Οι διαφορές μεταξύ θαλάσσιου και βοοειδούς κολλαγόνου

Εδώ και χρόνια, οι ειδικοί συζητούν σχετικά με τον τύπο κολλαγόνου που είναι καλύτερος. Τι λένε τα επιστημονικά στοιχεία για το θαλάσσιο και το βοοειδές κολλαγόνο; Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε!
Οι διαφορές μεταξύ θαλάσσιου και βοοειδούς κολλαγόνου
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα τελευταία χρόνια, η εμπορία συμπληρωμάτων διατροφής με βάση το κολλαγόνο έχει κάνει τους ανθρώπους να αναρωτιούνται ποια ποικιλία είναι καλύτερη, το θαλάσσιο ή βοοειδές κολλαγόνο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αντιπαραθέσεις και μελέτες σχετικά με αυτό. Γνωρίζετε τις κύριες διαφορές μεταξύ θαλάσσιου και βοοειδούς κολλαγόνου;

Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο ανθρώπινο σώμα. Επίσης, υπάρχει σε μια μεγάλη ποικιλία ζώων. Σύμφωνα με μια κριτική που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Cosmetic Dermatology, είναι ένα από τα κύρια συστατικά του δέρματος, των οστών, των αρθρώσεων και των αιμοφόρων αγγείων.

Σήμερα, είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής που έχει οφέλη για την υγεία. Είναι ακόμη δημοφιλές στη βιομηχανία καλλυντικών, καθώς φαίνεται να καθυστερεί την έναρξη της γήρανσης.

Αλλά τι είδους κολλαγόνο προτείνουν οι ειδικοί;

Σχέση μεταξύ θαλάσσιου και βοοειδούς κολλαγόνου

Μπορείτε να βρείτε πολλά συμπληρώματα με βάση το κολλαγόνο στην αγορά, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το θαλάσσιο και το βόειο κολλαγόνο. Οι ειδικοί τους αποδίδουν μια σειρά ιδιοτήτων, όπως ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατήρηση του δέρματος ή των αρθρώσεων. Και παρόλο που ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν αυτό, ξεκίνησε μια συζήτηση για το ποιο είδος είναι το καλύτερο.

Είναι σύνηθες να βλέπουμε διαφημίσεις που ισχυρίζονται ότι το θαλάσσιο κολλαγόνο «είναι πιο εύπεπτο από το κολλαγόνο των βοοειδών». Με τη σειρά τους, οι ειδικοί προτείνουν ότι έχει σχεδόν θαυμαστά αποτελέσματα στην υγεία.

Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι όλα τα κολλαγόνα είναι παρόμοια και, όταν χωνεύεται, το σώμα μας σχεδόν δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά.

Με άλλα λόγια, το θαλάσσιο κολλαγόνο δεν έχει καλύτερη βιολογική αξία, πέψη και ιδιότητες από το κολλαγόνο των βοοειδών. Αυτό που έχει σημασία και στις δύο περιπτώσεις είναι ο βαθμός υδρόλυσης, που επιτρέπει στον οργανισμό να το απορροφήσει.

Η διαδικασία υδρόλυσης ονομάζεται επίσης «κατακερματισμός» ή «προ-πέψη» και συνίσταται στην απομάκρυνση των λιπών και των ανεπιθύμητων υλικών για τη λήψη μόνο αμινοξέων (που είναι αυτό που χρησιμοποιεί το σώμα). Ανεξάρτητα από την πηγή του, το μόνο κολλαγόνο που έχει επαρκώς υδρολυθεί καταφέρνει να φτάσει στους ιστούς που το χρησιμοποιούν ως θρεπτικό συστατικό.

κολλαγόνο
Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που αποτελείται από αμινοξέα. Για να φτάσει το κολλαγόνο στους ιστούς για να εκπληρώσει τη λειτουργία του, πρέπει να υδρολυθεί.

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ του θαλάσσιου και του βοοειδούς κολλαγόνου;

Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτών των δύο συμπληρωμάτων κολλαγόνου είναι η πηγή τους. Ενώ το θαλάσσιο κολλαγόνο προέρχεται από το δέρμα των ψαριών και τα οστά, το κολλαγόνο των βοοειδών προέρχεται από τα οστά και τα δέρματα των ζώων, όπως αγελάδες, βίσονες ή βουβάλια.

Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό που τους ξεχωρίζει είναι το περιβάλλον των πηγών τους, καθώς το ένα είναι από τη θάλασσα και το άλλο από τη στεριά. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το περιβάλλον στο οποίο ζουν τα ζώα μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του συμπληρώματος. Αν και απαιτούνται περισσότερα στοιχεία, ορισμένες μελέτες έχουν καταλήξει σε αυτό.

Για παράδειγμα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Marine Drugs δείχνει ότι το θαλάσσιο κολλαγόνο αυξάνει τους τύπους κολλαγόνου I και II στο σώμα. Επομένως, είναι ευεργετικό για την υγεία του δέρματος και των χόνδρων.

Εν τω μεταξύ, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients  δείχνει ότι το κολλαγόνο των βοοειδών αυξάνει τους τύπους κολλαγόνου I και III. Αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ρυτίδων, στην προώθηση της ελαστικότητας και στην αύξηση της υγρασίας του δέρματος. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν επίσης ότι θα μπορούσε να ωφελήσει τις αρθρώσεις.

Η τιμή, μια σημαντική διαφορά

Μια διαφορά που αξίζει να αναφερθεί μεταξύ των δύο τύπων κολλαγόνου είναι η τιμή. Όπως αναφέραμε παραπάνω, το μάρκετινγκ βρίσκεται πίσω από την «ενίσχυση» των πλεονεκτημάτων των συμπληρωμάτων θαλάσσιου κολλαγόνου. Αυτό επηρέασε επίσης την τιμή τους.

Καθώς είναι ένα σχετικά νέο προϊόν και έχουν δημοσιευτεί αρκετές μελέτες για αυτό, κοστίζει περισσότερο από το κολλαγόνο των βοοειδών. Στην πραγματικότητα, ορισμένες εταιρείες προσφέρουν πολύ ακριβές επιλογές, ακόμη και όταν προέρχονται από φθηνά είδη.

Αλλά όπως σχολιάσαμε παραπάνω, πέρα ​​από την προέλευσή του (θαλάσσιο ή χερσαίο), το σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν είναι υδρολυμένο έτσι ώστε το σώμα σας να μπορεί να το αφομοιώσει. Επομένως, εάν πρόκειται να αγοράσετε αυτά τα συμπληρώματα, πρέπει να επαληθεύσετε τον βαθμό υδρόλυσης πριν από τη λήψη απόφασης.

Δεν υπάρχει κολλαγόνο με βάση τα φυτά

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη σε ζώα και ανθρώπους. Δεν είναι αλήθεια ότι ορισμένα φυτά το περιέχουν, ούτε καν το ελάχιστο. Η ιδέα ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε κολλαγόνο από τρόφιμα όπως τα φύκια έχει εξαπλωθεί.

Αλλά τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια, καθώς αυτές οι φυτικές πηγές δεν περιέχουν κολλαγόνο επειδή δεν το χρειάζονται. Αντ ‘αυτού, έχουν ζελέ, ινώδεις δομές (παρόμοιες με το κολλαγόνο) που η βιομηχανία έχει ονομάσει «φυτικό κολλαγόνο». Ωστόσο, δεν περιέχουν τις ιδιότητες της πρωτεΐνης.

φύκια
Το λεγόμενο φυτικό κολλαγόνο δεν υπάρχει. Για παράδειγμα, τα φύκια δεν το παράγουν ούτε το χρειάζονται.

Τι πρέπει να θυμάστε για τη σχέση μεταξύ του θαλάσσιου και το βοοειδούς κολλαγόνου

Οι ειδικοί έχουν μελετήσει εκτενώς τα συμπληρώματα θαλάσσιου και βοοειδούς κολλαγόνου λόγω των πιθανών οφελών τους στην υγεία. Συγκεκριμένα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ευεργετικά για την υγεία του δέρματος και των αρθρώσεων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να διασφαλίζουν ότι ο ένας τύπος είναι καλύτερος από τον άλλο.

Γενικά, η πρωτεΐνη κολλαγόνου, ανεξάρτητα από την πηγή της, περιέχει τα ίδια αμινοξέα σε παρόμοιες αναλογίες. Το σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι το κολλαγόνο υδρολύεται για να εξασφαλίσει καλή πέψη και βιοδιαθεσιμότητα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Avila Rodríguez MI, Rodríguez Barroso LG, Sánchez ML. Collagen: A review on its sources and potential cosmetic applications. J Cosmet Dermatol. 2018 Feb;17(1):20-26. doi: 10.1111/jocd.12450. Epub 2017 Nov 16. PMID: 29144022.
  • Vollmer DL, West VA, Lephart ED. Enhancing Skin Health: By Oral Administration of Natural Compounds and Minerals with Implications to the Dermal Microbiome. Int J Mol Sci. 2018;19(10):3059. Published 2018 Oct 7. doi:10.3390/ijms19103059
  • León-López A, Morales-Peñaloza A, Martínez-Juárez VM, Vargas-Torres A, Zeugolis DI, Aguirre-Álvarez G. Hydrolyzed Collagen-Sources and Applications. Molecules. 2019;24(22):4031. Published 2019 Nov 7. doi:10.3390/molecules24224031
  • Silva TH, Moreira-Silva J, Marques AL, Domingues A, Bayon Y, Reis RL. Marine origin collagens and its potential applications. Mar Drugs. 2014;12(12):5881-5901. Published 2014 Dec 5. doi:10.3390/md12125881
  • Song H, Zhang S, Zhang L, Li B. Effect of Orally Administered Collagen Peptides from Bovine Bone on Skin Aging in Chronologically Aged Mice. Nutrients. 2017;9(11):1209. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111209
  • Liu J, Zhang B, Song S, et al. Bovine collagen peptides compounds promote the proliferation and differentiation of MC3T3-E1 pre-osteoblasts. PLoS One. 2014;9(6):e99920. Published 2014 Jun 13. doi:10.1371/journal.pone.0099920
  • Hoyer B, Bernhardt A, Heinemann S, Stachel I, Meyer M, Gelinsky M. Biomimetically mineralized salmon collagen scaffolds for application in bone tissue engineering. Biomacromolecules. 2012 Apr 9;13(4):1059-66. doi: 10.1021/bm201776r. Epub 2012 Mar 16. PMID: 22364350.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.