6 σημάδια που φανερώνουν εξάρτηση από το αλκοόλ

Εάν σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε το αλκοόλ ως συμπλήρωμα στις κοινωνικές μας εξόδους και το δούμε ως τον κύριο λόγο ύπαρξης των εξόδων αυτών, τότε πιθανότατα έχουμε πρόβλημα. Μάθετε πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε την εξάρτηση από το αλκοόλ, για να ζητήσετε βοήθεια όσο είναι νωρίς.
6 σημάδια που φανερώνουν εξάρτηση από το αλκοόλ
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε διεξοδικά για 6 σημάδια που φανερώνουν εξάρτηση από το αλκοόλ και πιθανό εθισμό σε αυτό. Θεωρείτε ότι έχετε πολλές πιθανότητες να είστε εξαρτημένοι από το αλκοόλ; Ορισμένες φορές, στα πρώτα στάδια κυρίως, μπορεί να αμφιβάλλετε για την πιθανότητα του να είστε πράγματι εξαρτημένος.

Μόνο εσείς μπορεί να γνωρίζετε πολλά από αυτά, οπότε έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και μην αγνοείτε κάτι που με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Εξάρτηση από το αλκοόλ – Τα σημάδια του αλκοολισμού

1. Ξεκινάτε να πίνετε από νωρίς

Εξάρτηση από το αλκοόλ - Άνδρας βάζει ποτό σε ποτήρι
Τι εννοούμε λέγοντας “από νωρίς”; Εννοούμε, για παράδειγμα, ότι έχετε κανονίσει να συναντήσετε μερικούς φίλους για μία ποδοσφαιρική βραδιά και κατά τη διάρκεια του αγώνα πρόκειται να πιείτε και μερικές μπύρες. Αλλά εσείς ξεκινήσατε να πίνετε προκαταβολικά.

Ίσως μερικά σφηνάκια από το αγαπημένο σας ποτό, ρούμι με κόλα, ή μπορεί κι ένα μπουκάλι κρασί.

Αυτό που πίνετε σίγουρα έχει να κάνει με τις προτιμήσεις σας. Αλλά το ζήτημα είναι εάν ξεκινήσατε να πίνετε νωρίτερα, πριν ακόμη αρχίσει η κοινωνική εκδήλωση. Στην περίπτωση αυτή, η εκδήλωση είναι ένα άλλοθι που δικαιολογεί την εξάρτησή σας από το ποτό.

2. Αποφεύγετε συστηματικά τα μη αλκοολούχα ποτά

Εάν έχετε εξάρτηση από το αλκοόλ, μπορείτε να το καταλάβετε και από την άρνησή σας να πιείτε ποτά με χαμηλό ποσοστό αλκοόλ ή μη αλκοολούχα ποτά.

Ακόμη και αν αυτό σας φαίνεται χαζό ή ασήμαντο, στην πραγματικότητα έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η ερμηνεία του είναι ότι καταναλώνετε ποτά μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε αλκοόλ ή ότι πίνετε λιγότερα μη αλκοολούχα ποτά.

3. Πίνετε υπερβολικά γρήγορα το ποτό σας

Εξάρτηση από το αλκοόλ - Γυναίκες πίνουν ποτά
Αληθεύει ότι εντός ορισμένων κοινωνικών πλαισίων, είναι φυσιολογικό να πιούμε ένα ποτήρι κρασί ή ακόμη και ένα σφηνάκι τεκίλα. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει με τον πλέον φυσικό τρόπο χωρίς άγχος και βιασύνη.

Από την άλλη, εάν κάποιος είναι επιρρεπής στον αλκοολισμό, μπορεί ο ίδιος να μην είναι σε θέση να το συνειδητοποιήσει. Ίσως ακόμη να βρεθεί κάποιος άλλος να το παρατηρήσει πρώτος, ότι δηλαδή πίνει τόσο γρήγορα που δίνει την εντύπωση του διψασμένου.

Για την ακρίβεια, φαίνεται ότι το ίδιο το κοινωνικό γεγονός είναι άνευ σημασίας σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ.

4. Εξετάζετε το μίνι μπαρ

Το πρώτο πράγμα που κάνετε με το που μπαίνετε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου δεν είναι να τσεκάρετε τη θέα του, την κατάσταση που επικρατεί στο μπάνιο, το πόσο αναπαυτικό είναι το κρεβάτι. Εάν η πρώτη σας κίνηση είναι να πάτε προς το μίνι μπαρ, τότε μάλλον οδηγήστε προς την εξάρτηση από το αλκοόλ.

Επισκεφτήκατε ένα εντελώς καινούργιο μέρος με τόσες νέες δυνατότητες. Δεν θα έπρεπε να σας τραβάει την προσοχή ένα μικρό ψυγείο με μπουκάλια και σνακ.

Επιπλέον, πρέπει να σκεφτείτε προηγούμενα κάτι ακόμη: μήπως ήδη στριφογυρίζουν στο μυαλό σας αυτά που περιέχει το μίνι μπαρ, πριν ακόμη βάλετε το κλειδί στην κλειδαριά;

5. Ελέγχετε τα αποθέματά σας κάθε μέρα

Εξάρτηση από το αλκοόλ - Γυναίκα κοιτά μέσα σε μπουκάλι
Εάν διαπιστώσετε ότι καθημερινά ελέγχετε τα αποθέματά σας σε αλκοόλ παράλληλα με την προετοιμασία του φαγητού, την καθαριότητα και την τακτοποίηση του σπιτιού, τότε προσέξτε!

Αυτό δεν θα αποτελούσε πρόβλημα εάν δεν σας προκαλούσε άγχος, ακόμη και διάσπαση προσοχής και συγκέντρωσης ορισμένες στιγμές.

Ο τρόμος να βρεθούμε χωρίς αλκοόλ στο σπίτι είναι μία ξεκάθαρη προειδοποίηση εθισμού.

6. Αναζητάτε παρέες που τους αρέσει το ποτό

Εξάρτηση από το αλκοόλ - Φίλοι πίνουν αλκοόλ
Όταν βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο αλκοολισμού, δεν χάνουμε το ενδιαφέρον μας μόνο για τα χαμηλής περιεκτικότητας αλκοολούχα ή μη αλκοολούχα ποτά, αλλά επίσης και για τους ανθρώπους που δεν συμπαθούν το ποτό.

Ξαφνικά, αρχίζουμε να αναζητούμε νέους φίλους, νέες παρέες που μοιράζονται το ίδιο πάθος με εμάς, εγκαταλείποντας όσους βλέπουν διαφορετικά το θέμα.

Ακόμη και αν πρόκειται για τους καλύτερούς μας φίλους που τους γνωρίζουμε όλη μας τη ζωή, ο εθισμός μας γίνεται περισσότερο σημαντικός από οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση.

Βάσει της έρευνας του Δρ. Robert B. Huebner την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, έχει γίνει μεγάλη πρόοδος για τη θεραπεία του αλκοολισμού. Αν πιστεύετε πως αντιμετωπίζετε τέτοιο πρόβλημα καλό θα ήταν να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό.

Ο αλκοολισμός, όπως και κάθε εθισμός, προειδοποιεί ότι κάτι τρέχει πριν ακόμη βυθιστούμε σε αυτόν. Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένες φορές τα προειδοποιητικά του σημάδια είναι τόσο λεπτά που υπάρχει κίνδυνος να περάσουν απαρατήρητα.

  Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τα σημάδια του αλκοολισμού, για να αντιμετωπίσετε νωρίς τον εθισμό και να φροντίσετε τη σωματική και ψυχική σας υγεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.