Αγαπημένο πρόσωπο με κατάθλιψη: πώς να βοηθήσετε

Ένα αγαπημένο πρόσωπο που υποφέρει από κατάθλιψη πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να βασίζεται στην άνευ όρων υποστήριξή μας και ότι θα είμαστε πλάι του ό,τι κι αν γίνει.
Αγαπημένο πρόσωπο με κατάθλιψη: πώς να βοηθήσετε
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Katherine Flórez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η κατάθλιψη είναι μια εξαντλητική και επικίνδυνη διαταραχή που μπορεί να μειώσει την ποιότητα ζωής όσων υποφέρουν από αυτή. Έχει σωματικές και συναισθηματικές επιπτώσεις που μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές ώστε να θεωρείται διαταραχή. Όταν κάποιο αγαπημένο πρόσωπο πάσχει από αυτή, νιώθουμε αβοήθητοι και δεν ξέρουμε πως να βελτιώσουμε την κατάσταση.

Η πιο λυπηρή επίπτωση είναι το γεγονός ότι το καταθλιπτικό άτομο αισθάνεται ότι κανένας δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει και τείνει να απομονώνεται για να μην αισθάνεται ότι το κρίνουν.

Η κατάθλιψη έχει αποδειχτεί ότι είναι μια πάθηση που χρειάζεται θεραπεία. Υπάρχουν όμως εκείνοι που εξακολουθούν να τη θεωρούν ένα ελάττωμα της προσωπικότητας σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το σίγουρο είναι ότι η κατάθλιψη δεν ξεπερνιέται εύκολα και απαιτείται η υποστήριξη των κοντινών ανθρώπων για την πλήρη ανάρρωση.

Σας παρουσιάζουμε μερικές συστάσεις για να δείξετε αγάπη και υποστήριξη σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο που υποφέρει από αυτή την οδυνηρή διαταραχή.

Το καταθλιπτικό άτομο δεν είναι μόνο του

αγαπημένο πρόσωπο με κατάθλιψη

Όταν ένα άτομο είναι καταθλιπτικό, συχνά αισθάνεται σαν να βρίσκεται μέσα σε ένα σκοτεινό τούνελ γεμάτο εμπόδια.

Είναι σημαντικό να του ξεκαθαρίσετε ότι δεν είναι μόνο του και ότι μπορεί να βασίζεται στη βοήθειά σας για να ξεπεράσει κάθε δυσκολία.

Στην αρχή αυτό μπορεί να μοιάζει άχρηστο και αποθαρρυντικό. Ίσως τίποτα από ό,τι κάνετε δεν θα φαίνεται να κάνει το άτομο να αισθανθεί καλύτερα. Ωστόσο η συνεχής προσπάθεια και οι συνεχείς ενέργειές σας τελικά θα κάνουν το καταθλιπτικό άτομο να καταλάβει ότι δεν είναι μόνο του σε αυτή τη μάχη.

Αμφισβητήστε τις καταστροφικές σκέψεις

Η θλίψη για την οποία είναι γνωστή αυτή η πάθηση συνήθως συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό οδυνηρών και ύπουλων καταστροφικών σκέψεων.

Αυτές κάνουν το άτομο να μετανιώνει που ζει, να αυτοκατηγορείται και να σκέφτεται όλα τα ελαττώματα θεωρεί ότι έχει.

Ένας τρόπος να το αμφισβητήσετε είναι να επισημαίνετε όλες τις αρετές και τα επιτεύγματα που κάνουν το συγκεκριμένο άτομο αυτό που είναι.

Βοηθήστε το αγαπημένο πρόσωπο στις δουλειές του σπιτιού

αγαπημένο πρόσωπο με κατάθλιψη

Κατά την περίοδο της κατάθλιψης, δουλειές του σπιτιού όπως το καθάρισμα και άλλα καθήκοντα παραμελούνται.

Με τον καιρό μαζεύεται σκόνη, τα πιάτα μένουν άπλυτα και στο ψυγείο γίνεται χαμός.

Όλα αυτά, μαζί με τη θλίψη και την αίσθηση της ανημποριάς, κάνουν το αγαπημένο πρόσωπο που πάσχει να αισθάνεται ότι έχει πιάσει πάτο.

Βοηθήστε λοιπόν το καταθλιπτικό άτομο να διατηρεί το περιβάλλον του καθαρό και αρμονικό.

Φτιάξτε ένα υγιεινό γεύμα

Όταν ένα άτομο βιώνει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο, δύο πράγματα μπορεί να συμβούν όσον αφορά στη διατροφή: το άτομο είτε δεν τρώει αρκετά είτε τρώει υπερβολικά.

Και οι δύο περιπτώσεις είναι επικίνδυνες, όπως είναι αυτονόητο. Καθώς ο καιρός περνάει, υπάρχουν επιπτώσεις στη σωματική υγεία, κάτι που απλώς επιδεινώνει το πρόβλημα.

Το άτομο που υποφέρει από κατάθλιψη καταφεύγει στο πρόχειρο φαγητό ή παραλείπει γεύματα, γιατί είναι απλούστερη λύση.

Ωστόσο και οι δύο συμπεριφορές οδηγούν σε διατροφικές ελλείψεις και σε αρνητικές συνέπειες για την υγεία και για την ψυχική κατάσταση.

Βεβαιωθείτε ότι παρέχετε υποστήριξη στο αγαπημένο πρόσωπο που υποφέρει από κατάθλιψη μαγειρεύοντας ένα υγιεινό γεύμα. Προτιμήστε υλικά που διεγείρουν την παραγωγή σεροτονίνης.

Προσφέρετε μια αγκαλιά

αγαπημένο πρόσωπο με κατάθλιψη

Οι ωφέλειες της αγκαλιάς έχουν αποδειχτεί επιστημονικά και μάλιστα συνιστώνται από πολλούς ως μια θεραπεία για την αύξηση της ενέργειας και τη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης και της ψυχικής υγείας.

Παρόλο που σε πολλά καταθλιπτικά άτομα δεν αρέσει να τα αγγίζουν, μια ειλικρινής αγκαλιά από ένα αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να τα παρηγορήσει και να τα κάνει να αισθανθούν ότι δέχονται υποστήριξη.

Μη ζητάτε εξηγήσεις

Ένα από τα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν θέλουν να βοηθήσουν κάποιο άτομο που πάσχει από κατάθλιψη είναι να ζητούν εξηγήσεις για το τι συμβαίνει ή να το πιέζουν να μιλήσει για τα προβλήματά του.

Δεν συνειδητοποιούν ότι το καταθλιπτικό άτομο δεν θέλει να δώσει εξηγήσεις και θα προτιμήσει να αποστασιοποιηθεί παρά να το κάνει.

Μπορείτε να προσφέρετε άνευ όρων υποστήριξη και ενθάρρυνση χωρίς την ανάγκη να γνωρίζετε όλες τις λεπτομέρειες. Αν το καταθλιπτικό άτομο δεν θέλει να μιλήσει, είναι καλύτερα να σεβαστείτε τη σιωπή του.

Αναζητήστε μαζί επαγγελματική βοήθεια

αγαπημένο πρόσωπο με κατάθλιψη

Όπως επισημάνθηκε στην αρχή, η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή πάθηση και κάποια στιγμή μπορεί να χρειαστεί επαγγελματική παρέμβαση.

Η υποστήριξη και οι συμβουλές από αγαπημένα πρόσωπα δεν αρκούν πάντα για να αναρρώσει πλήρως το άτομο.

Ειδικοί όπως οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι διαθέτουν τα μέσα για να φτάσουν στη ρίζα του προβλήματος χωρίς να βλάψουν το πρόσωπο που υποφέρει.

Έτσι, ένας τρόπος για να προσφέρετε υποστήριξη και να δείξετε αγάπη είναι να συνοδεύετε το αγαπημένο πρόσωπο, όποτε χρειάζεται, στα ραντεβού με τον ψυχοθεραπευτή.

Προσοχή όμως. Τα άτομα με κατάθλιψη συχνά επεξεργάζονται πληροφορίες με αρνητική προκατάληψη, ειδικά όταν σχετίζονται με την πάθησή τους. Αυτό μπορεί να τα αποτρέψει από το να καταφύγουν σε επαγγελματική βοήθεια. Διαβάστε αυτό το άρθρο του Health Communication, για να μάθετε πως θα πείσετε το πάσχον άτομο να ζητήσει βοήθεια.

Συμπερασματικά, είναι καλό να θυμάστε πως το να βοηθήσετε κάποιον με κατάθλιψη δεν είναι εύκολο και απαιτεί προσωπική δύναμη. Οι διαθέσεις και οι ψυχικές καταστάσεις του καταθλιπτικού ατόμου μπορεί να είναι μεταδοτικές και δύσκολες στη διαχείριση.

Είναι σημαντικό να αντλήσετε όση περισσότερη δύναμη έχετε στη διάθεσή σας προκειμένου να βοηθήσετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Turney, K. (2011). Labored love: Examining the link between maternal depression and parenting behaviors. Social Science Research. https://doi.org/10.1016/j.ssresearch.2010.09.009
  • Vittengl, J. R., Clark, L. A., & Jarrett, R. B. (2003). Interpersonal problems, personality pathology, and social adjustment after cognitive therapy for depression. Psychological Assessment. https://doi.org/10.1037/1040-3590.15.1.29
  • Bodovski, K., & Youn, M. J. (2010). Love, discipline and elementary school achievement: The role of family emotional climate. Social Science Research. https://doi.org/10.1016/j.ssresearch.2010.03.008
  • Pincus, J. H. (2008). The Brain That Changes Itself: Stories of Personal Triumph From the Frontiers of Brain Science. The Journal of Nervous and Mental Disease. https://doi.org/10.1097/NMD.0b013e31817d2a8d
  • Grewen, K. M., Anderson, B. J., Girdler, S. S., & Light, K. C. (2003). Warm partner contact is related to lower cardiovascular reactivity. Behavioral medicine, 29(3), 123-130.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.