Τι προκαλεί τις αιμορροΐδες; Ποια είναι η θεραπεία;

Οι αιμορροΐδες είναι φλεγμονές που εμφανίζονται στις φλέβες του κάτω μέρους του ορθού ή του πρωκτού. Όμως, τι προκαλεί τις αιμορροΐδες;
Τι προκαλεί τις αιμορροΐδες; Ποια είναι η θεραπεία;
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Οι αιμορροΐδες είναι φλεγμονές που εμφανίζονται στις φλέβες του κάτω μέρους του ορθού ή του πρωκτού, οι οποίες διαστέλλονται υπερβολικά και δημιουργούν κιρσούς. Οι φλεγμονές αυτές προκαλούν μεγάλη ενόχληση, ακόμα και πόνο. Μπορεί να εμφανιστούν εσωτερικά, εξωτερικά ή και στα δύο σημεία ταυτόχρονα. Όμως, τι προκαλεί τις αιμορροΐδες;

Ποια είναι τα συμπτώματα των αιμορροΐδων;

Όταν οι αιμορροΐδες δεν είναι σοβαρές, συνήθως δεν υπάρχει κάποιο σύμπτωμα που δείχνει ότι υπάρχουν. Ωστόσο όταν είναι σοβαρές, μπορεί να εμφανιστούν τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Αιμορραγία κατά την αφόδευση.
 • Πρόπτωση: ένα είδος εξογκώματος που εμφανίζεται όταν οι αιμορροΐδες βγαίνουν έξω από τον πρωκτό. Προκαλούν πόνο και να είναι δύσκολο να ξαναμπούν μέσα στον πρωκτό.
 • Εκκρίσεις: βλέννες που βγαίνουν από τον πρωκτό, οι οποίες συνήθως οφείλονται σε εσωτερικές αιμορροΐδες.
 • Ερεθισμός: συνήθως εμφανίζεται μετά τις εκκρίσεις. Τείνει να προκαλείται φαγούρα και κάψιμο.
 • Πόνος: όταν η αιμορροΐδα είναι εσωτερική, αυτό το σύμπτωμα τείνει να μην παρουσιάζεται. Ωστόσο όταν είναι εξωτερική, η πίεση που ασκείται στον πρωκτικό δακτύλιο προκαλεί ενόχληση και πόνο.

Τι προκαλεί τις αιμορροΐδες;

Η κύρια αιτία των αιμορροΐδων τείνει να είναι η διατροφή. Μια κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, διάρροια ή άλλα πεπτικά προβλήματα που επηρεάζουν το σημείο όπου εμφανίζονται οι αιμορροΐδες και, κατά συνέπεια, αρχίζει να παρουσιάζεται ενόχληση.

Ορισμένες τροφές επηρεάζουν περισσότερο από ότι άλλες την εμφάνιση αιμορροΐδων. Είναι χρήσιμο να τις γνωρίζετε, έτσι ώστε να αρχίσετε να μειώνετε την κατανάλωσή τους και να επιλέγετε πιο υγιεινές τροφές. Παρακάτω θα αναφέρουμε τις τροφές που μπορούν να επηρεάσουν περισσότερο την εμφάνιση αυτού του προβλήματος.

Τι προκαλεί τις αιμορροΐδες: Ζαχαρούχες τροφές

Η ζάχαρη προκαλεί τις αιμορροΐδες;

Όταν η διατροφή σας περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, είστε περισσότερο επιρρεπείς στη δυσκοιλιότητα, στις πιεσμένες εντερικές κινήσεις και τελικά στη φλεγμονή των φλεβών του ορθού και του πρωκτού. Αυτό το είδος τροφής τείνει να αποτελεί συνηθισμένη αιτία που προκαλεί τις αιμορροΐδες. Όσο συνεχίζετε να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί επίσης να συνεισφέρει στην εμφάνιση άλλων προβλημάτων υγείας, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση Και ακόμη το έλκος, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η εκκολπωμάτωση, η κοιλιοκάκη, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η παγκρεατίτιδα, η κίρρωση του ήπατος, κ.λπ..

Τι προκαλεί τις αιμορροΐδες: Αλμυρές τροφές

Είναι προφανές ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αποτελεί μία από τις αιτίες της υπέρτασης. Αυτό είναι κάτι που προκαλεί τις αιμορροΐδες, καθώς όταν η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται, οι φλέβες στο ορθό και στον πρωκτό σας θα είναι περισσότερο επιρρεπείς στη φλεγμονή και στην εμφάνιση αιμορροΐδων.

Οινοπνευματώδη ποτά

Το αλκοόλ προκαλεί τις αιμορροΐδες;

Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορροΐδων. Το οινόπνευμα αφυδατώνει το σώμα, κάτι που έχει ως συνέπεια την κακή πέψη και τη δυσκοιλιότητα.

Τι άλλο προκαλεί τις αιμορροΐδες;

Εκτός από την κακή διατροφή, οι αιμορροΐδες μπορεί επίσης να οφείλονται σε άλλους συνηθισμένους παράγοντες, όπως η εγκυμοσύνη, η παραμονή στη λεκάνη της τουαλέτας για πολλή ώρα, οι γενετικοί παράγοντες, η παχυσαρκία, η κακή πέψη, οι απότομες εντερικές κινήσεις, η πίεση κατά την αφόδευση, καθώς και μερικές νόσοι όπως η κίρρωση του ήπατος.

Θεραπείες για τις αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι ένα πρόβλημα που οφείλεται κυρίως στην κακή διατροφή, για το λόγο αυτό το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή τους είναι η τήρηση μιας υγιούς διατροφής, πλούσιας σε ίνες και σε τροφές που ενυδατώνουν το σώμα και προάγουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα και να έχετε υγιεινές συνήθειες όπως η άσκηση.

Θεραπεία με κρύο

Για να μειώσετε τη φλεγμονή που παρουσιάζεται στην περιοχή του ορθού και του πρωκτού, μία από τις αποτελεσματικότερες θεραπείες είναι να εφαρμόσετε μια παγοκύστη ή πολύ κρύο νερό στην περιοχή αυτή.

Σκόρδο

Τι προκαλεί τις αιμορροΐδες;
Το σκόρδο περιέχει στα συστατικά του δύο βασικές ουσίες οι οποίες δρουν ευεργετικά στην υγεία σας: πρόκειται για την αλισίνη και το θειούχο διαλλύλιο.

Το σκόρδο αποτελεί ένα δραστικό μέσο αντιμετώπισης των αιμορροΐδων, αλλά είναι πολύ αποτελεσματικό. Μειώνει τη φλεγμονή και είναι πολύ καλό όταν υπάρχουν αιμορροΐδες που προέρχονται από τα εσωτερικά μέρη του πρωκτού. Κι αυτό γιατί βοηθάει στη συρρίκνωση αυτών των εξογκωμάτων, που προκαλούν ενόχληση και πόνο.

Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα σκόρδου απευθείας πάνω στην πάσχουσα περιοχή και θα αισθανθείτε αμέσως ένα κάψιμο, όμως αυτό έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Αφήστε το να δράσει για δύο λεπτά και έπειτα πλυθείτε.

Ένα ζεστό μπάνιο

Το ζεστό νερό έχει χαλαρωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Για να μειώσετε τον πόνο και το πρήξιμο των αιμορροΐδων, μπορείτε να γεμίσετε με ζεστό νερό τη μπανιέρα και να καθίσετε μέσα για δεκαπέντε λεπτά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία κάθε μέρα.

Λιναρόσπορος

Δείτε τι προκαλεί τις αιμορροΐδες;

Αν συμπεριλάβετε το λιναρόσπορο στη διατροφή σας, μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορροΐδων, αλλά συμβάλλετε επίσης με θαυμάσιο τρόπο στην αντιμετώπισή τους. Ο λιναρόσπορος περιέχει πολλές ίνες, απορροφά πολύ νερό και σχηματίζει μια ζελατινώδη μάζα.  Έτσι προάγει την καλή πέψη, βοηθάει στη σωστή αποβολή των άχρηστων ουσιών, προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και λειτουργεί ως φυσικό υπακτικό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Sun Z, Migaly J. Review of Hemorrhoid Disease: Presentation and Management. Clin Colon Rectal Surg. 2016;29(1):22-29. doi:10.1055/s-0035-1568144
 • Sanchez C, Chinn BT. Hemorrhoids. Clin Colon Rectal Surg. 2011;24(1):5-13. doi:10.1055/s-0031-1272818
 • Lohsiriwat V. Hemorrhoids: from basic pathophysiology to clinical management. World J Gastroenterol. 2012;18(17):2009-2017. doi:10.3748/wjg.v18.i17.2009
 • Thomson WH. The nature of haemorrhoids. Br J Surg. 1975 Jul;62(7):542-52. doi: 10.1002/bjs.1800620710. PMID: 1174785.
 • Pigot F, Siproudhis L, Allaert FA. Risk factors associated with hemorrhoidal symptoms in specialized consultation. Gastroenterol Clin Biol. 2005 Dec;29(12):1270-4. doi: 10.1016/s0399-8320(05)82220-1. PMID: 16518286.
 • Lohsiriwat V. Hemorrhoids: from basic pathophysiology to clinical management. World J Gastroenterol. 2012;18(17):2009-2017. doi:10.3748/wjg.v18.i17.2009
 • Yang J, Wang HP, Zhou L, Xu CF. Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World J Gastroenterol. 2012;18(48):7378-7383. doi:10.3748/wjg.v18.i48.7378

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.