Μήπως πάσχετε από αγχώδη διαταραχή;

Όταν δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας τα προβλήματα λόγω άγχους ή ανησυχίας, είναι καλύτερα να αναζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια προκειμένου να μάθουμε πώς να αντιμετωπίζουμε τις συγκεκριμένες καταστάσεις.
Μήπως πάσχετε από αγχώδη διαταραχή;

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μήπως πάσχετε από αγχώδη διαταραχή; Στις μέρες μας υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να μας ανησυχούν και οποιαδήποτε κατάσταση μπορεί να μας εκνευρίσει. Ίσως η ένταση που αισθάνεστε να είναι απλώς άγχος. Δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε αν η δυσφορία έχει σύντομη διάρκεια.

Ωστόσο η αγχώδης διαταραχή μπορεί να εμποδίζει τις καθημερινές μας δραστηριότητες προκαλώντας έντονη ανησυχία, δυσκολεύοντας τη ζωή μας.

Για παράδειγμα, το να πάτε στη δουλειά μπορεί να σας προκαλεί μεγάλη αναστάτωση αν η εργασία σας είναι απαιτητική και αν είναι πολύ δύσκολο να ευχαριστήσετε το αφεντικό σας.

Η Anxiety and Depression Association of America (ADAA) (Αμερικανική Οργάνωση για το Άγχος και την Κατάθλιψη) ορίζει τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή ως αυτό από το οποίο πάσχουν οι άνθρωποι που βιώνουν ανησυχία και έντονες ψυχολογικές αντιδράσεις για πάνω από έξι μήνες.

Είναι πολύ συνηθισμένο οι άνθρωποι με αυτή τη διαταραχή να παρουσιάζουν μονίμως υψηλά επίπεδα άγχους. Η ανησυχία τους οφείλεται σε λανθασμένες ερμηνείες και συνεχείς αρνητικές σκέψεις.

Η πολυπλοκότητα των συγκεκριμένων καταστάσεων δυσκολεύει τον εντοπισμό και τη διάγνωσή τους, ακόμα και από τους ειδικούς. Για να καταλάβετε αν πάσχετε από αγχώδη διαταραχή, θα πρέπει να αναλύσετε τους παρακάτω παράγοντες:

1. Συνεχής ανησυχία και μια αγχώδη διαταραχή

Το να οργανωθείτε πριν την αποφοίτησή σας είναι φυσιολογικό: πρέπει να βρείτε ένα φόρεμα, τα σωστά παπούτσια και να βεβαιωθείτε ότι έχετε ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα μαθήματα. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο σε σας -θα συμβεί επίσης στο παιδί σας, στον αδελφό ή στην αδελφή σας ή σε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο.

Ωστόσο, αν ανησυχείτε γι’αυτό εδώ και πάνω από έξι μήνες, ίσως πάσχετε από αγχώδη διαταραχή. Αυτή χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανησυχία.

Το πρώτο πράγμα που εξετάζουν οι γιατροί είναι αν κάποιο άτομο αισθανόταν έτσι πριν την αγχογόνο κατάσταση και αν η συγκεκριμένη συμπεριφορά επιμένει μετά από αυτή. Αν η συμπεριφορά δεν επιμένει και είναι σύντομης διάρκειας, πιθανώς δεν πρόκειται για περίπτωση αγχώδους διαταραχής.

Για παράδειγμα, αν παντρεύεστε και ο σχεδιασμός του γάμου πηγαίνει καλά, πιθανώς θα αντιμετωπίζετε μονάχα κάποιες στιγμές άγχους. Αν όμως είχατε τα συμπτώματα από πριν, τότε αυτό ίσως υποδηλώνει μια αγχώδη διαταραχή που χρειάζεται επειγόντως την προσοχή σας.

2. Αρνητικά συμπεράσματα

Τείνετε να σκέφτεστε τα χειρότερα επακόλουθα; Μήπως οι άνθρωποι λένε ότι είστε αρνητικό άτομο; Μερικοί μπορεί να σας βρίσκουν υπερβολικά επιφυλακτικούς, ενώ άλλοι ίσως σας χαρακτηρίζουν ρεαλιστές.

αγχώδη διαταραχή

Αν οι αρνητικές σκέψεις είναι ακραίες και επίμονες, τότε ίσως πάσχετε από αγχώδη διαταραχή.

Το να κατανοήσετε την πραγματικότητα μιας κατάστασης δεν είναι απλό, όμως μια καλή ένδειξη μπορεί να είναι η γνώμη κάποιου άλλου. Θα πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε αν αισθάνεστε συνεχώς άσχημα, περιμένετε το χειρότερο και δεν είστε ικανοί να χαρείτε τη στιγμή όταν κανένας άλλος δεν μοιράζεται την αρνητική οπτική σας.

Οι άνθρωποι με αγχώδη διαταραχή πιστεύουν ότι έχουν τόσα ελαττώματα που είναι αναλώσιμοι. Συνεχώς απογοητεύονται από αυτά που κάνουν και αισθάνονται ότι πάντα θα ντροπιάζουν την οικογένειά τους.

Αν ανήκετε στους ανθρώπους που χτυπούν το κεφάλι τους και έπειτα υποθέτουν ότι το επόμενο πράγμα που τους περιμένει είναι όγκος στον εγκέφαλο, τότε πάσχετε από αγχώδη διαταραχή.

Αυτό το σχήμα αρνητικών σκέψεων ονομάζεται καταστροφική σκέψη και πρόκειται για μια απόκλιση στη σκέψη που κάνει το άτομο να σκέφτεται ότι ο κόσμος γίνεται προοδευτικά χειρότερος.

3. Είστε φανερά ευερέθιστοι

Μήπως αισθάνεστε ανήσυχοι, κουρασμένοι, ευερέθιστοι και δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή να συγκεντρωθείτε; Οι συμπεριφορές αυτές συσχετίζονται με μια σειρά σωματικών και ψυχικών προβλημάτων υγείας.

Αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί η αγχώδης διαταραχή διαγιγνώσκεται δύσκολα. Είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο οι άλλοι άνθρωποι αποστασιοποιούνται από σας.

Ωστόσο, αν μερικά από τα συμπτώματα αυτά είναι τόσο επίμονα που διαταράσσουν την καθημερινότητα, την εργασία ή τις σπουδές σας, τότε είναι ώρα να ζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού.

4. Το να αισθανθείτε καλύτερα δεν είναι συμβατό με τα σχέδιά σας

αγχώδη διαταραχή

Γνωρίζετε πολύ καλά τι πρέπει να κάνετε και έχετε καταλάβει απολύτως τις συμβουλές και τις συστάσεις για ανακούφιση από κάθε είδους άγχος.

Γνωρίζετε ότι πρέπει να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και να ασκείστε τακτικά και ότι αυτά είναι κόλπα που βοηθούν στην ανακούφιση από το άγχος, όμως δεν τους αφιερώνετε χρόνο.

Ίσως να είστε πολύ οργανωμένο άτομο, όμως πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας ένα θεμελιώδη παράγοντα: τις προτεραιότητές σας.

Η υγεία σας πρέπει να είναι η πρώτη και το να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας είναι πολύ πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο, επειδή θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας.

Κάντε τα πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους:

  • Βγείτε με φίλους.
  • Περάστε χρόνο με τον εαυτό σας.
  • Διαβάστε.
  • Ασκηθείτε καθημερινά.
  • Βρείτε νέα χόμπι.
  • Ταξιδέψτε και γνωρίστε καινούργια μέρη.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Ο καφές με φίλους κάνει καλό.

5. Όταν τα πράγματα είναι πέρα από τον έλεγχό σας και παλεύετε με μια αγχώδη διαταραχή

Αν έχετε δοκιμάσει τις παραπάνω τεχνικές και εξακολουθείτε να παλεύετε με την αγχώδη διαταραχή, είναι πιθανώς ώρα να μιλήσετε σε κάποιον επαγγελματία.

Ένας ειδικός της γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας είναι ιδανικός. Ο στόχος είναι να βρείτε καινούργιους τρόπους σκέψης και αντίδρασης κατά τη διάρκεια δύσκολων καταστάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ένας γενικός ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε το πρόβλημα και να βρείτε την καλύτερη λύση. Αν είναι απαραίτητο, θα σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό, αν αυτό χρειάζεται για την αντιμετώπιση της κατάστασης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Patel, D. S., Roth, M., & Kapil, N. (2011). Stress fractures: Diagnosis, treatment, and prevention. American Family Physician.
  • Lang, P. J., & McTeague, L. M. (2009). The anxiety disorder spectrum: Fear imagery, physiological reactivity, and differential diagnosis. Anxiety, Stress and Coping. https://doi.org/10.1080/10615800802478247
  • Aweid, B., Aweid, O., Talibi, S., & Porter, K. (2013). Stress fractures. Trauma. https://doi.org/10.1177/1460408613498067
  • Chrousos, G. P., & Gold, P. W. (1992). The Concepts of Stress and Stress System Disorders: Overview of Physical and Behavioral Homeostasis. JAMA: The Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.1992.03480090092034

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.