Πώς να δείξετε αγάπη σε κάποιον που υποφέρει από κατάθλιψη

· 1 Μαρτίου 2017
Ένα αγαπημένο πρόσωπο που υποφέρει από κατάθλιψη πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να βασίζεται στην άνευ όρων υποστήριξή μας και ότι θα είμαστε πλάι του ό,τι κι αν γίνει.

Η κατάθλιψη είναι μια εξαντλητική και επικίνδυνη διαταραχή που μπορεί να μειώσει την ποιότητα ζωής όσων υποφέρουν από αυτή.

Έχει σωματικές και συναισθηματικές επιπτώσεις που μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές ώστε να θεωρείται διαταραχή.

Η πιο λυπηρή επίπτωση είναι το γεγονός ότι το καταθλιπτικό άτομο αισθάνεται ότι κανένας δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει και τείνει να απομονώνεται για να μην αισθάνεται ότι το κρίνουν.

Και παρόλο που η κατάθλιψη έχει αποδεχτεί ότι είναι μια πάθηση που χρειάζεται θεραπεία, υπάρχουν εκείνοι που εξακολουθούν να τη θεωρούν ένα ελάττωμα της προσωπικότητας σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το σίγουρο είναι ότι η κατάθλιψη δεν ξεπερνιέται εύκολα και απαιτείται η υποστήριξη των αγαπημένων προσώπων για την πλήρη ανάρρωση.

Σας παρουσιάζουμε μερικές συστάσεις για να δείξετε αγάπη και υποστήριξη σε εκείνους που υποφέρουν από αυτή την οδυνηρή διαταραχή.

Το καταθλιπτικό άτομο δεν είναι μόνο του

den-einai-moni

Όταν ένα άτομο είναι καταθλιπτικό, συχνά αισθάνεται σαν να βρίσκεται μέσα σε ένα σκοτεινό τούνελ γεμάτο εμπόδια.

Ως αγαπημένα του πρόσωπα, είναι σημαντικό να του ξεκαθαρίσετε ότι δεν είναι μόνο του και ότι μπορεί να βασίζεται στη βοήθειά σας για να ξεπεράσει κάθε δυσκολία.

Στην αρχή αυτό μπορεί να μοιάζει άχρηστο και αποθαρρυντικό, επειδή τίποτα από ό,τι κάνετε δεν φαίνεται να κάνει το άτομο να αισθανθεί καλύτερα. Ωστόσο η συνεχής προσπάθεια και οι συνεχείς ενέργειές σας θα κάνουν το καταθλιπτικό άτομο να καταλάβει ότι δεν είναι μόνο του σε αυτή τη μάχη.

Αμφισβητήστε τις καταστροφικές σκέψεις

Η θλίψη για την οποία είναι γνωστή αυτή η πάθηση συνήθως συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό οδυνηρών και ύπουλων καταστροφικών σκέψεων.

Αυτές κάνουν το άτομο να μετανιώνει που ζει, να αυτοκατηγορείται και να σκέφτεται όλα τα ελαττώματα που μπορεί να προσάψει στον εαυτό του.

Ένας τρόπος να το αμφισβητήσετε είναι να επισημαίνετε όλες τις αρετές και τα επιτεύγματα που κάνουν το συγκεκριμένο άτομο αυτό που είναι.

Βοηθήστε στις δουλειές

voitheia-ergasies

Κατά την περίοδο της κατάθλιψης, δουλειές του σπιτιού όπως το καθάρισμα και άλλα καθήκοντα παραμελούνται.

Με τον καιρό μαζεύεται σκόνη, τα πιάτα μένουν άπλυτα και στο ψυγείο γίνεται χαμός.

Όλα αυτά, μαζί με τη θλίψη και την αίσθηση της ανημποριάς, κάνουν το άτομο να αισθάνεται ότι έχει πιάσει πάτο.

Επομένως, ένας τρόπος να βοηθήσετε είναι να ελέγξετε το χάος βοηθώντας το καταθλιπτικό άτομο να διατηρεί το περιβάλλον του καθαρό και αρμονικό.

Φτιάξτε ένα υγιεινό γεύμα

Όταν ένα άτομο βιώνει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο, δύο πράγματα μπορεί να συμβούν όσον αφορά στη διατροφή: το άτομο είτε δεν τρώει αρκετά είτε τρώει υπερβολικά.

Και οι δύο περιπτώσεις είναι επικίνδυνες επειδή, καθώς ο καιρός περνάει, υπάρχουν επιπτώσεις στη σωματική υγεία, κάτι που απλώς επιδεινώνει το πρόβλημα.

Το άτομο που υποφέρει από κατάθλιψη μπορεί να ανακαλύψει ότι το πρόχειρο φαγητό ή η παράλειψη γευμάτων είναι μια απλή λύση.

Ωστόσο και οι δύο συμπεριφορές οδηγούν σε διατροφικές ελλείψεις και σε αρνητικές συνέπειες τόσο για την υγεία όσο και για την ψυχική κατάσταση.

Βεβαιωθείτε ότι παρέχετε υποστήριξη μαγειρεύοντας ένα υγιεινό γεύμα, κατά προτίμηση με υλικά που διεγείρουν την παραγωγή σεροτονίνης.

Προσφέρετε μια αγκαλιά

agaliaste

Οι ωφέλειες της αγκαλιάς έχουν αποδειχτεί επιστημονικά και μάλιστα συνιστώνται από πολλούς ως μια θεραπεία για την αύξηση της ενέργειας και τη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης και της ψυχικής υγείας.

Παρόλο που σε πολλά καταθλιπτικά άτομα δεν αρέσει να τα αγγίζουν, μια ειλικρινής αγκαλιά μπορεί να τα παρηγορήσει και να τα κάνει να αισθανθούν ότι δέχονται υποστήριξη.

Μη ζητάτε εξηγήσεις

Ένα από τα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν θέλουν να βοηθήσουν κάποιο άτομο που πάσχει από κατάθλιψη είναι να ζητούν εξηγήσεις για το τι συμβαίνει ή να το πιέζουν να μιλήσει για τα προβλήματά του.

Αυτό που δεν συνειδητοποιούν είναι ότι το καταθλιπτικό άτομο δεν θέλει να δώσει εξηγήσεις και θα προτιμήσει να αποστασιοποιηθεί παρά να το κάνει.

Μπορείτε να προσφέρετε άνευ όρων υποστήριξη και ενθάρρυνση χωρίς την ανάγκη να γνωρίζετε όλες τις λεπτομέρειες. Αν το καταθλιπτικό άτομο δεν θέλει να μιλήσει, είναι καλύτερα να σεβαστείτε τη σιωπή του.

Αναζητήστε μαζί επαγγελματική βοήθεια

epagelmatiki-voitheia

Όπως επισημάνθηκε στην αρχή, η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή πάθηση και κάποια στιγμή μπορεί να χρειαστεί επαγγελματική παρέμβαση.

Αν και η υποστήριξη και οι συμβουλές των αγαπημένων προσώπων μπορούν να βοηθήσουν σε μερικές περιπτώσεις, δεν αρκούν πάντα για να αναρρώσει πλήρως το άτομο.

Ειδικοί όπως οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι διαθέτουν τα μέσα για να φτάσουν στη ρίζα του προβλήματος χωρίς να βλάψουν το πρόσωπο που υποφέρει.

Έτσι, ένας τρόπος για να προσφέρετε υποστήριξη και να δείξετε αγάπη είναι να συνοδεύετε το αγαπημένο πρόσωπο, όποτε χρειάζεται, στα ραντεβού με τον ψυχοθεραπευτή.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι είναι καλό να θυμάστε πως το να βοηθήσετε κάποιον με κατάθλιψη δεν είναι εύκολο και απαιτεί προσωπική δύναμη. Οι διαθέσεις και οι ψυχικές καταστάσεις του καταθλιπτικού ατόμου μπορεί να είναι μεταδοτικές και δύσκολες στη διαχείριση.

Είναι σημαντικό να αντλήσετε όση περισσότερη δύναμη έχετε στη διάθεσή σας προκειμένου να βοηθήσετε.