εξέλιξη σε αυτοάνοσο νόσημα: Σκλήρυνση κατά πλάκας ή συστηματική σκλήρυνση.

Θεραπεία και πρόγνωση

Η κύρια θεραπεία είναι η ολική χειρουργική αφαίρεση του επικουρικού. Για παράδειγμα, η αφαίρεση εμφυτευμάτων σιλικόνης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανταπόκριση είναι συνήθως ευνοϊκή και άμεση.

Ωστόσο, όταν υπάρχει τοπική ή συστηματική μετανάστευση της ουσίας, με επακόλουθη γενική συμμετοχή του σώματος, είναι απαραίτητο να ξεκινήσει μια προσέγγιση με ανοσοτροποποιητικά φάρμακα. Αυτά μειώνουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η μακροπρόθεσμη πρόγνωση είναι δύσκολο να καθοριστεί, καθώς θα εξαρτηθεί από τις σχετιζόμενες ασθένειες στο άτομο που πάσχει από αυτήν. Συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ρευματολόγο πριν από την επικουρική τοποθέτηση εάν υπάρχει προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό για την αξιολόγηση της αναλογίας κινδύνου/οφέλους.

Ένα άτομο με γιατρό.
Άτομα με οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό προηγούμενων αντιδράσεων θα πρέπει να απευθυνθούν σε ρευματολόγο.

Η διαφορική διάγνωση για το σύνδρομο ASIA

Το σύνδρομο ASIA δεν είναι πολύ συχνό. Σήμερα, οι επιστημονικές αξιολογήσεις πριν από την έγκριση των εμφυτευμάτων είναι όλο και πιο αυστηρές.

Ωστόσο, τα συμπτώματα δεν είναι συγκεκριμένα και είναι κοινά σε άλλες παθολογίες, επομένως τα κλινικά κριτήρια θα μπορούσαν να ταξινομήσουν κατά λάθος μια αυτοάνοση νόσο ή μια διαταραχή του κολλαγόνου (όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος).

Η συγκεκριμένη διάγνωση είναι επαχθής και θεωρείται ότι αποτελεί αποκλεισμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πολυεπιστημονική δράση από πλαστικούς χειρουργούς, ρευματολόγους και ψυχιάτρους είναι συχνά απαραίτητη.

Πρέπει να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κίνδυνο που ενέχουν διάφορες καλλυντικές θεραπείες, ειδικά σε άτομα που έχουν προδιάθεση για αυτοάνοσα νοσήματα. Η συμβουλή ειδικού είναι το κλειδί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Caldeira M, Caldeira A. Siliconosis: autoimmune /inflamatory syndrome induced by adjuvants (ASIA). ISR Med Assoc J. 2012;14(2):137-8.
 • González, M. et al. Síndrome autoinmune/autoinflamatorio inducido por adyuvantes (ASIA) en pacientes dermatológicas a los cinco años posteriores a la colocación de material de relleno con fines cosméticos. Med Cutan Iber Lat Am. 2019;47(1):34-38.
 • Tamayo, M. Orozco, M. Posada, D. Sustancias adyuvantes y síndrome autoinmune inflamatorio inducido por adyuvantes. Presentación de un caso. Rev Panorama. Cuba y Salud [Internet]. 2019;15(1):59-64. Disponible en: http://www.revpanorama.sld.cu/index.php/rpan/article/view/.
 • Torres, R et al. Síndrome autoinmune/autoinflamatorio inducido por adyuvantes (ASIA). REVISTA MÉDICA MD. 2016;7(3):170-181.
 • Roman, A. Sánchez, L. Siliconoma. Imagen Diagn. 2011;2(2):75-76.
 • Shoenfeld, Y. Agmon-Levin, N. ‘ASIA’ – autoimmune/inflammatory syndrome induced by adjuvants. Autoinmmun. 2011;36(1):4-8. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20708902/.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.