Φυσικοί τρόποι μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

Όταν η εντάση ανεβαίνει, μπορούμε να ηρεμήσουμε τα νεύρα μας βρέχοντας ένα πανί με λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και εισπνέοντας αυτή τη φυσική μυρωδιά.
Φυσικοί τρόποι μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

Τελευταία ενημέρωση: 08 Ιουλίου, 2019

Τρόποι μείωσης της αρτηριακής πίεσης! Οι γιατροί θεωρούν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί ένα “σιωπηλό δολοφόνο” λόγω των πολλών αρνητικών της επιπτώσεων στο σώμα. Η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή και ο γενικότερος τρόπος ζωής μας σήμερα μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό το πρόβλημα. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Μερικούς από αυτούς θα βρείτε στο άρθρο που ακολουθεί.

Αιτίες και συμπτώματα της υπέρτασης

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων αιτιών. Ο καθιστικός τρόπος ζωής, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού ή επεξεργασμένων τροφών, η έλλειψη άσκησης κ.λπ. μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτή την πάθηση. Όμως οι ορμονικές ανωμαλίες, οι ασθένειες των νεφρών και του καρδιαγγειακού συστήματος, η λήψη ορισμένων φαρμάκων και αντισυλληπτικών και η κατανάλωση οινοπνεύματος μπορούν επίσης να επιδεινώσουν την πάθηση.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι οι πονοκέφαλοι, το λαχάνιασμα, το κοκκίνισμα του προσώπου, η υπερβολική εφίδρωση, ο γρήγορος παλμός, τα προβλήματα όρασης, η ζάλη, το βούισμα στα αφτιά, οι αιμορραγίες από τη μύτη, η νευρικότητα, η αϋπνία, η αδυναμία, η κόπωση, η ταχυπαλμία και το να βλέπουμε κηλίδες (σκούρες αιωρούμενες/στροβιλιζόμενες κουκκίδες).

τρόποι μείωσης της αρτηριακής πίεσης - ελεγχος

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί μια επικίνδυνη πάθηση που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά, καρδιακές προσβολές και νεφρικές διαταραχές. Λόγω αυτού πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τη διατηρούμε υπό έλεγχο. Πρέπει να μετράμε την αρτηριακή μας πίεση μία φορά την εβδομάδα. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει ελάχιστη ηλικία για την εμφάνισή της, όμως συνήθως παρουσιάζεται σε ανθρώπους άνω των τριάντα ετών. Η αρτηριακή πίεση μετριέται για να διαπιστωθεί πόσο σκληρά δουλεύει η καρδιά καθώς συστέλλεται για να στείλει αίμα (συστολική πίεση) και πόσο ηρεμεί ανάμεσα σε κάθε παλμό (διαστολική πίεση).

Φυσικοί τρόποι μείωσης της αρτηριακής πίεσης

 • Βάλτε ένα ολόκληρο λεμόνι στο μπλέντερ (μαζί με τη φλούδα και τα κουκούτσια) και προσθέστε μια χούφτα μαϊντανό. Αναμείξτε καλά και πιείτε ένα μικρό φλιτζάνι από το μείγμα το πρωί, πάντα με άδειο στομάχι. Και τα δύο αυτά συστατικά αποτελούν φυσικά διουρητικά που βοηθούν στην αποβολή των περιττών υγρών (τα οποία μπορούν να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση). Μπορείτε επίσης να πίνετε χυμό λεμονιού αναμεμειγμένο με ένα φλιτζάνι κρύο νερό κάθε μέρα πριν το πρωινό γεύμα.
 • Καταναλώστε ένα μπολ βρώμη κάθε μέρα μαζί με χυμό πορτοκάλι, γάλα, γιαούρτι ή απλώς νερό. Η συνήθεια αυτή όχι μόνο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και της χοληστερίνης. Η βρώμη περιέχει πολλές ίνες, που βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Μάθετε περισσότερα για το νερό με λεμόνι το πρωί.

τρόποι μείωσης της αρτηριακής πίεσης με παρφε
 • Το σέλινο αποτελεί θαυμάσια τροφή για την καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μπορείτε να το συμπεριλάβετε στην καθημερινή διατροφή σας σε σαλάτες ή σε σούπες. Αποτελεί εξαιρετικό φυσικό διουρητικό και βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
 • Η μαύρη σοκολάτα (όσο πιο μαύρη τόσο το καλύτερο) είναι επίσης χρήσιμη, επειδή περιέχει συστατικά που ρίχνουν την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο να αποφεύγετε τη σοκολάτα γάλακτος ή τη λευκή σοκολάτα.
 • Πίνετε μέχρι και τρία φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα. Οι μελέτες δείχνουν ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση.
 • Το σκόρδο δεν πρέπει να λείπει ποτέ από τη διατροφή σας, επειδή βοηθάει στη θεραπεία πολλών ασθενειών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ενισχύει τη διαστολή των αρτηριών και προλαμβάνει το σχηματισμό θρόμβων αίματος. Μία σκελίδα σκόρδο την ημέρα είναι αρκετή. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε έγχυμα προσθέτοντας μία λιωμένη σκελίδα σκόρδο σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού, αν θέλετε, και γλυκάνετε με μέλι.

Μερικοί ακόμα τρόποι μείωσης της αρτηριακής πίεσης:

 • Ο κράταιγος είναι ένα πολύ δημοφιλές φυτό για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς και ένα από τα αποτελεσματικότερα. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων διαταραχών της καρδιάς, όπως η καρδιακή νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, η στηθάγχη και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Συμβάλλει στην ενίσχυση του καρδιακού μυός και βελτιώνει την ποιότητα του αίματος που στέλνεται στο σώμα. Επίσης ανοίγει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τη μετάδοση των νευρικών σημάτων. Όλα αυτά με τη σειρά τους μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Φτιάχνετε και πίνετε μία φορά την ημέρα ένα έγχυμα από κράταιγο.
 • Φτιάξτε σμούθι χρησιμοποιώντας αγγούρι και νερό και πίνετέ το κάθε μέρα.
 • Βάλτε δέκα σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας σε ένα ύφασμα και εισπνεύστε το από τη μύτη σας. Αυτή η σπιτική μέθοδος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τις απότομες ανόδους της αρτηριακής πίεσης.
τρόποι μείωσης της αρτηριακής πίεσης με λεβάντα
 • Προσθέστε μια χούφτα φύλλα ελιάς σε ένα τέταρτο νερό και βράστε τα. Στραγγίστε το υγρό και αποθηκεύστε το σε γυάλινο δοχείο. Πίνετε μέχρι δύο φλιτζάνια από αυτό κάθε μέρα.
 • Βράστε δύο φύλλα γουανάμπανα και δύο πορτοκάλια σε 500 γραμμάρια νερό για δέκα λεπτά. Έπειτα απομακρύνετε το υγρό από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Στραγγίστε το υγρό και πίνετε από το έγχυμα αυτό μέχρι και δύο φλιτζάνια την ημέρα.
 • Σε ένα μπολ βάλτε ένα μικρό κρεμμύδι (τεμαχισμένο), εφτά σκελίδες σκόρδο (τεμαχισμένο) και λίγο χυμό λεμονιού. Ρίξτε από πάνω νερό μέχρι να καλυφθούν όλα τα υλικά και αφήστε το στην άκρη για μία νύχτα. Το πρωί στραγγίξτε το υγρό και πίνετε κάθε πρωί με άδειο στομάχι για εννέα ημέρες.
 • Αναμείξτε 5 σταγόνες έλαιο λεβάντας, 5 σταγόνες έλαιο μαντζουράνας και 20 ml έλαιο τζοτζόμπα. Κάντε με αυτό αργό μασάζ πάνω στο στήθος με κυκλικές κινήσεις.
 • Αναμείξτε μία κουταλιά της σούπας χυμό γλυκολέμονου, λίγο χορτάρι εκουιζέτου, σημύδα και ρίζα μάραθου με ένα φλιτζάνι νερό και βράστε για τρία λεπτά. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και στραγγίστε το υγρό. Πίνετε από αυτό δύο φλιτζάνια την ημέρα.
τρόποι μείωσης της αρτηριακής πίεσης με μαραθο

Ακόμα λίγοι τρόποι μείωσης της αρτηριακής πίεσης:

 • Στύψτε δεκαπέντε σταφύλια χωρίς κουκούτσια και φλούδα και κρατήστε το χυμό. Αναμείξτε με μισό ποτήρι νερό και πίνετε το μείγμα πριν το πρωινό γεύμα για δέκα ημέρες.
 • Βάλτε μία μελιτζάνα, κομμένη σε φέτες και ξεφλουδισμένη, μέσα στο μπλέντερ. Προσθέστε ένα ποτήρι νερό και αναμείξτε. Στραγγίστε το υγρό και πίνετέ το πριν το πρωινό γεύμα για δέκα ημέρες.
 • Φτιάξτε σμούθι χρησιμοποιώντας 57 γραμμάρια σπανάκι, μία κουταλιά της σούπας μέλι, λίγο χυμό λεμονιού και ένα φλιτζάνι νερό. Πίνετε από αυτό ένα ποτήρι την ημέρα για τρεις ημέρες. Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υπέρταση ως προς το ποιοι είναι οι τρόποι μείωσης της αρτηριακής πίεσης.
τρόποι μείωσης της αρτηριακής πίεσης με λεμόνι

 


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.