Κι αν ο σύντροφός σας πάσχει από διπολική διαταραχή;

Οι άνθρωποι που πάσχουν από διπολική διαταραχή μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή εφόσον συνεχίζουν τη θεραπευτική αγωγή τους. Η κατανόηση της διπολικής διαταραχής και του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να βοηθήσετε τον διπολικό σύντροφό σας έχει εξαιρετική σημασία για τη σχέση σας.
Κι αν ο σύντροφός σας πάσχει από διπολική διαταραχή;
Lourdes Martínez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Lourdes Martínez.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η διπολική διαταραχή επηρεάζει τα συναισθήματα, για τον λόγο αυτό συχνά επηρεάζει τις ανθρώπινες σχέσεις, ειδικά τις ερωτικές.

Στην πορεία μιας σχέσης ένα διπολικό άτομο μπορεί να επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά. Αν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τον ρόλο που παίζετε και να συνεχίσετε να υποστηρίζετε τον σύντροφό σας.

Το βασικό είναι να έχετε υπομονή και να είστε το άτομο που εξασφαλίζει συναισθηματική ισορροπία στη σχέση. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι άνθρωποι με διπολική διαταραχή εκδηλώνουν σχήματα συμπεριφοράς που δεν εξαρτώνται από τη βούλησή τους.

Τι είναι η διπολική διαταραχή;

Η διπολική διαταραχή είναι μια πολύ συνηθισμένη ψυχιατρική διαταραχή που προκαλεί επεισόδια κατάθλιψης η οποία εναλλάσσεται με ευφορία σε ορισμένους ανθρώπους.

Σε πολλές περιπτώσεις τα επεισόδια αυτά γίνονται χρόνια, έτσι οι ασθενείς χρειάζονται ιατρική αντιμετώπιση για το υπόλοιπο της ζωής τους. Διαβάστε περισσότερα για την διπολική διαταραχή στη μελέτη των Young, A. S., & Fristad, M. A.

Η συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί να είναι κληρονομική, αν και το γενετικό ελάττωμα που την προκαλεί δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα. Τα αίτια των συναισθηματικών διαταραχών είναι άγνωστα, όμως θεωρούνται αποτέλεσμα ενός αριθμού νευροβιολογικών και ψυχοκοινωνικών παραγόντων.

Τι μπορείτε να κάνετε για τον διπολικό σύντροφό σας;

Το να είστε με ένα άτομο που πάσχει από διπολική διαταραχή δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε εκείνοι που θα φροντίζετε για όλα ή ότι πρέπει να βάλετε τη ζωή σας στην άκρη.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον σύντροφό σας χωρίς να παραμελείτε τον εαυτό σας.

Είναι σημαντικό να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να αναγνωρίσει τα συμπτώματα

Είστε συνεχώς πλάι του -ποιος μπορεί να βοηθήσει περισσότερο από σας τον σύντροφό σας να αναγνωρίσει τι του συμβαίνει; Σιγά-σιγά θα αποκτήσετε αρκετή εμπειρία ώστε να ξέρετε πότε πρόκειται να εκδηλωθεί μια κρίση ή μια υποτροπή.

Αυτό θα σας βοηθήσει να ενεργήσετε εκ των προτέρων για να την αποφύγετε.

Συνεργαστείτε με τον γιατρό

Θα είστε η τέλεια πηγή πληροφοριών ώστε ο γιατρός να μπορεί να επαναξιολογεί συνεχώς την πορεία του συντρόφου σας.

Αν έχετε καλή επικοινωνία με τον γιατρό σας, θα αξιοποιείτε στο μέγιστο κάθε επίσκεψη. Μην κρύβετε λεπτομέρειες και προσπαθείτε να καταγράφετε ό,τι θεωρείτε σημαντικό, αν χρειάζεται. Στην αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής αναφέρεται άρθρο των Geddes, J. R., & Miklowitz, D. J.

Μην υπερπροστατεύετε τον σύντροφό σας

Κι αν ο σύντροφός σας πάσχει από διπολική διαταραχή;

Η υπερπροστασία δεν θα κάνει καλό σε κανέναν από τους δυο σας. Ένα διπολικό άτομο τον περισσότερο καιρό συμπεριφέρεται σαν να μην έπασχε από τη διαταραχή και ζει μια φυσιολογική ζωή.

Όταν ο σύντροφός σας είναι σταθερός, μην περιορίζετε την αυτονομία ή τις ευθύνες του.

Όταν όμως εκδηλώνει επεισόδια μανίας ή κατάθλιψης, είναι σημαντικό να είστε μαζί του όσο πιο πολύ μπορείτε. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να προλάβετε πιθανές αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Μην κρίνετε αυτούς με διπολική διαταραχή

Μπορεί να κρίνετε τον σύντροφό σας χωρίς να το συνειδητοποιείτε. Προσπαθείτε να θυμάστε ότι είστε ένας από τους ανθρώπους που εμπιστεύεται περισσότερο.

Να θυμάστε πάντα ότι τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο σύντροφός σας δεν είναι ψεύτικα. Ο σύντροφός σας δεν θέλει να υποφέρει από αυτή τη διαταραχή και πιθανώς κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αναρρώσει.

Σιγουρευτείτε ότι παίρνει τα φάρμακά του

διπολική διαταραχή - φάρμακα

Θα πρέπει να παρακολουθείτε αν παίρνει σωστά τα φάρμακά του. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ένας ασθενής αρχίζει να αισθάνεται καλύτερα και αποφασίζει ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσει τη φαρμακευτική αγωγή.

Ωστόσο η διακοπή ή η μείωση των φαρμάκων χωρίς να συμβουλευτεί τον γιατρό του μπορεί να τον κάνει να υποτροπιάσει ή να χειροτερέψει.

Πώς μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας όταν ο σύντροφός σας πάσχει από διπολική διαταραχή;

Πολλές φορές ξεχνάτε να δώσετε στον εαυτό σας λίγο χρόνο για να αναπληρώσετε την ενέργειά σας όταν φροντίζετε ένα άλλο άτομο.

Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνετε λίγο χρόνο και χώρο στον εαυτό σας και ίσως πρέπει να εξετάσετε και την προοπτική να κάνετε ψυχοθεραπεία. Δεν υπάρχει θεραπεία για τη διπολική διαταραχή, επομένως έχετε υπόψη σας ότι πρόκειται για κάτι που θα αντιμετωπίζετε σε όλη σας τη ζωή.

Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να φροντίζετε και τους δυο σας κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων και για τον λόγο αυτό είναι θεμελιώδες να έχετε τη στήριξη της οικογένειας και των φίλων σας, επειδή σε μερικές περιπτώσεις το βάρος αυτής της δύσκολης ευθύνης είναι υπερβολικά μεγάλο.

Αν αισθάνεστε ότι δυσκολεύεστε όλο και περισσότερο να διαχειριστείτε τη διαταραχή του συντρόφου σας, καλό είναι να μιλήσετε με έναν ψυχοθεραπευτή.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Μήπως πάσχετε από αγχώδη διαταραχή;

Δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεστε ενοχή. Το να ζείτε με ένα άτομο που πάσχει από διπολική διαταραχή μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για μερικούς ανθρώπους και επομένως είναι λογικό να αναζητάτε διάφορες πηγές υποστήριξης προκειμένου να προχωρήσετε μπροστά.

Τι πρέπει να κάνετε αν ο σύντροφός σας πάθει κρίση;

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να συνειδητοποιείτε πότε ο σύντροφός σας θέλει ή μπορεί να βλάψει τον εαυτό του ή τους ανθρώπους γύρω του.

Θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια γρήγορα αν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση. Σε καμία περίπτωση μην αφήνετε μόνο του τον σύντροφό σας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης και προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό του όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Όταν μιλήσετε με τον ειδικό, ζητήστε του να σας δώσει τον προσωπικό τηλεφωνικό αριθμό του σε περίπτωση που χρειαστείτε υποστήριξη κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

Αν προσέξετε ότι ο σύντροφός σας παρουσιάζει ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής, ενθαρρύνετέ τον να δει έναν γιατρό και να ξεκινήσει θεραπευτική αγωγή. Αυτό θα δώσει και στους δυο σας τη δυνατότητα να χαρείτε περισσότερο τη ζωή σας μαζί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Young, A. S., & Fristad, M. A. (2015). Bipolar Disorder. In Encyclopedia of Mental Health: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-397045-9.00002-1
  • Kara, N., & Einat, H. (2014). Bipolar disorder. In Behavioral Genetics of the Mouse Volume II: Genetic Mouse Models of Neurobehavioral Disorders. https://doi.org/10.1007/CBO9781107360556
  • Geddes, J. R., & Miklowitz, D. J. (2013). Treatment of bipolar disorder. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(13)60857-0
  • Grunze, H., Vieta, E., Goodwin, G. M., Bowden, C., Licht, R. W., Azorin, J. M., … Kasper, S. (2018). The World Federation of Societies of Biological Psychiatry (WFSBP) Guidelines for the Biological Treatment of Bipolar Disorders: Acute and long-term treatment of mixed states in bipolar disorder. World Journal of Biological Psychiatry. https://doi.org/10.1080/15622975.2017.1384850

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.